Lauantai 20.7.2019

Poliisi ei haluaisi enää tutkia James Hirvisaaren homopuheita

Luotu: 
17.8.2012 16:42
Päivitetty: 
17.8.2012 16:51
  • Kuva: James Hirvisaari
    Kuva
    Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.).
|

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) kirjoitus keskustelupalstalla on johtanut rikostutkintaan. Päijät-Hämeen poliisi vahvistaa Uudelle Suomelle, että Hirvisaarta tutkintaan epäiltynä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Poliisi kuitenkin katsoo, että Hirvisaari ei olisi syyllistynyt rikokseen tai että rikos olisi arvioiden niin vähäinen, ettei esitutkintaa tulisi enää jatkaa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Kari Kajala kertoo, että esitutkinnan jatkaminen on nyt valtakunnansyyttäjän käsissä.

Kajala on esittänyt syyttäjälle tutkinnan rajoittamista sillä perusteella, että kirjoitus on ”rajatapaus”.

- Perustelin esitystä sillä, ettei kirjoitus välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä tai se on rikoksena vähäinen, Kajala sanoo.

- Valtakunnansyyttäjä on toimivaltainen viranomainen. He päättävät, jatketaanko esitutkintaa vai ei.

Esitys tutkinnan rajoittamisesta tarkoittaa käytännössä sitä, ettei poliisin esitutkinnassa ole selvinnyt selvää epäilyä rikoksesta.

Poliisi ei kuitenkaan voi itse lopettaa esitutkintaa, sillä Hirvisaaren homokirjoitus on lähellä rikosta.

- En voi itse sitä päätöstä tehdä, koska kyseessä on rajatapaus, Kajala sanoo.

Päijät-Hämeen poliisille tuli heinäkuun lopussa nimetön ilmoitus Hirvisaaren kirjoituksesta Hommafoorumilla.

Kirjoituksessa kansanedustaja pohti homoseksuaalisuutta. Hirvisaaren näkemys oli, että homoseksuaalisuus on kehitysvammaan verrattava poikkeama.

Kansanedustaja korosti vaativansa homoille samoja oikeuksia parisuhteeseen kuin heteroille, mutta halusi varata avioliiton vain heteropareille.

Hirvisaari ehdotti kirjoituksessaan myös rekisteröidyn parisuhteen kehittämistä ”homoliitoksi”, joka olisi lain edessä tasavertainen avioliiton kanssa.

Rikosilmoitus tehtiin poliisin mukaan homojen vertaamisesta kehitysvammaisiin.

Kouvolan hovioikeus tuomitsi aiemmin James Hirvisaaren sakkoihin muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Korkein oikeus ei myöntänyt Hirvisaarelle valituslupaa ja tuomio jäi voimaan.

Loukkasiko James Hirvisaaren homokirjoitus mielestäsi homoseksuaaleja ihmisiä?

2248 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Pirkkala

Minusta rikostutkinta pitäisi käynnistää myös kehitysvammaisten vertaamisesta homoseksuaaleihin, niin saadaan farssi kivasti sulkeutumaan.

Ja samaan aikaan poliisin resurssit eivät riitä Lapin asukkaiden turvallisuuden hoitamiseen.

Jukka Laitinen

Tässä mainitaan kaksi ryhmää. Jos toisen vertaaminen toiseen on loukkaavaa ja vihapuhetta, niin kumpi ryhmä on toista ylempi ja kumpi toista alempi. Homot vai kehitysvammaiset. Samoja ihmisiä kuin me muutkin.

Tässä asiassa katsoisin rikosilmoituksen tekijän menneen vihapuheiden puolelle.

Jani Pulkki

On se kumma kun pussy riotin yms puolustajat eivät näe yhtymäkohtia persuvainoihin. Yksikin vasemmistolainen kaverini suuttui kun sanoin että meillä uskonrauhanrikkomisesta saa sakot yhden lauseen kirjoittamalla, mikä on heistä oikein, Venäjällä pitäisi saada käydä valtaamassa alttari ilman rangaistusta.. Hirvisaaren kirjoituksessa ei ole mitään laitonta, aivan käsittämätöntä edes pohtia mokomaa.

Juhani Piironen

Jep. Laitoin siihen uutiseen tämän kommentin:

Muistaakseni meillä tuomittiin Halla-Aho jumalanpilkasta ja vihreiden mielestä tuomio oli liian pieni.

Ehkäpä kyseessä oli väärä jumala. Ortodoksien Jumalaa saa tietysti vihreiden yms. mukaan pilkata oikein riehumalla kirkossa, mutta muslimien jumalaa ei saa kommentoida mitenkään.

