Lauantai 21.10.2017

Yle: Moni lapsi elää kotihelvetissä – ”Ruoaksi vessapaperia haaleassa vedessä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.9.2012 09:48
  • Kuva: Tapani Lepistö
    Kuva
    Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan sekä suomalaisessa yhteiskunnassa että lastensuojelussa on korjattavaa.

Puotilassa surmatun tytön traaginen elämä ei ole yksittäistapaus. Pelastakaa lapset ry:n ylilääkäri Jari Sinkkoselle perheet, joissa lapsen elämä on jatkuvaa kärsimystä, ovat valitettavan tuttuja.

Sinkkonen oli vieraana Ylen aamutelevisiossa lauantaina.

–Siitä ei ole pitkä aika, kun oli sellainen tilanne, jossa lapsi oli juuri viittä vailla pelastettu. Siinä oli ihan selvä hengenlähdön uhka. Hän onneksi voi nyt hyvin, Sinkkonen kertoo Ylelle.

Tapaus ei noussut julkisuuteen, koska lopputulos oli hyvä. Puotilan järkyttävä surma on avannut lastensuojelun todellisuutta suomalaisille.

–Nyt silmät avautuvat. Tämä on olemassa oleva realiteetti, Sinkkonen kertoo ja jatkaa:

–Olen käyttänyt esimerkkinä erästä tuntemaani tapausta, jossa viiden ja seitsemän vuoden ikäiset lapset sekoittivat vessapaperia haaleaan veteen ja söivät sitä, kun ei välillä ollut ruokaa. Sitten he kertoivat asiasta viranomaisille ja omaisilleen, ja heidän asiansa onneksi ovat myös hyvin nyt, Sinkkonen sanoo.

”Puuttumattomuus on supisuomalainen hyve – sen täytyy muuttua”

Sinkkosen mukaan suomalaiseen ”puuttumattomuuden kulttuuriin” täytyy tulla muutos. Hän kaipaa paluuta koko kylän kasvatukseen.

–Puuttumattomuus on supisuomalainen hyve, Sinkkonen arvostelee.

–Nykyisin vanhemmatkin tulevat silmille, jos menee sanomaan jossain julkisessa puistossa, että teidän lapsenne käyttäytyy huonosti. Tähän kulttuuriin olisi todella tärkeää saada muutos, ettei perhe ole sellainen hermeettinen umpio, jossa melkein mitä tahansa voi tapahtua.

Puotilan tapauksessa sekä lähiomaiset että naapurit olivat olleet huolissaan tytöstä. Sekä tytön äiti, naapurit että koulu tekivät lastensuojeluilmoituksia, mutta muuten edes lähisukulaiset eivät osanneet tilanteeseen puuttua. Tyttö oli otettu huostaan perhetukikeskukseen, mutta palautettu isälleen vain hieman ennen surmaa.

–Totta kai tässä on tapahtunut virhe, ja niitä on tapahtunut muuallakin. Mutta tällainen kahden tulen välissä oleminen on hirveän tyypillistä lastensuojelun työntekijöille: toisaalta on valtava paine siihen, että kustannuksia ei pitäisi syntyä – huostaanotto merkitsee aina kustannuksia – ja sitten on tämä perheen koossa pitämisen missio, jota myös media on hyvinkin voimakkaasti ajanut, Sinkkonen toteaa.

Kun huostaanotoista on uutisoitu oikeusmurhina, monet sosiaalityöntekijät ovat tulleet hirveän varovaiseksi, Sinkkonen kertoo.

–Sitten näitä virhearvioita tapahtuu. Kyllä oma kokemukseni on monesti se, että minkä ihmeen takia tähän ei ole puututtu aikaisemmin, vaikka kyse ei ole tällaisesta ääritapauksesta, Sinkkonen sanoo.

