Torstai 19.10.2017

2000-luvulla syntyneille tupakkakielto? – Suomi ”voisi harkita”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.8.2012 14:36
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
|

Sosiaali- ja terveysministeriössä pidetään mahdollisena, että Suomi voisi tulevaisuudessa kieltää tupakan ostamisen esimerkiksi vuoden 2000 jälkeen syntyneiltä. Brittilehti The Telegraph kertoi tänään Australian osavaltion Tasmanian harkitsevan tällaista lakia, joka tähtäisi ”tupakkavapaan sukupolven” luomiseen.

Telegraphin jutussa väitetään, että Suomi ja Singapore harkitsisivat vastaavaa kieltoa. Tällaista ei kuitenkaan ainakaan virallisesti ole Suomessa vielä harkittu, sanoo STM:n tupakkapoliittisia toimenpiteitä valmisteleva neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Hän ei tyrmää Tasmanian mallia.

– Se on kiinnostava ajatus. Siinä on hyviä elementtejä. Voisi sitä harkita, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Paavola arvelee, että Telegraphin Suomi-väite on saanut alkunsa Savuton Suomi -projektista, jonka tavoitteena on saada Suomi savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä. Suomen tupakkalain tavoitteeksi on asetettu ”tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa” ja etenkin lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisy.

– Kaikkia keinoja harkitaan. Hyvä, että tulee erilaisia ideoita, Paavola sanoo.

Yksi tällä hetkellä harkituista keinoista on esimerkiksi tupakka-askien muuttaminen värittömiksi ja logottomiksi, Paavola kertoo.

Tasmanian osavaltion parlamentti on jo hyväksynyt lain, joka kieltäisi myymästä tupakkaa ihmiselle, joka on syntynyt vuoden 2000 jälkeen – vaikka tämä olisi jo täyttänyt 18 vuotta. Kielto tulisi voimaan vuonna 2018, mikäli maan hallitus hyväksyy sen.

Lakia esittäneen kansanedustaja Ivan Deanin mukaan laki olisi helppo ottaa käyttöön, koska se vain estäisi nuoria ”ostamasta tuotetta, jota he eivät jo valmiiksi voi ostaa”.

Pitäisikö tupakan osto kieltää vuoden 2000 jälkeen syntyneiltä?

3869 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Samalla voimme kieltää 2000-luvulla syntyneiltä etanolin, kahvin juonnin, sokerin ja lihan syönnin. Tehdään vaan perustuslakiin muutos, että kaikki 2000-luvulla syntyneet "ruokitaan" suoraan 230V pistorasiasta. Sovitaan vielä, että 20 vuoden siirtymäajalla tämä kaikki ulotetaan kaikkiin alle 65 vuotiaisiin.

samppa nem

Itse kannattaisin tätä. Tupakoinnissahan siis ei ole mitään positiivisa vaikutteita -- jotkut väittävät että tupakan ansiosta on se rentouttava sosiaalinen hetki työn/koulun ohessa, mutta sen voi kyllä saavuttaa ilman tupakkaakin. Loppupeleissä tästä ei ole kenellekkään haittaa. Ne täysi-ikäiset jotka polttavat jo, saavat jatkaa polttamista. Tällä ainoastaan ennaltaehkästäisiin tarpeetonta terveyden tuhoamista. Eihän tässä hyödy muut kuin sikarikkaat ulkomaalaiset tupakkafirmat!
Tupakkaveroistakin aika paljon massiahan menee just tupakkaihmisten hoitamiseen ynnä muuhun vastaavaan.

Samuli Mikkola

Paljonkohan tupakkafirmat ovat maksaneet virkamiehille, että saatiin tämä nykyinen laki aikaan? Heidän asemansa on nyt nimittäin sinetöity ikuisesti, koska uusia tuotteita ei voi tuoda markkinoille. Jos joku lanseeraisi uuden tupakkamerkin, ei sitä ostaisi kukaan, koska kukaan ei tietäisi sen olemassaolosta.

Antti Kurronen

Hieno ajatus, mutta tuollaisen rajan vetäminen ei tunnu oikeudenmukaiselta. Joko se pitää kieltää myös minultakin, 90-luvun lapselta tai sitten ei kielletä sitä keneltäkään. Verotusta kiristämällä haittaveron nimissä tuossa voitaisiin tehdä kaikkia koskevaa ohjailua, mutten ole vakuuttunut sen tarpeellisuudesta. Ehkä olisi syytä hyväksyä ihmisten erilaiset tottumukset, tavat ja paheetkin. Ne voivat olla hyvin monenlaisessa roolissa ihmisen arkea, vaikkei niitä jokainen voisi aina käsittää.

On vaikeaa ajatella että tupakointi loppuisi kiellon myötä, vaikka se vähenisikin. Sen sijaan käytön valvonta veisi aika paljon resursseja poliisilta. Vaikka siinähän tuo kai menee viinanjuonnin yms. valvonnan ohessa... Tupakoimattomana en oikein osaa sanoa onko tärkeämpää ihmisten valinnanvapaus vai terveys. Jäisikö tällainen kieltäminen vain tupakkatuotteisiin vai laajenisiko käytäntö pikkuhiljaa muuallekin?

" Tupakoinnissahan siis ei ole mitään positiivisa vaikutteita -- jotkut väittävät että tupakan ansiosta on se rentouttava sosiaalinen hetki työn/koulun ohessa, mutta sen voi kyllä saavuttaa ilman tupakkaakin."

- Kyllä varmasti voi, mutta kenen valinta tämä rentoutumismenetelmä on? Itse en yhtäältä koe tarvetta kieltää tupakkaa rentoutumiskeinona, toisaalta voidaan miettiä onko tällaisen henk. koht. valinnan seuraamukset yhteiskunnan vastuulla.

Akseli Wiik

Jes! Tästä hyvä laki voimaan.

Röökiaskin hinta nousee noin 15 euroon, eli kun Venäjältä ostaa askin eurolla ja salakuljettaa sen Suomeen, niin siitä saa 14€ puhtaana käteen. Kartongista saa siis noin 140€ voittoa. 100 kartonkia 14 000€. Ja kaikki tämä verovapaata tuloa. :) Ja asiakaskuntaa ja kysyntää riittää.

Kyllä koittaa makosat päivät.

Matti Pihlaja

Itse polttaneena ja 18 vuotta siitä kun lopetin, veikkaan että keuhkoni olisivat jo sököt. Katsoin vierestä sairalassa kun isäni 67 vuotiaana kuoli tukehtumalla, keuhkolaajentuma oli tehnyt työnsä. Voin sanioa ettei ollut kaunista katsottavaa se ilman haukkomminen kunnens kuolema armahti. Miksi ja mihin ihminen tarvitsee tätä heroiiniakin pahempaa koukuttajaa. Taloudellisista syistä niin valtio kuin yksiyisenkin kannalta katsoen tupakalla ei ole muuta kuin negatiivisia vaikutuksia. Tiedän kaksikin henkilöä joilla ko laajentuma on, heitä vielä huvittaa kun kerron mihin se yleensä johtaa. Toivottavasti olen heidän kohdallaan väärässä. Toinen heistä hautasi alle 50v sisarensa keväällä, keuhkosyöpä vei. Vaikka itseään ei ajattelisikaan, niin ajatelkaa niitä tupakkaan opettelevia muksuja. Ei nämä ole henkilökohtaisia, asia koskee koko yhteiskuntaa.