Maanantai 20.11.2017

Kiusallinen kysymys päin näköä: Venäläinen vastasi Suomi-tiedolla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2012 14:38
Päivitetty: 
20.8.2012 14:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi suomalaisten ja venäläisten toimittajien kysymyksiin tiedotustilaisuudessa Suomen-vierailullaan.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ulkoministerit Erkkin Tuomioja ja Sergei Lavrov tapasivat mediaa.
|

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaikenee kohutun Pussy Riot –punkyhtyeen saamasta vankeustuomiosta.

Lavrovilta kysyttiin tänään Suomen-vierailullaan, oliko hänen mielestään yhtyeen kolmen jäsenen pitkät vankeustuomiot ”kohtuuttomia”.

- En voi sekaantua oikeuden työhön. [Tuomiosta] voi olla toista mieltä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta puuttua oikeuden tuomioihin, vakavan oloinen Lavrov vastasi lyhyesti suomalaisen toimittajan kysymykseen.

- Onko tuomio samaa luokkaa kuin teko, sitä en voi sanoa. Esimerkiksi Saksassa rangaistus jumalan pilkkaamisesta kirkossa on 5 vuotta. Ranskassa noin 2 vuotta, Itävallassa noin puoli vuotta ja Suomessa kaksi vuotta, Lavrov arvioi tuomion pituutta.

Pussy Riot –yhteen kolme jäsentä tuomittiin viime viikolla vankeuteen huliganismista, jonka tarkoitus oli häiritä uskonrauhaa. Tuomion syynä oli tempaus moskovalaisessa ortodoksikirkossa.

- Tuomiosta voi vielä valittaa ja siitä aiotaan valittaa. Odotetaan, mitä tapahtuu. Meidän ei pidä dramatisoida [tuomiota], Lavrov sanoi hetki sitten.

Tampereella asuva venäläistoimittaja Olga Javits kirjoitti tänään Uuden Suomen blogissaan Venäjällä edelleen leviävästä väärästä tiedosta Pussy Riot -tuomioon liittyen.

Lue myös Sergei Lavrovin näkemyksistä Suomen ja Venäjän välejä hiertäneistä huoltajuuskiistoista.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Piironen

Muistaakseni meillä tuomittiin Halla-Aho jumalanpilkasta ja vihreiden mielestä tuomio oli liian pieni.

Ehkäpä kyseessä oli väärä jumala. Ortodoksien Jumalaa saa tietysti vihreiden yms. mukaan pilkata oikein riehumalla kirkossa, mutta muslimien jumalaa ei saa kommentoida mitenkään.

Sellainen rasistinen näkemys joillakin tuntuu olevan että toisen jumala on toista arvokkaampi.

Poliittinen muisti on valikoivan heikko monilla

Jussi Halla-aho sai tuomionsa kritisoituaa Seppo Lehdon älytöntä tuomiota otsikolla "Muutama täky Mika Illmanille". Valtiosyyttäjä Illman nielaisi täkyn, onnistuen tässä Tsuhnalassa järjestämään vielä Jussi Halla-ahollekin vaikeuksia ja sakkoja.

Alkuperäinen tuomittu Seppo Lehto muhammed pilakuvataiteilija sen sijaan joutui muilutetuksi näytöstyyliin eri vankiloissa: Oulu, Vantaa, Turku, Kylmäkoski, Ojoinen.

Kun tavoitteeksi laitetaan ihmisen passivoiminen ja alasajo fyysisesti ja henkisesti, niin siinä vankila on erinomainen ainakin fyysisen minän rapauttajana. Toki se on sitten kiva vapautuneelle vangille tarjota kallista fysioterapiaa ymv:aa muutama kymmenen hoitokertaa, sekä muuta lääkitystä kun on ensin ajattelu ihmiskunto alas niin ettei työmarkkinoille kelpaa vaikka olisi luottotiedotkin kunnossa.