Lapsiin ja naisiin kohdistuviin rikoksiin erikoistunut syyttäjä Leena Salovartio kannustaa lauantain Ilta-Sanomissa suomalaisia tekemään lastensuojeluilmoituksen "matalalla kynnyksellä", mikäli on epäilys lapseen kohdistuvasta väkivallasta. Hänen mukaansa ilmoitusten tekeminen on tärkeää, sillä muuten yksittäiset havainnot voivat kadota viranomaisjärjestelmän syövereihin.

Salovartion mukaan hän näkee työssään molempia tapauksia: hyvin kevyin perustein tehtyjä huostaanottoja sekä "täysin käsittämättömiä" tapauksia, joissa lapsi on tapahtuneista hirveyksistä huolimatta palautettu perheeseensä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Sanna Vauranoja
Sanna Vauranoja
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Aallonharja

Tämän 8-vuotiaan isälle ja äitipuolelle sama kuin Jammulle aikoinaan. Vankimielisairaalaan, loppuelämäkseen.

Viranomaisten toimet tutkintaan. Syyttäjänä vaatisin näytön ollessa tämä, elinkautista vankeusrangaistusta OSALLISUUDESTA pitkitettyyn kiduttamiseen ja murhaan.
Myös kaikki muut heidän vastuillaan olevat tapaukset, erityisen tarkkaan tutkintaan, että muita vastaavia helvettejä ei ole annettu muodostua, ilmeisen tarkoituksellisesti.

Risto Aallonharja
Vastaus kommenttiin #8

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/08/1168396

"Yksi selitys kyseenalaisille huostaanotoille saattaa olla myös raha. Valtionosuuslain mukaan kunta saa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän huostaanottoja se tekee. Laki ei kuitenkaan määrää, miten kunnan on raha käytettävä.

- Se raha ei todellakaan ole korvamerkittyä, vaan kunta voi käyttää sitä harkintansa mukaan."

--> lasten varastaminen ja eteenpäin myyminen.

Tässä maassa tapahtuu byrokratian sisällä hirmuista kehitystä.

Risto Aallonharja

"Mutta tällainen kahden tulen välissä oleminen on hirveän tyypillistä lastensuojelun työntekijöille: toisaalta on valtava paine siihen, että kustannuksia ei pitäisi syntyä – huostaanotto merkitsee aina kustannuksia – ja sitten on tämä perheen koossa pitämisen missio, jota myös media on hyvinkin voimakkaasti ajanut, Sinkkonen toteaa."

Asia on yksinkertaista. Kun on --näyttöä--, toivon todellakin että myös viranomaiset tietää mitä se tarkoittaa, ja sitten asiassa toimitaan niin kuin pitää. Tulee unohtaa kaikenlaiset sentimentaaliset "anturit" ja tilanteiden naisellinen "aistiminen" ja toimia näytön mukaan.

Vastaavasti, viranomaisten valvonta, tulee perustua todelliseen näyttöön.

"Kun huostaanotoista on uutisoitu oikeusmurhina, monet sosiaalityöntekijät ovat tulleet hirveän varovaiseksi, Sinkkonen kertoo."

Kuka sitä täällä oikein hallitsee? Media?

"the devil made do it" - ei ole pätevä puolustus.

Olavi Nieminen

Tähän lapsen elämän kokonaiskuvaan ja uhkiin kuuluu myös koulukiusaamiset ja kaikki henkinen ja ruumiillinen väkivalta. Miten lapsi saa onnellisen elämän ja terveen itsetunnon? Rakkauden, ihmisen yksilöllisyyden arvostamisen puute on kadoksissa. Lapsi on itsenäinen persoonallisuus, jolle pitää antaa vapaus kehittyä onnelliseksi ja tasapainoiseksi henkilöksi.
Diktatoorisia hirviöitä elää keskuudessamme ja siihen on puututtava.

tuomas tanner

Kun tietää tapauksen, jossa maailman kiltein isä ei saanut tavata lapsiaan äidin manipuloinnin seurauksena, ja vertaa tähän täysin päinvastaiseen, tulee mieleen onko näillä kukkahattuviranomaisilla arpakuutiot pöydänlaatikossa vai mitä? Huostaanotot tulisi käsitellä tiimissä, jossa molemmat sukupuolet on edustettuina. Valitettavasti alalla ei taida paljon miehiä löytyä. - Edelliseen liittyen nyt jo iso tyttö haluaa ottaa isänsä nimen- kiitoksena äidin käytökselle ;)

Harri Salonen

8-vuotiaan tytöt kiduttajat pitäisi tuomita kuolemaan varojen säästämiseksi. Heidän tapauksessaan kyllä äidin mielenterveys petti ja isä valitettavasti sai vakuutettua sossutädit, että on "normaali".

