Lauantai 18.11.2017

Stubb ärähti: ”En siedä viisastelua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2012 12:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan euro on Suomelle ”peruuttamaton valinta”. Hän uskoo, että euron kriisin ratkaisemisessa olennaisinta on talouden kääntäminen kasvuun.

Stubbin mukaan velkakriisi ei ole Euroopan talouden koko kuva, joten ”europessimismille” ei ole syytä antautua.

–En siedä viisastelua, jossa Eurooppaa maalataan vain auringonlaskun mantereeksi, jonka kiinat, amerikat ja intiat jättävät taakseen. Se, että nousevat taloudet ottavat meitä kiinni, ei tarkoita, että ne olisivat vielä edes samalla kierroksella. Euroopassa on tälläkin hetkellä erittäin kilpailukykyisiä kansantalouksia, Stubb toteaa.

-Maailman talousfoorumin kymmenen kilpailukykyisimmän maan listalla on kuusi EU-maata.

Stubb korosti jälleen Helsingin suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa, että Suomi on vahvasti sitoutunut euroon. Puheesta löytyi selvä vastaus ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) viime viikon lausunnon aiheuttamaan kohuun.

–Haluan tehdä selväksi, että tässä ei ole horjuntaa eikä taka-ajatuksia. Euro on Suomelle peruuttamaton valinta. Suomen kaltaiselle vahvasti viennistä riippuvaiselle pienelle kansantaloudelle on suuri etu, että olemme samassa valuutassa päämarkkinamme kanssa, Stubb sanoi.

Euroon sitoutuminen edellyttää Stubbin mukaan valuuttaunionin syventämistä.

–Emme voi samaan aikaan sanoa, että tuemme euroa, mutta emme ole valmiita parantamaan sen toimintaedellytyksiä. Paikoilleen jääminen ei ole tässä tilanteessa todellinen vaihtoehto, hän sanoi.

–Vaikka eurokriisi hallitsee otsikoita, on tosiasia, että euro on tuonut Suomen talouteen vakautta. Se on myös aivan kouriintuntuvasti tuottanut hyötyjä kaikille suomalaisille. Suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot ovat kasvaneet kaikissa tuloluokissa euroaikana.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Saukkonen

Tietääköhän tai onko hän koskaan oikeesti ymmärtänyt mitä 'markkinatalous' tai liberalismi tarkoittavat, ja erityisesti MITEN näitä hallitaan.

Vastauksena tähän ei ole se 'sosialismin' eli 'totalitarismin' vaihtoehto, vaan vapaan kilpailun lisääminen, tämän varmistaminen ja edistäminen käytännön reaalipolitiikassa. Luonto on itseasiassa myös varmistanut tämän tosiasian toteutumisen, joten turhaa on tuullimyllä vastaan käymään.

Sepetius Kangas

Ei noisen ymmärtäminen Stubbia tarvi ja vapaa markkinatalous on meidät tähän pulaan saattanu. Vapaa markkinatalous on tuhoontuomittu yritys. Kaikki järjestelmät vaativat sääntöjä sekä säätelyä. Jopa eläimilläkin on omat tapansa. Vain ihminen kuvittelee voivansa elää kuin pellossa ilman lakeja määräyksi ja vielä kaivataan sanktioitakin sellaisille jotka eivä alistu sääntöihin. Vain rosvot ovat täydellisen vapauden kannalla. Tosin luono kylläkin korjaa myös tämän vapauden, mutta ennen sitä se saattaa keritä tuhoamaan suurimman osan koko maapallosta. Ehkä kaipaat aikaa toisen maailman sodan jälkeen silloin ymmärrettiin mitä on yhteistyö. Ja toisien huomioon ottaminen. Se kyllä oli kallis oppiminen ja olisi luullut niiden oppien säilyvän kauenmmin. Yhdysvallatkin unohti taloudessa 30 luvun laman opetuksen ja purki kaikki säätelyt 70 luvun loppuun mennessä ja tässä nyt ollaan. Miettikää miten siellä selvitään. Vaikka yhdysvallat kuuluu maailman vaurainpiin niin se ei enää omista itseään sen omistaa. . Kiina, Japani, Isobritannia, Öljynviejämaita, Taiwan, Karibian maiden pankkeja, Hong Kong, Venäjä, Sveitsi.ym myös maailmanpankki jonka pääomistajia on muutamat juutalaiset pankkiirit joita ei nimeltä mainita.Nämä ovat niitä tuulimyllyjä. EU sentään on jotain myös ja edustajan maailmanpankissa. Jos edes vän sinulle on kerrottu niin tiedät kuinka kurrjaa ja mahdotonta oli suomalaisten palkansaajien ja pien yrittäjien elämä ennen EU:ta

Pekka Pihlanto

On todella huolestuttavaa kansakunnan kannalta, että johtavassa roolissa oleva voi ajatella näin kapeakatseisesti. Aina on otettava huomioon tilanteiden muuttumisen mahdollisuus. Niiden varalta on oltava vaihtoehtoja valmiiksi mietittyinä.

