Lauantai 21.10.2017

Suomi-valhe leviää Venäjällä: ”Kuin tartuntatauti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2012 13:51
  • Kuva: Florencia Quesada
    Kuva
    Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen joutui Venäjällä vääristelyn kohteeksi järjestettyään Pussy Riot -yhtyettä tukeneen performanssin.
|

Faktakulma

Venäläisen Pussy Riot -yhtyeen jäsenet Nadezhda Tolokonnikova, Maria Aljohina ja Jekaterina Samutshevitsh tuomittiin 17. elokuuta 2012 Moskovassa kahden vuoden vankeuteen uskonnon vastaisesta huliganismista. Kolmikko oli esittänyt presidentti Vladimir Putinia kritisoivan protestilaulun moskovalaisessa ortodoksikirkossa helmikuussa 2012.

Venäjän media levittää yhä valheellista tietoa suomalaisten suhtautumisesta Pussy Riot -tuomioon, kertoo Tampereella asuva venäläistoimittaja Olga Javits Puheenvuoro-palvelun blogissaan.

Javitsin mukaan Venäjän päätelevisiokanava Pervyi Kanal antaa uutisoinnissaan ymmärtää, että suomalaiset iloitsisivat protestiyhtyeen jäsenten saamista tuomioista.

–Tiedotusvälineiden maalaama kuva näyttää seuraavanlaiselta: Suomi tuomitsee Pussy Riotin teon, ja heidän vapauttamistaan vaativat ovat vajaaälyisiä, jotka eivät kykene muuhun, kuin kanisterin täyttämiseen virtsalla, Javits kirjoittaa.

–Miljoonat katsojat ovat nähneet kyseisen reportaasin iltauutisissa, emmekä saa koskaan tietää, kuinka moni vielä tulee näkemään sen kanavan verkkosivuilla.

Venäläismedian raportoinnin pohjalla on valheellinen väite Helsingin yliopiston professori Teivo Teivaisen toiminnasta. Teivainen järjesti 3. elokuuta Helsingissä maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn, johon sisältyi myös Pussy Riotia tukenut performanssi.

Tämän jälkeen Venäjän mediaan levisi väärä tieto, jonka mukaan Teivainen olisi yrittänyt viedä Uspenskin katedraaliin virtsakanisteria. On myös väitetty, että Teivaista epäiltäisiin uskonrauhan rikkomisesta ja että häntä odottaisi jopa vankeusrangaistus.

Sekä Teivo Teivainen että Helsingin yliopisto ovat kumonneet väitteet.

–Tämän tartuntataudin tavoin leviävän valheen on laittanut liikkeelle venäläinen tietotomisto Interfax, jolle eräs kaikkitietävä suomalainen dosentti oli kertonut alttarin häpäisyä suunnittelleesta professorista ja häntä odottavasta rangaistuksesta, Olga Javits kertoo.

–Huolimatta Helsingin yliopiston vetoomuksista Teivaiseen kohdistuvan solvaamisen lopettamiseksi, venäläiset tiedotusvälineet jatkavat valheen monistamista ja sen syöttämistä massoille television välityksellä.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi tänään MTV3:lle, että Pussy Riot -tapauksesta tuskin olisi Suomessa tullut ”sakkotuomiota kummempaa”. Venäjän televisio ei tosin Tuomiojan näkemystä kysynyt, kertoo Olga Janits.

–Päätelevisiokanavan reportaasissa asiantuntijan roolin oli saanut kommunistisen puolueen jäsen, teatteriohjaaja Rauni Salminen. Hän ilmoitti, että Pussy Riotin tapauksessa kysymys on huliganismista ja poliittisesta provokaatiosta, ja että kahden vuoden tuomio ei ole erityisen kova.

