Perjantai 24.11.2017

Poliisi-haittaohjelma jo todellinen riesa: ”Useita kymmeniä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.8.2012 14:50
|

Poliisi kehottaa jälleen kerran olemaan maksamatta laajalle levinneen haittaohjelman vaatimaa sakkomaksua.

Maaliskuussa Suomessa leviämään lähtenyt Reveton-kiristysohjelma on aiheuttanut poliisille pään vaivaa. Tällä viikolla jo Lapin ja Pohjois-Karjalan poliisilaitokset ovat tiedottaneet asiasta.

Pohjois-Karjalaan on kevään jälkeen tullut kymmeniä yhteydenottoja, joissa ihmetellään poliisin määräämää ”sakkomaksua”, joka pitäisi maksaa vapauttaakseen tietokoneensa.

Kyse on haittaohjelmasta, jota poliisi tutkii.

Haittaohjelma lukitsee tietokoneen ja ilmoittaa poliisin tietoverkkorikosten tutkinnan yksikön todenneen koneen levittävän pornografista materiaalia.

Sivulla annetaan mahdollisuus vapauttaa kone maksamalla 100 euron sakkomaksu suoraan tilille tai hakemalla R-kioskilta koodi. R-kioskit eivät Uuden Suomen tietojen mukaan myy tällaisia koodeja, mutta rahan siirtäminen rikollisen tilille ilmeisesti toimii.

Pohjois-Karjalassa haittaohjelman uhriksi on joutunut jo kymmeniä ihmisiä. Pelkästään eilen Joensuun poliisipisteellä asioi viisi henkilöä ohjelman vuoksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Laitinen

Täysin käsittämätöntä miten ihmiset voivat säheltää interwebissä ja vielä enemmän alkaa otsalohkoa pakottaa, kun saa kuunnella pakolliset "En oo ees käyny millää ihme sivuilla". Kyllä olet, joko tieten tahtoen tai tahtomatta. Jälkimmäisen tapahtuessa olet joka tapauksessa epäonnistunut tietokoneen käytössä.

Näiltäkin vältyttäisiin jos ihmiset lopettaisivat Internet Explorerin käytön ja päivittäisit tietoturvaohjelmansa.

Hannu Karppinen

Itse olen asentanut Windowsin vierelle toisen käyttöjärjestelmän, voi klikata mitä tahansa ei tarvitse virustorjunnasta huolehtia. Vaatii vähän lisää tietoa, mutta ei se mitään mahdotonta ole. Toinen on käytön opettelu, jos tähän nyt jaksaa asennoitua.