Lauantai 23.2.2019

Rikollisten perheiden lapset: Tätä poliisi oikeasti tarkoitti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.7.2012 16:19
  • Rikoksella elävien perheiden etuuksiin ei olla kajoamassa järjestäytyneen rikollisuuden kitkennässä.
|

Poliisijohtaja Robin Lardot kertoi Ylen Ykkösaamulle uuden keinon puuttua järjestäytyneeseen rikollisuuteen: järjestöjen hakiessa tukia pitäisi tietää hakijan kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Aiemmin useat tiedotusvälineet, Uusi Suomi mukaan lukien, uutisoivat Lardotin ehdottaneen myös rikollisten sosiaalietuuksien ottamista pois. Tästä ei kuitenkaan Lardotin mukaan ole kyse, vaikka tällainen tulkinta onkin hänen puheistaan tehty.

Sosiaalietuuksien eväämiseen ehti jo ottaa kantaa muun muassa keskustan kansanedustaja Annika Saarikko. Saarikko kertoi hätkähtäneensä ajatusta lapsilisien poistamisesta rikollisilta perheiltä.

Viranomaisyhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa Lardotin mukaan tarvitaan. Sen pitäisi olla nykyistä tiiviimpää.

 – Hallintoviranomaiset käsittelevät erilaisia lupa-avustuksia, niin tulisiko heidän tietää hakijan järjestäytyneen rikollisuuden kytköksistä? Meillä on hyviä tuloksia harmaan talouden torjunnasta, missä tiedon vaihto toimii hyvin, hän kertoo Ykkösaamulle.

Hänen mielestään, jos henkilö on tuomittu järjestäytyneestä rikollisuudessa ja tiedetään, että hän jatkaa toimintaansa, pitäisi se pystyä huomioimaan päätöksenteossa.

 – Puhutaan yhteiskunnan varojen väärinkäytöksestä. Sitä täytyy pitää silmällä, ettei haeta väärillä perusteilla varoja ja käytetä niitä rikollisen toiminnan tukemiseen.

Rikosseuraamusviraston erikoistutkija Henrik Linderborg pitää tietojen vaihtoa tärkeänä, mutta on huolissaan seurauksista.

 – Sosiaalisten etujen leikkaamisessa on koettu ongelmalliseksi, että rikokseen syyllistyneellä ei ole juurikaan mahdollisuutta integroitua yhteiskuntaan ja tämä kohdistuisi todennäköisesti myös muihin kuin rikoksen tekijään itseensä.

Lardot korostaa, ettei kyse ole yksittäisen ihmisen, vaan järjestöjen avustusten hakemisesta.

 – Ei ole tarkoitettukaan, että sosiaalipoliittisia tukia lopetettaisi, vaan kyse on erityyppisistä avustuksista mitä järjestöt hakevat, että myöntäjällä olisi riittävästi tietoa hakijasta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Aiempia ja myöhempiä Lardotin sanomisia ihmetellessä voi vain toivoa hänelle vanhan kansanviisauden noudattamista; "tyhmäkin on viisas kun on hiljaa."
Siitä sitten ilmoittamaan asiattomasta viestistä allaolevasta kohdasta jos ei sovi pirtaan.
Poliisijohtaja - auta Armias!

Richard Jarnefelt

Poliisilla tuntuu olevan vekkulia väkeä hommissaan, ja organisaatiossa pääsee helposti eteenpäin, jos vain osaa sekä lukea että kirjoittaa. Tämä on tietysti ruma kärjistys, mutta vähän vaikuttaa, että poliisin johtajat eivät ole niitä penaalin terävimpiä kyniä. Ehkä sinne pitäisi saada sellaisia.