Lauantai 19.1.2019

Outo virtsaväite leviää suomalaisprofessorista: ”Räikeä valhe”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2012 15:50
Päivitetty: 
29.8.2012 11:32
  • Kuva: Florencia Quesada
    Kuva
    Teivo Teivainen järjesti 3. elokuuta tapahtuman, jossa performanssitaiteilijat esiintyivät Pussy Riot -tyylisiin asuihin ja sanoivat megafoniin "Free Pussy Riot" eli vapauttakaa Pussy Riot.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen tyrmää Venäjällä leviävät väitteet, joiden mukaan häntä syytetään uskonrauhan rikkomisesta.

Venäläislehti Moscow Times uutisoi eilen, että Teivainen olisi yrittänyt viedä virtsaa kanisterissa Uspenskin katedraaliin ja, että häntä odottaa kahden vuoden vankeus.

– Se on räikeä valhe, joka on huvittavuudessaankin äärimmäisen loukkaava, Teuvo Teivainen kommentoi Uudelle Suomelle.

Kohu lähti Teivaisen elokuun alussa järjestämästä Maailmanpoliittisesta kaupunkikävelystä, jossa käsiteltiin Pussy Riotia.

Teivainen uskoo, että uutisoinnin taustalla voi olla halu normalisoida Pussy Riot –oikeudenkäynti.

– Venäjällä on laaja keskustelu siitä, että Pussy Riot –oikeudenkäynti poikkeaa yleisistä sananvapausperiaatteista. Vaikka valhe leviäisi vain lyhyen aikaa, se onnistuu luomaan mielikuvaa, joka normalisoi Pussy Riot –oikeudenkäyntiä, Teivainen sanoo.

Venäläisen punk-yhtyeen Pussy Riotin jäsenet joutuivat vankilaan esitettyään presidentti Vladimir Putinia kritisoivan protestilaulun moskovalaisessa ortodoksikirkossa helmikuussa.

Teivaisen mukaan useat lehdet ovat kirjoittaneet uutisen Moscow Timesin tietojen pohjalta.  Hän on saanut yhteydenottoja toimittajilta ympäri maailmaa.

– Eräskin toimittaja kysyi: miltä tuntuu, kun olet joutumassa kolmeksi vuodeksi vankeuteen, Teivainen ihmettelee.

Teivainen on ottanut yhteyttä Sanoma-konserniin. Moscow Times on osa Sanoma-konsernia.

– Tämä on lehdelle äärimmäisen häpeällistä. Asioiden valheellinen luonne olisi ollut aika helposti selvitettävissä. Toivon, että uutisesta tehdään oikaisu.

Lähteenä Moscow Timesillä oli Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosentti Johan Bäckman.

Bäckman julkaisi tiistaina lehdistötiedotteen, jossa hän kertoo jättäneensä Teivaisesta rikosilmoituksen Helsingin poliisille.

Teivainen kertoo selvittäneensä ottaneensa yhteyttä valtionsyyttäjä Mika Illmanniin.

– Mitään syytettä ei ole vireillä. Rikosilmoituksen tosin voi tehdä kuka tahansa, Teivainen sanoo.

Uusi Suomi ei tavoittanut Illmannia vahvistamaan Teivaisen saamaa tietoa.

Teivainen on harmissaan siitä, että vaikka uutisista tehtäisi oikaisujuttuja, vanhat virheelliset tiedot jäävät internetiin.

– Räikein ja loukkaavin valhe oli, että olisin yrittänyt heittää kusta katedraaliin.

Toisaalta hän on tyytyväinen, että Pussy Riot –oikeudenkäynnin epäoikeudenmukaisuus saa julkisuutta.

Teivainen on aktiivisesti kampanjoinut asian puolesta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Anton Nikolenko
Anton Nikolenko
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Haukka

PR teki tosin melko ikävästi mennessään kirkkoon riehumaan, mutta eivät he minusta korkeintaan pieniä sakkoja kummempaa rangaistusta ansaitse. Tapahtumasta on muuten myös Venäjän ortodoksien keskuudessa monia kantoja, eivätkä läheskään kaikki kannata ankaria seuraamuksia.

Miksi muuten Teivainen meni osoittamaan mieltä Uspenskin katedraalin eteen? Uskoisin ettei kovin moni suomalainen ortodoksi ole Putinin kannattaja. Suomen ortodoksinen kirkko on autonominen ja Konstantinapolin patriarkaatin alainen, ei Moskovan.

Jorma Pallasvirta

Johan Bäckmanilla on missio luoda antipatioita venäläisten keskuudessa Suomea kohtaan ja siten oikeuttaa venäläisille yleisesti hyväksyttävän puuttumisen Suomen sisäisiin asioihin. Venäjän "lapsiasiain valtuutetun" vierailu Suomessa oli kömpelö yritys muuttaa maamme kansainvälisesti hyväksyttyä lainsäädäntöä hyväksyä myös Venäjän lait Suomessa.

Tuo yritys ei onnistunut, mutta uusia tulee ja JB:n toimeksiantajilla on pitkä toimintajänne - jos nykyhallino siellä jatkuu niin useita vuosia samanaikaisesti suomalaisen yleisömielipiteen manipuloinnin yrityksien ohella.

Kari Perälä

Tässäkin asiassa näyttää siltä, että informaatiosota on taas hävitty. Tieto siitä, että professori Teivainen on yrittänyt heittää kusta kanisterillisenUspenskin katedraaliin - niin, tieto on levinnyt todella kaikkialle maailmaan. Se on tosiasia.

Vaikka väite olisikin totta, kyse olisi pienestä rikkeestä, josta saisi rikesakon. Tai oikeastaan kyse on sananvapausasiasta. Venäjällä kusen levittäminen katedraaliin olisi ilmeisesti huliganismia.

Tapani Rouhiainen

Internet on niin täynnä väärää tietoa, ettei joku pikku-uutinen kovin moneen lukijaan uppoa. Nettiä ei pidetä enää totuudentorvena.

Ehkä jotkut väärän tiedon levittäjän omat joukot esittelevät ylpeänä "totuuttaan" keskustelupalstoilla. Ja ihmettelvät kun saavat kovin vähän kannanottoja.

evvk

Veikko Kuivanen

Mitä ihmettä tuo tuollainen "vaikka väite olisikin totta" -kommentointi on? Että on olemassa mahdollisuus väitteen todenmukaisuudesta? Muutamassa viestissä se vääntyy kansainväliseksi viralliseksi uutiseksi ja sen myötä faktaksi, että hullu professori Helsingistä on kaatanut tynnyrillisen virtsaa katetdraalin ovesta sisään.

Eino Kemppainen

Onko tämä Päkmanni todella Helsingin yliopiston palkkalistoilla. Jos on niin tuntuu kyllä oudolta. Hänen tempauksensa ovat ainakin näillä tiedoin senverran kummallisia, ettei ole epäilystä kenen piikkiin hän touhuaa. Kyse täytyy olla myös julkisuuden kipeydestä hintaan mihin hyvänsä. Narsismia pahimmillaan. Meitähän on monenlaisia, mutta pyörivätköhän siellä kaikki planeetta pyörät oikeaan suuntaan.

Jari Haukka

"Onko tämä Päkmanni todella Helsingin yliopiston palkkalistoilla. ".

Dosentti ei ole enää viranhaltija. "Dosentuuri on oppiarvo, jonka yliopisto voi yliopistolain (558/200) 89 § mukaan hakemuksesta myöntää tutkijalle, jolla on perusteelliset tiedot alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön ja hyvä opetustaito. "