Perjantai 19.7.2019

Suomi tarkkailee somalien matkoja: ”Tulee kiinnittää huomiota”

Luotu: 
22.8.2012 14:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aseellisen väkivallan uhka on vähentynyt Somalian pääkaupungissa Mogadishussa islamistiryhmä al-Shabaabin vetäydyttyä kaupungista viime kesänä. Maan tilanne on silti yhä sekava, ja pakolaisleireillä on yli miljoona ihmistä.

Faktakulma

Suomen ulkomaalaislain mukaan henkilön pakolaisasema lakkautetaan, jos hän:

1) vapaaehtoisesti uudelleen turvautuu kansalaisuusvaltionsa suojeluun

2) menetettyään kansalaisuutensa saa sen takaisin omasta vapaasta tahdostaan

3) saa toisen valtion kansalaisuuden ja voi turvautua uuden kansalaisuusvaltionsa suojeluun

4) vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni ja jonka ulkopuolelle jäi vainon pelosta tai

5) ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) haluaa lakkauttaa somalialaisten pakolaisaseman. Maahanmuuttovirastossa Somalian turvallisuustilanteen parantumista seurataan tarkasti, mutta vielä ei ole muutosten aika, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Uudelle Suomelle.

Halla-ahon aloitteen takana on uutisointi siitä, että Suomessa asuvat somalit ovat viimeisen vuoden aikana uskaltautuneet vierailemaan ja sukuloimaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Halla-aho kysyy hallitukselta, katsooko se "lähtömaassaan vapaaehtoisesti matkustavien henkilöiden olevan edelleen suojelun tarpeessa".

–Kyllähän siihen tulee kiinnittää huomiota, jos joku oleskelee kotimaassaan, johon liittyen on saanut suojelua, Esko Repo myöntää.

Somalian tilanne on parantunut merkittävästi, ja esimerkiksi Mogadishussa aseellisen väkivallan uhka on vähentynyt islamistiryhmä al-Shabaabin vetäydyttyä kaupungista viime kesänä. Toisaalta esimerkiksi ulkoministeriön ohje suomalaisille on yhä, että Somaliasta ”tulee poistua välittömästi eikä maahan pidä matkustaa”. YK:n mukaan maassa on lähes 1,5 miljoonaa sisäistä pakolaista.

Esimerkiksi al-Shabaab -ryhmittymä ja muu terrorismi ovat yhä turvallisuusuhkia myös Mogadishussa, Repo sanoo.

–Tämänkaltaisissa valtioissa ei voi tehdä liian nopeita johtopäätöksiä, Repo sanoo.

–Koko valtiota koskevien päätösperusteiden muuttamiseksi tilannetta pitää seurata pidempään.

Toistaiseksi päätöskäytäntö pysyy siis ennallaan.

”Jos tilanne on muuttunut, kun oleskelulupaa uusitaan, niin henkilö voidaan palauttaa lähtömaahansa”

–Pakkopalautuksia Mogadishuun ei tehdä, Repo sanoo.

Sama linja koskee uutta Mogadishusta tulevaa turvapaikanhakijaa.

-Jokainen tapaus arvioidaan yksilöllisesti, mutta edelleen tilanne on se, että ei me sinne palauteta tai lähetetä takaisin, jos ehdot täyttyvät.

Somaliasta irtautuneen Somalimaan tilanne on erilainen. Uusvaltio on sen verran rauhallinen, että sieltä tuleva ei saa pakolaisasemaa Suomesta ilman perusteltuja henkilökohtaisia syitä.

Jos Somalian tilanne rauhoittuu niin, ettei Mogadishussa oleskelua itsessään katsota vakavaa vaaraa aiheuttavaksi, tullaan käytäntöä muuttamaan. Nykyisinkin kahden vuoden oleskelu Suomen ulkopuolella aiheuttaa suojeluaseman peruutuksen.

–Jos tilanne on muuttunut, kun oleskelulupaa uusitaan, niin henkilö voidaan palauttaa lähtömaahansa, Repo kertoo.

Kansanedustaja Halla-aho esittää aloitteensa hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Hän viittaa perusteluissaan ulkoministeriön 26.6.2012 päivättyyn matkustustiedotteeseen: ”[tiedotteessa] todetaan, että taistelut Mogadishussa ovat lakanneet”, Halla-aho kirjoittaa.