Pussy Riot ( sallitaan englanniksi ko. kirjoitus, mutta ilmeisesti suomennos aiheuttaisi bannin tälle?) tapaisia mielipidevankeja on jo Suomessakin ollut, vaan niistä vaietaan. Helpompi nähdä malka toisen silmässä.

Moskovan oblastin Lavrov oli enempi oikeassa kuin monet toimittajat. Saivartelua takertua "jumalanpilkka"-sanaan kun itseasiassa sama sisällöltään kuin "uskonrauhanhäirintä".

2 vuotta 5 kk ehdotonta vankeutta Lavrovin tarkoittamasta "jumalanpilkasta" eli muslimien uskonrauhanhäirinnästä ja liki samoilla perusteilla kaksoisrangaistus täyttyen "kanan" / kansankiihotusperustein. Jeesuksen aikain poliittisista näytösoikeudenkäynneistä ei ole opittu mitään.

Seppo Lehto Tampere
Islam- ja maahanmuuttokriitikko

hannu hamalainen

en ole valitettavast kohdannut ketaan joka palvoisi Puttinia.. ma luulen etta ne palvoo sita samaa kun sinakin eli rahaa ja markkinavoimia..henkilopalvonta on katoava kasanperinne.. ihmiset palvovat enemassa maarin omaa napaansa...valitamatta nostaa paataan nahdakseen muita.. jokisella olkoon uskomuksensa.. kylla taalta loytyy muitakin jotka palvovat kultturia urheilua ym.. en ymarra tosin mika hinku tanne on tuputtaa erilasia kansalaisjarjestoja kun taalla on jos jotakin kerhoa ja aktivitteja tarjolla urheilukentista alkaen tyota tekevan tavallisen ihmisen aika menee kyl toissa kaymiseen telkun katteluun ostoskeluun ja harrasteisiin.. nikkarointiin.. homaa piisaa.. mut mista ihmisia jaseniksi naihin kansalaisjarjestoihin.. outoa mulle.. niita syntyy jos ihmiset niin haluaa.. kummaa kun siella yha luuullaan et kaikki on kielettya.. ja et kaikkia valvotaan.. okay valvonta voi lisaantya johtunee .. erilasten provokarien tempauksista.. siihen ne kait tempuilaan pyrkivat..toivon.. etta suomen venaja j keskustelu loytais niita positiivisia asioita.. presidenttia myoten kaivellaan koko aja negatiivisa puolia.. ihmisille syotetaan aivan turhaa naita.. negatiivisia jutuja ruokitaan niilla nalkasta kansaa..mika on politisten paatajien linja.. taa pooulistinen linja.. se alkaa naraan.. jokainen politiikoo istuu kahdella rataalla.. jotta puolen vaihto olis helpompaa.. ikava kylla tallainen poppulismi politiika silla on lyhyt elinkaari..ihmisrt kaipavat sekeytta se tu rauhan tunetta.. kun kokeea sisaista rauhaa asiat alkaa sujua.. jatkuva sisaisen rauhan rikkomminen synnytaa vaan pelkoa.. turhauttaa jo itseanikin neuvoa kokoajan paattajia.. kyl heidan pitaisi osata.. ovat kayneet kouluja ym.. heidan on tatynyt oppia ihmistuntemusta.. oppia kayttatymis saantoja .. kunnioitusta toista kohtaan.. mut ovatko he unohtaneet kaiken oppimansa.. ihmettelen tata.. toivon etta he lukisivat esin tan ja menisivat peilin eteen kysysivat mita kansa suomessa oikeesti haluaa.. millasessa yhteiskunasa haluamme lasten elavan.. jatkuva kasvottoman markkinavoiman palvonta.. .. he ovat jansan edustajia eivatka markkinavoimien edustajia.. ilman kansaa ei ole markkinavoimiakaan.. siksi olisi tarkea samaisuta kansan tuntoihin olotilaan.. antaa heille rauhan hyvan olon tunetta naina vaikeina aikoina.. on tarkea myos huolehtia kansan olotilasta.. kokaja pakotetaan ihmisia.. ei palkita kansalasia.. vaan . kehotetaan tekemaan yhteiskunalle sita sun tata ilman vastiketta yhteiskunnalta..

