Lauantai 25.11.2017

SAK puolustaa euroa: asuntoveloissa voitto Suomelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.9.2012 13:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly puolustaa Suomen eurojäsenyyttä. Arkistokuva.
|

Miljoonaa suomalaista edustava Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK asettui lauantaina vahvasti euron puolelle.

SAK:n mielestä Suomen tulee pysyä eurovaluutassa. Puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) katsoo, että euro on ollut hyödyksi suomalaiselle palkansaajalle ja koko Suomelle.

– Vaikka nyt euroalueella on monenlaisia ongelmia, Suomen taloushistoriaan nähden euro on osaltaan antanut meille vakaan ja matalan korko- ja inflaatiotason. Esimerkiksi yhden prosenttiyksikön korkeampi korkotaso tarkoittaisi yksityistalouksille noin tuhannen miljoonan eli miljardin euron menolisäystä, Lyly sanoi lauantaina puhuessaan SAK-päivillä Mikkelissä.

Lylyn mukaan on selvää, että suomalaiset eivät halua tällaista lisää ”omiin asunto- ja muihin kotitalouksien lainoihinsa”. Lisäksi eurokriisin syventyminen, jonka euron kaatuminen SAK:N mukaan aiheuttaisi, olisi merkittävä uhka suomalaisille työpaikoille, Lyly sanoo.

–Kriisin jatkuminen vaikuttaisi suoraan suomalaisten työpaikkojen määrään.

SAK puolsi aikoinaan Suomen EU- ja EMU-jäsenyyksiä. Lylyn mielestä tämä lähtökohta on edelleen ”puolusteltavissa”.

–Ammattiyhdistysliikkeen ja sen arvojen edistämiseksi maailmanlaajuisesti tarvitaan vahvaa Eurooppaa, hän toteaa.

Lylyn mielestä eurokriisin ratkaiseminen edellyttää ”pankkijärjestelmän ja valtioiden erottamista toisistaan”. Lisäksi valtiolta tarvitaan kasvua tukeavia uudistuksia.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Artturi Noitalahti

"Esimerkiksi yhden prosenttiyksikön korkeampi korkotaso tarkoittaisi yksityistalouksille noin tuhannen miljoonan eli miljardin euron menolisäystä, Lyly sanoi lauantaina puhuessaan SAK-päivillä Mikkelissä."

Lylyn laskelmissa on pahanlaatuisia "valuvikoja". Lyly olettaa lapsellisesti, että Suomen kotitalouksilla olisi ilman euroa yhtä paljon velkaa. Ei taatusti olisi. Kansalaisten velkaantuminen olisi ollut maltillisempaa kuten myös asuntojen hintakehitys. Ja missä on sanottu, että korot olisivat prosenttiyksikön korkeammat?

Markku Lehto

Niinähän se suomalaisten velkaantuminen oli "maltillisempaa" 1980 -luvun loppupuolella, kun olimme siinä "turvallisessa" markassa. Isosta D:stähän ei silloin kukaan puhunut, ennen kuin se eräänä aamuna oli tosiasia. Mitä oli muuten lainojen korot silloin ? Muistaakseni reilusti kaksinumeroisia.

Mauno Strandén

Myös palkankorotukset oli muistaakseni kaksinumeroisia! Ay liike oli paljolti syyllinen korkeisiin korkoihin! Myös ay liike ratsasti korkeilla koroilla ja kovalla inflaatiolla, inflaatio soi velat pois, kukas ne nyt syö? Jos ja kun korko nousee on velalliset kusessa! Myös asuntojen hintojen tolkuton kohoaminen, on mataloiden korkojen syytä! Aiemmin inflaatio söi velat, joka oli juuri asuntonsa hankkineille työläisille suuri helpotus, kun ay liike halusi suuria palkankorotuksia yleislakolla uhaten??
Mielenkiintoista kun vain muistetaan korkeat korot!
Nehän oli vain syy kolmikannan ja hallituksien avuttomuudesta ay liikkeen hurjien korotusten edessä.. Eihän nykyisiä velkoja kukaan pysty maksamaan, niitä jää seuraavillekin sukupolville??

Timo Nenonen

Lyly on pantu kommentoimaan silkkaa paskaa. Oman asuntolainani maksukehitys korkoineen ei ole millään tavalla poikennut euroon siirtymisen vuoksi ja ei se sitä tekisisi takaisin palautettaessa markkaan. Mitä hattua nämä ay-pomot oikein jauhaa bullshittiä näistä jutuista? Silkkaa valhetta, markkaan palaaminen ei tuo meille asuntovelallisille mitään ylimääräistä, voipi olla että jopa kuukausimaksun alennuksiakin, näin monet pankit asian näkevät.