Suurimmassa osassa tapauksia lapsi kyllä menee äidille. Ja tämä on edelleen isänä mielestäni väärin, eikä yhden sairaan yksilön toiminta saa tukea tällaista suosimista. Pahimmassa tapauksessa pahansuopa äiti tekee pari perätöntä lastensuojeluilmoitusta ja te hössöttäjät sitten viette isältä lapsen.

Joku roti tähän touhuun. Jos ilmoituksissa on perää ja vaikka naapurit tai koulu tukee niitä - tottakai tulee toimia. Mutta tämä ei saa mennä siihen, että äiti on taas se ensijainen lapsen lähihuoltaja, koska isät ovat pahoja.

Tämä siis vaan lapsen huoltajuudesta, josta olen itsekin joutunut taistelemaan.

Jokainen lastensuojeluilmoitus pitää ottaa vakavasti ja kun niitä on tehnyt 3 toisistaan riippumatonta osapuolta (äiti, naapuri, koulu), niin tässä ei pitäisi olla mitään epäselvää -> lapsi huostaan ja äkkiä.

Tuula Saskia

Lehtitietojen mukaan naapurit, opettajat ja muutkin puuttuivat asiaan;

nyt suurin syyllisyys laskeutuu lastensuojeluviranomaisille.

Rahan puute ei ole vastaus.

Tämä tapaus on häpeä koko suomalaiselle "hyvinvointivaltiolle".

Benny Jukkala

Hyvinvointivaltion suuri riski on siinä itsessään. Kun valtio ottaa yhä useammalla alueella vastuun kansalaisen elämästä, huolehtii hänestä kehdosta hautaan, huolehtii toimeentulosta, liikkumisesta, työstä, koulutuksesta, terveydestä ja mistä kaikesta, niin se samalla vapauttaa yksilön sitoutumasta yhteisöönsä – ja tällöin menettää paljon niin yksilö kuin yhteisökin…

Monet kokevat yhteiskunnan vastuunoton signaaliksi yksilölle vastuusta vapautumisesta…

Hyvää tarkoittavakin lainsäädäntö – ja usein vielä hyviä tuloksiakin tuottava lainsäädäntö – tuo usein mukanaan seurauksia, joita ei aavistettu eikä missään tapauksessa tavoiteltu.

-Kalevi Sorsa

Kari Kulju

Puuttumattomuus? Hah.

Se on muuttunut osaksi kulttuuriamme. Asioihin puuttuja saa nopeasti seuraamuksia, rangaistuksen. Jos puutut asioihin, esimerkiksi puolustat itseäsi päällekävijöitä vastaan, saat pahoinpitelysyytteen ja rangaistuksen. Jos karkotat murtovarkaan muutoin kuin kiroilemalla, saat syytteen ja maksat vahingonkorvauksia rosvon henkisistä kärsimyksistä. Tällainen oikeuskäsitys on luonut "puuttumattomuutemme". Palkatkaamme siis taas lisää puuttujia=virkamiehiä puuttumaan asioihin puolestamme ja ottakaamme lisää velkaa. Eikö se nyt ole sama; 7 vai 10 miljardia vuodessa, hui hai, olemmehan AAA-porukkaa.

