Lauantai 21.10.2017

HS: Näin euron mureneminen vaikuttaisi Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2012 08:33
  • Brittiläisen Oxford Economics -tutkimusyhtiön mukaan on todennäköisintä, että kriisissä oleva euro pysyy nykymuotoisena kasassa.
|

Helsingin Sanomien julkaiseman selvityksen mukaan on Suomelle edullista, että euro pysyy nykymuotoisena kasassa. Selvityksen on tehnyt Oxford Economics -niminen tutkimusyhtiö, jonka saaman tuloksen HS raportoi tänään lehden pääjuttunaan.

Arvion mukaan euron koossa pysymisen myötä Suomen talous kasvaisi ensi vuonna 1,4 prosenttia ja seuraavana vuonna 2,6 prosenttia. Jos useita maita eroaa eurosta, laskisi talous vastaavasti 1,5 ja 1,2 prosenttia. Myös pelkkä Kreikan eroaminen kääntäisi Suomen BKT:n ensi vuonna miinukselle, Oxford Economics laskeskelee.

Yhtiö ei ole tutkaillut sellaista mahdollisuutta, että Suomi eroaisi yksin. Se pitää todennäköisempänä vaihtoehtona, että euro pysyy koossa kuin, että useita maita tai vain Kreikka eroaa siitä.

HS:n julkaisemat Suomi-laskelmat on tehty yritysten asialla oleva Keskuskauppakamarin tilauksesta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pohjan Akka

Suomi on liittynyt Euroalueeseen, jossa toimii sisäinen "enemmistödemokratia".
Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kulkea tämä tie loppuun. Turha käyttää energiaa jossitteluun ja itkemiseen. Pitää etsiä kannattavia tulevaisuuskuvioita.

Aika näyttää, onko loppu onnellinen vai onneton. Parhaassa tapauksessa käy niin, että kukaan ei edes huomaa, milloin loppu tulee. Ei kukaan huomannut sitäkään, kun Saksa sai maksetuksi sotavelkansa vuonna 2010.

Simo Perttula

Pysytään, ei pysytä, pysytään eurossa. Uutiset euron autuudesta tai turmiosta vaihtelevat tasatahtia? Miksi. Meidät on ajettu loukkuun kuin rotat. Poispääsyä jatkuvista laman uhista ei ole. Ennustajien ihme euro on taikaa.

Kaarle Akkanen

Ei ero eurosta ole niin paha kuin annetaan ymmärtää. Tämä on politiikkaa. Jos eroamme, vaikutukset ovat pinemmät kuin 90-luvun lamassa. Mutta jos jatkamme, hinta on varmasti korkeampi! J. Sipilä on sanonut, että ne ongelma-maat selviäisivät itse, jos haluaisivat. Tekisivät edes osan siitä, mitä me teimme oman laman voittamisessa. Mutta ei, sehän tekisi kipeää!