Faktakulma

Venäläisen Pussy Riot -yhtyeen jäsenet Nadezhda Tolokonnikova, Maria Aljohina ja Jekaterina Samutshevitsh tuomittiin 17. elokuuta 2012 Moskovassa kahden vuoden vankeuteen uskonnon vastaisesta huliganismista. Kolmikko oli esittänyt presidentti Vladimir Putinia kritisoivan protestilaulun moskovalaisessa ortodoksikirkossa helmikuussa 2012.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Virtanen

Käsittääkseni suomalaisten suhtautumista tuomioon ei ole laisinkaan tutkittu. Yhtä hyvin voisi siis kirjoittaa, että suomalainen media valehtelee. Suomalaisen median tapa valehdella asiasta on hyvin kyseenalainen, toimittajat tuputtavat siinä oman mielipiteensä kansan suuhun.

Minä ainakin olen sitä mieltä, että tytöt ovat tuomionsa ansainneet. Se on kumma, että kaikilla muilla on uskonrauha paitsi valkoihoisilla kristityillä.

Nyt tiedotusvälineet yrittävät luoda kismaa Suomen ja Venäjän välille. Mitäs jos ette tekisi sitäkään? Mitä jos antaisitte ihmisille puolueetonta tietoa asiaan liittyen, ettekä tällä tavalla ajattelisi asioita kansalaisten puolesta puolin ja toisin?

Onko liikaa pyydetty?

Lauri Gardemeister

Uskonrauha siis pitäisi säilyttää Putiniin uskovilla?
Nuo naiset eivät protestoineet kirkon periaatteita vastaan, vaan ryhtyivät himan juoppu Lutherin kaltaisiksi uskonpuhdistajiksi ja heidän taivoitteena ei ollut kirkon väheksyminen vaan halusivat nostaa esiin että juuri kirkko ja muut naistensortajat saavat ikoninsa tuossa Putinissa, jonka loukkaaminen on suurin synti mitä Venällä voi keksiä.
Neuvostoaikana ihmettelin mistä niitä idiootteja neukkujen p**nuolijoita riittää, nyt on mennyt hieman aikaa samanlaisia M.Virtasia kirjoittamaan YLEn Naapurineljännekseen.

Mirja Helo

Minäkin olen sitä mieltä, että tuomio oli täysin ansaittu. Kirkko on pyhä paikka kristityille eikä sinne sovi tunkeutua noin vain esittämään kristittyjä loukkaavaa performanssia, olisivat esittäneet performanssinsa muualla.

Lisäksi ryhmä on aiemmin järjestänyt vastaavia vastaavia tempauksia, kuten laittaneet pystyyn ryhmäseksiorgiat biologian museossa ja samoin Pussy Riotia tukeva ukrainalainen feministiryhmä kävi kaatamassa kuudelle miljoonalle Stalinin terrorin uhreille pystytetyn muistomerkkiristin. Miksi pitäisi olla tukemassa tällaista roskaa, mitä muuta nämä tempaukset ovat kuin huomionkipeiden feministien ala-arvoista provokaatiota, mitään tekemistä minkään polittisen kritiikin kanssa.

Simo Suomi

Niin tai näin ollaan sitten mitä mieltä vain Pyssy riotista mutta on huolestuttavaa että media voi noin valehdella mitä mieltä Suomi on virallisesti. Jos he rupeaisivat väittämään että Suomi hautoo sotaa Venäjää vastaan ja aikoo ottaa Karjalan takaisin sotilaallisesti niin menisikö läpi? Venäläiset rupeaisivat valmistautumaan sotaan ja suomalaiset huutaisivat kuuroille korville ettei me haluta sotaa. Sota alkaisi ja venäläiset luulisi sotivansa oikean asian puolesta.

Kari Perälä

Meneepä mielenkiintoiseksi.
Nyt jo Venäjällä on alettu riidellä, kuka omistaa "PUSSY RIOT" -tavaramerkin. Sen arvo on jo huima. Eräässä arvioissa mainittiin, että se olisi ohittanut jo IKEAn. Ettei vaan hra Abramovits ostaisi.

Pussy Riot -tavaramerkillä on huikea kansainvälinen tunnettavuus. Aivan huikea näkyvyys madiassa: Suomessakin mm. kulttuuriiministeri, ulkoministeriö, kaikki lehdet, tv-kanavat, radiokanavat tekevät hartavoimin työtä PUSSY RIOT -tavaramerkin eteen. Euroopan Unionin parlamentin jäsenet ovat kiitettävästi osallistuneet kampanjaan.
Aika harva yhtye saa tuotemerkkinsä Madonnan pakaraan.