Timo-Heikki Makela

Täsmälleen. On sairasta, että kansalainen, joka kykyjensä mukaan pyrkii suojelemaan itseään, läheisiään, näiden omaisuutta ja yhteiskuntaa, joutuu kärsimään vastuun ottamisesta. Ilmiselvä liioittelu sikseen, mutta entä sitten, vaikka päällekäyjä tai murtovaras pimeässä katkaisisikin luunsa tai menettäisi hampaansa ennemmin kuin uhri. Olisi pysynyt kaidalla tiellä, jossa laki suojaa (tai siis sen pitäisi suojata), niin sitten ei olisi käynyt.

Helka Hirvonen

Mediassa on käyty paljon keskustelua lainvastaisesta lastensuojelun toiminnasta. Tässä läheltä olen seurannut useampaakin tapausta, joissa ei ole noudatettu lakeja. Myös Aluehallintovirasto on antanut huomautuksia ja toimintaohjeita.

Joskus tuntuu ettei lastensuojelu haluakkaan tarttua vaikeimpiin tapauksiin. Sensijaan halutaan tuhota perhe, jossa lapsi voi sosiaalityöntekijöiden ja terveyden huollon ammattilaisten mielestä hyvin tai erinomaisesti. Viime viikolla olin tällaisessa tilanteessa läsnä. Jouduin kysymään: Mitä muuta tämän lapsen pitäisi vielä olla, että riittää. Ei kuulemma mitään ja kuitenkin halutaan tarkkailla eikä kukaan sano mikä se todellinen syy on.

On tuhansia tapauksia, joissa vanhemmat ovat pyytäneet apua toimeentuloon tai tilapäisen sairauden takia. On kohtuutonta että heidän lapsensa on huostattu tällaisilla perusteilla.

Tällainen toiminta syystäkin herättää pelkoja vanhemmissa. Vaikeuksien kanssa pitää voida lähteä saamaan apua. Asiallinen ja tilannekohtainen ratkaisumalli tulee löytää ilman että perhe tulee lastensuojelunasiakkaaksi ja samalla tarkkailun alaiseksi.

Nykyisellään toiminta on erittäin vahingollista niin lapselle kuin vanhemmillekin. Lastensuojelua tulisi tutkia ja tarkkailla ulkopuolisen ja puolueettoman tahon toimesta. Aluehallintovirastoilla on liikaa työtä tilannetta korjatessa. Kantelun käsittelyaika on lapsen kannalta tuhoisan pitkä.

Kun lapsia huostataan, siinä ei todella säästetä rahaa.

Tässäkin asiassa on kaksi ääripäätä, eikä kumpikaan ole hyväksyttävissä. Lastensuojelussa pitäisi nopeasti tehdä suurremontti. Työntekijöille toivoisi enemmän psykologista valmiutta.

Yhteisöllinen vastuu on katoamassa. Tulisi ymmärtää, että kaikki he ovat meidän lapsiamme. Tässä kilpailuyhteiskunnassa se ei enää taida olla mahdollista.

Toivon sydämestäni että tämän lapsen kuolema saa aikaan yhteiskunnallista "herätystä" kaikissa päättäjissä ja toimijoissa.

Hanna Räsänen

'Joskus tuntuu ettei lastensuojelu haluakkaan tarttua vaikeimpiin tapauksiin. Sensijaan halutaan tuhota perhe, jossa lapsi voi sosiaalityöntekijöiden ja terveyden huollon ammattilaisten mielestä hyvin tai erinomaisesti.'

'Nykyisellään toiminta on erittäin vahingollista niin lapselle kuin vanhemmillekin.'

Lastensuojelutyötä tekevänä minun on hyvin vaikea tunnistaa työtäni näistä kommenteista.

Lastensuojelualalla työskentelevät loistavat näiltä foorumeilta poissaolollaan. Me emme voi sanoa mitään mistään. Siksi se kuuluisa toinen näkökulma jää kuulumatta.
Olisi naivia kuvitella, että tuhansien tapausten joukossa esiin nostetut huonot esimerkit olisvat koko totuus.

Mutta me emme voi pelastaa koko maailmaa, sen tiedämme. Voimme vain katsella työssä eteemme tulevien ihmisten kanssa heidän elämäänsä silmästä silmään ja vastuullisesti auttaa siinä. Onneksi voimme joskus onnistua.