Sellainen rasistinen näkemys joillakin tuntuu olevan että toisen jumala on toista arvokkaampi.

Arsi Saarijärvi

Minusta Suomen valtion pitäisi julkaista keitä tai mitä kansanryhmää saa loukata ja mitä ei. Ilmeisesti Frankfurtin koulukunnan perillisten mukaan suomalaista, vaaleaihoista heteroseksuaalista miestä, jolla on perinteiset arvot, saa loukata. Tällaisen listan tekeminen helpottaisi kovasti erottamaan, mikä on suvaitsevaista ja mikä ei ole suvaitsevaista, julkisesti hyväksytyn doktriinin mukaan. http://rauta-aika.blogspot.fi/2012/04/frankfurtin-koulukunnan.html .

Heli Hämäläinen

Eli tavallinen poliisi odottaa poliittiselta poliisilta toimintaohjeita. Eiköhän tästäkin sopivasti asiayhteydestään irrottamalla saisi jotain taputeltua käräjille. Jani Pulkin vertaus Pussy Riotiin on oikein hyvä. Sielläkin poliittinen poliisi toimii.

Muuan Mies

Onko tämä suomalainen versio apinaoikeudenkäynnistä. Pitääkö Hirvisaaren tieteellisesti todistaa, että homous on kehityshäiriö?
Eikö ihminen ole kehittynyt mutaatioiden kautta?

Suomessa ei enää tunneta sellaista perusoikeutta kuin mielipiteenvapaus.

Minusta homous on epäluonnollinen vastenmielinen perverssio. Tämä on mielipide.

Sepetius Kangas

Ei vaan syntymän jälkeen lääkärien väärä tulkinta ihmisen sukupuolesta. Näitä tapahtuu vielä paljon näinäkin päivinä. Periaatteessa ihmisen sukupuolisuus määrytyy noin 13 vuoteen mennessä. Eli kyse ei todella ole mistään vammasta. Luonto näissä asioissa on varsin merkillinen. Ehkä Hirvisaari hallitsee ihmisen kehityksen paremmin kuin lääkärit. Jotka mielestä ovat selvinneet siitä varsin hynin. Vaikka ulkoiset ominaisuudet eivä suinkaan merkitse kumpaa sukupuoleen ihminen kuuluu.

Mika Virtanen

Poliittinen ajojahti "demokratiassa" nimeltä Suomi. Kuka tahansa voi pitää homoutta kehitysvammana, koska se haittaa aika oleellisella tavalla ihmiselämän jatkumista tällä planeetalla. Kummallista, että vääristä / oikeista johtopäätöksistä tai mielipiteistä halutaan jotkut lukemaan tiilenpäitä.

Herätkäähän suomalaiset vähän tähän "suvaitsevaisuuteen". Susi lampaiden vaatteissa.

Helena Eronen

Suvaitsevaiset ja avarakatseiset voisivat totetuttaa ihan itse sitä suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta, eikä tulkita aina päin persettä kaikkea, mitä joku "viholliseksi" leimattu sanoo tai kirjoittaa.
James pohti kirjoituksessaan homoseksuaalisuuden perimmäisiä syitä. Hän oli sitä mieltä, että se on synnynnäinen ominaisuus, josta ei voi ihmisiä parantaa. Hän erehtyi käymään näitä pohdiskeluja julkisesti, mikä oli mielestäni positiivista, koska sillä voisi olla vaikutusta homoseksuaalisuuteen erittäin vahvan negatiivisesti suhtautuviin ihmisiin.
Vaan ei. Mitä tekee älämölymystö? Ymmärtää lukemastaan vain kaksi sanaa, homo ja kehitysvamma, ja tekee rikosilmoituksen.

James on hyvä tyyppi ja rohkea ajattelija, joka on valmis myöskin uudistamaan ajatusmaailmaansa. Samaa rohkeutta toivoisi myöskin monelta muulta.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Komppaan sinua, Helena. Tulossa ovat vaalit, joten perussuomalaisiin kohdistettu vaino vain vahvistuu. Hallituksessa on kuusi puoluetta, joista jokaisen on kuuliaisesti tehtävä oma osuutensa perussuomalaisten häpäisyssä. Mitäs kansalaisten etujen ajamisesta, kunhan vain voidaan leimata perussuomalaiset epäkelvoiksi poliittiseen toimintaan.

Jos Päivi Räsänen toimisi ministerinvalansa mukaisesti eli ensisijaisesti kansalaisten parhaaksi, hän määräisi poliisin heti lopettamaan nämä naurettavat "tutkimukset" ja keskittymään poliisivoimien resurssien priorisointiin kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Nämä poliittisesti väritetyt "tutkimukset" vievät poliisilta kallista ja niukkaa aikaa perimmäisten velvollisuuksien hoidolta.