Nyt jo on PUSSY RIOT -teepaitoja, pian tulee markkinoille PUSSY RIOT -pipoja, kenkiä, kondomeita,takkeja, levyjä, hiusvärejä, kysnilakkaa, huulipunaa, hajuvesiä, kommandopipoja, huonekaluja, enkä ihmettelisi PUSSY RIOT -hotelleja, katuja, patsaita, PUSSY RIOT -matkoja! Vain taivas on rajana!!!

Kuka on tämän kaiken voittaja? Koko läntisen maailman median keskipiste on nyt Venäjä, sen pääkaupunki, Moskova, Pussy Riot ja kuka vielä? Lähes aina nähdään kaiken takana tuo giganttinen mies, hiljainen, salaperäinen mies, sanottu maailman rikkaimmaksi, hän jonka sanotaan olevan kaiken takana, tuo jättiläinen - Venäjän Federaation presidentti Vladimir Vladimirovits Putin!

Kun tuo salaperäinen mies saapuu kymmenien mikrofonien eteen, kaikki hiljenevät! Hänen joka ainoaa sanaa tulkitsee toimittajien kymmentuhantinen armeija, hänen katsettaan seurataan, silmiään, hymähdyksiään - niistä pyritään tulkitsemaan hänen aivoituksiaan. Suomessa Heidi Hautala vapisee ja näkeeVladimirin jokaisesssa sanassa, jokaisessa katseessa diktaattorin elkeitä, totalitarismia, ketun silmät hällä on!

Nimenomaan länsimainen media kohottaa tämän Putinin hahmon kuin jumalan ylös stratosfääriin. Sieltä hän on hallitseva Venäjää, ei -koko Eurooppaa, maailmaa!

Ja tämän me teemme aivan itse! Itse Vladimir Vladimirovits ei juuri sano mitään. Mikä on hänen salaisuutensa, karismansa, missä hänen ylivoimaisuutensa salaisuus? Huomennakin lukaisen lehdet: joka ainoassa ainakin kymmenen kertaa PUTIN!

hannu hamalainen

suomeesa ei olisi tullut saakko tumoita kummepaa.. taas ihmetyttää suomen koko se 5 miljoonaa venäjän koko 100 miljoonaa .. siihen sataan miljoonaan mahtuu niin monta pussy riotin kaltasta örveltäjä joukkiota.. jos selviäis sakoilla rohkasis se muut tekeen samaa.. ja koko yhteiskunta rauha rikkoontuis.. olen siinä kanssa että suomen syteemiä ei voi verrata venäjän systeemiin.. jos tuomioja johtais ton koluokan systeemiä luulenpa että tuomio olis ainakin vankeutta.. ei näin suurta joukkoa voi pittä kurissa sakoilla.. ensinääkään kukaan ei niitä ees maksaisi.. en ymärrä miksi maan johtaja ei ymärrä.. mitään ryhmän käyttätymisestä.. on oltava selkeät säännöt jotka ohjaavat... kaikki tiettävät säännöt.. ja rangaistukset.. siiloin örvelökin miettii ennekuin rupeavat örveltämään.. suomi on vain niin pieni väestöpohgjaltaan että ei ymmärretää mitta kaavaa..köyhiä 1000 kertasesti enempi.. samoin rikollisia ym.. vaatii koneistoltra tosi paljon.. polissivoimat monikertaiset.. il man kontrollia.. tämmönen systeemi ei toimisi.. suurin osa ihmisitä on kuitenkin ns tavallisia työntekijöitä.. nyt polittkot keskittyvät vain katsomaan asioita soreetujen vähemmiströ ryhmien kautta.. ei demokratia ole vähemmistö.. olisi hyvä kunb viimeinkin ne kertosivat totuuden eli väestö voi ihan hyvin,... ja että kaaikilla on halu ja tahto auttaa heikompi osasia.. muutta se ei tapahdu hetkessä että kaikilla olisi tasaarvo.. jos suomekin käsiteltäis venäjällä kokoajan syrjäytyneiden n'äkökulmasta olis venäjän suomi kuva todella erillainen.. asiat pittää käsitellä enemmistön näkövinkkelistä siitä saa oikean kuvan..

