Perjantai 24.11.2017

Uusi suunnitelma: Suomalaisyritykset kansainvälisiksi Kataisen johdolla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.8.2012 16:14
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) johtaa uutta Team Finland -ohjausryhmää.

Suomen työllisyyskehityksen ja pienten sekä keskisuurten yritysten kansainvälistymistä tukemiseksi perustettiin uusi ohjausryhmä Team Finland.

Valtioneuvoston kanslian perustaman taloudellisten ulkosuhteiden ohjausryhmän, Team Finlandin, avulla luodaan yhteinen strateginen ja pitkäjänteinen ohjaus viennin ja kansainvälistymisen edistämiseksi

Ohjausryhmän tehtävänä on laatia ja pitää yllä toimialaa koskevaa strategiaa ja ehdottaa toimenpiteitä strategian avuksi. Strategiatyö ulottuu selvästi yksityiskohtaisemmalle tasolle kuin hallitusohjelma.

Ohjausryhmän vetäjäksi valittiin pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

Varapuheenjohtajana on Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta.

Ohjausryhmän jäsenet ovat toimitusjohtaja Kim Gran, Nokian Renkaat: toimitusjohtaja Mika Ihamuotila, Marimekko: hallituksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimo, Lappset Group: varatoimitusjohtaja Piritta Mikkanen, GreenStream Network: varatoimitusjohtaja Maisa Romanainen, Stockmann: toimitusjohtaja Pertti Korhonen, Outotec: toimitusjohtaja Mikael Hed, Rovio Entertainment: johtaja Liisa Hurme, Orion: toimitusjohtaja Jussi Pesonen, UPM-Kymmene: toimitusjohtaja Kai Seikku, Okmetic: hallituksen puheenjohtaja Päivi Leiwo, Oilon: hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ja Fortum.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jali Raita

Jälleen uusi komitea, ohjausryhmä Team Finland. Vetäjänä on pääministeri Jyrki Katainen. Katainen on ohjannut Suomen täysin sivuraiteille. Olisi jo aika, että ukko siirtyisi syrjään. Kaveri vain on tiukasti pallillaan kuin paska Junttilan talon seinässä. Professori Keijo Korhonen aloitti esitelmänsä Suomalaisella klubilla 28.5.2009 seuraavasti: ”Suomi on kuin mielisairaala, jota potilaat johtavat”.

Kai Samanen

Hyvä idea meni tässä nyt kyllä täysin hukkaan. Osa B luokan porukkaa ja pj:n pitäisi ensin mennä kielikurssille. Yhteys pienyrityksiin ko. koalitiolla on kyseenalainen. Sujuvalla savolla team voi yrittää selittää ja kalastella ääniä, mutta jokseenkin selvää jo etukäteen on ettei ulkosuhteiden konkreettiseksi anniksi jää tyhjää enempää. Lojaalisuuttaan joku jäsen tietysti uhrautuu kertomaan aikanaan asiasta olleen hyötyä. Katainen toki selittää pelastaneensa koko maan. Katainen on siinä suhteessakin väärä valinta, ettei hän ole luotettava. Vain typerys jakaa ja antaa esityksiään, koska ne muuttuvat kaikki poliittiseksi sonnaksi ja pääministerin henkilökohtaisiksi kannuksiksi. Aikaisempaakaan kanslian vastaavaa toimeksiannon raporttia ei ole saatu toteutettua miltään osin. Konsulttikonsepti olisi ollut toimivampi. Valta sokaisee.

Mervi Luhtanen

Pääministerin ei soisi enää sotkeutuvan mihinkään ylimääräiseen. Hoitaisi työnsä ja keskittyisi aktiivisesti ja avoimesti kertomaan, mihin olemme sitoutuneet, paljonko sitoumukset maksavat ja mitä niistä seuraa. Käsittääkseni myös presidentti Niinistö toivoi asiassa aktiivista selvitystyötä ja keskustelua - mielestäni sellaista ei ole avattu ainakaan valtiovarainministeriön taholta. Myöskään pääministeri ei ole ollut aktiivinen.