Heikki Ojala

ehkä tämä aika tuottaa hyvää ainesta tämän hulluuden analysoinnille, itse en viitsi enkä kai osaisikaan kovin hyvin. Näen sieluni silmin miten esim. tämän viimeisimmän Mannerheimhäpäisyn voisi purkaa mutta en jaksa. Mitä tehtiin miksi ja miten siinä osin onnistuttiin ehkä, oikeastaan ei. Pääasia kuitenkin oli että retkue pääsi lomalle Keniaan ja meriittiä tuli.

Markus Korvola

Jep! Harmillista tässä on vain se, että ammattiloukaantujat ja kukkahatut tärväävät poliisien muutenkin niukkaa aikaa meuhkaamalla joutavuuksilla!!! Oikea poliisin tarve on Enontekjöllä ja monessa muussa paikassa kuten uutisista voi nyt lukea! Hyvää on se, että ihmiset alkavat jo kyllästyä toden teolla tällaisiin joutavuuksiin!...

Sepetius Kangas

En tiennyt että hirvisaari on lääkäri ja tedemies jolle sellainen asia kuin ihmisen sukupuolisuus on selviö ja myös se milloin siitä voi olla varma. Odotin hänen jo sanovan , että kun laittaa kirveen sängy nalle tekohetkellä tulos on poika eikä lääkäriä moiseen tarvita. Ehkä se olisi vaatinut hieman enemmän rohkeutta ja toisin ajattelijan vaistoa. Mutta suosio olisi varmaan ollut taattu. Mutu menetelmät on aina olleet ihmisen suosiossa.

Juhani Piironen

Hyvä Helena. Minä luin pitkän lainauksen siitä Jameksen kommentista ja lähinnä siitä välittyi kuva että hän hyväksyy homoliitot, kunhan niitä ei solmita kirkossa. Minusta se oli varsin suvaitsevainen kirjoitus.

Oikeusvaltioperiaatteisiin kuuluu että kirjoitus tulisi tuomita kirjoituksen kokonaisuuden periaatteella, eikä irroittamalla kirjoituksesta yksittäisiä lauseita.

Valitettavasti meidän tuomareistamme osa on opiskellut oikeustiedettä Neuvostoliitossa ja osa DDR:ssä (tämä on aivan tosi), joten heidän näkemyksensä oikeusvaltiosta pikkasen poikkeavat.

Simo Perttula

Ei homot mikään kansanryhmä ole. Eikä kehitysvammaiset myöskään. He ovat sitä mitä ovat. Minä olen runsaasti ylipainoinen ja meistä ja meidän asiaamme kirjoitellaan jatkuvasti. Eikä se loukkaa. Kiusaksi asti aina vilisee kaikkialla herkullisia ruokaa koskevia juttuja. Jaa mutta voisko nostaa syytteen elintarviketeollisuutta vastaan lihottamisestani?

Petri Suomi

Elintarviketeollisuutta vastaan on nostettu monta syytettä lihottamisesta Yhdysvalloissa. Toistaiseksi ET on aina voittanut. Myös pikaruokapaikat ovat saaneet usein syytteitä, mutta sama tilanne. Ilmeisesti sekin on rajatapaus. Meilläpäin sanotaan meikäläistä läpipaskojaksi, kun olen normaalin painoinen ja syön monen mielestä aivan hirvittävästi, mutta ei näy missään.

Sepetius Kangas

Pitäisi voida. Mutta minkäs teet. väittävät vaan että rasva vatsan ympärillä on lihavan syytä. Tosin nykyään ollaan saamassa todisteita siitä, että lihavuus ei kokonaan ole kantajansa syytä vaan muitakin tekijöitä on. Kuten se että jos joskus on ollut lihava jää kehoon muisti joka yrittää aina saada ihmisen siihen samaan painoon sekä siitä, että lihavilla on paksusuolessa sellaisa bakteerikantoja jotka käyttävän ruuan viimeisetkin rippeet ravinnoksi. Näin pulskana poikana olen kiitollinen, että voisi vähän vierittää syitä muiden vaikka ruumin toimintojen syyksi. Ei homouskaan ole mikään yksinkertainen asia. Ei vieläkään käsitykset heistä muuttuvat hyvin hitaasti tiedon kertyesä ja myös levitessä. Oman ryhmänsä muodostavat koulukiusaajien hengenheimolaiset jotka haluavat aina käydä heikonpien kimppuun. Ihminen on hyvin pahansuopa lajitovereitaan kohtaan. Puhumattakaan muista eliöistä. Yrittiväthän eurooppalaiset muka sivistyneet tappaa muun maailman erinäköiset ihmiset sukupuuttoon.