Paula Karjalainen

Mitäs, jos lähdettäs ihan aakkosista.. jos sulle tulee olo naapurina, läheisenä, kummina, tätinä, setänä, ohikulkijana, kaupan tätinä, kiskan myyjänä, että tällä lapsella ei ole kaikki kunnossa, siu velvollisuus on puuttua asiaan? Vielä kun tietysti tietäs jonkin muun numeron ku 112. Virastothan eivät toimi virka-ajan ulkopuolella.. Ehkä hieman kyynistä virallisia tahoja kohtaan, mutta jos oikeesti välität, todnäk viet lapsen kotiisi odottamaan virastojen aukeamista..

Kati Aho

Tässä tapauksessa lastensuojelu on tehnyt ainakin yhden selvästi laittoman teon: antoi huoltajuuden henkilölle, joka asui neliömäärältään liianpienessä asunnossa kolmelle henkilölle. Itse tunnen erään äidin, joka menetti huoltajuuden juuri LIIAN pienen asunnon takia. - Kaksio ei ollut tarpeeksi iso äidille ja 3:lle lapselle... Mutta eihän laki ole kaikille sama sielläkään, Eikös tämän isän äiti toiminut lastenvalvonnassa jossain päin?

Kati Aho

Puuttumattomuus? - Itse en sanoisi, että puuttumattomuus vaivaa siellä. Se vaan näyttää kohdistuvan vakavampiin asioihin. Kaikkiin pieniin asioihinhan puututaan hyvinkin helposti: parvekkeelta huudellaan, jos vaan juoksuttaa koiraa vapaana puolenyönaikaan tyhjällä pihalla... ystävällisesti huomautetaan ulkoilijan toimesta, ettei tyhjälle rannalle saa ajaa autolla... tupakoitsijalle valitetaan hänen tupakoivan liian lähellä ovea... Naapurit pitävät oikein kokouksen, jossa päätetään pakottaa yhden heistä siistimään OKTalonsa ehkä vähän villiintyneen kasvustonsa etupihalta...

Voe poijat! kyllähän siellä puututaan! valitettavasti vain tuollaisiin pikkuasioihin, jotka loppujen lopuksi eivät nyt haittaa kenenkään elämää... MIKSI??

Juhani Saarinen

On uskomatonta kuinka 8 vuotias tyttö menetti henkensä kotona, vanhempien silmien alla, mitä tästä voidaan päätellä suorastaan kuvottavaa lapselta puuttui koti ja vanhemmat.
Byrokraatit istuvat omissa kopeissaan ja miettivät kuinka voisi vaihtaa toimisto koppiinsa viimeistä huutoa olevat kalusteet, yhteiskunnan toimet ovat myös luokattomia, jossa ei voida enää puhua hyvinvointi valtiosta vaan pahoinvoivasta yhteiskunnasta, politiikot puhuvat suu vaahdossa ympäripyöreitä politikointia.
Mitkä ovat Suomalaisen yhteiskunnan arvot, mihin on kadonnut kristillinen arvopohja ja toisista välittäminen, valtiovallan toimet niin vanhusten kuin lasten ja nuorten asioissa ovat eräänlaista pakkopullaa, jota ei vapehtoisesti hoideta ennekuin on pakko ja silloin ollaan valitettavasti myöhässä.?
Mikä on perheitten tilanne, onko lapsista muodostunut taakka jota ei halutakkaan hoitaa, vaan halut ovat jossain muualla, johon lapset ei kuulu.?

Anne Koski

Tämä on nykypäivänä totta! Vanhemmat eivät jaksa lapsiaan, joita on kasvatettu väärin, jotka vaativat ja määräävät vanhempiaan, jotka eivät vielä ole kasvaneet vanhemmuuteen!!! Tarvitaan vanhaa hyväksi havaittua maalaisjärkeä lasten kasvatukseen!! Rajat ja Rakkautta lapsille!!! Vanhemmat sanoo miten kotona eletään!!! Lapset oppivat kunnioittamaan vanhempiaan!! Se on sitä kasvatusta!! Kun neuvotaan miten asioita tehdään!! Annetaan valintoja, jotka ovat lapselle tuttuja!!! Jos ei tiedä esim.miltä paprika maistuu, ei voi tietää tykkääkö siitä vai ei!!

