Perjantai 17.11.2017

Poliisi iski ammattikoulun pihaan – ”Ikävä ilmiö”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.8.2012 09:16
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Poliisin kampanjat eivät ole auttaneet: mopojen vaarallinen virittäminen ja muu nuorten mopoilijoiden piittaamattomuus jatkuu entisellään, kertoo Lapin poliisi.

Poliisin mukaan "ikävän ilmiön" jatkumisen todisti tiistaina tehty isku Rovaniemen ammattikoulun pihalle ja Rovaniemen liikenteeseen.

–Päivän tulos osoitti selkeästi, että nuoriso on osittain varsin piittaamatonta mopoja ja kevytmoottoripyöriä koskevia säännöksiä kohtaan, poliisi kertoo.

Yllätysiskun aikana tarkastettiin kaikkiaan 83 mopoa, skootteria, kevytmoottoripyörää ja mönkijää. Iskun tuloksena poliisi kirjoitti 17 rangaistusvaatimusta, viisi rikesakkoa, 14 valvontailmoitusta, seitsemän kirjallista huomautusta ja kolme ajokieltomääräystä. Suurin osa rikkomuksista koski ajokin virittämistä.

–Huolestuttavaa asiassa on se, että monien nuorten vanhemmat tietävät lastensa mopojen olevan viritettyjä ja vaarallisia liikenteessä, poliisi toteaa.

Virittämisestä kärähtäminen voi maksaa mopoilijalle yli tuhat euroa, poliisi kertoo. Sakon lisäksi kustannuksia kertyy, koska viritetty mopo katsotaan moottoripyöräksi, jolloin siitä on maksettava autovero. Lisäksi moottoripyörästä on maksettava korkeampi liikennevakuutusmaksu kuin moposta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Haatainen

Tottakai köyhiä opiskelijoita polisin on rokotettava ensimmäisenä. Näin varmistetaan ikuinen velkaantumisen kierre joillekin. Samat lait kun ei kosketa mustalaisia tai muitakaan joilla luottotiedot paukkuu samantien 18 täytettyään, niin ei niitä kannata vahtia. Eivät maksa sakkojakaan. Poliisi on kova kärräämään Kataisen taskuun lisää rahnaa.

Passe Lehtovaara

voi hemmetti sentään... miten olis ihan pelkkä lainkuuliaisuus jotta nämä koheltajat
jotenkin saataisiin ymmärtämään ettei noita kiusaks ole rajoitettu, ihan vaan senkin
takia että ei niitä härveleitä ole tarkoitettu kulkemaan sataa km/h.. noin karrikoiden.

Tyhmyyttä ja välinpitämättömyyttä.. sitä piisaa

Lauri Furtato

Itseasiassa ne kulkevat nykyisin hyvinkin sataa ja hallittavuuskin säilyy isommissa pyörissä ja skoottereissa.

Omassa nuoruudessa tuli harrastettua viritystä ja kevarista en viitsinyt edes haaveilla. Ei olisi isi maksanut. Ikinä en jäänyt kiinni, mutta en hölmöillytkään. Tarvittaessa kun vajaat autoilijat tuli perseeseen ahdistelemaan, niin oli kiva ottaa etäisyyttä 110 vaan mittariin. Autoilijat siis ihan aikuiset ihmiset luulevat voivansa ajaa vaikka 30km/h tiellä mopoista, pyöristä ja kaikista ohi 70km/h.

Joku fiksumpi raja kuin nykyinen kuuluisi olla vaikka se 70km/h. Niin pysyisivät härveleineen 60 alueellakin liikenteen mukana. Vaaralliset ohitukset ja viritysinto vähenisivät. Niille jotka ajavat autot tai mopot tilanteeseen suhteessa liian kovaa niin kortti pois tai vaikka menopeli myös!

Veltsu Ruismäki

Mönkijät sun muut helvetinkoneet muuttuvat "vaarallisiksi liikenteessä", kun huippuvauhtia saadaan nostettua 20 km/h. Vekottimethan eivät ole vaarallisia itsessään, vaan holtittomat kuskit. Ajo-opetusta ja käsittelytestit teineille ennen moottoriajoneuvojen sarviin siirtymistä. On liian helppoa vain sakottaa ja olettaa sen parantavan liikenneturvallisuutta.

