Perjantai 24.11.2017

”Välttäkää tätä paskapuljua” – lue tämä, ennen kuin haukut työnantajaasi netissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.8.2012 09:53

Työnantajan haukkuminen sosiaalisessa mediassa on huono idea ja lisäksi laitonta. Ajattelematon Facebook-päivitys voi jopa viedä työpaikan, kertoo Työ Terveys Turvallisuus -lehti.

Lain mukaan työntekijän tulee olla lojaali työnantajaansa kohtaan ja työnantajan pitää voida luottaa työntekijään, lehti opastaa.

– Vaikka henkilökohtaisiin mielipiteisiin on oikeus, niiden esittäminen voi olla ongelmallista, jos ne vahingoittavat työnantajaa tai työyhteisöä. Se voi johtaa esimerkiksi varoitukseen tai työsuhteen päättymiseen, kertoo asianajaja Anu Kaisko asianajotoimisto Castrén & Snellmannilta TTT-lehdelle.

Lehti keräsi muutamia esimerkkejä työnantajia haukkuvista kirjoituksista. Esimerkiksi seuraava työpaikkaa arvosteleva kommentti on työntekijän verkossa julkaisema.

– Välttäkää tätä paskapuljua. Huijaavat aivan kaikessa alkaen ylityökorvauksista päättyen sunnuntailisien toistuvaan maksamatta jättämiseen.

Kaisko korostaa, että työsopimussuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Hänen mukaansa uusia lakeja ohjaamaan työntekijän käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa ei tarvita, koska liike- ja ammattisalaisuudet ovat aina kuuluneet salassapitovelvollisuuteen.

Viestintätoimisto Hill and Knowltonin toimitusjohtaja Tarja Jussilan mielestä työnantajien pitäisi antaa työntekijöille selvät pelisäännöt siitä, miten internetissä toimitaan vapaa-aikana.

– Jo työsopimuksessa tulisi mainita asiat, joista pitää vaieta. Lisäksi organisaation kannattaa laatia ohjeistus sosiaalista mediaa varten, Jussila sanoo.

Lue koko juttu Työ Terveys Turvallisuus -lehdestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Jos kerran työsuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen mutta lisät on jääneet maksamatta eikö se luottamus ole silloin jo rikottu ja näinollen kaikkinainen kommentointi perusteltua?

Ai niin, ei laki ole koskaan työntekijän puolella.

Masa Nieminen

Työnantajasta paskanpuhuminen Facebookissa onnistuu hyvin.
Pseudonyyminä, kun kerää riittävän kaveripiirin niin siitä se lähtee ja harvoin jää kiinni.
Jos on riittävän tyhmä, niin työpaikan menetys on oikeutettu.

Janne Järvinen

Mikä on se lain kohta, jonka nojalla työnantaja voi sensuroida sananvapautta? Jos pulju on p4ska, tämä subjektiivinen mielipide ei kuulu minkään salassapitovelvoitteen piiriin! Entäpä palkanmaksun sopimusrikkomukset? Jos nämä saa kyseenalaistaa viimekädessä tuomioistuimessa, minkä luottamuksellisen tiedon piiriin ne kuuluvat? Saako niistä kysyä ammattijärjestöltä, vai onko sopimusrikos laittaa värssy vällärille?
Kovasti odotan sosiaalisen meedian ohjeistusta minäkin! Onpa kiva nähdä mitä tuo HooäRrän 50+ mature-täti keksii. Some ohjeistus tähän mennessä on ollut sitä, ettei EDES sähköisessä postissa interverkossa saa missään tapauksessa paljastaa yrityksen asioita.

Petri Suomi

Oletuksena on siis se, että jokainen työnantajaa arvosteleva kirjoitus on valehtelua. Entäpä jos se onkin totta? Työsopimuksia ei noudateta ja esim. työaikalainsäädäntöä on rikottu. Henkilö on yrittänyt puhua asiasta vaikkapa liiton edustajien kanssa tai työsuojelutarkastajan kanssa, tuloksetta. Onko se siltikin laitonta? Ei taatusti ole.

Onko se järkevää, on eri asia. Pitäisikö vain alistua, kun työnantajissa ja heidän edustajissaankin on huijareita ja hyväksikäyttäjiä. Niistä on luettu mediasta aivan riittävästi. Tietenkin on henkilöitä, jotka tarvitsevat alkolukon läppäriinsä, mutta nyt on monella työnantajalla hyvä tilaisuus pitää ruodussa vastaanhangoittelijat. Jos ei kelpaa, niin portilla on jonossa henkilöitä tilallesi.

Mitä sitten työantajat ja heidän edustajansa levittelevät meistä tietoa omien kanaviensa kautta, ei sekään ole sen kummempaa. Soitto edelliselle työnantajalle tai s-postikysely voi poikia kaikenlaista sellaista mikä ei pidä paikkaansa. Kun paras myyjä etsiikin uutta työpaikkaa, niin saattaa tulla kiusaus, että mustamaalaa hänet täysin. Eikä siitä mitään muuta seuraa, kuin korkeintaan se, ettei hakija pääse toisen palvelukseen.
Kuitenkin väärän tiedon levittämistä sekin ja ei se minullekaan ole vierasta. Erittäin tunnettu yritys sai minusta aivan väärää tietoa, kun päätin kokeilla uusia uria. Lukuja tämäkään työnantaja ei pystynyt muuttamaan, joten se asia selvisi sillä ja jopa nosti osakkeitani ja palkkatoivomustani.

Jouni Minkkinen

Jos duuni v_tuttaa on parempi nostaa kytkintä kuin alkaa julkisesti haukkumaan. Tänäpäivänä verkkoon laitettu haukku vanhaa työnantajaa kohtaan voi yllättäen löytyä uudelleen kun ollaan hakemassa uutta duunia ja sen takia voi jäädä uusi duuni saamatta.

Joonas Renberg

Aina kannattaa aukoa päätään, jos siihen on aihetta, tapahtuu se sitten Facebookissa tai paikallisessa kuppilassa. Kunhan pysyy totuudessa ja yrittää muistaa käytöstavat.

Tietysti se voi johtaa työsuhteen purkamiseen, mutta eiköhän se sananvapaus ole aika paljon painavampi asia kuin työsopimuslaki. Lojaliteettivelvoite on merkityksetön vaikkapa tilanteessa, jossa yritys toimii itse lain vastaisesti ja avautuminen koskee juuri sitä lainvastaista toimintaa.

Jos tälläisiä asioita ruvetaan kirjaamaan tuleviin työsoppareihini, pitänee varmaan ruveta keskustelemaan työajan ulkopuolisesta lojaliteettibonuksista. Muuten pidän kiinni oikeudestani sanoa, että töissä oli paska päivä ja pomoni ei ole penaalin terävin kynä, jos siltä tuntuu.

Eetu Kinnunen

Työsuhteen pitäisi perustua molemminpuoliseen kunnioitukseen. Työnantaja kunnioittaa työntekijäänsä, kohtelee tätä kuin ihmistä ja maksaa tälle niin kuin on sopimuksissa säädetty.

Vastaavasti sitten työntekijän pitää tehdä uutterasti töitä, olla marisematta muille vääriä todistuksia ja kohdeltava työnantajaansa arvostavasti, kuten ihmistä kuuluukin.

Ei pitäisi hutkia tässäkään asiassa ennen kuin on tutkittu. On se vaan näin.