Hän jättää mainitsematta yhteyden, jossa kyseinen lause esiintyy. Kokonaisuudessaan ulkoministeriö kirjoittaa näin: ”Somalian turvallisuustilanne on huono. Vaikka taistelut Mogadishussa ovat lakanneet, jatkuvat taistelut varsinkin Somalian keski- ja eteläosissa vaativat lähes päivittäin kuolonuhreja rauhanturvaoperaatio AMISOMin, väliaikaishallituksen, al-Shabaab -järjestön ja klaanien välisissä yhteenotoissa”.

Somalialaisten turvapaikanhakijoiden määrä laskussa

Somalian rauhoittuminen vaikuttaa näkyvän myös Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden määrässä. Esimerkiksi tammi–huhtikuussa 2012 somalialaisia hakijoita oli vain 48, kun vuonna 2011 samalla aikavälillä turvapaikkaa haki 120 somalialaista.

Koko vuonna 2011 Suomeen saapui yhteensä 356 turvapaikanhakijaa Somaliasta. Vielä vuonna 2010 tämä määrä oli 571.

Faktakulma

Suomen ulkomaalaislain mukaan henkilön pakolaisasema lakkautetaan, jos hän:

1) vapaaehtoisesti uudelleen turvautuu kansalaisuusvaltionsa suojeluun

2) menetettyään kansalaisuutensa saa sen takaisin omasta vapaasta tahdostaan

3) saa toisen valtion kansalaisuuden ja voi turvautua uuden kansalaisuusvaltionsa suojeluun

4) vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni ja jonka ulkopuolelle jäi vainon pelosta tai

5) ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Somaleille EI saa enää antaa turvapaikkoja Suomeen. Myöskään somalien perheenyhdistämisiä Suomeen EI saa enää tehdä. Päinvastoin perheenyhdistämisiä pitää tehdä Somaliaan. Irak ja Afganistan kuuluvat samaan turvallisten maiden kategoriaan.

Sepetius Kangas

Ei niistä ole haittoja vaan omista. Käyppä katsomassa peiliin. Asioita pitää osata käsitellä.ei ainoastaan huutaa ei. Niitä ei miehiä näen kaikkialla jotka saavat koko yhteiskunnan sekaisin. Tosin se on heidän tarkoituksensakkin. Maapallo on maailman kaikkeudessa varsin pieni alue. ja silti sekään ei osaa elää. Vielä se on ainoa josssa tiedämme elämää olevan. On perin kummallista miksi kaiken elämän sietä pitäisi hävitä. Yleensä ihmiset hävittää kaikkia mitä ei lueudu ihmisiksi. Ja osat ihmisistä yrittävät hävittää muut ihmiset jotka he luulevat olevan erilaisia kuin itse pois maapallolta. Tämän vuoksi en usko maapallolla olevan elämää edes siihen asti kunnes se häviää pois aurinkokunnasta. tosi aurinkokunnatkin häviävät. mutta miksi tätä kehitystä pitäisi jouduttaa. Se on aivottomien ajatus. Joka on jäänyt geeneihin luonnon ajatuksesta , että populaatio on säilytettävä. Kun ajatellaa sitä nuppineulan kokoista paikkaa kuin suomi, niin täälläkin on Putkisia jotka kuvittelevat omaavansa aivan erikoiset aivot joiden varassa toimivat. He kuvittelevat olevansa jotain arjalaista sukua joita Hitler ajatteli olevan maailman halliasijoita. Onnea ajatuksillesi. Jos niilla olisi parempaa kaikua. Voit sinä olla oikeassakin. heh

Susanna Rosenlew

Tuttuni, joka on opettajana suuressa suomalaisessa kaupungissa, sanoi pari vuotta sitten, että hänen luokallaan eräs isä otti poikansa kahdeksi kuukaudeksi pois koulusta syyslukukauden aikana ilmoitusasiana. Rehtori ei lomaa olisi myöntänyt, mutta minkäs teet kun lapsi lähtee vanhempiensa mukaan. He matkustivat täksi ajaksi koko perhe Somaliaan asumaan, arvattavaasti siksi, koska suomalaisilla sosiaalietuuksilla elää siellä herroiksi. Mitään syytä matkalle he eivät ilmoittaneet, mutta opettajapiireissä tällainen tieto matkan syistä liikkui.

Ihmettelimme molemmat, että maahan, josta on "henkensä kaupalla paettu", voidaan noin vain matkustaa lasten kanssa käytännössä lomailemaan. Ei siinä mitään, jos tämä tehtäisiin omilla rahoilla ja perusteena olisi paluun valmistelu kotimaahan, mutta kun tästä ei ainakaan tässä tapauksessa ollut kysymys.

