Sunnuntai 19.11.2017

Vanhukset unohtuivat koteihinsa? Yksiselitteinen vaatimus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.8.2012 14:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.).
|

Jos vanhuspalvelulakiin kirjataan yksiselitteinen hoitajamäärä, tulee sen koskea myös kotona asuvien vanhusten hoitoa, vaatii keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen.

- Tämä tarkoittaa sitä, että pyritään pois laitosvaltaisuudesta ja tuetaan ikäihmisten toimintakyvyn säilymistä ja kotona asumista kaikin mahdollisin keinoin, Vehviläinen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

- Esimerkiksi vuoden 2008 laatusuosituksissa tavoitteena on, että tänä vuonna yli 75-vuotiaista 3 prosenttia olisi pitkäaikaisessa laitoshoidossa, noin 5 prosenttia tehostetussa palveluasumisessa ja yli 90 prosenttia asuisi kotona

Vehviläisen mukaan poliitikkojen ei tule keskittyä ”kiistelemään desimaaleista”, vaan turvaaman ikäihmisten hoito laitoksissa, palveluasunnoissa ja kotihoidossa. Myös omaishoitoon on kiinnitettävä huomiota.

- Jos lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen mennään, sen tulee koskea myös kotihoitoa, ei pelkästään ympärivuorokautista laitoshoitoa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marjatta Vehkaoja

Hyvä Anu! Olen erittäin iloinen, että olet tarttunut vaikuttajan paikaltasi vanhusten kotihoitoon. Olen yrittänyt paasata samasta asiasta vuosikaudet, mutta asenteet ovat tiukasti laitoshoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa kuten tämä kiintiökeskustelu nyt osoittaa. Vanhushuollon resurssit ovat koko ajan kasvaneet vaikka muuta väitetään. Jos kiintiöihin mennään, riittää kun määritellään yksi luku varmistamaan taso: hoitajien lukumäärä kunnan 75-vuotta täyttäneitä kohti. Kunnat saavat päättää palvelurakenteesta kuin myös siitä tuottavatko palvelut itse vai ostavatko ne.

Sini Hirvonen

Anu Vehviläinen "olisi" aivan oikeassa jos raha suunnataan molempia tukien! Minusta nyt kuitenkin ainakin Kokoomus on ajamassa alas vanhusten hoitolaitoksia ja -koteja. Yksinkertaisesti kotiin hoidettava vanhus, joka tarvitsee valvontaa edes 24 tuntia per vuorokausi, ei onnistu kun kotisairaanhoito, kodinhoito ja sairauden perusteella henk.kohtainen apua ei riitä - ei ole tulijoita, kun ei työ houkuttele huonolla palkallaan. On uskallettava puhua myös hoitavien tahojen palkoista. Ilkka kirjoittaa 22.8.2012 lehdessä miten esim. S.joen sairaalassa vanhusta makuutettiin (ilman päivittäistä lääkäri- tai sairaaanhoitajatarvetta) 5 -vuotta! Samaan aikaan täällä E-P:llä esim. on henkilökohtaisen avun työntekijöistä 50-100 henkilön vajaus ja työttämiä on kyllä. Fyysisesti ja psyykkinen alipalkattu työ ei vedä! Raha vanhustenhuoltoon pitäisi lakiin kirjata "korvamerkittynä" ja aina henkilön tilanteen mukaisesti järjestettävä joko hoito kotiin, tai koti hoitolaitokseen! Ipussa tämä asia on tuotu Senioripuolueen taholta tarkasti punniten esille ja minusta näistä pitää puhua nimenomaan siitä mikä mättää, eli rahasta!