Lauantai 25.5.2019

Näin Subutex valtasi Suomen: ”Repesi käsistä”

Luotu: 
29.8.2012 16:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa oopiumiunikkopelto Afganistanissa. Suomen Subutexin käyttö kääntyi nousuun, kun Afganistanin sota syttyi ja vaikeutti heroiinin raaka-aineen toimituksia muualle maailmaan.
  • Heroiinin vieroituslääke Subutexista on tullut eniten väärinkäytetty opiodihuume Suomessa.
|

Vieroitus- ja korvaushoitoaine Subutexista on tullut Suomen käytetyimpiä huumausaineita.

Kansanterveystieteen professori Jussi Kauhasen mukaan heroiinin vieroituslääkkeestä on tullut eniten väärinkäytetty opiodihuume Suomessa. Heroiinimarkkinat tyrehtyivät  vuonna 2001, kun Afganistanissa alkoi sota.

– Korvaushoidon suhteen vielä haettiin hoitolinjoja ja ehkä se pääsi vähän repeämään käsistä, Kauhanen kertoo Uudelle Suomelle.

Päihdelääketieteen kliinisen opettajan, psykiatrian dosentin Solja Niemelän mukaan heroiinikauppiaiden kiinnijääminen Suomen poliisille selittää osaltaan heroiinin käytön radikaalia vähentymistä vuonna 2000.

– Samaan aikaan Ranska vapautti opiodikorvaushoitoaan ja buprenorfiinia (eli Subutexia) sai helposti yleislääkärin vastaanotolta. Buprenorfiini alettiin tuoda Suomeen, Niemelä kertoo.

– Merkittävä osa tästä epävirallisesta korvaushoitotoiminnasta kuitenkin oli ennemminkin päihdehakuista huumekäyttöä. Subutex meni suoneen eikä valvotusti kielen alla sulatellen, kuten lääkehoidossa, hän jatkaa.

Nykyisin Subutex on pääasiassa korvattu Suboxone-nimisellä lääkkeellä, jota ei teoriassa pysty käyttämään väärin. Käytännössä siihenkin on jo löydetty keinot.

Subutexin ja Suboxonen aiheuttamat kuolemaan johtaneet myrkytykset ovat Kauhasen mukaan yleistyneet.

– Kaikki tutkimustieto perustuu heroiiniriippuvuuden hoitoon ja sen mukaan buprenorfiinikorvaushoito on tehokas ja hyvä hoito, Niemelä kertoo.

Korvaushoidosta elinikäinen

Joillekin korvaushoito voi jäädä elinikäiseksi. Monilla riippuvuus on Niemelän mukaan niin vaikeaa, että täydellinen raittius on täysin epärealistinen tavoite.

– Haittoja vähentävässä korvaushoidossa ei ole tavoitteena saada ihmistä raittiiksi, vaan parantaa elämänlaatua.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Furtato

Tuskin ne aineet ihan äkkiä tappaa vaan pikemminkin elintavat. Lääkefirmalle moinen elinikäinen korvaushoito on ideaali. Varmasti tieten tahtoen halutaankin pitää väärinkäyttäjät käyttämässä. Varmasti kuka tahansa pääsee eroon kunhan muu elämä saataisiin ensin järjestykseen. Stanton Peele (amerikkalainen psykologi) korostaa juuri elämän muiden painopisteiden merkitystä päihdeongelmaisilla. Hän kritisoi nykyisiä AA ja A menetelmiä.

Lauri Furtato

Ne hullut, ne juopot, ne narkkarit, ne laiskiaiset mutta minäpäs olenkin parempi ihminen.

Kertoo paljon ihmisestä itsestään joka potkii ja haukkuu heikompiaan. Yritys siis korostaa paremmuuttaan.

Ei kukaan todellisuudessa halua olla mikään heroiinin orja. Kyllä siinä on oltava paljon kärsimystä ja tuskaa takana että siihen päätyy. Jatkuvia vieroitusoireita ja pahoinvointia, sitten välillä annoksen saadessaan satunnaisesti helpottaa.

Tosin kylläpä lähes vastaavaan todella moni suomalainen perustaa elämänsä. Tosin "alkoholin avulla". Olut tai pari töiden jälkeen. Viikonloppuna enemmän sitten sammuu ja sama uudestaan vuodesta toiseen. Elämä siinä on sivuseikka kun nautitaan itseruoskinnasta. Uhreja piisaa grilleillä, baareissa ja kodeissa.

Jussi Keskinen

Eiks se tohtori Karvonen joitanu edistyksellisesti juuri subulla... ja joutu linnan vai /ja menetti lekurin luvat.

Heroiini eli diasetyylimorfiini ..heroiinihan on kauppanimi. heroiinia käyttää moniongelmaiset ihmiset - siksi, että se poistaa pahan olon .. käyttö kertoo paljon toimimattomasta terveydenhuoltojärjestelmästämme mitä se onkin vauvasta vaariin. Heroiini poistaa pahan olon emotionaalisen tuskan ja ahdistuksen sekä tietty kivun. . Heroiini saa aikaan hirvittävän tokkuran, jossa kaikki tuntuu kertakaikkiaan yhdentekevältä. Se poistaa kaiken pahan olon, tuskan, häpeän ja kertakaikkiaan nollaa. ja sama subulla. heroiinista pääsee kyllä irti ... kylmät kalkkunat siinä tulee mutta pääsee. Ahdistukseenhan ei enää saa mittään lääkitystä riippuvuuspelon takia.

Victorille: hah haa ... jokainen valehtelee, huijaa, teeskentelee ... sinä myös, ja minä ihan varmasti ! .. että se siitä sun rehellisyydestä.