Sunnuntai 19.5.2019

Puumala ärsyyntyi pikavippien mainoksista: ”Ottakaa mallia”

Luotu: 
28.8.2012 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tuomo Puumala (kesk.) toivoo, että kaupungit kieltäisivät mainospaikkansa pikavippiyrityksiltä.
|

Keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala toivoo Suomen kuntien ja kaupunkien seuraavan Tampereen ja Kouvolan esimerkkiä kieltää pikavippien markkinointi niiden omistamilla mainospaikoilla.

– Pikaluottoihin liittyy monia ongelmia. Luottoja markkinoidaan erittäin aktiivisesti ja markkinoilla luodaan kuvaa helpoista pienistä lainoista, Puumala kertoo.

Pikaluotot johtavat Puumalan mukaan liian usein ”lumipallon tavoin kasvavaan velkaantumiseen”.

– Toivon, että kuntapäättäjät kaikkialla Suomessa tekisivät samanlaisen päätöksen. Tämä on askel oikeaan suuntaan, hän kannustaa.

Keskustan puoluekokous hyväksyi kesäkuussa aloitteen, joka tukee pikavippien ja niiden saannin rajoittamista. Keskusta kannattaa lakimuutosta, jolla velalliselle annetaan harkinta-aikaa esimerkiksi siten, että pikaluottoa ei saisi maksaa asiakkaan tilille välittömästi vaan esimerkiksi vasta kolmen arkipäivän kuluttua.

Kansanedustajat Lenita Toivakka ja Sampsa Kataja ovat tehneet lakialoitteen pikavippien rajoittamisesta ja täyskiellosta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Pikavippitoimintaa pyrittiin säätelemään lopettamalla vippailu ”baarijakkaralta”. Se ei kuitenkaan ole ollut käytännössä riittävää. Sen tähden täyskielto on ainoa oikea vaihtoehto tähän vakavaan ongelmaan. Kaiken lisäksi ongelma on ruuhkauttanut pahasti oikeuslaitoksen toimintaa.

Suomi tarvitsee myös jatkossa veronmaksukykyisiä, ei veronmaksukyvyttömiä kansalaisia. Pikavippikierteeseen joutuneista tulee ennen pitkää veronmaksukyvyttömiä kansalaisia. ”Lumipallosta” on vaikeaa päästä ulos. Se vain kasvaa ja kasvaa…

On se hyvä, että kunnissa on ruvettu pikku hiljaa heräämään tähän ongelmaan. Siellä on ehkä alettu ymmärtämään se tosiasia, että mitä enemmän on pikavippaajia sitä vähemmän on tuloveron maksajia. Vippihuolet tuovat ennen pitkää mukanaan myös mielenterveysongelmia, jotka saattavat johtaa jopa lopulliseen työkyvyttömyyteen. Masennus nuorten keskuudessa on lisääntynyt voimakkaasti viime aikoina.

Jari Hytönen

Puumala voisi perehtyä aiheeseensa ennen kuin avaa suunsa!

Tunnettu tosiasia on, että suurimmassa osassa velkavaikeuksiin joutuneilla henkilöillä velkaantumisen syy on aivan muualla kuin pikalainoissa. On aivan turha esittää tuollaista potaskaa, joka ei perustuu mihinkään tietoon asioita. Sillä saa kyllä poliittisia pisteitä, minulta miinuspisteitä.

Mm. Asiakastieto Oy:n valtakunnallisesti keräämien tietojen mukaan, kuten myös mm. Takuu-Säätiön mukaan ongelmat ovat muualla. Suurimman ongelmakentän Takuu-Säätiön asiakkaille muodostavat kulutusluotot joita asiakkaista oli 99%:lla yhteensä keskimäärin noin 23 900 euroa. Asuntoluottoja oli 14%:lla asiakkaista ja keskimäärin velkaa oli 101 300 euroa. 11%:lla oli myös pikavippejä ja väitän, että muita luotoja oli ensiksi ja vasta sitten pikavippejä.

Velkaantuminen on naurettavan helppoa nykymaailmassa ja nettikaupoista tai vaikka koneliikkeistä on helppoa ostaa tavaraa rekkakaupalla ja velkaantua vaikka päivässä tuhansilla euroilla.

Kolmen päivän karenssiaika on täysin näpertelyä ja osoittaa, että esimerkiksi Keskustalaiset eivät ymmärrä sitä mitä reaalimaailmassa tapahtuu ja millä toimilla olisi oikeasti vaikutusta ylivelkaantumisen estämiseksi.

Suomeen tarvitaan positiivinen luottorekisteri, johon kaikkien luottokauppaa käyvien ja luotonantajien olisi rekisteröitävä kaikki myöntämänsä luotot ja edellyttää luotonmyöntämisessä näiden tietojen käyttämistä. Kukaan järkevä luotonantaja ei myönnä luottoa valmiiksi maksukyvyttömälle asiakkaalle. Näin se vain menee.

Eduskunta ei kuitenkaan tällaista päätöstä halua tehdä, koska se on pankkien talutusnuorassa. Pankit eivät rekisteriä halua, koska se avaisi kilpailun Suomessa kansainväliseksi. Nyt pankit hallitsevat tietoa rahaliikenteestä ja tästä edusta ei haluta luopua.

Ihmettelen kyllä itse, miksi Kuluttaja-asiamies, Kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto ja Tietosuojavaltuutettu vastustavat rekisteriä. Kenen asialla he ovat. Kansainvälisesti on suoraa näyttöä siitä, että rekisterillä on suora vaikutus velkaantuneisuuteen.

Puumala, kyllä se lumipallo pyörii aivan muiden kuin pikalainojen takia!