Lilli Timantti

Se on käsittämätöntä, miten arpapeliä on suomen lastensuojelu. Ratkaisu tuskin on lisää lastensuojeluilmoituksia. Tai lisää sosiaaliviranomaisia. Mutta tietysti niin on helppo sanoa, kun ei ole mitään käsitystä kokonaiskuvasta eikä todellisuudesta.
Kyse on i kuitenkin sommasta ongelmasta; miksi ne lapset eivät saa apua, jotka sitä tarvitsevat ja miksi ne perheet rikotaan, jotka tarvitsivat tukea vanhemmuuteensa tai lapsi tarvitsee kouluun tukea, tai kyseessä on erityislapsi, jonka hoidosta ei lastensuojelussa ole mitään käsitystä; lapsia viedään väkisin eikä kotiinpaluusta ole tietoakaan.

Sinkkosen luulisi tietävän, kun itsekin on Pelastakaa Lapset ry:ssä töissä, miten systeemi toimii. Eli kunta ei itseasiassa kovinkaan paljon köyhdy sijoituksesta, mutta avohuollosta köyhtyy.

Henk. koht luulen, että hänellä on käsittelemättömiä asioita, koska hän jatkuvasti nostaa näitä vessapaperin syöjiä esille ja lastenpsykiatrina vielä vähättelee turhien huostien merkitystä lapsille ja perheille. Varmasti hän on kohdannut hurjia tapauksia (itsekin olen lastensuojelu urani aikana nähnyt myös niitä, joissa huostaanotto on lapsellekin helpotus), mutta ehkä joku on jäänyt kummittelemaan niin, ettei pysty näkemään nykyistä tilaa eli että 17 000 perhettä eivät kaikki ole näitä perheitä. Ja että ihmiset eivät turhaan nosta asioita ja epäkohtia esille; vaan halutakseen parempaa yhteisillä verorahoilla, jotka on tarkoitettu hyvinvoinnin edistämiseen; ei pahoinvoinnin tuottamiseen ja lisäämiseen.

Itse olen nähnyt ja kuullut niin paljon käsittämättömiä tarinoita, joissa käsittämättömistä syistä lapsia huostataan ja erotetaan täysin hyvistä vanhemmista ja kodeistaan. Mutta se ei huoleta SInkkosta yhtään. Luulen, että hän alkaa olemaan vanhuuden höperä ja arvostukseni on kyllä tippunut nollaan hänen suhteensa :(. Ymmärtäisin, jos hän puhuisi realistisesti, että molemmat epäammatilliset tavat toimia ovat yhtä pahoja lapselle. Mutta vanha koira tuskin oppii istumaan enää. Ehkäpä nuoremmat kollegat alkaisivat puhumaan toisenlaisia kokemuksia, koska olen tavannut myös monia mielenterveyspuolen ihmisiä, jotka kertovata kokemuksistaan, joissa he joutuvat puolustamaan perheitä, koska lastensuojelun näkemys perheistä ylipäätään on hyvin negatiivinen ja tuomitseva.

Mitenkähän ne perheet ja lapset koskaan toipuvat traumoista, joita lastensuojelu on aiheuttanut turhilla, järeillä toimillaan? Juuri tänään sitä mietin. Olen tavannut niin monia syvästi haavottuneita vanhempia ja lapsia, joihin on suhtauduttu epäammatillisesti ja epäoikeudenmukaisesti, tuottaen vain ongelmia, vaikka ehkä (??) tavoitteena on ollut sellaisia ratkaista.

Pasi Tikka

Järkyttävää. Kyllä pitäisi jokaisen aikuisen käsittää että kollektiivinen vastuu,vaikka kohdistuis just siihen omaan silmäterään, on välittämistä ja luo turvaa ympäristöön.