Sepetius Kangas

Kyllä kehitysvammaisetkin ovat älähtäneet. Mutta eihä se ole auttanut. Vähemmistöjen asema on lohduton, Parannusta tapahtuu hyvin hitaasti muistan ajan jolloin heidät ahdettiin vanhaikotiin vanhojen ja sairaiden lisäksi. Turha kuvitella maailman humanisuutta. Petoja täällä on eniten jotka eivät välitä kuin itsestään yrittäen saada vähänkin erilaiset pois näkyvistä. Esimekiksi ystävälleni jonka vaimo halvaantui autokolarissa alapäästään rullatuoli potilaaksi. Sai kuulla jatkuvast siitä kun he kävivät tanssimassa vielä onnettomuuuden jälkeen (tanssivat ennen kilpaa) ja kuulivat mnesti, että ei yleinen tanssipaikka sovi raajarikoille häiritsevät vaan muiden tanssimista. He eivät kovinkaan pitää jaksanee sitä kuulla vaan jäivt pois toisten seurasta.

Sirpa Abdallah

Kyseessähän IL:n mukaan noin kaksi viikkoa sitten poliisille tullut nimetön tutkintapyyntö. Ottaako poliisi nyt jo nimettömänä jätettyjä tutkintapyyntöjä tai rikosilmoituksia vastaan ja käsittelee niitä? Tässäkinhän lopullinen päätös on siirretty ylimmälle viranomaiselle päätettäväksi tutkinnan jatkamisesta. Jos poliisilla on todellakin aikaa käyttää tällaisiin nimettömiin tutkintapyyntöihin joiltakin "hienohipiäisiltä" loukkaantujilta, niin poliiseja taitaakin olla liikaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tutkintapyynt%C3%B6

Heikki Tala

Ex-kansanedustaja Sulo Aittoniemi (Smp, jne) hämmästeli aikoinaan homoparien vihkimistä omaan värikkääseen tyylinsä. Hän epäili, että johdot Ilmarilla ja Jalmarilla on kytketty väärin, kun he ladossa perintövihkiryijyn päällä seisten odottavat liittonsa täyttymistä. Tämä lienee aika monen käsitys vielä tänään, vaikka suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on huimasti muuttunut. Minun käsitykseni mukaan homojen johdot on kytketty toisin kuin heterojen. Ja siihen väliin jäävät vielä omilla kytkentäkaavioillaan biseksuaalit, joille kelpaa kaikki.

Kun Keski-Uusimaa lehdessä keskustelu alkoi lyödä yli äyräitten Raamatun sanaan tiukasti nojaavien ja vapaamielisten välillä, niin kirjoitin oman käsitykseni asiasta: Ihmisen seksuaalisuus on tavattoman monimuotoista, ja niinpä siitä saa helposti riidan. Erityisen herkkä asia on sukupuolinen suuntautuminen, oletko hetero, homo vai bi. Hetero on kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta, homo samasta, johon itse kuuluu, ja bille kelpaa kaikki. Mutta ennen kuin lähdette syvemmin tähän homohommaan, niin kannattaa katsoa vaikka Wikipediasta hakusanan ”sukupuoli” antamaa tietoa. Meillä on biologinen, anatominen ja sosiaalinen sukupuoli. Biologinen sukupuoli määräytyy sen mukaan, tuottaako yksilö munasoluja vai siittiöitä (jotkut eivät kumpiakaan), anatominen taas ulkoisten sukuelinten ja toissijaisten sukupuolitunnusten mukaan. Sosiaalinen sukupuoli puolestaan on yhteisön kokemus ja tulkinta yksilön sukupuolesta. Sen jälkeen tulevat monet erilaiset muunnelmat. Intersukupuolisen ihmisen sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määrittää sukupuoliominaisuuksilla ja hänellä voi olla kummankin sukupuolen tunnusmerkkejä tai ne ovat epäselvät. Joissain kulttuureissa heitä pidetään "kolmantena sukupuolena" - hermafrodiitteina. Länsimaissa heidät on yleensä muokattu plastiikkakirurgialla ja kasvatettu jommankumman sukupuolen edustajaksi. Jotta kuva ei olisi turhan selvä, niin vielä löytyy henkilöitä, etenkin Aasiassa, joilla omasta halustaan on miehen sukupuolielimet ja naisen rinnat. He kokevat tämän sukupuolikaksinaisuuden sopivan itselleen, eivätkä halua leikkauttaa elimiään. Kaiken kukkuraksi meillä on sukupuolirooli, joka on yhteisön rakentama kuva kummallekin sukupuolelle ominaisesta käytöksestä ja vastuista yhteisössä; ”oikea mies tekee näin ja oikea nainen noin”.

