Perjantai 14.12.2018

Perhesurmat Suomessa: Pelko estää puuttumasta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.8.2012 17:33
|

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on huolissaan, että lapsia ei oteta tarpeeksi huomioon, kun perheessä on ongelmia. Hän korostaa, että lasten edun pitäisi aina olla ensisijainen, jotta vältettäisi perhesurmat.

– Päihde- ja parisuhdeongelmissa pitäisi selvittää myös aikuisen kyky huolehtia lapsista. Se jää usein huomioimatta, Räsänen sanoo.

Sisäministeriön selvityksen mukaan perhesurmaan ajautuneet ovat yleensä vihjailleet teostaan etukäteen ja osa perhesurmista olisi voitu estää.

Kynnys tehdä lastensuojeluviranomaiselle ilmoitus on Räsäsen ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mielestä liian korkea, koska ihmiset pelkäävät puuttua perheiden asioihin.

– Ihmisillä pitäisi olla matalan kynnyksen kanava, jonka kautta helposti pystyy ottamaan yhteyttä pelkäämättä, että tässä tapahtuu jotain aivan muuta kuin toivoo, Henriksson sanoo.

Kynnys ilmoituksen tekemiseen on korkea.

Ministerit pohtivat sisäministeriön perhesurma-selvityksen julkistamistilaisuudessa toimenpiteitä, joilla perhesurmia voitaisi estää.

Räsäsen mielestä perhesurmien estämiseksi olisi tärkeää tietää perheiden ongelmista ennen kuin ne ovat liian vakavia.

– Etenkin jos ei ole varmoja merkkejä lasten huonosta kohtelusta, voi kynnys ilmoituksen tekemiseen olla korkea. Läheiset haluavat auttaa perhettä ja ilmoituksen tekeminen voidaan kokea liian järeänä keinona, Räsänen sanoo.

Räsäsen ja Henrikssonin mielestä pitää löytää uusia keinoja ja madaltaa kynnystä tehdä ilmoitus lastensuojeluun.

– Ilmoittaminen voisi tapahtua internetin, esimerkiksi Facebookin kautta. Lisäksi voisi olla puhelinnumero, jossa asiasta voisi keskustella muunkin kuin viranomaisen kanssa.

Tärkeitä keinoja voisi ministerien mukaan olla myös muutokset aselakiin, erityisesti aseiden säilytykseen ja tiedonkulku sosiaaliviranomaisten ja poliisin välillä.

Näitä ja muita keinoja sekä sisäministeriön selvitystä käsitellään syyskuussa sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä. Mahdollisesti vireille laitetaan uusia lakialoitteita.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Vitikainen

Suomalaisilla on joskus ollut rohkeutta puolustaa omaa maataan henkensä uhalla sankarillisella tavalla. Mihin tuo sankarillisuus on kadonnut?? Pelko on käsite jolla puolustellaan nykyisiä raukkamaisia perhesurmia. Silloin kun perheessä on ongelmia jotka ovat viranomaisten tiedossa. niin ensimmäinen toimenpide on se, että kaikki aseet viedään viranomaisten toimesta pois tuosta perheestä. Ja jos mahdollista, niin molemmat aviopuolisot erotetaan toisistaan rangaistuksen uhalla niin kauaksi aikaa kun tilanne rauhoittuu.

Petri Suomi

Mistä jossain kerrostalossa näkee, että kellä on aikomus tehdä perheelleen jotain noin karmeaa? Kun et edes tiedä ketkä ovat lasten vanhemmat tai onko isää maisemissa tai äitiä. Niitä ihmisiä ei tunne.
Puhuttiin juuri kaverini kanssa, joka asuu kerrostalossa, että ketä hän talosta tuntee 4 vuoden asumisen jälkeen. Hän sanoi tuntevansa ne jotka käy läheisessä uimahalissa ja baarissa, mutta heillä ei ole lapsia eikä surmasuunnitelmia. Muista ei ole mitään tietoa muuten kuin ulkonäöltä.