Kasper Konttinen

Turha on hurskastella ettei opeteta. Tässä hyvä esimerkki siitä, kannattaako opetus kun rangaistuksetkaan auta.
"Toistuvasti kortitta ajosta kiinni jääneen 16-vuotiaan nuorukaisen epäillään kolaroineen toisen auton kanssa Helsingin Viikissä pari viikkoa sitten.

Poliisin mukaan nuorukainen on jäänyt vuoden aikana jo 45 kertaa kiinni kortitta ajosta eri puolilla Suomea, pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Pirkanmaalla.

Poliisi ei kuitenkaan mahda asialle mitään. "

Eikä auta Kyllösen nollatoleranssi rattijuoppoudessa - ei ne rattijuopot kuitenkaan vähene, se joka juo, juo, olisi säännöt mitkä tahansa. Samoin teinien tupakointi...

Ros-Britt Kangas

Seuraus turhien kieltojen ahkeraasta viljelemisestä. Sääntöjen kiertämisestä on tullut nuorille lähes "eloonjäämiskeino", niin ahkerasti on säädetty rajoiteita vähemmänkin tärkeissä asioissakin. Tässä on lopputulos, eiväthän nuoret sitten enää erottaa välttämättä mitä on tärkeätä ja mitä vähemmän tärkeätä. Vain ehdottomat asiat kieltoon, niin voisi tilanne saada menemään pikkuhiljaa parempaan suuntaan! Evätikä nyt yhteiskuntamme esimerkilliset esikuvatkaan kovin lainkuuliaisia aina ole, vain ahkerasti käytetään porsaanreikiä asiassa kuin asiassa. Kyllä nuoret sitäkin huomaa "hyväksytetyinä keinoina", kunhan ei vain kiinni jää....

Esko Pulkkinen

Eihän näitä nykymopoja itseasiassa suomessa "viritetä", vaan ne palautetaan "tehdas-asetuksiin.
Muualla maailmassa ne on jo kaupan hyllyltä ostettaessa 70-90 km/h kulkevia, ja ominaisuudet ja jarrut riittää kyllä.
Olisko poliisilla liikaa resursseja, kun on varaa laittaa miehiä turhaan työhön.

D Ravén

Omalla asuinalueellani likipitäen ainoa mainittava hammastenkiristystä aiheuttavien häiriöiden aiheuttaja on: viritetyt mopot. En tiedä mitä virityksiä on tehty, mutta ääni on liian usein korviakurmoottavaa pörinää. Vakiot moposkootterit sen sijaan pysyttelevät täydellä kaasullakin sangen sivistyneissä äänentasoissa.

Kesäisin ovat tuuletusikkunat usein avoinna ja niinpä unien alituinen katkeaminen infernaaliseen mopokonserttoon on kesäöiden vakiovaiva. Odotan innolla talven ja liukkaiden tuloa, jolloin suurin osa näistä menopeleistä jää kotiin. Toivottavasti Rovaniemellä jatketaan samalla linjalla ja mahdollisimman moni virittäjä saa tuta tekojensa seuraamukset. Hyvä poliisi!

tuomas tanner

Ei mikää uusi tieto. Kyselyn mukaan kolme neljästä ammattikoululaisen moposta on viritetty. Alkuviikosta yksi kuoli rekan alle- kuinka turhaan?Miksi jollekin tietylle ryhmälle iän tai ajoneuvotyypin vuoksi pitäisi sallia jatkuva tarkoituksellinen, piittaamaton, vaarallinen sekä häiritsevä liikennekäyttäytyminen? Itse sain peltipoliisilta muistutuksen kun en huomannut 80n rajoituksen muuttumista 70ksi. Silti meilläpäin kaahataan näillä tärpättilignoilla 20-40kmh alueilla, jalankulkijoiden väylillä, kunnantalon oven edessä, missä vaan aamusta yöhön. Kotirauhasta ei ole tietoakaan. Kaikki vaihtavat pakoputken kovaäänisempään. Mene huomauttamaan, niin jatkossa torvet soivat aina talosi ohi ajaessaan. Milloinkohan liikennevalvonta saadaan keskitettyä valtateiltä taajamiin.