Perjantai 17.11.2017

Ikäviä kirjeitä suomalaisille – Kela rikkoi lakia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.9.2012 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Apulaisoikeusasiamies vaatii Kelalta selvitystä työttömyysturvahakemusten ruuhkautumisesta kesällä.

Kela tiedotti elokuussa työttömyysturvahakemusten ruuhkautuneen kesälomakaudella ja ilmoitti käsittelyajan olevan poikkeuksellisesti 4–8 viikkoa. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja pitää Kelan tiedotetta lain kannalta ongelmallisena.

–Laki edellyttää, että päätös työttömyysturvasta annetaan 30 päivän kuluessa, mikäli se ei vaadi lisäselvitystä. Tämä takuu lisättiin lakiin runsas vuosi sitten, Pajuoja toteaa.

Kesälomakausi ei Pajuojan mukaan ole sellainen lain tarkoittama poikkeustilanne, jonka perusteella lain mukaisesta käsittelyajasta voitaisiin poiketa.

Pajuoja pyytää Kelalta selvitystä työttömyysturva-asioiden keskimääräisistä läpimenoajoista touko- lokakuulta 2012. Pajuojan mukaan hakemusten käsittelyajoissa on suuria alueellisia eroja, mikä on ongelmallinen seikka.

Kelan keväällä antaman lausunnon mukaan keskimääräinen uusien hakemusten läpimenoaika koko maassa oli ollut tammi-huhtikuussa 20 päivää. Nopeimmin, 11,5 päivässä, hakemukset pystyttiin ratkaisemaan Etelä-Karjalan vakuutuspiirissä. Pisin läpimenoaika oli Helsingissä, missä päätöstä sai odottaa 34,5 päivää.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit