Lauantai 21.10.2017

Suomen koulut ovat terveysriski: ”Haloo, oletteko te hereillä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2012 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Työterveyslaitoksen teemajohtaja, professori Kari Reijula vaatii valtiovaltaa ja kuntia viimein puuttumaan koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmaan.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ julkisti tänään rehtoreille ja työsuojeluvaltuutetuille tekemänsä kyselyn karut tulokset. Suomen kouluista kaksi kolmasosaa raportoi sisäilmaongelmista.

Jonkinasteisista kosteusvaurioista puolestaan kertoi noin puolet kouluista. Pelkästään kosteusvaurioiden vuoksi korjaustarpeessa olevia kouluja ja päiväkoteja on OAJ:n mukaan noin 2 000.

Professori Kari Reijulaa kyselyn tulos ei yllättänyt. Muun muassa Suomen sairaaloiden sisäilmaongelmia selvittänyt tutkija on jo vuosia varoittanut, että julkisten rakennusten sisäilman laatu jää välttävälle tasolle.

–Tilankäyttäjien terveyden kannalta se ”välttävä” ei riitä, Reijula sanoo.

–Kuntapäättäjiltä täytyy kysyä, että haloo, oletteko te hereillä?

Oleellinen kysymys – ja ongelma – kosteusvaurioiden määrittelyssä on se, mikä on merkittävä, oppilaiden terveyden vaarantava kosteusvaurio. Kaikkein huolestuttavinta OAJ:n selvityksessä onkin Reijulan mukaan se, että ”prosessi ei toimi”: terveydenhuollon tarkastukset toteutuvat vain joissain oppilaitoksissa, henkilöstön oireilu jää usein selvittämättä ja asiantuntijoiden toimenpide-ehdotukset toteutuvat heikosti.

–Epäilys kosteusvauriosta ei tietenkään vielä takaa, että kosteusvaurio on. Mutta se pitää ehdottomasti tutkia, Reijula sanoo.

–OAJ:n kyselystä voi rivien välistä lukea, että prosessi ei toimi. Terveystarkastukset eivät näytä toteutuvan, kuntapäättäjät eivät ole hereillä ja kouluterveydenhuollossa ei ole resursseja.

OAJ:n mukaan koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten sisäilman korjausvelka on kaikkiaan jopa 3,7 miljardia euroa. Järjestö vaatii hallitusta asettamaan tilanteen korjaamiseksi kymmenvuotisen korjausrakentamisen elvytyspaketin, vähintään 100–150 miljoonaa euroa vuodessa.

Kari Reijula arvioi, että OAJ:n laskelma on oikeansuuntainen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tomi Salonen

Nuokin korjauskustannukset ovat vielä vähäistä kun otetaan huomioon terveydenhoitokustannukset kumuloituvine eläköitymisineen - puhutamattakaan erilaisten tautioireiden aiheuttamista kärsimyksistä.

Sitä kun ei vieläkään olla oikein sisäistetty, että homeelle altistumisesta seuraa hyvin eritasoisia sairastumisia ja niiden toteaminen (saati hoito) voi olla haasteellista. Eikä sitäkään, että tämä on jo maksanut liikaa. Esimerkiksi Vantaan koulurakennusten suunnittelu, toteutus ja näiden aiheuttamat kustannukset eivät kestä päivänvaloa.

Jos ainoa hoitokeino on koulusta toiseen siirtyminen, niin ei vaikuta siltä, että asiat olisivat jotenkin "hoidossa" - varsinkin kun terveenilman koulut alkavat kohta jo olla vähemmistöä. Tässäpä hyvä sivuvaaliteema jollekin. Teemasta toteutukseen silti kestänee vielä vuosia.

Jouni J Särkijärvi

Kunnat ovat rakennuttaneet koulut ja hoitaneet siinä yhteydessä rakennuttajavalvonnan. Tästä huolimatta on syntynyt sekä suunnittelu- että rakennusvirheitä, joista on seurannut homevaurioita. Samoin kunnat ovat järjestäneet siivouksen ja kiinteistönpidon, joista loput homevauriot ovat tulosta. Miksi valtion pitäisi nyt tulla hätiin ja maksaa kuntien aiheuttamien vahinkojen korjaaminen?