Sunnuntai 24.9.2017

Monti irrotti kovat Suomi-kehut

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.8.2012 16:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian pääministeri Mario Monti arkistokuvassa.
|

Suomessa vierailulla oleva Italian pääministeri Mario Monti intoutui kehumaan tänään lehdistön edessä suomalaista lamanhoitokykyä.

- Suomi inspiroi. Maa koki hirveän laman 1990-luvulla ja silti onnistui tulemaan yhdeksi maailman voimakkaimmaksi taloudeksi. Me voimme muut ottaa oppia. Meidän pitää oppia nopeasti, sanoi ylivelkaantuneen Italian johtomies.

Vakavan oloinen Monti pohdiskeli myös, että eläkeikä pitäisi sitoa odotettuun elinaikaan. Siten hän otti osaa keskusteluun, joka on käynnissä kaikkialla Euroopassa, kun velkaantuneet valtiot yrittävät selvitä kestävyysvajeistaan.

Hän myönsi, että Italia on epämiellyttävässä tilanteessa korkeiden lainakorkojen takia.

- Tilanteen selvittäminen voi vaatia päätöksiä Euroopan tasolla.

Monti vierailee Suomessa kahden päivän ajan ja tapaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Kataisen mukaan tapaamisen tärkein anti on, että hän on saanut kerrottua, mihin suomalainen talouspoliittinen ajattelu perustuu. Monella suomalaisella on hänen mukaansa "reiluuden tunteen puute".

- Kerroin kasvavasta epäreiluuden tunteesta, mikä johtuu siitä, että olemme tottuneet sääntöihin, mutta nyt olemme ongelmissa, koska kaikki eivät ole niitä noudattaneet, Suomen pääministeri sanoi.

Tyytyväiseltä vaikuttanut Katainen kertoi Montin ymmärtävän nyt suomalaisten tuntoja paremmin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lassi Lappalainen

Suomesta ei kannata ottaa oppia laman hoidosta vaan Ruotsista. Suomessa saatiin osittain itse aiheutettu lama hirttämällä markka liian kovalla arvolla ECU:un. Ja pankkikriisi hoidettiin pelastamalla pankit, ei asiakkaat.
Ruotsissa pankkien pääomittaminen tehtiin pankkien kustannuksella.
Kullbergin & Viinasen & Ahon hölmöilyistä kärsii vieläkin satoja tuhansia ihmisiä Suomessa.
Oppiahan siitä voidaan ottaa, mutta ei mallia.

Mervi Luhtanen

Tästä ei nyt italialaisella supliikilla selvitä. Monti kertokoon, mitä hän tekee tilanteen korjaamiseksi - ei ensi kuussa tai ensi vuonna, vaan heti.

Meillä on todellakin epäreiluuden tunne vallalla - sitä voisi normisuomenkielellä sanoa luottamuspulaksi.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Taitava supliikkimies ja poliitikko tämä Monti, mutta täysin epäluotettava Suomen edun kannalta. Hän on nopeasti osannut tunnistaa suomalaispoliitikkojen heikot kohdat - pelottele ensin vähän ja sitten silitä myötäkarvaan ja kehaise. Ja kataiset ja urpilaiset ovat innosta piukkoina kuin koiranpennut.
Hesarin haastattelussa Monti esitti peitetyn uhkauksen. Jos Suomi jatkaa Saksan, Ranskan ja Italian ajamien, puhtaasti näiden maiden finanssipiirien etuja ajavien ja suojelevien päätösten hidastamista, niin ei ole vaikeaa arvata, että se merkitsee Suomen toivomien rahallisten tukien vaarantumista. Tänään Monti taas suoltaa tyhjää retoriikkaa saadakseen suomalaiset poliitikot nuolemaan saappaitaan. Katainen ainakin tuntui olevan samaa mieltä Montin kanssa siitä, että miksi markkinat eivät käyttäydy niinkuin europäättäjät haluavat. Heidän mielestään markkinoiden käyttäytymisessä on jotain vikaa, ei tietenkään heidän tempoilevassa ja ennalta-arvaamattomassa poliittisessa päätöksenteossaan. Haloo - olisiko nyt vihdoin ja viimein reality checkin aika, hyvät poliitikot.

Pekka Roivanen

Kataisen mielestä olemme tottuneet sääntöjen noudattamiseen. Jos hän tarkoittaa euromaiden sääntöä, että yhteisvastuu on kielletty, niin Katainen on itse rikkomassa sääntöä.

Mielestäni Katainen ei voi syyttää ketään muuta sääntöjen rikkomisesta. Hän tekee sen itse ja muu hallitus on mukana.

Ainoa puolue, jolla on reiluuden tunnetta on PS.

Jukka A Kilpiö

Kehu kehu...vitsi tätä propagandaa. Jossakin iltiksessä kehui jopa Suomalaista ruokaa, nyt on kyllä lompakollamme ennen kuin ehtii karjalanpiirakkaa haukata. Ja Maikkari jne myötäilee mokamaa. Onneksi ihmiset alkavat tajuta koko kuplan juonen.
Suomi tosiaan on hyvä esimerkki, jossa kansa (huom kansa, ei yritykset jne) ajetaan ahdinkoon, pidetään yllä korkeaa työttömyyttä, jotta alamaiset nöyränä pilkkahinnalla menevät töihin ja terveydenhuolto (siis se jota tavallinen kansa käyttää) on säästöillä ajettu kurjuuteen.

Jyrki Koski

Kyllä Suomessa yrityksetkin , varsinkin pienet, melkoista kuolinkamppailua
käyvät, eikä tilanteeseen näytä olevan muutosta tulossa.
Mutta hyvä, että päättäjätasolla kaikki näyttää hyvältä, silloinhan se myös on
sitä. Valitettavasti karu totuus paljastuu viiveellä.

Jarkko Jussila

No miettikääkän miksi Italian pääministeri teki kiertueensa? No hakeakseen etukäteen tukea tuleville 1000+ mrd eur tukirahoille. No minne rahat menevät > pankeille (myös omille ja Ranska, Englanti, Saksa).. huolimattakaan siitä että ehkä 25% tai enemmänkin on pimeällä puolella.
Siis miksi maksaa muiden maiden pankkien asunto...jne lainoja ja tukea niitä jotka eivät ota vastuuta. Vaan pelkästään pyytävät. ?

Lassi Lappalainen

Lamaa edeltänyt Holkerin hallitus , Liikanen & Korkman kylvivät laman siemenet. I. Viinanen & Co saivat siemenet kukkimaan. Kyllä, Holkeri, Liikanen, Korkman ovat myös syyllisiä 90-luvun lamaan.
Eikä sen hoito todellakaan ollut jotain josta ottaa mallia.

Kaarle Akkanen

Suomi teki sen itse! Kipää teki hyvin monelle, moni menetti kaiken, joku henkensäkin! Tätä ei pidä unohtaa!!! Espanja ja Italia pystyisi tähän itsekin jos haluaisivat! Vaan kun eivät halua! Ovat nähneet EU:n antamat mahdollisuudet siirtää velkansa yhteiseen kassaan!
Tätä meidän kärsimää lamaa vasten ko. suunnitelma kuulostaa härskiltä!