Kun minä olin nuori, niin sukupuolioppaat valistivat itsetyydytyksessä aivojen valuvan lakanoille, ja siitähän tuli kauheat itsesyytökset, synnintunto ja pelkotilat. Nyt tutkimukset osoittavat masturboinnin olevan hyvä keino eturauhassyövän ehkäisyyn. Homoista emme tienneet mitään, mutta aikuiset puhuivat vihjailevasti ”semmosista miähistä” ja laki määritteli homoseksuaalisuuden rikokseksi. Lääketieteen alkuopinnoissa vitsailimme sukupuolta kysyttäessä, että ”mies”, ”nainen”, ”en tiedä” tajuamatta, että olimme itse asiassa oikeassa. Legendaarinen Sulo Aittoniemi nauratti eduskuntaa ”Ilmarista ja Jalmarista ladossa perintöryijyn päällä vihkimistä odottamassa” ja epäili poikien joidenkin johtojen tulleen kytketyksi väärin. Tony Halme tatuoitutti peräaukkonsa yläpuolelle ”exit only”. Ylen herkkä asia on tämä seksuaalisuus, sukupuolisuus, rooliodotukset, sukupuolinen suuntautuneisuus, ja niin edelleen, loputtomasti. Homoseksuaalisuus on nyt murtautunut voimalla esiin ja aiheuttaa ärtymystä joissakin suuren heteroenemmistön edustajissa. Se purkautuu mm. kaasuhyökkäyksenä Pride-tapahtuman osallistujiin. Siitä taas seuraa ylilyöntejä, joissa jopa tasavallan presidentti väittää Suomen kansainvälisen maineen täydellisesti tuhoutuneen. Ei se niin mene, mutta aivan varmasti meillä on vielä paljon tehtävää, jotta ymmärrämme ihmisen sukupuolisuuden valtavaa monimuotoisuutta ja opimme sitä ymmärtämään sekä tiettyyn rajaan asti jopa sietämään. Antakaa elää, sillä kuollaan me kumminkin!

Taito Mikkonen

Jos homot ja kehitysvammaiset ovat ilmiantajan ja "suvaitsevien" mielestä yhtä arvokkaita ja hyviä kuin ne, jotka eivät ole vammaisia eikä homoja, niin ei Hirvisaaren kirjoituksessa ole syytä syytökseen. Jos tuosta tuomitaan, niin eipä passaa ääneen ajatella.

Heikki Ojala

en olisi niin varma tuosta. Olen ollut persu jo ennen kuin persuista tiesinkään. Jo nuorna miesnä luin kaiken sotahistorian ja muistelmat, joita luojan kiitos on käännetty yhä lisää ja olen aina ollut eri mieltä tasapuolisesti kaikkien kanssa.

Sara Virta

Niin? Mitä tarkioitettiin kysyy vanha-sulka ketä loukattiin homoja vai kehitysvammaisia? Annan luvan, heittäkää se nimetön ilmoitus nyt roskiin ja lähtekää donitsille ja kupilliselle kahvia.

Kuka uskalsi laittaa vielä tämän kyselyn jossa 80% kansasta oli mieltä ettei ole loukattu. Eikö sekin loukkaa jompaa kumpaa ryhmää joko homoja tai kehitysvammaisia, sillä vastanneet ovat mieltä että loukattu ei ole. Kumpi näistä kyselyn tekijä vai mielipiteen esittäjät pitäisi asettaa syytteseen?
Taivas että on kusipäistä hommaa.

Hannu Korpilampi

Rikosilmoitusten tekeminen nimettömänä pitäisi estää.

Ihan puhtaan kiusanteon lisäksi ei ole mitään syytä etteikö omaa nimeään voisi rikosilmoituksen yhteydessä jättää edes poliisin tietoon.

Nyt meillä on iso joukko ammattiloukkaantujia, jotka käyttävät oikeusjärjestelmää poliittisen vastapuolen hiljentämiseen: kun joka risauksesta joutuu poliisitutkinnan kohteeksi ja lööppeihin, lopulta vastapuoli kyllästyy sanomaan mitään.

Sitten elämmekin auvolassa, jossa ihmiset voivat olla mitä mieltä haluavat, kunhan eivät kerro niistä kenellekään.

Tämä on paljon vaarallisempi kehitys suomalaisen yhteiskunnan kannalta kuin mikään mitä Hirvisaari on sanonut saati ajatellut.

Tony Vuori

Tästä voi napsahtaa kirjoituskielto, mutta luotan huumorintajuunne. Tarkoitukseni ei ole loukata tai kiihottaa, mutta silti ajattelen, että kehitysvamma on homouteen verrattava poikkeama. Siitä ei voi eheytyä. Jokaisen sateenkaaren päästä löytyy apuväline.