Uuden byrokratian perustaminen on lumetekemistä. Kokoustetaan ison joukon kera ja heitellään asioita ilmaan. Koskaan ei päätetä mitään. Ja jos päätetäänkin, kukaan ei ole vastuussa toteutuksesta. Kuulostaako tutulta? - eipä ihme, sillä se on tämänhetken julkishallinnon kehittämis- ja visiotyöryhmien suurin sairaus. Yksinkertaisimpaankin kysymykseen voi aina vastata: Kyllä meillä on työryhmä nyt selvittämässä tätä asiaa ...

Meillä veronmaksajilla on oikeus hyvään hallintoon ja avoimuuteen. Laki asiakirjojen julkisuudesta oli tarkoitettu demokratian ja luottamuksen lisäämiseen. Nyt lakia on käytetty salausperusteena. Se kuulostaakin jo täysin absurdilta: Asiakirja salataan julkisuuslain nojalla. Voi tavaton! Veronmaksajat maksavat nämä hipat, joten julkista ja selkosuomenkielistä selitystä sitoumuksistamme kaipaa jo itse kukin. Verojenmaksun motivaatio on jo alkanut laskea - ei yksittäisissä keskusteluissa, vaan netissä yleensä.

Montin liiallisuuksiin mennyt suomalaisuuden ylistely ei ainakaan parantanut tilannetta. Se suorastaan yökötti. "Ei Italia apua tarvitse, vaan markkinat". Ja sivulauseessa hän jo ehätti vaatimaan pankkioikeuksia EVM:lle eli suomeksi sanoen yhteisvastuuta myös Italian veloista. Suomalaisten ja italialaisten maailmat ovat taloudenhoidossa niin kaukana toisistaan, ettei niitä kannata yrittää väkisin naittaa. Fakta on se, että italialainen lupaa ja lupaa, ja kun mitään ei kuitenkaan tehdä, katuu ja lupaa uudelleen. Edellisestä saadaan ympyrä, joka pyörii ikuisesti.

Kaarle Akkanen

On kyllä kauniita ajatuksia, mutta mikä on yritysten todellinen toimintaympäristö? Olisiko aika tarkastella lainsäädäntöä? Yritykset katsovat yrittämisen edellytyksiä, eivät politiikkojen kauniita puheita. Niin kauan, kun yritys ei saa paikallisesti sopia palkoista ja työehdoista, on turha odottaa tänne mitään isompaa "ryntäystä"! Ammattiyhdisliike on isoin jarru suopealle kehitykselle. Ns. kolmikannasta pitäisi heti luopua. Eduskunta on ainoa oikea paikka, missä työlainsäädäntöä laaditaan!

Mervi Luhtanen

Juuri noin. Meillä on paljon tekemättömiä töitä, joihin ei kannata palkata ketään ay-liikkeen vastustaessa matalia palkkoja. Ne työt jäävät nyt kokonaan tekemättä tai sitten joku tekee niitä oman toimensa ohella silloin kun ehtii. Tekemätöntä työtä on, mutta yhteiskunnan kannattaa näköjään ennemmin maksaa työttömyyskorvausta. En tarkoita kommenttiani yleistykseksi kaikille aloille.

Jali Raita

Vuorineuvos Tauno Matomäki totesi jo vuosia sitten, ettei Suomeen kannata investoida mihinkään, mikä ei ole pulteilla kiinni. Katainen ja kumppanit eivät ehkä edes tiedä kuka Tauno Matomäki on. Nyt ohjasuryhmänsä yrittää keksi pyörää uudelleen. Teekari tempaisivat jo vuonna 1960 jämeräpartaisen insinöörinsä johdolla: "Vienti (vietti) turvaa tuotannon". Nyt tarvittaisiin jälleen jämeräpartaisen insinöörin johdatusta.