Sunnuntai 22.10.2017

Suomessakin ”Pussy Riot” – Mukana tunnettu professori

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.8.2012 19:24
  • Kuva: Florencia Quesada
    Kuva
    Professori Teivo Teivainen järjesti Maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn, joka vieraili Uspenskin katedraalin edessä. Kaksi performanssitaiteilijaa esiintyi Venäjällä vangitun Pussy Riot-yhtyeen vapauttamisen puolesta.
  • Kuva: Florencia Quesada
    Kuva

Helsingin yliopiston professori Teivo Teivainen sai huomiota venäläisessä mediassa järjestettyään tapahtuman, jossa käsiteltiin venäläisyhtye Pussy Riotia.

Venäläislehti Novaja Gazeta kertoo, että Teivainen yritti toistaa kohutun Pussy Riotin tekemän tempauksen Suomessa.

Teivainen kertoo Uudelle Suomelle järjestäneensä Helsingissä perjantaina Maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn, jossa käsiteltiin Pussy Riotia, mutta sisälle Uspenskin katedraaliin ei yritetty päästä, kuten venäläislehti väittää.

Venäläisen punk-yhtyeen Pussy Riotin jäsenet joutuivat vankilaan esitettyään presidentti Vladimir Putinia kritisoivan protestilaulun moskovalaisessa ortodoksikirkossa helmikuussa.

Uspenskin katedraalin edusta oli yksi paikoista, jossa Maailmanpoliittinen kaupunkikävely pysähtyi. Siellä oli Teivaisen mukaan kaksi performanssitaiteilijaa, jotka esiintyivät osana kävelyä.

–He seisoivat ja olivat pukeutuneet Pussy Riot –asuihin, kasvot peittävään pipoon ja yhdellä luki ”Free Pussy Riot” t-paidassaan. He sanoivat megafoniin yhden kerran ”Free Pussy Riot” eli vapauttakaa Pussy Riot, Teivainen kertoo Uudelle Suomelle.

– Tapahtuman poliittinen viesti oli, että Pussy Riotin esiintyjät ovat Venäjällä vangittuna olosuhteissa, jotka loukkaavat meidän ihmisoikeusnäkemyksiämme, hän kertoo.

Kävelyllä oli muitakin teemoja: pankin edessä puhuttiin Suomen rahapolitiikasta ja Stockmannilla analysoitiin Israelin siirtokuntatuotteita.

Professori Teivainen tunnetaan aktiivisesta osallistumisestaan yhteiskunnalliseen keskusteluun mediassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jyri Kokkonen

Ei tämä touhu kovin fiksulta vaikuta. Professori Teivainen mainitsee Facebookissa, että kävelyyn osallistuneille selitettiin ennalta väärän tulkinnan välttämiseksi, että Suomen Ortodoksinen kirkko ei sitten ole Moskovan vaan Konstantinopolin patriarkaatin alainen, mutta Uspenskille piti kuitenkin mennä, kun Suomen Ortdoksisen kirkon tiedottaja oli selkeästi todennut Hesarissa,että Pussy Riotin puuhat Kristus Vapahtajan kirkossa Moskovassa olivat rienausta. Sen sijaan, että olisivat menneet Venäjän suurlähetystölle protestoimaan Venäjän viranomaisten toimia Pussy Riotin jäsenten suhteen, mihin voisi olla aihettakin, kävelijät halusivat tuomita kirkollisten piirien ahdasmielisyyden, kun eivät näköjään ymmärtäneetkään Pussy Riotin taiteellisen aktion suurta merkitystä.

Kari Perälä

Näin kristittynä tuntuu hyvin pahalta tuo esiintyminen Uspenskin katedraalin edessä. Miksi pitää rienata pyhiä arvoja?

Jos asia on poliittinen, oikeampi paikka olisi ehkä eduskuntatalon portailla, Smolnan edessä tai jssain vastaavassa paikassa.

Seppo Saari

Professori Teivaisen yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy mediaseksikkäisiin aiheisiin: Pussy Riot, Israelin appelsiinit ja SP:n rahapolitiikka.

20.000 ruumista Syyriassa, EU:n korruptio + suomalaisten osuus siinä, ja Kiinan tai Suomen ihmisoikeusloukkaukset eivät herättäisi edes mediaa näinä aikoina.

Onko tämä sitä norsunluutornista huutamista?