Perjantai 24.11.2017

EU määräsi, Suomi totteli - Nyt pohditaan, miksi kännykkä ei kuulu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.9.2012 16:13
  • Kuva: Motiva
    Kuva
    Matalaenergiatalon rautarakenteet estävät kännykän kuuluvuuden.

Aivan kaikkea ei osattu ottaa huomioon, kun EU edellytti, että uusien rakennusten on oltava lähes nollaenergiataloja. Matalaenergiatalossa ei nimittäin välttämättä pysty soittamaan kännykällä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut työryhmän selvittämään matalaenergiatalojen kuuluvuusongelmia. Työryhmän toimikausi päättyy 1.10.2013.

Matalaenergia- eli passiivitaloissa eristys perustuu rautarakenteisiin, joita radiosignaalit läpäisevät erittäin huonosti.

EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään vuoden 2020 jälkeen lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen. Suomi on sitoutunut noudattamaan näitä vaatimuksia jo vuoteen 2017 mennessä.

Ministeriön tidotteen mukaan on mahdollista, että ilman erityistoimenpiteitä matkaviestintäverkon mahdollisuus läpäistä uudisrakennusten eristeitä on lähes olematon. Edes tukiasematiheyden jatkuva kasvattaminenkaan ei välttämättä ratkaise ongelmaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

timo rinne

Voi tätä rauhaa, elisa purki kiinteän puhelin verkon, uudessa nolla energia talossa ei puhelin pirise eikä sähköpostit piippaile. Vielä kun EU kieltäisi äänekkäät naapurit ja liikenteen niin mikä täällä olisi köllötellä.

Matti Joutkoski

Hyvittavinta tässä ongelmassa on se, että toinen viranomainen pakottaa rakentamaan niin, että syntyy ongelma. Ja toisaalta toinen viranomainen (Ficora) estää asian korjaamisen. Eli on olemassa GSM-toistimia, jossa antenni asennetaan ulos ja
sisätiloihin tulee sitten säteilijäyksikkö. Ficora ei kuitenkaan myönnä lupia kuluttajille näiden asennukseen.

Tällaisella kitillä ongelma ratkeaisi:
http://www.microdata.fi/uutiset/Chinmore_SG_45-30.html

t. Matti

Juhani Putkinen

Tehkää kaikkiin rakennuksen ulkoseiniin vähintään 2x2 m reikä niin rupeaa kännykät toimimaan. :)

No, mennänpä taas asiaan: energian säästäminen ei saa sinänsä olla päämäärä - kokonaisasumiskustannusten minimointi siten että on mukava ja terveellinen asua sen sijaan pitää olla päämäärä.

Ei haittaa mitään että kulutetaan energiaa kunhan se energia tuotetaan ympäristöystävällisesti, halvalla ja ilman tukiaisia - eli ydinvoimalla ja vesivoimalla.

Mika Björkman

Kyllä ne on niitä samoja taloja joista osassa ei ole ymmärretty ilmankierronpäälle mitään kun tiivistynyt ilmankosteus aiheuttaa ongelmia. Paremmin suunnitellut passiivitalot osaavat kierrättää ilmaa tarpeeksi ja niiden lämpöeristeet on useinmiten jopa suojattu vedeltä rakentamisvaiheessa, että ne pysyisivät kuivina. Oikein hyvin suunniteltu passiivitalo suodattaa HEPA-standardia paremmin, paikoitellen sekä ajoittaisesti erittäin huonon ulkoilman ennenkuin ihmiset talon sisällä sitä hengittävät eli ovat oikein hyviä taloja asustaa. Niistä tulee standardi asumiseen ja hinnankin pitäisi alkaa putoamaan voluumin ja teknisen kehityksen myötä.

Petri Lahtinen

Kummaa hopotysta, lampoeristavyydella ja "rautarakenteilla" ei ole paljoakaan tekemista keskenaan.

Maanjaristysalueilla rakennuksissa on vahvat terasbetoniset rakenteet, joiden olen huomannut ainakin heikentavan kannykan kuuluvuutta. San Francisossa eraassa hotellissa huomasin, ettei kannykka toiminut enaa ollenkaan joissain huoneissa. Mutta talla ja passiivitaloilla ei ole mitaan tekemista keskenaan.

Tuomas Taivasaho

Saako nykyään enää rakentaakaan muuta kuin matalaenergiataloja. Ihan tavallisen oloiseen paritaloon muutin muutama kuukausi sitten. Uuden karhea kapulani toimii vain toiseen suuntaan. Onneksi piirongista löytyi vanha nokia joka tuntuisi pelittävän kumpaankin suuntaan. Kai sekin on EU:sta lähtöisin oleva säädös, että kännykän lähetysvoimakkuuden pitää olla liian heikko nykyisiin asuntoihin.

Arsi Saarijärvi

Saakos tehdä perinteistä hirsitilketaloa ? Perinteitä pitää saada vaalia. Tämä on sitä samaa hullutusta kuin 1970-luvun tasakatot, joista mallia otettiin Epsanjan auringon taloista. Eikä tullut mieleen, että lumikuorma painaa katot puhki ja vesi alkaa valumaan sisään. Jo alkoi monen 1970-luvun talon katon peruskorjaus harjamalliseksi.. Alta tuulettuva rossipohja (ei kosteusongelmaa tai radon-ongelmaa) , harjakattoinen hirsitalo, sammal-olkieriste, varaava tiilitakka. Näillä eväin pärjää Suomessa terveenä. Hirsitalot kestävät satoja vuosia, nykyiset talot joudutaan purkamaan alle 40 vuodessa. Maailman lämpeneminen johtuu auringon toiminnan sykleistä pääasiallisesti ja siihen emme voi vaikuttaa. Vain pieni murto-osa johtuu päästöistä. Jos supertulivuori purkautuu, ilma on täynnä rikkidioksidia, hiilidioksidia ja metaania. Taivas pimenee, lämpötila laskee 10-12 astetta. Eiköhän se silloin viimeistään maailma palaa ennalleen. Ja näin käy keskimäärin kerran tuhannessa vuodessa. Se on pitkä aika ihmiselle, mutta lyhyt tälle pallolle. Mutta EU... Siellä on päättäjillä niin tylsää, että on niin kiva kiusata ihmisiä oikean tekemisen puutteessa...

Mika Björkman

Hirsitilketalo on rakennusmaterioiltaan yksi terveellisimpiä vaihtoehtoja normirakentamisessa jossa rakennusmateriaalit joskus vaurioituvat jo rakennusvaiheessa kun luotetaan tuuriin ja halvalla pitää rakentaa. Ei tosin tarvita supertulivuoren purkausta että ilma olisi Suomessa epäterveellistä, siihen riittää jo ajattelemattomien ihmisten aikaansaannokset naapurustossa joten ei se hirsitilketalokaan suojaa asukkaita ilmansaasteilta. Siihen tarvitaan kunnollista tuloilmansuodatusta ja tässä vaiheessa talon tiiviydellä onkin jo merkitystä. Onko se ihan jokaisen oma asia, haluaako elää mahdollisimman terveenä vai onko se yhteiskunnallinen asia?