Perjantai 24.11.2017

Presidentti Niinistön ryhmä jyrähtää alkoholista: ”Älä tutustuta – edes hajuun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.9.2012 14:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Jakomäen koululla.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva

Presidentti Sauli Niinistö kaipaa koko kansaa apuun nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Niinistön kokoama työryhmä esitteli ensimmäisiä tuloksiaan perjantaina Jakomäen koululla.

 

Työryhmä julkisti tilaisuudessa listan ohjeita, ”ihan tavallisia asioita”, joilla syrjäytymistä voitaisiin ehkäistä. Yksi konkreettisimmista ohjeista koskee alkoholia. Ohjeen otsikko on ”Tee edes tämä”.

 

Älä ”tutustuta” alkoholiin tai edes sen hajuun. Se vain nopeuttaa päihteiden käytön aloittamista. Oma tapasi käyttää päihteitä siirtyy lapselle, ryhmä kirjoittaa.

 

Asiantuntijoista koostuvan ryhmän mukaan lapsi tai nuori tulee riippuvaiseksi alkoholista paljon nopeammin kuin aikuinen, koska alaikäisen aivot ovat kasvuvaiheessa. Ryhmä muistuttaa, että vanhemmat vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaisen suhteen lähipiirin nuoret muodostavat päihteisiin.

 

Ohjeita on kymmeniä. Alkoholin lisäksi ryhmä nostaa esille muun muassa nukkumisen. Univelka aiheuttaa masennusta ja muita mielenterveysongelmia, ryhmä muistuttaa.

 

Väsymys estää keskittymästä ja oppimasta. Käytä järkeä ja tee päivärytmin perustaksi lukujärjestys: milloin heräätte, milloin syötte, milloin menette nukkumaan, ryhmä ohjeistaa.

 

Presidentti Niinistö painotti tilaisuudessa koko kansan vastuuta nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä.

 

Onko meillä kaikilla jotain tehtävää? Kyllä, olemme kaikki tekijöitä, Niinistö korostaa.

 

Suomessa on laskentatavasta riippuen 30 000-50 000 nuorta, jotka ovat tavalla tai toisella syrjäytyneet. Hankkeen tarkoituksena on ollut etsiä arkisia keinoja tämän kehityksen ehkäisemiseksi.

 

Ensinnäkin uskon, että jonkinasteinen säännöllisyys olisi hyvä ottaa käyttöön. Jos ainakin kerran päivässä tapahtuisi jotain säännöllisesti. Se luo ihmiselle, nuorelle erityisesti, tiettyä varmuutta, kertoi Niinistö omista ajatuksistaan.

 

Kanssakäymisessä tulee muistaa, että aina voi välittää hyvää tai huonoa mallia. Välitetään mieluummin sitä hyvää mallia, hän jatkoi.

 

Viimeaikaisia ikäviä, syrjäytymiseenkin liittyviä tapahtumia kuten 8-vuotiaan tytön surmaa Helsingissä, Niinistö ei halunnut laajemmin kommentoida.

 

Ne tapahtumat ovat sitten ihan oma lukunsa. Niissä mennään ymmärryksen rajamaille ja on vaikeata käsittää, että sellaista voi tapahtua. Niinistö toteaa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Oikein.

Nuorille pitää olla selvät rajat. Aikaisin kotiin ja nukkumaan viimeistään kello 22. Vastaavasti aamulla aikaisin ylös - kello 6 on hyvä heräämisaika.

Nuorilla pitää myös teettää erilaisia kotitöitä, esim. siivousta. Nuorten pitää oppia petaamaan aamulla oma petinsä, jne.

Matti Karvonen

Rajat eivät toimi ellei niiden merkitystä ymmärrä. Ulkoisella kurilla voi tilapäisesti saada asiat näennäisesti toimimaan mutta kun kuri loppuu, hyvät tavatkin loppuvat ellei niiden merkitystä ole opetettu. Myös kapinahenki on herkässä jos ei pysty perustelemaan esim. että miksi se klo 6 on hyvä heräämisaika eikä esim 6:30. Petien petaamisen pedakogia on myös hieman kyseenalainen...

Mika Salinto

Tässä mennään taas niin metsään kuin mahdollista. Taas demonisoidaan alkoholia. Sen sijaan että esim 14-15v. saa maistaa lasillisen olutta tai viiniä (esim. vappu, uusi vuosi, synttärit tms.) ruoan kanssa tutussa ja turvallisessa seurassa tehdäänkin niin kuin Suomessa on tapana: kielletään se. Kaikki tietää sen, että nuoret kapinoi ja tekee juuri sitä mikä on kielletty ja "vaarallista". Hommatkaa parantuneet alkoholistit päättämään näistä asioista, ne tietää.