Seppo Rajala

Empä tiedä lienee jonkillaista "karjala nostalgiaa" Jollakintavalla kotoutunneet eivä 100varmasti paluumuuta. 2sukupolvi on vieraantunut lähes kivikautisesta elämästä ja käyvät vain katsomassa "klaanin tai suvun maahanjääneitä ja hengissä olevia jäseniä.
Suomen tarjoama elintaso on este paluumuutolle ja kotiinpaluu tietäisi elintason romahtamista täydellisesti ja lasten koulutuksen loppumista.

Erkki Martikainen

Ei kai sitä pakolaisstatusta ikuisiksi ajoiksi anneta. Jos tilanne lähtömaassa on riittävän hyvä niin ei kai ole tarpeen kysyä "pakolaiselta" haluista mennä kotiin , vaikakin elintaso tippuisi. Luonnollista kai on että jos hengenvaara on loppunut niin pakolainen lähtee suurinpiirtein seuraavalla koneeella kotiinsa ilman jupinoita ja rakentaa elämänsä siellä eikä vertaa Suomessa elämäänsä aikaa mitenkään kotimaansa oloihin.

Pertti Ikonen

Hiljattainhan työttömyysturvaa määrittävään lakiinhan tuli muutos, että työtön voi oleskella ulkomailla menettämättä työttömyysturvaansa. Kuinka pitkä oleskelu sitten sallitaan, on kysymysmerkki. Tuntuukin että lakimuutos oli nimenomaan laadittu Somalian tilanteen rauhoituttua.

Otto Gustafsson

Taitaa kontrolli olla aika vähäistä niiden kohdalla, joita on kohtuullisen vaikea työllistää sen takia, että he eivät osaa kieltä, eivät osaa lukea tai kirjoittaa millään kielellä, koska ovat ilman koulutusta ja joiden aiempi työkokemus (jos sellaista on), sopii erittäin huonosti suomalaisiin työtehtäviin. Motivaatiokin oppia mitään on kohtuullisen olematon, koska ilmankin pärjää oikein hyvin.

Opettajilla ei taida olla mitään ilmoitusvelvollisuutta Kelalle tai työvoimatoimistoon siitä, että he epäilevät henkilön lähtevän pariksi kuukaudeksi lomailemaan, joten jos joku tuttava täyttelee laput puolesta, niin hyvin menee läpi? Tähän pitäisi saada muutos, sillä toimintahan on aivan luvattoman härskiä kun ajatellaan kuka laskun maksaa ja millä perusteella.

Jukka Mikkola

Kansanedustaja Jussi Halla-aho on oikealla asialla. Tämä asia on ollut hyvä nostaa esille kirjallisena kysymyksenä asioista vastaavalle ministerille. Jo vuosia sitten katsoin paneelikeskustelua tv:ssä, jossa keskusteluun osallistunut nuori somalimies kertoi olleen vierailulla kotimaassaan siihen mennessä neljä eri kertaa. Somalien ”kotilomat” eivät ole mitenkään uusi asia, mutta ne on pidetty visusti salassa julkisuudesta. Eivätpä ole iltapäivälehdet niistä kirjoitelleet.

Onneksi Jussi Halla-aho on ottanut nyt tämän asian esille. Matkustaminen Suomesta Mogadishuun ja takaisin on tuskin ihan halpaa huvia. Siihen pitää löytyä runsaasti rahaa. Suomalaisilla veronmaksajilla sitä tuntuu riittävän näille matkaajille ns. ”mutkan kautta suoraan”.

Jukka Wallin

Tyhmää kauhistella asiaa, tätä on tapahtunut jo vuosia, ehkä viimeiset kymmen vuotta. Mutta tähän asiaan ei olla puututtu millään tavoin. Asian olisi pitgänyt puuttua jo silloin kun ensimmäiset Somalit rantautuivat.

Huvittavaa on että professori Kari Suomalainen piirsi totuuden tästä turvapaikka shoppailusta juuri samoihin aikoihin.

Richard Jarnefelt

Meitä suomalaisia on viilattu linssiin tässä somaliasiassa jo yli 20 vuotta. Ei saisi yleistää, sillä joukossa on tietysti hyvin erilaisia ihmisiä, mutta keskimäärin ja todennäköisesti kusetus on ollut koko ajan käynnissä.