Pekka Tolvanen

Korpilahti puhui asiaa aina pitäisi esiintyä nimellää koska nimettömät rikosilmoituksen tekijätkään ei herätä luottamusta asiansa oikeellisuuden suhteen.Hirvisaaren kommenteista voi olla montaa mieltä,niissä tuntuu sekoittuvan eri asia yhteydet.Kuten seksuaalinen suuntautuminen tai ihmisen vammaisuus .Onneksi äänestäjät voivat tehdä itsenäisiä päätöksiä ehdokkaidensa suhteen.Uskottavuutensa voi kansanedustaja menettää vähemmälläkin höpinällä. PT

Keijo Räävi

Koska Hirvisaarelle myönnetään SETA:n tunnustus vähemmistöseksuaalien oikeuksien edistämisestä?

Onhan kansanedustaja Hirvisaari kaltaistensa ohella pitänyt homo-kysymystä otsikoissa jatkuvalla syötöllä ja näin pitänyt huolen, ettei tätäkään vähemmistöä niin vain unohdeta.

Ossi Ojutkangas

Jostain syystä kovin vähäiselle huomiolle on jätetty se, että myös Hirvisaari on sanonut, ettei homoja eikä vammaisia saa syrjiä. Vaikuttaakin siltä, että valitettavan monet, etenkin persuihin kielteisesti suhtautuvat, halauvat lukea Hirvisaaren kirjoituksia kuin piru Raamattua ja löytää sieltä vain syitä tuomita hänet.

Sen sijaan liian harva kiinnittää huomiota tuohon, että vammaiset ovat jotain joihin ei saa ketään missään nimessä verrata. Miksi? Vähemmistöjen puolustajiksi ilmoittautuvat vihreätkään eivät useinkaan ryhdy puolustamaan heitä, eivätkä kuuntele vammaisjärjestöjen mielipiteitä yhtä herkästi kuin vaikkapa SETAn. Olenkin tullut siihen tulokseen, että Hirvisaari on humaanimpi kuin monet singeriläistä utilitarismia kannattavat vihreät. Olen kirjoittanut lisää aiheesta täällä: http://ossiojutkangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114126-james-hirvisaari-o...ät

Juhani Piironen

"Hirvisaari on humaanimpi kuin monet singeriläistä utilitarismia kannattavat vihreät". Näin se on RKP:n naiset ja vihreät vihaavat eniten suomalaista miestä. Kun he aukeisevat suunsa, niin se on puhdasta vihapuhetta.

Kuunnelkaapa tarkkaan syksyllä sitä RKP:n naisministeriä. Sieltä kuulette kuka on aina uhri ja kuka syyllinen.

Petri Suomi

Ei kannata. Perussuomalaiset ovat olleet milloin minkäkin kanslerin puheilla alituiseen, kun meitä taas kiusataan. Esimerkkinä nyt vaikka siitä, että kysyttiin mitä on vaalikaudella saatu aikaan, muuta kuin juuri tällaisia otsikoita. Eikös Oinonen vetänyt herneen palkoineen ja varsineen nenäänsä.

Petri Suomi

Ei taida Hirvisaari ikinä oppia tai sitten päästelee näitä aivopieruja tahallaan. Veikkaan jälkimmäistä, sillä muukin toiminta osoittaa, että hän on erilainen nuori. Pitäähän sitä jotenkin erottua joukosta, että nimi pysyy otsikoissa.

Jouni Minkkinen

"Nimetön" rikosilmoitus tulee voida tehdä mutta siten että siihen hakee ensin syyttäjän kautta luvan jotta voidaan turvata ilmoituksentekijän turvallisuus. Muuten tapahtunutta ilmoitusta ei tule käsitellä ellei kyseessä ole vakavaa yleistä turvallisuutta uhkaava tapaus.

Markku Ollikainen

On varmaan hyvä tiedostaa, että jo geneettisen perimän mutaatioiden lisääntyminen saa aikaan vammaisuutta. Jokainen nyt elävä suomalainenkin on kukin omalla tavallaan vammainen. Entropian lainalaisuudet koskevat myös geneettisiä muutoksia: on vain muutoksia alemmalle tasolle. Ihmiskunta rapistuu sukupolvesta toiseen.

On helppo tajuta se, että puuttuu jalka tai käsi, korva ei kuule tai silmä ei näe. Syyksi löytyy esimerkiksi altistuminen lääkeaineelle, joka aiheutti geneettisen muutoksen kyseisine fyysisine seurauksineen. Joskus oma tai toisen varomattomuus voi johtaa elämään pyörätuolissa tai vuoteessa.
On hyvä kysyä, onko alttius(lue geneettisen perimän aiheuttama puute valmiuksissa) sydän- ja verisuonitaudeille vamma? Onko diabetes vartalon toiminnan häiriönä luokiteltavissa vammaksi, vaikka se tulee näkyviin viiveellä - joskus elämäntapavalintojen seurauksena tai edesauttamana?

Esimerkiksi homouden suhteen puhutaan heidän itsensäkin mukaan genettisistä muutoksista, jolloin puhutaan seksuaalisuuden alueella tapahtuneesta tason laskusta. Ympäristön seksuaalipsykologiseen kehitykseen antamaa vaikutusta ei voi myöskään aliarvioida.

Samalla tavalla, kun puhutaan kaikkien ihmisten arvosta ihmisinä, pitää myös voida puhua siitä, miten geneettisten muutosten(perimän tason laskun) ja siihen liittyvän ympäristön ja yhteisön tason laskun aiheuttamia ongelmia voidaan käsitellä yksilöiden ja heistä muodostuvan yhteisön elämässä.

Jokaisella on varaa nostaa tasoa parempaan elämään. Tason nosto tarkoita vain oikeuksia olla vammainen, jäädä vammaiseksi, vaan mahdollisuutta parantua erilaisista syistä johtuvasta vammaisuudestaan mahdollisimman paljon myös geneettisesti alkuperäisen kaltaiseen, geneettisen ja yhteiskunnallisen alkutilanteen kaltaiseen olotilaan.
Jokainen syö tarvitessaan sydänlääkettä tai ottaa insuliinipiikin. Miksi eivät siis muutkin geneettisten tai muiden muutosten aiheuttamista ongelmista kärsivät ihmiset?

Arvo Koiso

Mun mielestä homous ei ole kehitysvamma, koska se ei rajoita elämää mitenkään, ei ainakaan koulutuksen tai työn osalta. Ainakaan sitä (homoutta) ei mun mielestä pitäisi käyttää kieltäytyäkseen jostain työstä. Kehitysvamma taas rajoittaa usein oppimista tai liikkumista.

Minä tuotanoinniin näkisin kyllä näiden olevan kaksi eri asiaa.

Markku Ollikainen

Arvo Koiso, ajatuksessasi, jossa toteat, ettei homous rajoita elämää AINAKAAN koulutuksen ja työn osalta julistaa juuri sen asian, joka sitä edeltävässä kommentissa on se pointti.
Joku elämän osa-alue ehkä toimii jollakin riittäväksi katsottavalla tavalla, mutta jokaisella ihmisellä elämän kokonaisuus on enemmän tai vähemmän vajaata.

Missä kaikkialla se näkyy on toinen juttu. Useimmiten jonkintasoinen koulutus ja työkin vielä sujuu ainakin jotenkin, mutta esimerkiksi ihmisten kanssa pärjääminen onkin jo sitten toinen juttu. Fyysisesti ihminen saattaa näyttää terveeltä, mutta henkisen puolen asioissa koettu vajaamittaisuus on monen ihmisen suuren kipuilun aihe. Sitä yritään piilotella toisilta ihmisiltä, joskus tiedostamattomaan itseltäkin, mutta läheisemmässä kanssakäymisessa, varsinkin pahan päivän paineen alla nuo vajaat puolet tulevat näkyviin.

Onnistuuko yhteiselo toisten ihmisten kanssa koulussa, työpaikalla, naapurustossa jne?Sitä syvemmälle mentäessä: Onnistuuko todella läheinen miehen ja naisen välinen ihmissuhde, esimerkiksi parisuhteen aloittaminen, perheen perustaminen - tasokkaasti? Onko mahdollista saada lapsia? Onnistuuko lasten kasvattaminen kunnon kansalaisiksi? Onnistuuko elämä toisten ihmisten kanssa kestona tasapainoisesti ja onnellisesti?
Vai ovatko ihmissuhdekokemukset vain jonkintasoisia yrityksiä omasta vajaamittaisuudesta huolimatta, korviketoimintoja, joilla koetetaan raapia elämän "kupin" pohjasta millä tahansa keinolla edes se, mitä sieltä koetaan olevan saatavissa.

