Tiistai 24.10.2017

Riita muhii poliisissa: ”Töpinä” säästyy uusilta leikkauksilta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.8.2012 17:25
Päivitetty: 
24.8.2012 17:37
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisin resurssit nousivat taas puheeksi, kun sisäministeriön työryhmä ehdottaa uutta uudistusta hallintoon.
|

Kuinka suuri on sopiva poliisihallinto? Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Kauko Aaltomaa vastaa kysymyksellä kritiikkiin, jota vastikään luovutettu selvitys poliisin rakenneuudistuksesta on herättänyt.

Ministeriön työryhmän ehdotuksessa poliisihallituksen sopivaksi henkilöstömääräksi arvioidaan noin 150 henkilötyövuotta. Nykyiseen nähden vähennystä olisi 29 henkilötyövuotta (htv). Vähennykset tulisi toteuttaa viimeistään vuonna 2015.

- Päässä laskien se on 40-50 poliisia, Aaltomaa suhteuttaa poliisihallituksen kustannussäästöt paikallispoliisiin.

Nyt poliisihallituksessa työskentelee henkilöstöä yhteensä 179 htv:n edestä. Tällä viikolla luovutettua PORA III –ehdotusta on arvosteltu kustannussäästöjen kohdistamisesta poliisitoimintaan ja ylimmän johdon jättämistä säästöjen ulkopuolelle. On puhuttu jopa poliisijohdon, eli niin kutsutun ”töpinän” suojelusta.

- Työryhmä hahmotteli tätä [ylimmän poliisijohdon määrää] monella tapaa. Työryhmässä oli molempiin suuntiin olevia arvioita poliisihallituksen henkilömäärän sopivuudesta. Tähän se asettui, Kauko Aaltomaa sanoo Uudelle Suomelle.

- Sisäministeriön näkemys on, että poliisihallituksen väkimäärä on yläkanttiin. Tälle vuodelle velvoite on vähentää väkeä 5 henkilön verran.

Kaukomaa toimii sisäministeriön asettaman työryhmän puheenjohtajana. Työryhmän ehdotus on pohjana, kun sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) päättää, miten poliisihallintoa uudistetaan.

Laitosten määrä vähenee, hallinto ei

Käytännössä uusi PORA III –ehdotus ei tuo muutosta poliisihallintoon, kun sitä vertaa edelliseen PORA II –selvitykseen. Henkilöstövähennykset ovat samat kuin vuonna 2009 tehdyssä kakkosselvityksessä.

Työryhmä perustelee uudessa ehdotuksessaan 29 htv:n vähennystä muun muassa sillä, että poliisilaitosten määrä vähenee yhteentoista. Tämä vähentää byrokratiaa ja työn tarvetta.

Vuonna 2009 poliisin hallintorakenteen uudistuksessa ei kuitenkaan puhuttu vielä poliisilaitosten määrän vähentämisestä 24 laitoksesta 11 laitokseen.

Siitä, olisiko poliisihallitus kyennyt hoitamaan tehtäviään kakkosselvityksen vaatimalla työmäärällä, Aaltomaa kieltäytyy spekuloimasta.

- Jäljelle jää se kysymys, mikä on oikea henkilömäärä poliisihallitukselle, joka on operatiivinen johtoesikunta vajaan 11 000 hengen voimaorganisaatiossa, Aaltomaa vastaa.

Hän painottaa poliisin olevan organisaatio, joka käyttää yhteiskunnassa voimaa. Se tarkoittaa ”oikeusjärjestyksen ja perustuslakien rajapintojen testaamista joka päivä”. Poliisihallitusta työllistää sisäiset tarkastukset ja toiminnan laillisuusvalvonnan tuottama byrokratia

- Vaikka hallinnollisia yksiköitä on vähemmän, toiminnan laajuus pysyy samana. Poliisihallituksen työn määrä ei ole suoraan suhteessa hallinnollisten yksiköiden määrään, Aaltomaa sanoo.

Ankaraa kritiikkiä

Useat poliitikot sekä poliisien ammattiliitto ovat arvostelleet ankarasti uudistusta, joka laittaisi toteutuessaan leikkauslistalle esimerkiksi liikkuvan poliisin. Viimeksi liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) kritisoi poliisijohdon säästymistä uusilta leikkauksilta.

Tänään Demarin pääkirjoituksessa hämmästeltiin, kuinka poliitikot eivät saa otetta poliisin hallintoon, vaan käytännössä hallintorakenne päätetään poliisin sisällä.

PORA III –työryhmässä on 15 jäsentä, joista työskentelee 10 poliisissa tai poliisien ammattiliitossa. Kolme ryhmän jäsentä on sisäministeriön virkamiehiä. Jäljelle jäävät kaksi jäsentä ovat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n edustajat.

 Useita kriitikoita

Sosialidemokraattien Kari Rajamäki hyökkäsi tänään nimeltä mainiten poliisiylijohtaja Mikko Paateron ja Kauko Aaltomaan näkemyksiä vastaan. Rajamäen mukaan poliisin työryhmä suojelee ylintä johtoaan.

Myös oppositiopoliitikko Anu Vehviläinen (kesk.) arvostelee PORA-työryhmää Mikko Paateron ja Kauko Aaltomaan operaatioksi.

Ryhmän sisällä kritiikkiä ovat esittäneet Helsingin poliisilaitoksen komentaja Jukka Riikonen sekä poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

Riikosen ja Paateron näkemykset ovat olleet aiemminkin eriäviä poliisin toiminnan suhteen. Riikonen on painottanut näkemyksissään järjestyspoliisin toimintaa ja vaatinut hallinnon eli "töpinän" pienentämistä. Suhonen puolestaan vastustaa poliisien määrän vähentämistä yleisesti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Anu Vehviläinen
Anu Vehviläinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Paula Maijala

Jos todella poliisihallinnon sisältä ei "kehdata"poistaa turhaa väkeä,heidät kannattaa siirtää kentälle!LP:ssä ,talousrikostutkinnassa ja paikallispoliisissa on vajetta!
Tukikoulutuksen jälkeen he pääsisivät tosi toimiin!Ja olisivat todella tarpeellisia yhteiskunnalle!
On hyvin lyhytnäköistä poistaa htv:a kenttäväestä!Hyvin nopeasti jäljelle jäävät ovat sairaslomilla työuupumuksen takia ja rikostilastot punasella!
Elämä jatkuu tämän ns laskukauden jälkeenkin!!

Kaarle Akkanen

Huvittaa toi Paatero. Pitääkö "ylipäällikön" olla aina lausumassa lillukanvarsista? Eikö siellä ole tiedottajaa vai haluaako Paatero kuvansa ja äänensä joka tilanteeseen! Vaikka kyseessä olisi pikku asia, niin Paatero kommentoi, tältä näyttää. Eikö johtajalla ole hommia, kun kerkiää hoitaa tiedottajan työt!?