Sunnuntai 19.11.2017

Karu kuva lasten Suomesta: ”Mummotkin ovat päissään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2012 14:26
|

Suomalaisessa ongelmaperheessä ei enää juo vain perheen isä, vaan kännissä ovat myös äiti ja isovanhemmat. Näin kuvaa johtava sosiaalityöntekijä Irene Juva havaintojaan kymmenen vuoden ajalta Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.

Juvan työssä näkyy suomalaisen yhteiskunnan entistä laaja-alaisempi alkoholisoituminen.

–Nyt meillä on jo sukupolvi isovanhempia, joissa nainenkin juo, Juva sanoo Uudelle Suomelle.

–Ennen isovanhemmat olivat usein sijoituspaikka lapsille. Nykyään ne mummot ovat ihan yhtä lailla päissään. Välillä joudutaan hakemaan lapsia pois isovanhemmilta.

Irene Juva uskoo, että juomisen lisääntymisellä on seurauksensa. Lasten kiireellisten sijoitusten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kiireellinen huostaanotto joudutaan tekemään, jos lapsi on välittömässä vaarassa esimerkiksi vanhempien päihtymystilan vuoksi.

–Pienten lasten perheissäkin promillemäärät voivat olla hurjia. Kolme promillea on ihan tavallinen määrä, Juva sanoo.

Hän uskoo, että ainakin osasyy alkoholinkulutuksen kasvuun on viimeisen vuosikymmenen alkoholipolitiikka ja veroratkaisut. Vuosikymmenen aikana alkoholin kulutus sataprosenttisena alkoholina asukasta kohden nousi noin seitsemästä litrasta (vuonna 2000) yli kahdeksaan litraan (2011).

–Väkevä viina halpeni, viini on tullut oluen rinnalle, lonkeroa menee, Juva listaa.

”Väkevä viina halpeni, viini on tullut oluen rinnalle, lonkeroa menee”

Juvan mukaan alkoholi on yleensä läsnä, jos lapsi on väkivallan uhri.

–Kyllä sellaisissa perheissä, missä lapseen kohdistuu väkivaltaa, on myös muita ongelmia. Päihteitä, hankalia parisuhdekuvioita, mielenterveyden ongelmia.

Toinen tilannetta pahentanut tekijä on 1990-luvun lama leikkauksineen. Tällöin leikattiin ennaltaehkäisevästä lastensuojelusta, Juva sanoo: neuvolatyöstä ja kouluterveydenhuollosta.

–Aika pienillä asioilla voisi auttaa siinä vaiheessa, jos ongelmat huomattaisiin aiemmin, hän sanoo.

Lastensuojelun asiakkaana olleen, palautuksen jälkeen kotonaan surmatun 8-vuotiaan tytön kuolema on herättänyt keskustelun lastensuojelun ongelmista. Poliisi tutkii lastensuojelun toimintaa epäiltynä virkarikoksena, ja lapsiasiavaltuutettu on vaatinut laajemman selvityksen tekemistä.

Irene Juva ei usko, että itse lastensuojelun järjestelmässä on merkittävää vikaa. Hänen mielestään ongelma on yksinkertainen: resurssit.

–Tarvitaan lisää päteviä sosiaalityöntekijöitä töihin, hän sanoo.

–Työntekijöiden vaihtuvuus on liian suurta. Olisi tärkeää, että olisi pysyviä työsuhteita ja kunnon palkalla. Se auttaisi pysyvyydessä.

Lastensuojelun Keskusliitto on kertonut, että yhdellä sosiaalityöntekijällä saattaa olla yli 120 lasta huolehdittavanaan. Toisaalta Helsingin sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilainen on todennut MTV3:lle, ettei 8-vuotiaan kuoleman suhteen pidä piiloutua resurssipulan taakse: Helsingissä resurssit ovat maan parhaat.

–Ei mikään viranomaisjärjestelmä koskaan takaa, että tällaista ei pääsisi tapahtumaan, Irene Juva sanoo.

–Mutta kun nyt lupaillaan, että resursseja tulee, niin toivottavasti ei taas kahden vuoden päästä huomata, että mitään ei tehtykään.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Koiso

Kiinteistökaupoilla aikanaan rikastuneelle tai hyvän perinnön saaneelle on se ja sama kuinka paljon alkoholi maksaa. Ja jos on hyvä eläke, ei puristele senkään vertaa. Ei se siitä hinnasta ole koskaan ollut kiinni, taas etsitään jotain helppoa syntipukkia, jonka jälkeen täällä on baarissakin hinnat kuin Norjassa.