On monivaimoisia miehiä, joiden useat vaimot kirjataan yksinhuoltajiksi, tuet juoksevat ja mies kerää rahat. Ei ole työllistymishaluja, naiset oleilevat kotona ja tekevät aina vain lisää lapsia. Tämä elämäntapa säilyy niin kauan kuin tyhmä suomalainen maksaa sen.

Missä ovat somalien pitämät pienyritykset, ravintolat tai kaupat? Oikein, ei missään. Ei kiinnosta, kun Kela ja sossu maksavat kaiken, kysymättä.

Otto Gustafsson

Tässä on ainoa somaleiden perustama yritys, johon olen julkisuudessa törmännyt.

HS 1.10.2010:

"Kukkakaupaksi rekisteröity yritys toi Suomeen yli 1,6 tonnia khat-huumetta viime ja tänä vuonna. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rikoskokonaisuudesta neljä ihmistä vankeuteen.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista khat-jutuista, joka on edennyt oikeuteen.

Somalialaislähtöiset toimijat perustivat toukokuussa 2009 khatin maahantuontia varten yrityksen, jonka toimialaksi ilmoitettiin kukkien vähittäiskauppa. Yritys sai nimen VSV Kukka tuonti.

Yrityksen viralliseksi vastuuhenkilöksi houkuteltiin pitseriassa järjestetyssä tapaamisessa asunnoton suomalaismies.

Hän ei osallistunut yrityksen toimintaan eikä ymmärtänyt, että kyse on huumeiden maahantuonnista. Miehelle kerrottiin, että yritys tuo maahan kukkia ja mausteita sekä "khat-salaattia".

Käräjäoikeuden mukaan yrityksellä ei ollut lainkaan laillista liiketoimintaa.

Yritys tilasi loppuvuoden 2009 ja kevään 2010 välisenä aikana eräältä mieheltä Hollannista vähintään 1 675 kiloa khat-huumetta.

Yrityksen yhteyshenkilönä kuljetusyritysten suuntaan toimi somalialaistaustaisen miehen suomalaissyntyinen vaimo. Kuljetusyritykset eivät tienneet tuovansa Suomeen huumeita.

Esitutkinnassa jäi suurelta osin pimentoon, miten huumeet myytiin eteenpäin Suomessa. Niitä välitettiin ainakin pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen.

Käräjäoikeus laski, että toimijat ovat ansainneet khat-bisneksellään 150 000 euroa.

Oikeuden mukaan kolme somalialaissyntyistä miestä ja yhden tuomitun vaimo syyllistyivät törkeään huumausainerikokseen.

35-vuotias Omar Ahmed Dahir sai kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion. Toinen mies tuomittiin vankilaan vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi.

Kolmas mies ja suomalaissyntyinen nainen saivat ehdolliset vankeustuomiot.

Yrityksen vastuuhenkilöksi houkuteltu asunnoton mies sai sakkotuomion rekisterimerkintärikoksesta."

Jukka Mikkola

Huvittavinta tässä somaliasiassa oli aikanaan ”rantautuminen” Suomeen. Ensimmäiset tulijat saapuivat junalla Moskovasta. TV-uutiset oli saatu paikalle kuvaamaan tulijoiden saapumista. Muistuu mieleen, kun esitetyssä dokumentissa tyylikkäät somalinaiset astuivat nilkkoihin asti ulottuvissa upeissa turkeissaan asemalaiturille.

TV:n ”vastaanottokomitea” oli paikalla kuin valtiovierailulla ikään. Tämä oli täysin ymmärrettävää, kun oli sentään kysymys Somalian entisen presidentin Siad Barren merkittävistä kannattajista. He kuuluivat Somalian sosialistiseen vallankumouspuolueeseen. Tietoa edesmenneestä, valtansa menettäneestä presidentti Siad Barresta löytyy Wikipediasta.

Tämä ei ole rasistinen vihakirjoitus, vaan se on puhdasta faktaa. Dokumentti löytyy varmasti vielä arkistoista.

Richard Jarnefelt

Juu, Jukka muistaa ihan oikein, kyseessä oli puolueen eliitti perheineen, eivät mitkään köyhät pakolaiset. Nämä sitten myöhemmin ihmettelivätkin, että miksi Suomi väen väkisin tahtoi maksaa heidän asumisensa ja olemisensa, koska heillähän oli rahaa.

Eli otimme kaatuneen diktaattorin lähijoukkojen ihmisiä pakolaisiksi. Hieno juttu.

Käsky tai toive tämän porukan vastaanottamiseen tuli Venäjältä, ja Koivisto tietysti totteli, tyhmä mies kun on.