Lauri Gardemeister

Hannu Salaman armahti ehdottomasta linna tuomiosta jeesusta ja sitä muuta kolmiloikkaa vahvempi taho, eli Urho Kekkonen. Harro Koskinen sai sikamessiaasta sakot, jätkä taitaa muuten olla vieläkin hengissä?
Nyt Harro Koskinen sinulla on aito mahdollisuus vaikuttaa, rakenna sikamohammed, ja katsotaan mistä päin tuomio tulee ensin.
Minusta Harro Koskinen on harvinaisen raukkamainen valtionapuraharikastuja, ellei hän kykene uusiutumaan.

Matti Pihlaja

Mites tapaus Hannu Salama, syyte ja tuomio jumalanpilkasta, presidentti armahti.

Näin suomessa.

yhdysvalloissa vanhus sai 3kk tuomion siitä ettei saanut ruohokenttää kasvamaan.
Taloyhtiö vaati samaa siementä koko alueelle, mutta se oli lopussa koko maasta, tuomio tuli silti.
Siinä vähän vertailukohtaa.

hannu hamalainen

juotkut ihmisen uskomukset voi olla niin suuria etta ei pystyta kuuntelemaan toista tai nakemaan toista.. suljetaan pois erilaisuus,,..eu on just tallanne kysymys.. siina kahden eri ryhman uskomuksia .. on ristiriidassa.. kumpikin yrittaa pakottaa usein provosoimalla toista kuuntelemaan.. provosointi ei koskaa jarjen hyva keino saada toinen kuuntelemaan..jos provosoidun vaimolle seuraus usein mykkakoulua...on etsittava toista kunnioiitavia keinoja saada yhteys.. toiseen.. kuo jupakassa tarvittaisiin niita suuria korvia...nyt ollaan tilantessa missa toinen osapuoli ei tunnusta ees toisenosapuolen olemassaoloa.. tallainen demokratia ei toimi.. demokratiaan kuluu myos toisen kunnioitus.. eletaan jotenkin suvaisematonta ajan jaksoa.. tassa on tyypilista etta jokainen haluaa vaan ajaa tiukasti omaa nakokantaansa. eika ole valmis ko,promisseihin.. etsitaan kompromissia euroopassa.. mutta unohdetaan suomi.. RAHA VOI VAAN TOIMIA JOS KANSALAISILLA ON LUOTTAMUS SEN HOITOON>> luotamus ei synny jos keskustelu ei ole avointa..

