Maanantai 15.7.2019

Viisumivapaus venäläisille? ”Rikollisuus Suomessa ei kasvaisi”

Luotu: 
21.8.2012 19:00
  • Kuva: Leif Rosnell/VR Group
    Kuva
    Suomeen kulkee Arkady Moshesin mukaan vuosittain miljoonia venäläisiä. Suuri osa heistä kulkee Helsingin rautatieaseman kautta matkustaessaan yöjunalla tai allegrolla.
|

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes tyrmää arvelut, joiden mukaan viisumivapaus Venäjän kanssa lisäisi rikollisuutta Suomessa.

– En usko, että viisumivapaus lisäisi rikollisuutta Suomessa. Matkustajien taustat voitaisiin edelleen tarkistaa ja rikolliset käännyttää rajalla viisumivapaudesta huolimatta, Moshes kommentoi Uudelle Suomelle.

Jos viisumivapaus tulisi voimaan, Suomen turvallisuuteen ja rikollisten rajanylityksen estämiseen panostettaisiin Moshesin mukaan entistä enemmän.

Hän korostaa, että suurin osa Suomeen haluavista venäläisistä pääsee jo nyt rajan yli hankkimalla viisumin. Tämän takia hän ei usko, että muutokset viisumivapaudesta olisivat kovin dramaattisia.

Kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.) uskoo uudistuksen tuovan Suomeen rikollisuutta.

Keskustelu aiheesta kiihtyy toimittaja Anne Kuorsalon Puheenvuoron blogissa.

– Jo nyt Virosta tullaan tänne päivän keikalle, ikään kuin työmatkalle. Jos vertaa Viroa ja Venäjää, niin Venäjän suunnalta tuota epätoivottua sakkia tulisi todennäköisesti moninkertainen määrä, Tossavainen kommentoi Kuorsalon blogia.

Venäjäasiantuntija Taneli Dobrowolski tyrmää Tossavaisen väitteen. Hän korostaa, että Suomen ja Viron välillä on Schengen-sopimus, joka mahdollistaa ihmisten liikkumisen ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Viisumipakosta luopuminen ei tarkoita Schengen-sopimuksen solmimista.

– Viisumivapaus ei todellakaan tarkoittaisi rajamuodollisuuksien poistumista. Viisumivapaus ei myöskään tarkoittaisi viisumihakuun liittyvistä turvallisuustarkastusproseduureista luopumista, vaan niiden siirtämistä rajoille, Dobrowolski kirjoittaa.

Moshesin mukaan viisumivapaus voisi vaikuttaa venäläisten turistien määrään Suomessa, lentoliikenteen vilkastumiseen Helsingin lentokentällä sekä suomalaisten idän matkustuksen helpottumiseen. Muutokset eivät kuitenkaan hänen mielestään olisi dramaattisia.

Kaikkein merkittävin vaikutus viisumivapaudella olisi Moshesin mielestä luottamuksen lisääntyminen maiden välillä.

–  Sillä olisi suuri merkitys Venäjän europoliittisille suhteille, koska viisumivapaus kertoo luottamuksesta, hän kertoo.

Moshes johtaa EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän –tutkimusohjelmaa Ulkopoliittisessa instituutissa.

Pitäisikö venäläisten viisumipakko poistaa?

1663 ääntä annettu
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Virossa valitettavasti asuu pilvin pimein venäläisiä jotka eivät ole Viron kansalaisia - Venäjä asutti miehityksen aikana laittomasti suuren määrän venäläisiä Viroon ja niitä on edelleen jäljellä aivan liikaa.

Kun joku roisto tulee Virosta Suomeen keikalle, niin niitä on valitettavasti tapana sanoa virolaisiksi vaikka kyseessä on Sergei, Ivan, Vladimir, tms.

Viron vankiloissa istuu tuomiota rikoksistaan enimmäkseen venäläisiä vaikka venäläisten osuus Viron väkiluvusta on noin neljännes.

joni heiskanen

Samaa mieltä pekan kanssa. Maiden myyminen tosin pitää lopettaa heti. Siitä ovat aikaisemmat sukupolvet maksanut liian kovan hinnan, että sitä voisi alkaa luovuttamaan paperirahalla.
Jos tällä linjalla jatketaan, ei tarvita mitään sotia enään Suomen valtaamiseen. Pelkkä paperiraha riittää. Ja sitä Venäjältä löytyy. Eikä siitä alkuperästäkään aina ole takeita.
Venäläisten eikä kenenkään muunkaan maan kansalaisten tarvitse omistaa Suomesta maata. Vuokrata ja asua Suomessa tottakai saa.

Sini Strabo

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15717&contentlan=1&c...

"Myönnetystä viisumista huolimatta maahantulon edellytykset arvioidaan maahantulotarkastuksen yhteydessä.
Viisumivelvollisen henkilön tulee esittää voimassa oleva matkustusasiakirja, viisumi, oleskelun keston kattava matkustajavakuutus ja viisumihakemuksen liiteasiakirjat.
Lisäksi hänellä tulee olla toimeentulon edellyttämät rahavarat (30 euroa/pv), jotka riittävät oleskelua, paluumatkaa tai jatkomatkaa varten. Paluulippu vähentää tarvittavien rahavarojen kokonaissummaa.
Henkilö ei saa myöskään olla maahantulokiellossa Schengen-alueelle.
Maahantulolle esteenä on myös se, että rajatarkastuksessa henkilön voidaan arvioida vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen suhteita vieraisiin valtioihin.
Esteenä maahantulolle on sekin, että henkilön voidaan perustellusti epäillä hankkivan tuloja epärehellisin keinoin."

Olavi Nieminen

Miksi Venäjän mafia ja rikollisuus eivät tulisi Suomeen. Viisumipako on korvaamaton vaihtoehto.
On turha väittää, että Venäjällä ei ole mafiaa ja rikollisuutta ja sille ei mahdeta mitään siellä.
Suomessa poliisien resursseja leikataan, rikosten lisäys ei käy ollenkaan.

Arvo Koiso

Rakennuksiltako se mafia alkaisi suojelurahaa vaatimaan? Pitserioilta? Täällä asuvilta venäläisiltä? Olisiko se mafia kohta soluttautuneena kuntarakenteeseen ja päätöksentekoon?

Taitaa olla vaan ne lumppukauppiaat ja känniset toppahousut, jotka pelottaa.