Johan Von

Isovanhemmille lapset tuodaan kun muuta paikaa niille ei ole. Tuhansia lapsia isovanhemmat koitavat kuljettavat kouluun hakevat pois vievät harrastuksiin. Ja vielä vippaavat työssä tai työttömänä oleville lapsilleen 50 :ä sillon tällöin. Sattaa niitä sellaisia isovanhempiakin olle missä lastenlapset näkevät heidän maistelevan. Mutta kyllä kait heilläkin joskus on oikeus lasin pari valkoviiniä ottaa. Ei 1000 € eläkkeetä paljon alkoholia ostetakun vielä laten menoihinkin pitää siitä antaa. Hyvä kun lääkkeet ja ruuan saa ja mökin kustannukset. Suoutuu sitä joskus olemaan ilman lääkkeitä välillä kun ei kerta kaikkiaan ole rahaa käydä apteekissa. Jo epäilette että isovanhemmat juo älkää hitossa pakottako niitä hoitamaan lapsianne. Totta kait niitä heille työnnetään koska tiedetään, että varmasti hoitavat niitä niin hyvin kuin taitavat.. Hehän ovat jo omansa kasvattaneet. ja muuten saattoivat he silloinkin ottaa joskus viikonloppuna ja omat lapset näkivät, silloin oli heillä vvaraakin. Eikä tätä kukaan siubaillut.

Toni Tuomanen

Vai että viinaa juodaan koska on paha olo? Mitä jos onkin paha olo sen takia että viinaa juodaan? Vai johtuuko viinanjuonti velkaantumisesta vai toisinpäin?
Artikkelissa puhutaan lasten kohtalosta, ja jopa viimeaikaisten traagisten tapahtumien valossa eräät tuntuvat olevan enemmän huolissaan siitä, ettei vaan viinan hintaa korotettaisi.
Vanhusten lisääntyvät päihdeongelmat (alkoholi ja addiktoivat lääkkeet) ovat puolestaan olleet kotihoidon ja kotisairaanhoidon tiedossa jo vuosia.

Casual reader

Koko suomi keskustelee konditionaalissa. "Olisi tärkeää, että olisi pysyviä työsuhteita ja kunnon palkalla. Se auttaisi pysyvyydessä." Mutta kun nyt lupaillaan, että resursseja tulee, niin toivottavasti ei taas kahden vuoden päästä huomata, että mitään ei tehtykään." Hyvä kirjoitus sinällänsä ja aiheesta, mutta olen kyllä henk.kohtaisesti todella kyllästynyt tähän "isi-juttuun"."Tulisi tehdä, pitäisi olla, voitaisiin saavuttaa, olisi parempi, helpottaisi", yms. Voisiko joko jo sanoa, että NYT TEHDÄÄN. EI enää isi-juttua. Olemme uponneet täydelliseen vastuuttomuuden suohon, missä todellisia ratkaisuja käsitellään kielellisillä hokkus pokkus keinoilla, mutta todellisuudessa toimet ovat hyvin vähäisiä, jos mitään. Vallan kahvassa pysyy käyttämällä sopivissa tilanteissa konditionaalia, ja jättämättä tekemättä todelliset ratkaisut.

Johan Von

Mummolla on ongelma. Ei hänellä ole jokapäiväistä työtä. On se kamalaa kun 85 vuotias mummojoutuu työnpuutteen vuoksi ottamaan pari olutta. Väemmästäkin suku repii pelihousunsa ja sosiaaliviranomaiset hyppivät tasa jalkaa. Onneksi ei huomattu, että, vaari poikkesi veijo essun baariin kertomaan viikon tapahtumia, ja tiedä vaikka siellä jopa keskiolut pullonkin ostais. Kyllä isovahempien pitäisi nääyttää esimerkkiä, No iskä ja äiti ei ennätä kun tapani kansa on ravitolassa. Pitää isän ja äidin saada sentään rentoutua raskaan pakkoloman aikana.

Veikko Nironen

Minusta tässä ollaan taas kerran yleistämässä uutista sillä tavalla, kuin kaikki mummot ja vaarit olisivat jatkuvasti kännissä...

Ei ole oikein, että, etta ns uutisia laaditaan niin että siinä voi tulla johtopäätöksiin
että siitä voidaan tulla em käsitykseen...

Samoin vielä kiinnittäisin huomiota siihen toiseen Eläkeläisten "syyllistämiseen" esim.
kun Suomi eläköityy maailman nopeimpaa vauhtia ja sekin jotenkin saadaan näyttämään "väärin sammutetulta"...

Luin äskettäin tilaston missä verrattiin Suomen ja Ruotsin eri ikäluokan ihmisryhmiä ja kas kummaa prosentti lukemat olivat aivan identtiset...Enkä ole nänyt kenenkään "itkevän" että Ruotsi vanhenee nopeimpien joukossa...