Moderneja vammaisia löytyy mielenterveyspalvelujen piiristä yhä enenevässä määrin. Elämään otetta saamattomia, henkisesti kädettömiä ja jalattomia, elämästä kädellään kiinni puristamaan kyvyttömiä, omilla jaloillaan kunnolla seisomaan kykenemättömiä syrjäytyjiä on enemmän vuosi vuodelta.
Työpaikoilla ja kodeissa kärvistellään erilaisten luonnevammaisten kanssa? Narsisti-nimiset persoonallisuuden kehitysvammaiset ovat kuulema tunnevammaisuutensa takia tosi hyviä modernin markkinatalouden voiton maksimoijia. Ihmiset tosin jäävät jalkoihin, ruhjoutuvat heidän tunnevammaisen, toisia kuin laitteita hyväksikäyttävän itsekeskeisyytensä takia. Onko moderni markkitalous ihmisille vahingollisine lieveilmiöineen olemassa osaltaan sen omalla tavallaan vammaisten suorittajien takia? Onko ahneus merkki omanlaisestaan turvattomuuden tunteesta ja siksi vammaisuudesta? Onko markkinatalous heidän suojatyöpaikkansa, jossa elämästä saadaan noilla resurseilla irti mahdollisimman paljon? Onko se kuitenkaan elämän ja ihmiskunnan kaikkien jäsenten kannalta hyvä asia?
Tupakkaa, alkoholia ja muita huumeita eli sielunelämää rauhoittavia lääkeaineita kuluu ennätysmääriä erilaisten kehitysvammojen hoitoon. Tasapainoinen elämä ei kuulema onnistu ilman ko. aineita: ilo ilman viinaa on kuulema teeskentelyä.

Kun vammaisuutta ajatellaan, täytyy ajatella ihmistä kokonaisuutena. Jokaisessa on jotakin vajaata.
Mieletöntä on kuitenkin yrittää parantaa vain tunnelmaa julistamalla sairaita terveiksi Suomen eduskunnan päätöksillä tai muuttamalla sairausluokituksia, kuten modernit parantajat usein tekevät. Logiikkahan on: Jos ei ole sairautta, siihen ei tarvitse etsiä apua, sitä ei tarvitse hoitaa. Jossakin mm. syöpäsairaiden sieluja hoidettiin valehtelemalla heille heidän vakavasta tilastaan, luomalla väärää toivoa. Onko tällainen ihmisyyden arvoa alentava toiminta oikein myöskään nykyään ihmisenä olemisen varsinaisilla alueilla, sen henkisellä puolella?
Myös homoudesta pitäisi siksi voida puhua ihmisenä olemisen kokonaisuudessa ilman uhkaa, että poliisi on heti ovella jonkun nimettömän aktivistin yllyttämänä. Asiasta puhumisen kieltäminen, vaikenemaan pakottaminen näissä asioissa kertoo nimenomaan kivusta, jota pitäisi hoitaa. Se ei hoidu siitä vaikenemalla, kuten lapsen hammaskipu ei hoidu sillä, että lopetaan puhe menosta hammaslääkäriin. Aikanaan mikä tahansa kipu tietysti voi hävitä tai ainakin siirtyä hetkeksi tulevaisuuteen, mutta se kertoo vain samasta kuin hoitamattoman hampaan kivun häipyminen: hammas on tuhoutumassa kokonaan.

Ennen tällaista "helposti kaikki vaivat kuntoon" -toimintaa kutsuttiin monilla ei niin kauniilla nimillä. Nykyään tämä "nopeaa onnellistamista - ainakin hetkeksi" -ajattelu kai liittyy osaltaan myös avohoidon lisäämismahdollisuuksiin ja tälläkin tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten vähentämiseen.

Todellinen parantuminen on kivuliaampi, mutta lopputuloksiltaan parempi. Oman vajaamittaisen todellisuuden kohtaaminen on kuulema se kaikkein ikävin todellisuus, mutta, jos rohkeus riittää, pystyy käsittelemään todellisia ongelmia - ja pääsee niissä eteenpäin. Elämän laatu kasvaa yhdessä sisäisen kasvun kanssa. Sisäisessä elämässäkin auttavat näet monet samat asiat kuin fyysisen puolen ongelmien hoidossa: kuntoutus toimii, paikat saadaan vetreiksi ja toimintakykyisiksi. Elämään osallistumisen mahdollisuudet kasvavat, onnellisuus lisääntyy. Ihmetellä pitää, miksei sitä haluta tehdä.

Arvo Koiso

Oh my god, olen kuin olenkin wajakki. Tosin olenhan minä sen aina tiennyt, että ei se ihan niin mennyt kuin piti. Näkeehän sen jo päältäpäin. Olen kaikenlisäksi materialisti, tai ainakin piilosellainen. Miksi en vain osaa luovuttaa ja olla käymättä suihkussa, haista paskalle ja olla työtön? Onneksi en sentään ole homotin, koska viimeinen oljenkorsi jäisi minulta saavuttamattomiin. Nimittäin, jos tässä ei muukaan auta, täytyy ryhtyä muslimiksi. Niillä sentään miäs on miäs.