Kimmo K

Pölhöpopulistin leuat loksottaa taas sammakoita...

"on suuri etu, että olemme samassa valuutassa päämarkkinamme kanssa, Stubb sanoi."
Suomen 7 suurinta vientimaata ovat, Alankomaat, Isobritannia, Kiina, Saksa, Venäjä, Ruotsi ja Yhdysvallat. Näistä vain Alankomaat ja Saksa ovat eurovaluuttaisia valtioita.

Sepetius Kangas

On se niille jotka joutuivat elämään ennen euroa ja yritämään ansaita perheelleen leivän. Me jouduttii töihin jo lapsena. 12 vanhan minä vieraalle jo menin äisin mukana harventaan sokerijuurikasta ja myös hevospojaksi naaputiin sillä oli sellaisiakin hevosmiehen töitä jossa 12 vuotiaskin pärjäsi. 14 vanhana sain palkkaakin jonka jouduin antamaan kotiin. Työn välillä opiskelin lainarahalla, opiskeluaikanakin tein viikonloput lomat töitä. Onneksi sain pankista lainaa ettei vaimo ja lapsi kuolleet nälkään opiskelu aikana, Tämä oli 60 lukua. Ne jotka eivät euron merkitystä ymmärrä eivä ole eläneet ennen sitä.

Keijo Lindgren

Nuoruudessasi työn tuottavuus oli niin vähäistä eikä velalla eläminen ollut sopivaa eikä oikeasti mahdollistakaan.
Ei yhteiskunnan töissäkään ole palkkaa vastaavaa tuottavuutta koska yhteiskunta lainaa kuluihin joista palkat ovat merkittävä osa.
Euro on ollut kaikille eurovaltioille edullinen tapa leventää leipää halvoilla lainoilla.

Jani Pulkki

Luulis et kaverilla olis ongelmia itsensä kanssa(tuo oli viisastelua)..europessimismi ei ole mitään viisastelua vaan "markkinoiden" ja ihmisten yleisin näkemys asioiden tilasta. Stubbilla on taas toisenlainen haave asioiden tilasta, mutta kun päämäärä ei ole yhtä kuin asioiden tila, vaikka sitä onkin usein vaikeata mieltää, etenkin jos on itse työskennellyt kovasti asioiden eteen, niin silloin todellisuus voi tietenkin peili näyttää vinolta. Viestintuojan ampumis-reaktioltahan nuo Stubbin höpinät vaikuttaa. Olin äänestämässä häntä EU-parlamenttiin ja pidin hyvänä Iken korvaajana, nyt on osakkeet valahtaneet miehellä alas, ainakin minun henk koht. pörssissä

Jani Pulkki

Todellisuus voi näyttäytyä vinona peilinä..pitäis aina oikolukea, aina tosin ei edes se auta, kun omat käsittämättömyydet vaikuttaa itsestä aivan selviltä ajatuksilta. Stubbillakin on vähän samaa vikaa puheissaan, vaikka on kuinka monta kertaa tarkistettu..MGR onkin sitten aivaa omaa luokkaansa tämän vaivan kanssa, joten hyvässä seurassa tässä ollaan. :D

Arsi Saarijärvi

Roomalaissaksalainen kolmas valtakunta l. EU-liittovaltio syntyi Bilderbergiläisten, trilateraalikomission, YK:n, WTO:n, IMF:n ja Vatikaanin täsmällisen suunnitelman mukaisesti. Ensin romahdutetaan valtioiden talous, siirretään lainan maksuun tarkoitetut rahat pankkien omistajille, siirretään vaurastuttava teollisuus muualle, jotta syntyisi tarve syventymiselle. Jos ei kuunnella hyvällä, niin pahalla. Demokratia on kuollut, tilalle on tullut imperialistinen Eurooppa.

Jouko Järvinen

Se on suuri valhe että euro on ollut hyväksi kaikille suomalaisille,omalla kohdallani olen havainnut että eläkkeeni arvon alennus on n,23% luokkaa viiden vuoden aikana,johtuen euron arvon alennuksena suhteessa dollariin.Koska eurolla sai enemmän bath,suhde parhaimmillaan 1€=53BATH nyt 1€=37 BATH,nyt tekisi mieli siteerata entistä HERRA PRESIDENTTIÄMME "SAATANAN TUNARIT"

Mikko Kokko

Stubb sanoo:

"tosiasia, että euro on tuonut Suomen talouteen vakautta. Se on myös aivan kouriintuntuvasti tuottanut hyötyjä kaikille suomalaisille. Suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot ovat kasvaneet kaikissa tuloluokissa euroaikana."