hannu hamalainen

Miten ihmeessa voit verrata ev lutin uskontoa ortodoksisuuta toisiisa.. ilmeiseti et ole tustunut ortodokseihin ei ole koulussa olla oltu uskontotunilla... TASSA EROT suomen evlut on puhe uskontoihin lkuuluva uskonto joossa ideologiana on papin puhe papin saarnat.. niita istutaan. ja kuunellaan.. ortodoksisuus.. on uskonto jossa paalvotaan kirkkoa ei papin saarnoja.. kirkko jo rakennus on pyha . SE puhdistetaan erilasilla iki vanhoilla rituaaleilla seremonioilla.. kirkko ei ole polittinen se on kokoontumis paikka jumalan luo.. ihminen kay kirkossa milloin sille on tarvetta.. ovet on auki kukin saa hiljentya etsia sisnta rauhaa olemustaan.. katua pahoja toimitojaan hakea anteksiantoa siihen ei liity kaskyja jokainen saa omassa mielessaan hakea.. hiljaisuutta. Meidan yhteiskunassa on halya puhetta mellua.. . Kirkko on varattu niille jotka kaipaavat irti kiiresiseta haly melu yhteiskunasta.. . se on siina mielessa rikkaus kun meilla ei niin paljon keskityyta hiljaisuuden ja itsesa loytamiseen. Uskontoja uskomuksia on tuhansia.. nyky uskommus on raha.. joillekin eu joillekin ateismi.. joillekin musiikki joillekin taide.. kaikiila on joku uskomus tapa urheilu juoksu lenkitkin voi olla uskomuksia.. ei voida lahtea sille linjalle etta aletaan loukata ja hairita toisten uskomuksia.. On vaan oltava suvaisevainen.. on tarjottava mahdollisuuksia harjoitaa omia uskomuksia.. meilla ei ole oikeus loukata ketaan.. vaikka emme tunne hanta.. en kehota kylla tuttujenkaan uskomuksia loukkaamaan.. ei pida tuijotta kokoajan omaa vatsaansa.. ja ajatella asioita omasta nakokullmasta,,, joillekin voi urheilukin hassua.. toisille voi olla opperat ym.. meillaa on kaikilla eri tarpeet.. miksi emme ole suvaitsevaisia ja anna ihmisten touhuta vapaasti.. pussy riot heilla myos tarve mutta aikuisina ymmartavat etta pitaa olla kunniotusta muita kohtaan ei pida nostaa omaa tarvetta niin korkealla jalustalle etta se loukkaisi.. jhillakin on vaan niin hirvea tuska ja huomion tarve.. he unohtavat toiset.. pitaa aina ymmartaa etta emme ela yksin.. jos haluamme yhteiskunnan jossa jokaisella on oikeus provokoida toista.. syntyy kaaos.. vapaus tulee juuri siita etta voimme toteuttaa omia tarpeitamme.. .. maailmassa on tilaa kaikille.. en hyvaksy etta yritetaan vakisin samanlaistaa ihmisia.. ei edeta omat tarpeet edella.. kunnioitus toista kohtaan oon heikentynyt vaikka meilla on kaytossa tietoa ennemman toiste uskomuksista.. meiila on kait tarve kokea samankaltaisutta.. ehka johtuu siita etta moni elaa yksinaisyydessa ja ei kykne siihen ja on pakonomainen tarve.. saada muut samankaltaiseks.. kokeilkaa kaikkea erilaista se avartaa maailmaanne.. ei erilaisuus oo ketaan tappanut.. muistakaa kuitenkin etta toisen kunnioitus ja toisen kultturin kunnioitus.. ilman kunniotusta ei saa mitaan.. vurovaikutus ja tarpeiden vaihtaminen .. keskinainen kunniotus halu oppia uutta.. hyva taito.. mutta jotkut haluaa elaa omassa tarpessaan se heille suotakoon..

Jarmo Lauros

Jos meille suomalaisille kuuluu muiden maiden oikeuslaitosten rangaistuskäytäntö, olisiko seuraavaksi vierailevalta amerikkalaiselta kysyttävä kuolemantuomion oikeutusta? Olisiko ruotsalaisilta kysyttävä, mitä tarkoittaa turvapaikka-anomus?

Jarmo Lauros

Jos meille suomalaisille kuuluu muiden maiden oikeuslaitosten rangaistuskäytäntö, olisiko seuraavaksi vierailevalta amerikkalaiselta kysyttävä kuolemantuomion oikeutusta? Olisiko ruotsalaisilta kysyttävä, mitä tarkoittaa turvapaikka-anomus?