Pekka Tiusanen

Hömm.. vientiteollisuus ei ole todellakaan voittanut eurojäsenyydessä noin kokonaisuutena. Nyt kun euro on laskenut, vienti on toki vauhdittunut. Korot ovat alhaalla myös Ruotsisa. Alhaiset korot saattavat synnyttää myös asuntokuplia.

Kersti Rajala

Kysyykö SAK koskaan mitä jäsenistö ajattelee? Ei kysy. Jäsenistöhän voisi äänestää väärin. SAK lähti kannattamaan aikoinaan ydinvoimaakin kysymättä jäsenistön mielipidettä. Ei kovin demokraattista. Kohtelevat jäseniään kuin holhokkeja.

Kersti Rajala

Ja vielä: Suurella osalla suomalaisista on säästöjä asuntovelkojen sijaan. Alhaisen korkokannan takia nämä säästöt pinenevät. Tämä koskee lähinnä eläkeläisiä, joita on Suomessa enemmän kuin asuntovelallisia. Se siitä euron siunauksellisuudesta. Hyöty tulee vain velallisille.

Arvo Koiso

Luulempa että kantsuis olla kultaa fikassa.

Tsekkaa tää:

http://goldprice.org/spot-gold.html

Aika hitonmoinen pomppaus 1500 leveliltä. Nyt kutitellaan 1700 rajaa.

Olin väärässä, kun epäilin kullan tippuvan takaisin 1500 leveleille kuun vaihteessa. Olisko siellä algot viritetty? Voi se kai vielä sinne tippua, tosin epäilen. Olen kyllä ollut väärässä ennenkin. Vittu mikä show...

Johan Von

Kait omia rahojaan voi puolustaa. Ja joillain on lapsis ja latenlapsia. Niiden takia kannattaa pysyä eurossa. Minulle ei euro mitään merkitse. Mielelläni sen pois heittäisin jos vielä enneättäisin näkemään mitä muut kärsis. Koska minulla on omaisuutta ja vielä kohtalainen eläke. Saisin nähdä miten tavalliset ihmiset pärjjää omilla ajatuksillaan irti eurosta heh.

Kersti Rajala

Jäsenäänestyksiä ei Sak:ssa pidetä kuin liittokokusedustajista. Jäsenistön näkemykset esim. ydinvoimasta, Eu:sta ja eurosta eivät ole liiton yläkertaa kiinnostaneet. He ovat päättäneet ihan itse mitä jäsenistö ajattelee.

Jani Mäkelä

Jokaisen pitäisi käsittää, että euro ja eurostoliitto ovat olleet äärimmäisen turmiollisia suomalaiselle työlle. Nimen omaan duunarityölle, jota hölmömpi kuvittelisi SAK:n haluavan puolustaa. Koulutetun työn ulosmittaus on vasta käynnissä, kun teollisuuden työpaikat on jo viety.

Mauno Strandén

Osmo osui asian ytimiin! Niin ja kuinka moni työtön on juuri ay liikkeen johdosta?

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä ja ay liike on hyvä renki, mutta huono isäntä? Ne on kukkoilleet jo jonkun aikaa ja ajaneet työpaikkoja muihin maihin?
Muistatteko merimiesten ay liikkeen, ne rettelöi jatkuvasti ja lakkasivat vasta, kun laivasto siirtyi muiden maiden lippujen alle! Niin käy mullekin työlle..

Reijo Tossavainen

Lyly tarkoituksella kertoo väärää tietoa. On totta, että korot ovat olleet alhaalla. Mutta niin ne ovat olleet esim. Ruotsissa, Britanniassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Norjassa. Korkojen alhaisuus ja euro/EU ovat toisistaan riippumattomia asioita. Lyly sekaantuu kunnallisvaalimainontaan mutkan kautta.

Kaarle Akkanen

Eihän Lyly voi muuta mieltä olla! Asema suitsii ja velvoittaa? On myöltäitävä vallitsevaa, valittua Eu-politiikkaa, valitettavasti. Ehkä kuulemme eläkeläis-Lylyn oikean mielipiteen? Näinhän meillä on maan tapana!? Eihän YYA-aikanakaan saanut arvostella harjoitettua ulkopolitiikkaa. Vieläkö muistatte!?