Tämä on toki virallinen mantra, mutta miten on ollut samaan aikaan Tanskassa tai Ruotsissa asian laita, onko vakautta ja hyötyjä tullut enemmän vai vähemmän kouriintuntuvasti vaikka kyseiset maat eivät euroon kuulu?

Tähän toivoisin vastauksen. Mikä meillä on paremmin kuin Ruotsissa tai Tanskassa ja miten paljon se johtuu eurosta.

Jani Pulkki

Euro oli Suomessa ja Virossa ensisijaisesti turvallisuuspoliittinen valinta, ja kaikkialla poliittinen..talouden kanssa sillä, valitettavasti, ei ole ollut tekemistä kuin aivan viime vuosina, eikä ainakaan vakauttavaan suuntaan. Järviselle, baht on muuten vahvistunut kaikkiin valuuttoihin nähden, ei pelkästään suhteessa euroon, taitaa olla punnan ja dollarin suhteen sama juttu, joten en usko että sitä ongelmaa varsinaisesti olisi markka auttanut, se kun olisi ollut sidottu saksaan anyway, tavalla tai toisella, kuten kruunutkin on. Bahtin vahvistumisen suurimmat yksittäiset syyt ovat keskuspankkien setelielvytyksen aihuttama valtava pääomavirta sinne. Brasilia on laittanut muutaman prosentin valuutanvaihto/sijoitusveron samasta syystä. Ei tee maan turismille ja vientiteollisuudelle hyvää ei, Toyota Hiluxin ja kameroiden hinnat nousevat täällä.. aikasemmin kaikki pick upit tuotiin Taivaasta, nyt vain joitakin malleja, loput Etelä-Amerikasta ja Etälä-Afrikasta, varmaankin juuri tästä syystä.

Markku Ollikainen

Euroopan ongelmat eivät ole ensisijaisesti talousongelmia. Ongelmian taustalla on aina asioita paremmin tai huonommin hoitavat ihmiset.
Euroopan ihmisiä arvioitaessa joutuu katselemaan menneisyyden ja tämän päivän suorituksia, yhteiskunnan toimivuutta ja näiden asioiden takana olevia maailmankuvallisia ja arvollisia asioita.

Soini on pukenut sanoiksi tämän Euroopan ongelman. Euroopan pohjoinen ja eteläinen osa ovat hyvin erilaisia. Ihmiset näyttävät samanlaisilta ulospäin, mutta ovat sisältä hyvin erilaisia. Siksi nyt olemassa oleva Euroopan toimivuuden rajalinja kulkee jossakin Keski-Euroopan vaiheilla.

Sanotaan, että pitkän aikavälin menestyksen salaisuudet maailmalla voidaan kiteyttää kolmeen asiaan: Englannin kieli, englantilainen oikeuslaitos ja protestanttinen kristinusko. Samoin pitkän aikavälin menestymättömyys maailmalla kuulema kiteytyy kolmeen avainasiaan: ranskan kieli, ranskalainen oikeuslaitos, katolinen kirkko. Jokainen voi halutessaan tutustua historiaan ja arvioida näiden eri puolille maailmaa vietyjen asioiden vaikutuksia hyvin erilaisten kansojen elämässä.

Kysyä voi: onko näiden kahden sisäisesti erimitallisen asian yhdistäminen mahdollista, onko edes sen yrittäminen mielekästä? Eikö olisi viisasta tunnustaa nämä yhteiselon ja asioidenhoidon kannalta olennaiset lähtöoletusarvot ja rajat, ja rakentaa tulevaisuutta sen varaan, mikä on todella mahdollista.

Euroopan historiassa on jo liian monta kertaa yritetty panna pystyyn koko Euroopan kattavaa suurvaltakuntaa hyvin huonoin lopputuloksin. Eikö olisi aika oppia historiasta ja tunnustaa elämän realiteetit, eikä jatkaa taas yhden Eurooppa-utopian rakentamista, koska pitkällä aikavälillä huonoja lopputuloksia tuottanut politiikka tulee tuottamaan samoja tuloksia tulevaisuudessakin alun hybriksen fiilistelyistä huolimatta.

Venäjä taas kuuluu Intia-keskeisen aasialaisen maailmankuvan ja sen arvojen piiriin. Venäjää, mm. Stalinia ymmärtää paremmin, kun tajuaa heidän ajattelunsa ja arvonsa olevan kotoisin alueelta, missä "isot kalat syövät pienet kalat". Vahvemman oikeus vallitsee. Ortodoksinen kirkko on osa menneisyyden Rooman valtakunnan kirkkoa, joka sekin osaltaan kertoo mieltymyksistä keisarikunta-tyyppiseen ajatteluun.

