Tiistai 24.10.2017

Suomen maahanmuuttajista erikoinen luku

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.7.2012 16:00
  • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
    Kuva
    Monihelin tilaisuudessa puhumassa iCount-projektin johtoon kuuluva Ilona Tikka ja yleisössä etualalla helsinkiläinen keskustapoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein. Taustalla Monihelin toiminnanjohtaja Riitta Salin.
|

Faktakulma

Muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvia on eniten Helsingissä (68 323). Seuraavaksi eniten heitä on Espoossa (26 011), Vantaalla (22 001), Turussa (14 339), Tampereella (12 000), Lahdessa (5 005), Jyväskylässä (4 678), Oulussa (4 654), Vaasassa (4 144) ja Lappeenrannassa (3 681). Lähde: Tilastokeskus, 2011

Maahanmuuttajien äänestysinto on ollut Suomessa hämmästyttävän vähäinen, kun sitä vertaa muihin Pohjoismaihin. Viime kuntavaaleissa vain 19,6 prosenttia Suomessa asuvista maahanmuuttajista äänesti, kun muissa Pohjoismaissa taso on 40 – 60 prosenttia.

Asiaan on puututtu Suomessa nyt uusin asein. EU-varoin on rahoitettu projekti, joka tähtää maahanmuuttajien äänestysaktiivisuuden nostamiseen ensi lokakuun kuntavaaleissa.

Monikulttuurijärjestöjen Moniheli-yhteistyöverkosto järjesti tänään Helsingin Kalliossa tilaisuuden, jossa se esitteli projektia. Paikalle oli saapunut parikymmentä henkilöä ja jokunen kuntavaaleihin ehdolle lähtevä ehdokas.

Projektin ideana on kerätä 40 vapaaehtoista, jotka jakavat maahanmuuttajayhteisöihin tietoutta Suomen vaaleista, puolueista ja esimerkiksi äänestysoikeudesta. Moni ulkomaalainen ei tiedä, että kuntavaaleissa on oikeus äänestää kansalaisuudesta riippumatta, jos kotikunta on ollut Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Ulkomaalaistaustaisia ihmisiä on Suomessa jo niin paljon, että he voisivat aktivoituessaan keikuttaa valta-asetelmia monessa kunnassa. Vuoden 2008 kuntavaaleissa maahanmuuttajataustaisia äänestysoikeudellisia oli yhteensä yli 129 000, joka on noin kolme prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Maahanmuuttajavaltainen yleisö esitti tilaisuuden järjestäjille kriittisiä kysymyksiä. Yhden näkemyksen mukaan äänestysviestiä ei saa perille kukaan muu kuin omaan etniseen ryhmään kuuluva henkilö, toisen näkemyksen mukaan vapaaehtoisia kyseiseen toimintaan on vaikea saada, kolmas epäili, että projekti voidaan valjastaa poliittisiin käyttötarkoituksiin ja neljäs oli huolissaan siitä, että viestiä vievät vain miehet.

iCount-projektin ohjaustyhmään kuuluva Ilona Tikka vastasi, että lentolehtisiä jaetaan useilla kielillä ja äänestysviestin viejiksi halutaan eri kulttuureista tulevia henkilöitä, miehiä ja naisia. Mutta voisiko jokin puolue valjastaa koko operaation omiin käsiinsä ja levittää omaa sanomaansa EU-varojen turvin?

 - Valvomme, että avainhenkilöt ovat puoluepoliittisesti neutraaleja, Tikka vastasi.

Tähän mennessä avainhenkilöitä on löytynyt 18, joista kaksi on naisia.

Jos viesti lopulta kulkee ulkomaalaistaustaisille äänestäjille asti, auttaa se ehdokkaita, jotka eivät ole kantasuomalaisia.

 - Tavoitteena on, että maahanmuuttajien äänestysprosentti nousee yli 25:een, keskustaa Helsingissä edustava Abdirahim ”Husu” Hussein pohdiskeli.

 

Faktakulma

Muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvia on eniten Helsingissä (68 323). Seuraavaksi eniten heitä on Espoossa (26 011), Vantaalla (22 001), Turussa (14 339), Tampereella (12 000), Lahdessa (5 005), Jyväskylässä (4 678), Oulussa (4 654), Vaasassa (4 144) ja Lappeenrannassa (3 681). Lähde: Tilastokeskus, 2011

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Kölhi

Hyvä, että asiaan kiinnitetään aktiivista huomiota. Ei-demokraattisista oloista tuleva henkilö ei välttämättä ymmärrä vaikutusmahdollisuuksiaan, jollei niistä hänelle suoraan kerrota, mielellään hänen omalla kielellään.

Helsingissä maahanmuuttajataustaiset muodostavat yli 10 % väestöstä, joten kyseessä on merkittävä määrä ääniä.

Nyt kaikki muistuttelemaan myös omia mamututtavia asiasta!

Tuomo Niemelä

Niin. 73 000 euroa, jotka esim Moniheli sai on aika vaatimaton summa suhteessa muiden poliittisten järjestöjen avustuksiin. Vaikka kantasuomalaiset tuskin tarvitsevat opastusta demokratiaan!