hannu hamalainen

suomeesa ei olisi tullut saakko tumoita kummepaa.. taas ihmetyttää suomen koko se 5 miljoonaa venäjän koko 100 miljoonaa .. siihen sataan miljoonaan mahtuu niin monta pussy riotin kaltasta örveltäjä joukkiota.. jos selviäis sakoilla rohkasis se muut tekeen samaa.. ja koko yhteiskunta rauha rikkoontuis.. olen siinä kanssa että suomen syteemiä ei voi verrata venäjän systeemiin.. jos tuomioja johtais ton koluokan systeemiä luulenpa että tuomio olis ainakin vankeutta.. ei näin suurta joukkoa voi pittä kurissa sakoilla.. ensinääkään kukaan ei niitä ees maksaisi.. en ymärrä miksi maan johtaja ei ymärrä.. mitään ryhmän käyttätymisestä.. on oltava selkeät säännöt jotka ohjaavat... kaikki tiettävät säännöt.. ja rangaistukset.. siiloin örvelökin miettii ennekuin rupeavat örveltämään.. suomi on vain niin pieni väestöpohgjaltaan että ei ymmärretää mitta kaavaa..köyhiä 1000 kertasesti enempi.. samoin rikollisia ym.. vaatii koneistoltra tosi paljon.. polissivoimat monikertaiset.. il man kontrollia.. tämmönen systeemi ei toimisi.. suurin osa ihmisitä on kuitenkin ns tavallisia työntekijöitä.. nyt polittkot keskittyvät vain katsomaan asioita soreetujen vähemmiströ ryhmien kautta.. ei demokratia ole vähemmistö.. olisi hyvä kunb viimeinkin ne kertosivat totuuden eli väestö voi ihan hyvin,... ja että kaaikilla on halu ja tahto auttaa heikompi osasia.. muutta se ei tapahdu hetkessä että kaikilla olisi tasaarvo.. jos suomekin käsiteltäis venäjällä kokoajan syrjäytyneiden n'äkökulmasta olis venäjän suomi kuva todella erillainen.. asiat pittää käsitellä enemmistön näkövinkkelistä siitä saa oikean kuvan..

hannu hamalainen

jos halutaan ymmärtää toista maata toisia ihmisiä pitää aina muistaa se että pittä asettua toisen asemaan ymmärtääkseen ongelman,, ei ongelma omasta kulmasta koskaan hahmotu.. dialog mahdollista molemilla on yhteinen ymmärrys.. on. harmillista että päämiehet ei oo ollu milään johtamistaidon kursilla.. ja ihmetten edellen heidän näkökulmaa.. opetelkaa astumaan toisen tilanteesen.. ja päätelkää sitten vasta mitä sanotte.. nyt vaan verrataan omaa napaa toiseen ja ylvistelään.. että täälä on paremmin kun siellä ja neuvotaan.. ja ei ymmärretä asioiden tilaa..opiskelkaa enemmän kulttureja.. ja toisen kulturin arvostamista.. älkää aina menkö suomi etu nenässä.. meni yle ollaan suht pieni yksikkö toistaseks meitä arvostetaan en tiedä kuinka kauaa

Jaakko Pitkänen

Huomiota vaille on jäänyt tieto siitä, että uutisen tohtori Teivaisesta kantamassa virtsakanisteria Uspenskin katedraalille julkaisi SANOMA Oy:n omistama Moscow Times sanomalehti. Olisi ehkä syytä ottaa selvää kuka tai ketkä toimivat tämän suomalaisomisteisen lehden kirjeenvaihtajina Sanoma Oy:n tai Hesari tiloissa.
Teivaisen maineenhallintakampanjassa uutisointi hänestä oli todellinen maalipotku.