Suomalaiset ovat osanneet asettua asumaan mielenkiintoiseen naapurustoon. Olosuhteet tunnustava viisaus osansa hoitamiseksi antaa kuitenkin mahdollisuuden kestävään kehitykseen. Sen enempää itäinen kuin eteläinenkään utopia ei liene tätä viisautta, vaikka kaikkien kanssa on osattava elää rauhassa parhaalla mahdollisella tavalla.

Heli Hämäläinen

Suomi ei ole yhtä kuin EU-markkinat, esimerkiksi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ja asuntotilanne kertovat siitä. Suomessa tuo ostovoima menee peruselämän ylläpitoon, verot ja poliittisen masiinan piilotetut palkkiot tekevät meidät ostovoimalla peruselämän jälkeen mintattuna hyvin vaatimattomasti pärjäävän pikkutekijän.

Euro muuttuu ensi eduskuntavaaleissa, mikäli kansa sitä haluaa. Vaihtoehto on perussuomalaiset.

Pekka Tiusanen

Tuo faktana esitetty Suomen euromenestys on hyvin kyseenalaista. Euroaikana teollisuutta on ajettu täältä alas ja viennin kasvu on hidastunut. Reaalitulot nousivat jo ennen euroaluetta. Euroalue on päinvastoin ollut Suomelle ongelmallinen jo ulkoisen arvonsa kannalta, eivätkä tukipaketitkaan tilannetta juuri helpota.

Matti Hemmi

Stubb:
"–En siedä viisastelua, jossa Eurooppaa maalataan vain auringonlaskun mantereeksi, jonka kiinat, amerikat ja intiat jättävät taakseen....."

Lienne ihan yks hailee mitä arvoisa ministerin tekele sietää. Osoittaa täydellistä typeryyttä asiantuntemattomuudellaan. On ministerinä aivan väärässä maassa.

Onneksi naulailee pöhöilyllään nauloja oman ministeriuransa arkkuun, sisäpuolelta. Ministeri kun ei tuollaista potaskaa kauaa Suomessa kiukettele.

Tyyppi on eurooppalaisuudesta ja suomalaisuudesta niin pihalla kuin lintulauta, valitettavasti.

Richard Jarnefelt

Toivon, että Stubbia eduskuntavaaleissa äänestäneet muistavat nämä lausunnot, ja tekevät tulevissa vaaleissa jonkun toisen valinnan. Fanaattinen eurouskovainen on vaaraksi Suomelle, ja millä oikeudella hän puhuu Suomen valinnasta? Suomi olemme me kaikki, ei vain yksi Stubb!

Matti Mustonen

Stubbin olisi hyvä muistaa ettei ole "peruuttamattomia valintoja" näissä asioissa. Euroon meneminen ei ehkä ollut virhe - annettujen lupausten ja suunnitelmien valossa - mutta euroalueen yhtenäisyyden säilyttäminen hinnalla millä hyvänsä on hirvittävä virhe joka maksaa euroopalle ja osin koko maailmalle paljon heikentyneenä talouskehityksenä.

Ja huono talous maksaa konkreettisesti myös ihmishenkiä. Nykyisen kriisin hintalappu tulee olemaanrahassa mitattuna lähes yhtä suuri kuin toisen maailman sodan euroopassa ilman toivoakaan jälleenrakennuksen tuomasta kehityssysäyksestä.

Suomi ja eurooppa on tilanteessa jossa on se ei ole ollut koskaan aiemmin sitten toisen maailmansodan. Poliittinen vallanjako ja haave "yhdesta ja suuresta euroopasta" on vain sitä samaa hulluutta, mitä Napoleon ja Hitler ajoivat. Stubbin äänessä kuultaa pakkovallan
ja "ikuisten" valtajärjestelmien luojien ääni. Niiden, jotka historia on heittänyt ajallaan romukoppaan ja muistaa lähinnä huonoina esimerkkeinä. (esimerkit valitettavasti unohtuvat nopeasti.).
Euro -niminen "konsernitili" on aiheuttanut saman mitä konsernitili teki aikoinaan E-liikkeen liiketoiminnalle; vastuu omista rahoista ja tuloksesta hävisi kun aina oli iso tili josta voi lainata negatiivisen kassavirran kattamiseksi. Stubbilta ja muilta kaltaisiltaan on ilmeisesti mennyt asiat sekaisen kuin entisellä yritysjohtajalla, joka pyysi lainaa pankista jotta saisi oman pääoman kuntoon".