Petri Suomi

Yhtälailla kuin venäläisille "kuuluu" Suomen sisäiset asiat, yhtälailla me saamme arvotella ja kertoa mielipiteemme mitä naapurissa politiikan varjossa touhutaan.
Jos Putin ei olisi ollut nuorten pilailun kohteena, ei tästä asiasta puhuttaisi nyt yhtään mitään.

hannu hamalainen

ensiinakin anarkia on myos tietynlainen tarve.. oikean anarkistin.. ei tarvi hakea julkisuutta.. anarkisti .. yleensa on suvaisevainen .. ei pyri .. loukaamaan toista.. anarkisti ei aseta itseaan muiden edelle.. anarkisti provokoi mutta valikoidusti.. poikeuksia on.. he ymmartavat tietyt sosialliset saannot.. oikea anarkisti ei pyri saantoja rikkomalla pilkkaaman toisen oikeutta.. .. harjoitaa . rituaalejaan.. anarkisti tietaa etta ei tule toimeeen yksin.. yhdessa oloon lityy tiettyja saantoja.. ysk on toisen ryhman jasenen kunnioitus.. on olemassa ortodoksi anarkisteja.. erilasuus heiilakin salittu.. ei he pyri samaistamaan.. toisia.. anrkismi elamantapa samoin ortodoksisuus elaman tapa.. politikka joillekin elaman tapa.. kyyla me keskenaan toimeen tullaan tilaa loytyy..jos joku ryhma alkaa pitaa itseaan muita parempana .. se kuolee pois.. ideologiat elaa erilaisuudesta.. samanlaisuus surkastaa.. naivettaa arvoja.. en usko etta kukaan viihtyisi samankaltisissa yhteiskunissa.. ihminen on ihminen ei robotti.. moni on tyomaa robotti ja tarvii vasstapainoa tyolle.. jos joku ryhma alkaa sabotoida naita tarveita tyydyttavia yksiloita syntyy siita vaan konflikteja.. en usko etta kukaan ellaa hyvin yhteiskunassa joosa on jatkuvat mellakat ja konfliktit.. . Tyytymattomat ihmiset haluavat synyttaa tyytymattomytta myos muissa.OMASTA TYYTYMATTOMYYDEN TILASTA PAASE VAAN POIS OPETTELEMALLA UUTTA>

Matti Niiranen

Laitoinpa juuri tätä uutista käsittelevään blogiini uuden kommentin, jossa pohdin Lavrovin heittoa siitä, että Suomessa tuomio olisi kaksi vuotta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan siellä moskovalaiskirkossa ei kai estetty kirkkollista tapahtumaa. Vai estettiinkö? Se liittyy siihen menisikö ko. rikos Suomessa rikoslain 17 luvun 10 tai 11 pykälän piiriin. Ja voihan toki olla, että Suomessa ei ko. teosta tulisi kuin sakkotuomiot.
Blogini aiheesta ja mainitsemani kommentti löytyy tästä linkistä:
http://mattiniiranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114560-terveisi%C3%A4-serg...

Jonne Jokinen

Lavrov ei selvästikään ymmärrä, että Suomessa tuomioiden teoreettinen maksimipituus ja niiden ehdottomuus on ihan eri asia kuin se, kuinka millaisia tuomioita käytännössä jaetaan. Puhumattakaan, ettei edes ehdottomia tuomioita tarvitse Suomessa kärsiä kokonaan.

Veikko Mäkitalo

Joo, esimerkkinä voisi Lavroville kertoa tapaus Wuolijoesta. Väino Tannerin uhohdetun päiväkirjan alkuosassa maininta yhteyksistä Kollontaihin Tukholmassa ja rauhanpyrkimys jo silloin esillä kabinetissa. Maanpetosoikeudenkäynti piti saada säälliseen loppuun ilman kuolemantuomiota, jota olisi sovelletettu jokaisessa Euroopan massa tuohon aikaan ilman vastaväitteitä. Hyvin meni hellalla kun pian jo sodan jälkeen kollotti eturivissä kuin kalman enkeli kuuntelemassa puna-armeijan kuoroa. Peacemies olisi voinut heittää smalltalkkina moisen joustavuuden oikeuden piirissä jopa kriisiaikana.

