Sunnuntai 26.5.2019

Puolustusvoimien uusi ase: M134D ”Minigun”

Luotu: 
3.8.2012 12:44
|

Utin jääkärirykmentti hankkii tänä vuonna käyttöönsä tehokkaan konekiväärin. Gatling-tyyppinen M134D asennetaan Utin NH90-helikoptereihin, kertoo Ruotuväki.

Dillon Aeron valmistama M134D tunnetaan lempinimellä minigun.

Minigun käyttää ammuksenaan 7,62 millistä patruunaa. Aseen tulinopeus on 3 000 laukausta minuutissa, eli se ampuu 50 laukausta sekunnissa.

Helikopterikäytössä aseen suuri tulinopeus on merkittävä tekijä, sillä näin saadaan vaikutusta useaan kohteeseen lyhyessä ajassa, Ruotuväki kirjoittaa.

- Näillä koneen omasuojaa ja selviytymiskykyä parannetaan merkittävästi. Suomessa ei ole aikaisemmin ollut tällaisia aseita, mutta muualla maailmalla ne ovat osa normaalia varustelua tämän tyyppisissä helikoptereissa, Maavoimien ilmailunpäällikkö, everstiluutnantti Anssi Vuolle sanoo Ruotuväelle.

Dillon Aeron minigun Italian armeijan käytössä alla olevalla videolla.

Lue Ruotuväen juttu näköislehdestä sivulla 12

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Meinasin tukehtua! "Uusi ase DDDD! Herra Richard Gatling kehitti toimintaperiaatteen lähes 150 vuotta sitten. Nyt Suomelle myyty malli perustuu vuoden 1965 versioon, joka ei ole Vietnamin sodan jälkeen kehittynyt oikeastaan lainkaan. Ohjausjärjestelmät ovat sitten eri asia.

Johan Von

Sehän kehitetttii siviilejä varten jotta niitä oli helpppo listiä. Sotilaskäytössä ei sillä läheskään niin suurta merkitystä ole suojautuneita solaita vastaan. Niitä varten tarvitaa kauaskantoisempia ja tehokkaampia aseita. Ja lisäksi sotilaat pirulaiset ampuvat takaisin. Riisipelloilla työskentelevi naisia ja lapsia niillä oli varsin helppo metsästää.

Ari-Vesa Parviainen

Mikäs on ydinaseen Hiro- ja Naga- käytön (sodan lopettaneiden muistaakseni) jälkeinen funktio? Kaiketi lähinnä pelote? Tämä lie sama juttu, korvannee poisheitettyjen jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta ehkä osin? Kohde sama, järeämpiin vehkeisiin ei juuri vaikutusta, ymmärtääkseni.
Siis pieni lisä, lähtöjäänkin riittämättömään puolustusarsenaaliin.

Eero Järvenpää

No huhhuh. Vaikka ase perustuukin vanhaan periaatteeseen, on kyseessä moderni ja tulivoimainen ase, joka on kehitetty parhaista materiaaleista vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Tämän tyyppisellä tulitukiaseellahan ei ole mitään tekemistä ydinaseen pelotevaikutuksen tai jalkaväkimiinojen kanssa. Ydinsota on asia ihan erikseen ja mitä miinoihin tulee, niin eihän näitä, kuten uutisessa kerrotaan, jalkaväelle jaeta ja ripotella pitkin rajaa. Kyseessä on erityisoperaatioissa käytettävä tarkka ja erittäin tulivoimainen ase, jolla saadaan pidettyä vihollisen päät alhaalla esimerkiksi iskuryhmän helikopteriin nousemisen ajan. Ei näitä samoja vehkeitä turhan takia käytetä muun muassa Navy SEALien SWWC-veneissä...

Itse asiaan vielä: "oikea ase oikeaan paikkaan" näyttää toteutuvan tässä.