Mielenkiintoisen asiasta tekee se, luoko maahanmuuttajien ryhmittymä oman (omia) poliittisen eturyhmittymän, jolla on merkitystä. En todellakaan ole perehtynyt muiden maiden kokemuksiin, mutta arvataan, että ei, lukunottamatta Suomen islamilaista puoluetta.

Tommi Nieminen

Jollen väärin muista, Suomessa osallistumisprosentti on vaaleissa muutenkin alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa – ei tosin samassa määrin kuin maahanmuuttajataustaisilla mutta kuitenkin. Yksi hyvä asia persuista on ollut, ja luultavasti vain se yksi: kansan mielenkiinto politiikkaan on vähän palaillut.

Freddy Van Vonterghem

Keskivertopoliitikko ei juuri kiinnosta maahanmuuttajien asioita, paitsi juhlapuheissa.
Vaikka on muuttamia maahanmuuttajia useimmissa puolueissa, heidät ei juuri noteerata oman puolueen sisällä, heidät vain siedetään suvaitsevaishymyllä.
Heidät vain hyväksikäytetään kiillottaakseen oman puolueen kilpiä.

Richard Jarnefelt

Hankitaan kultatuoleja ja laitetaan suomalaiset kantamaan jokaikinen maahanmuuttaja äänestysuurnille! Piipahdetaan menomatkalla Kelassa hakemassa lisää rahaa ja paluumatkalla kaupassa, ja suomalainen maksaa.

Miksi tuhlataan rahaa projekteihin, joilla saataisiin integroitumattomat ihmiset äänestämään? Kyllä vaikuttamisen halun ja kyvyn pitää tulla omasta osaamisesta ja kiinnostuksesta!

Simo Mäkelä

Hyvä kommentti Richard Järnefelt!

"Ulkomaalaistaustaisia ihmisiä on Suomessa jo niin paljon, että he voisivat aktivoituessaan keikuttaa valta-asetelmia monessa kunnassa."

Koska Huusko tekee tästä ison uutisen, on selvää että hän tahtoo luovuttaa vallan Suomessa vieraille kulttuureille. Mistäköhän moinen"kieroon katsominen" johtuu?

Olens sitä mieltä, että kyllä äänestäjien aktivoiminen on puolueiden tehtävä. Persut ovat näyttäneet mallia, miten nukkuvia äänestäjiä aktiovidaan uurnille. Siihen ei tarvittu mitään EU-varoin rahoitettuja projekteja.

Muut puolueet voisivat katsoa peiliin, miksi nämä nukkuvat eivät hediän tähtensä "heränneet".

Richard Jarnefelt

Kiitos, Simo. olemme samaa mieltä. Ja ainakin TV-haastatteluissa esiintyneet, poliittisesti aktiiviset maahanmuuttajat, ovat olleet pelkkiä vaatijoita, ei yhteisen hyvän rakentajia. "Meille maahanmuuttajille pitäisi saada se tai tämä asia paremmin." Mitä ihmettä, siksikö yhteiskunta on olemassa? Kyllä kaikille pitäisi saada kaikki paremmin.

Onhan se ihan totta, että maahanmuuttajan elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista. Etenkin työelämä on kovaa, ellei satu pääsemään muka-työhön tulkiksi tai toisten maahanmuuttajien avuksi. Jos pitää oikeasti kilpailla työpaikasta, jossa tarvitaan suomen kieltä, jonkun suomenkielisen kanssa, niin eihän siitä mitään tule. Suomi on vaikea kieli.

Asiat olisivat paljon paremmin, jos meille ei olisi haalittu näitä "humanitaarisia maahanmuuttajia." Jos kaikki olisivat tulleet viisumin ja oleskeluluvan anoen, työn, rakkauden, opintojen perässä, ja itse itsestään huolehtien, voisimme kaikki heti todeta, että maahanmuuttajat ovat rikkaus. Mutta jos tänne tullaan vain lisääntymään ja Kelan asiakkaiksi, niin ei se rakenna mitään.

Finlayson, Fazer, Mannerheim, Järnefelt (!) jne. Tässä sellaisia maahanmuuttajia, jotka ovat tuoneet jotain tullessaan. He eivät tulleet elintasoa viemään vaan tuomaan.

Mauno Strandén

Kyllä Richard kirjoittaa asiaa!
Minä mietin, että mitähän siitäkin tilee jos näitä herkkähipiäisiä olisi valtuustoissa, tuomitaanko toistamieltä(jotaka ei ole samaa mieltä maahanmuuttajan kanssa) rasisteiksi?
Tuntuu jo nyt, että pesussuomalainen jos sanoo jotain mikä on meillä kiellettyä, mutta toiset sitä tekee, siis sitä ei voi edes mainita, joutumatta syytetyksi rasistiksi? Kuinka sellaisten kanssa voi väitellä tai tehdä päätöksiä muutoin kuin heidän tavallaan? Aika lisä ja lainsäätäjiksi ihmisiä, jota ei ole pelkkiä "marionettija"!