hannu hamalainen

edellkeen suomaliste vaikea hahmotta maailmaa .. on olemassa todella erikokoisia maita vaestomaariltaan poikeavia.. on mahdoton verrata eri maita.. erilaisuus oon niin suuri mutta mun jarkeni sanoo etta sadan mijonan ja kooltaan suuren maan .. ongelmat on toki suuremmat kuin 5 miljoonan suomen.. jarkeni myos sanoo etta tamosen maan johtamiseen tarvitaan saantoja ja kuriakin.. .jos venajalla toimisi suomen populistisset johtaja olisi siella kaaos tilanne.. ihmisetarvii luotettavan systeemin ok puttini luotetavuus on koetilla monelta taholta.. tolasessa asemassa pysyakseen asemassa.. johtajana.. syntyy usein luottamus pulaa . jokainen haluaa patea.. ja tietty kaikki haluaa kartuttaa mammonaa kukkaroihinsa.. ikava kylla mammonat ei jakaudu missan yhteisossa tasan fifty fifty.. ei edes 5 miljoonan suomessa...meiile etu etta kyseisen maan sisainen rauha sailyy.. siksi en aina ymarra politisten paatajien halua katsoa asioita venajan vahemistojen ja syrjityjen nakokannasata.. toki heita on lisatyvassa maariin.. mutta jos talous jotenkin kasvaa venajalla.. taakaan ongelma ei syokse venajaa kaaokseen.. ihmiset ystavallisia auttavat toinen toistaan. heilla on taysin erillainen sosiaali syteemi siksi kaveri apu ja ystava apu on suuri.. taa on ihmisia lahentava tekija.. suomessa apua jakavat kasvottomat elimet virastot ym.. toisten ihmisten ongelmien ymmartaminen on tasta syysta huono.. taalla koyhemmatkin parjaa koska johtajilla on kunniotus myos heita kohtaan.. sikali jarjetonta etta politikot.. ei tunne venajan yhteiskunta rakentteita riitavan hyvin..

Pertti Ikonen

Tuntuu kyllä siltä, että tämä PUSSY RIOT on keksitty sitä varten,
että Venäjän ulkopuoliset tahot suorastaan ryhtyisivät arvostelemaan
Venäjän ihmisoikeuksia.

Onhan se niin suurta kun suomalaiset saavat kerrankin arvosella Lavrovia ja hänen
kauttaan Venäjää.

hannu hamalainen

en arvostelisi toista ihmista.. et ole tainnut oppia koulussa kunniotamaan toisia.. kylla johtajatkin ansaitsevat kunnioitusta.. kyseiinen homma ei taatusti oo helpommasta paasta.. moni ihminen uhraa tyohonsa koko elaman vapaa ajat ym.. ei pida arvostella.. ihmisia.. ei yksi ihminen maailmaa hallitse.. omia johtajia niita voi vahan tuntea.. niita voi kritisoida.. mut siinakinpitaa miettia milla tavalla.. jos itella on paha olo ei pitais purkaa sita tuntemattomiin.. pitta olla ystavia.. tai harrasteita.. mut enpa neuvo ketaan enaan.. koska ei sekaan ole hyva tapa kommunikoida..en makkan napureilleni mita tahansa heita.. en kylla tuutujani peiksi kutsuisi.. mut ei pida tuntematomiakaan nimitella..kohteliasta se ei oo.. tteen tyota jossa muakin on nimitelty.. yleensa paan semn toisestakorvasta ulos.. mut arvostan ihmisia.. niin paljon et joskus oikasen.. ja sanon .. et nimittely ei tunnu kivalta.. ihmisen pitaa arvostaa kaikien tyota..

Olli Knuuttila

Sinänsä olisi ihan hyvä heitto, mikäli olisi totta. Kyseessä on siis Rikoslain 17 luvun 10 § "Uskonrauhan rikkominen", jossa jumalanpilkastakin puhutaan. Kyseisen pykälän mukaan enimmäirangaistus Suomessa on kuusi kuukautta vankeutta.