Lastensuojelussa työskentelevien pitäis uskaltaa tehdä myös virheitä,eli myöntää ne kun huomaa. Tuo on mun mielestä iso epäluottamusta asiakkaissa aiheuttanut asia. Kuitenkin kaikki virheitä tekevät. Ja jos ei mitään kiireellstä tointa vaadita,olis hyvä kartottaa tilanne omien ohjeistusten mukaan.

Mutta tuollaisen artikkelissa esimerkkinä olleen tilanteen hyväksyminen,eli jos ei puutu, tarkoittaa myös kaltoinkohteluun osallistumista. En voi käsittää sitä että esim.lapsiperheen lähisukulaiset ovat huolissaan lapsista,varmaan puhuvat keskenään siitä,mutta eivät auta perhettä.

Mikko Tervonen

Varhainen puuttuminen on johtanut siihen, että puututaan pikkuasioihin. Suuret linjat unohtuvat. Ei nähdä metsää puilta, senhän tiesivät jo esi-isämmekin. Miksi nämä arvovaltaiset "lastensuojelijat" kulkevat laput silmillä. On myös todettava, että Pelastakaa Lapset ja muutkin liitot ja järjestöt ovat vähän niinkuin pukkeja kaalimaan vartijoina, he saavat palkkansa siitä, että on riittävästi pelastettavia lapsia. Joskus niitä on pakko kaapata myös hyvistä perheistä; saadaan hyviä referenssejä, kuinka he pelastivat tämänkin lapsen "vessapaperia syömästä". Yleensä "pelastetut" ovat hyvinvoivia ja terveitä. Tämä on hirvittävää, mutta raha haisee. Ihmiskauppaa käydään, lapsilla.

On tietenkin järkyttävä tuo pikkutytön tapaus. Mutta kuinka monta järkyttävää kohtaloa on Suomen lapsivankiloissa, tuhansia. Siis pankaa nyt mittasuhteet paikoilleen, "lastensuojelijat".

Mikko Tervonen

Tämä Sinkkosen vessapaperi-esiintulo on oikeastaan aika järkyttävä. Arvostettuna pidetty ammattilainen tulee esiin näin tökerösti. Ensi lukemallahan tuon ohittaa melkein faktana, mutta sitten alkaa tuntumaan absurdilta.

Kyse on ilmeisesti lasten leikeistä. Syöväthän he hiekkaakin ja kakkaa. Nämäkö sitten pitää lastenpsykiatrin kirjata ylös. Come on.

Ja vaikka olisikin totta, niin kyllä tuon tason "asiatuntijalta" kaipaisi rakentavampaa esitystä kuin joukko irtonaisia kommentteja. Onko analyysikykyjä? Mikä on iso kuva?

Kimmo Leino

Asioista olisi PUHUTTU Valtakunnanoikeutta myöten 2006, jos Suomen valtioherrat sen olisivat hyväksyneet ! Suomessa lasten hyvinvointi ja huoltajuus ( jopa lakiin merkityt lakkaavat olemasta ) ILMAN OIKEUDEN PÄÄTÖSTÄ; jos sillä saadaan VIRKARIKOKSIA SALATTUA !

Julkinen dokumentti, eoa päätös 876/2/05 tietääkseni koskee Suomen solmussa olleita LAKEJA; huoltajuus ja isyysasioissa ? Sekin, että poliisi ei saanut TUTKIA RIKOKSIA salattiin 2,5 vuoden ajan !

Olen yksi Kimmo Sasin saaman adressin allekirjoittajista: Lapsten ja mieshuoltajien ( miksei naistenkin ) syrjinnän lopettamiseksi vastaanottotilaisuudessa Sasi jo 2006 sanoi "sosiaaliviranomaisilla olevan asennevamaa".

Lähes 10 vuotta on siis ollut JULKISET TODISTEET siittä, että valtioneuvosto TIETÄÄ Suomen sosiaalipuolen olevan ONGELMISSA !

