Keskiviikko 16.1.2019

Piraattilevyjen myynti lähes olematonta - Nettipiratismi rehottaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2009 08:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
  • Kuva: Creative Commons / ToobyDoo
    Kuva

Piraattilevyjen ostaminen ja maahantuonti on kuihtunut lähestulkoon olemattomiin 2000-luvun alun huippuvuosista. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) arvioi, että enää vain muutama prosentti suomalaisiin kotitalouksiin hankituista levyistä olisi laittomia.

Neljä vuotta sitten vielä joka viidennen levyn arvioitiin olevan lähtöisin hämäriltä markkinoilta, etupäässä Venäjältä ja Virosta.

–Mustamäen tori Virossa ja Viipurin tori olivat vuosikymmenen alussa lähes mustanaan tuoteväärennyksiä. Nyt kauppaa tekevät enää yksittäiset toimijat. Kysyntä on loppunut. Yksi syy tähän on varmasti kasvava internet-piratismi, mutta kyllä myös asenteet ovat muuttuneet, arvioi toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.

Suomeen tuotiin 2000-luvun alussa Venäjältä ja Virosta yli kolme miljoonaa piraattilevyä vuodessa. Vuoden 2006 alussa astui sitten voimaan laki, joka kielsi piraattitallenteiden tuonnin omaan käyttöön.

–Uusi laki on purrut ja tullin valvonta toiminut hyvin. Alkuun epäiltiin, ettei valvontaan riitä resursseja. Toisin on käynyt.

Tulli kirjasi viime vuonna yhteensä 56 maahantuontia koskevaa tekijänoikeusrikkomusta, joissa TTVK edusti oikeudenhaltijoita. Lisäksi paljastui 375 tapausta, joissa matkustajat luovuttivat vapaaehtoisesti piraattituliaisensa tullin tuhottaviksi.

–Yhtään isompaa tapausta ei viime vuonna tullut vastaan.

Kirpputoripiratismi jo katoavaa kansanperinnettä?

Piraattilevyjä ei ole päätynyt myyntiinkään merkittäviä määriä.

–Viime vuonna meillä ei tainnut olla tuomioistuimissa yhtään kirpputoritapausta. Vuosina 2000–2004 pöytiä tyhjenneltiin piraattituotteista suunnilleen joka viikko jossain päin maata, Kotilainen muistelee.

Meno on tänään vaisua myös Mustamäen torilla. Uutuuslevyjä ei enää myydä pakettiauton perältä niitä jonottaville suomalaisille.

–Levyn saa parilla kolmella eurolla. Laatu on surkea. Ulkoisestikin kopiot on helppo tunnistaa ja jättää hankkimatta.

Eniten piraattitallenteita tuotiin viime vuonna maahan Venäjältä ja Kaukoidästä. Matkailu on lisääntynyt esimerkiksi Kiinaan, joissa fyysistä piraattitarjontaa on edelleen runsaasti.

–Voidaan puhua korkeintaan joistakin sadoistatuhansista levyistä. Lailliselle kaupalle aiheutuva haitta on fyysisen piratismin osalta aika hyvin hallinnassa.

Kotilainen muistuttaa, että cd- ja dvd-levyt ovat muutenkin sivuosassa tuoteväärennysten laajassa kirjossa. EU:n rajoilla takavarikoidaan yhä enemmän esimerkiksi tekstiilejä, kosmetiikkaa ja lääkkeitä.

Internet-piratismi ei lopu valistuksella

Musiikin ja elokuvien laiton lataaminen netistä sen sijaan rehottaa. Kotilaisen mukaan ilmiö on kasvanut räjähdyksenomaisesti, vaikka esimerkiksi musiikin laillisia online-kauppapaikkoja löytyy verkosta ainakin parikymmentä.

–Online-musiikkikauppa on lähtenyt Suomessa tosi heikosti käyntiin. Olemme siinä mielessä todellinen kehitysmaa, vaikka meillä on infrastruktuuri kunnossa. Näyttää siltä, että mp3-soittimet täytetään aika pitkälti laittomalla musiikilla, huokaa Kotilainen.

Hänen mukaansa Suomessa tarvittaisiin lainmuutos, jonka myötä teleoperaattorit saataisiin lähettämään asiakkailleen ilmoituksen siitä, että asiakkaan internet-liittymästä on levitetty luvattomasti vaikkapa musiikkia. Useissa tapauksissa luvattomaan nettijakeluun on syyllistynyt perheen lapsi.

–Jos vanhemmat saisivat asiaa koskevan kirjeen, olisi asiasta mahdollista keskustella kotona ja panna sille piste. Kaipaisimme juuri tällaisia pehmeitä keinoja. Tarkoituksena ei ole haastaa kolmasosaa yhdeksäsluokkalaisista käräjille.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Musiikinostaja

Alusta alkaen suomalaisille, ja muillekin, on yritetty myydä nettikopiota huonommin toimivaa ja usein huonompilaatuista digimusiikkia. Nyt kun käyttöestot alkavat poistua, vahinko on jo tapahtunut koska laillisesta kopiosta on jo tullut se huonompi vaihtoehto. Infrastruktuuri ei ole koskaan ollut kunnossa eikä ole sitä vieläkään. Nytkään ei tarjota mahdollisuutta ostaa CD-laatuista, täysilaatuista musiikkia, vaan "piraattimaista" halpaa kopiota jonka toimivuudesta eri soittimissa ei ole taetta. Teknisesti musiikin muoto on valikoinut suosimisjärjestyksessää sopivia valmistajakavereita suosimaan minkään käyttövapaan standardin sijaan.

Noin muuten tämän tiedotuksen tarkoitus on jälleen kerran rinnastaa rikollinen järjestäytynyt liiketoiminta netissä tapahtuvaan kulttuurin leviämiseen joka ei ole suoraan levymyynnistä pois ja jolla ei ole mitään tekemistä fyysisten tuotteiden kanssa. Muistetaanpa taas se, että eniten CD-levyjä ostavat ihmiset myös kopioivat netistä eniten.