Viimeistään 2006 kun tein asioista IHMISOIKEUSVALITUKSEN ( EIT 24221/06 ) olisi pitänyt Suomen valtionjohdon hälytyskellojen soida ?

Mutta sen sijaan ASIAA PEITELTIIN ( asetus 84/2009) joka poisti HAASTEOIKEUDEN Yhdenvertaoisuuslain nojalla perhepoliittisissa asioissa ja PERUSTUSLAIN AVULLA: Finnlex: Suomen perustuslaki 118 § ..."Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ...Syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa".

Tein "Syyteilmoituksen Valtakunnasyyttäjänvirastoon " 9.12. 2005 nimenomaan siksi; että Suomen lasten SYRJINTÄ saataisiin loppumaan ( LAINSÄÄDÄNNÖLLINEN SELLAINEN ); sekä virkarikoksin suoritettava !

Mutta Suomen hallitus meni VIELÄ PIDEMMÄLLE ! He 55/2007 avulla kansanedustajille VALEHDELLEN se lahjoi Kansainvälinen rikostuomioistuimen; ETTEI LAPSIIN kohdistettuja RIKOSIA saada esitutkintaan Suomessa !

Kun kansaedustajia harhauttamalla oli saatu He 55/2007 läpi Suomi solmi "sopimuksen"; sopimuksen jota syyteilmoitukseni takia pidän LAHJONTANA; Suomi MAKSAA ja pitää Ruanda-"oikeudenkäynnin" ja Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi Suomea koskevissa yksittäistapauksissa. Siis lahjonnan MAKSU Ruanda-kansanmurhan "tutkinnan" varjolla !

Lukekaapa JULKINEN ONNLINE keskustelu Tuija Brax / Kaiken Kokenut Kansalainen; joka on oikeusministeriöön rekisteröity nimimerkki ( He 55/2007 ollaan telkemässä samaan aikaan, kun satunlainen asia on menossa EIT:n pöydälle ); vastaus: "asiat eivät mitenkään liity toisiinsa"; vastaus tuli 10 sekunnissa, ei mitenkään voinut tutustua EIT;n saamiin asiakirjoihin ( joita satoja sivuja ).

Suomi siis VALEHTELI kansanedustajille ja Kansainväliselle rikostuomioistuimelle :"Suomi haluaa itsenäisemmin tutkia näitä vakavaia rikoksia"; mutta MANIPULOIKIN LAHJONNAN JÄLKEEN "perustuslain" 118 § ... kaikki tämä on luettavissa JULKISISTA asiakirjosta !

Mutta SALAUSTA aioitaan JATKAA: oikeusministeriössä ON VALMIINA "Yhdenvertaiuuslain" muutos joka JATKAA "asetuksen 84/2009" "PERINTEITÄ"; haasteoikeutta ei kuitenkaan ole perhepoliittisissa asioissa !

Siis vieläkään valtionjohta EI HALUA PUUTTUA LASTEN SYRJINTÄÄN; ettei vanhat synnit; LAHJONTA ja laittomuudet tule julkiseksi ! Perustuslain manipulaatio; Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjonta ja "Ihmisoikeustuomioistuimen " OHJAILU ? ( eduksunnan o

Pertti Ikonen

Siis monissa perheissä voidaan pahoin sen takia, että jompi kumpi lapsen kannalta katsottuna vanhempi on ollut/ja on edelleen kiusaaja. Siis lapsen vanhempi on tietenkin ollut ennen koulussa ollessaan ns. kiusaaja (jota välttämättä kiusaaja ei tiedosta) ja sitten kotonaan levittää pahaa oloaan tietämättään lapsilleen - kiusaamalla omia lapsiaan. Tuo tapahtuu esim. sillä tavalla, että äiti-kiusaaja koko ajan velvoittaa lastaan johonkin sellaiseen, minkä lapsi kokee nöyryyttävksi teoksi.
Siis usein kodeissa ovat ne jotka kiusaavat "tietemättään" läheisiään.