Perjantai 24.11.2017

Puolustusministeri: "Tämä meno ei voi jatkua pitkään"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.9.2012 12:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Carl Haglund esitti Suomelle velkakattoa, jossa määrättäisiin kuinka monta prosenttia BKT:sta velka-aste saa enimmillään olla. Arkistokuva.

Puolustusministeri Carl Haglund esitti RKP:n perjantaisessa puoluevaltuuston kokouksessa Suomen valtiolle velkakaton käyttöönottoa. Uusi Suomi kirjoitti asiasta eilen.

Haglundin mukaan Suomen hallitus ei kuitenkaan toiminut väärin ottaessaan 7 miljardia lisää velkaa. Hänen lausuntojensa tarkoituksena oli herätellä velka-asioihin liittyvää arvokeskustelua.

-Tämä meno ei voi jatkua kovin pitkään. Meidän pitää kyetä keskustelemaan siitä, kuinka paljon velkaa voimme ottaa, Haglund sanoi Uudelle Suomelle.

Haglundin mukaan velanoton äkillinen katkaiseminen ei ole mahdollista ja velkaa voidaan ottaa vielä jatkossakin, jos suunnitelma kierteen katkaisemisesta ja velan lyhentämisestä on olemassa.

Haglundin mielestä Suomen talouden raiteilleen saamiseksi tarvitaan kunnianhimoisia rakenteellisia muutoksia. Hän nosti muutosta kaipaavista asioista esiin esimerkiksi yritysverotuksen, eläkejärjestelmän ja opintotuen.

-Ne ovat poliittisesti herkkiä asioita, joihin on kuitenkin pakko puuttua talouden kuntoon saamiseksi.

Haglundin mukaan viimeisen parin vuoden aikana on huomattu, että valtiontaloutta ei saada kuntoon pelkillä säästötoimenpiteillä.

-Jos muutoksia ei tehdä, hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna. Pelkkä juustohöylän käyttäminen ja verojen korotus ei ole ratkaisu.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Raita

Eka järkipuhe ruotsalaiselta Nokkosministeriltä.

Armeija pitää yksinkertaisesti lakkauttaa, mikä lopettaa Suomen velkaantumisen:
- suorat säästöt 3mrd/v
- tuottavuus hyödyllisessä työssä 3-kertainen 9mrd, joista verotuloja 4mrd/v
- yhteensä 7mrd lisävelan verran budjettiparannusta eli tasapaino.

Tutkimusten mukaan syynä sotateollisuuden huonoon tuottavuuteen on se, että niihin käytettävät varat ovat poissa oikeasti tuottavasta tuotannosta ja investoinneista.

Koko Suomenkin valtionvelka 90mrd on kerääntynyt pelkistä armeijan menoista ja niiden korkeista korkomenoista. Uskomatonta mutta totta.
http://hirvasnoro.blogspot.fi/2008/02/yhdysvallat-varustelee-itsens-heng...

Timo Nenonen

Eiköhän ensimmäisenä pitäisi irtisanoa 123 ja 125 artiklan vastaiset tuki- ja takaus-sopparit.Maksumäärät näissä ajavat satavarmasti Suomen konkurssiin. Miksi näperrellä suuruusluokaltaan mitättömistä asioista, kun hirttoköysi on jo kaulalle asetettu ja suomi-neito näköjään vaan odottaa, mikä tapahtuma tai lisä väärä päätös potkaisee jakkaran alta.
Haglundin populismi on kansaamme halveksivaa!

Keijo Lindgren

"Eiköhän ensimmäisenä pitäisi irtisanoa 123 ja 125 artiklan vastaiset tuki- ja takaus-sopparit."
Jos olen oikein ymmärtänyt 7 miljardia tarvitaan meidän jokapäiväisen elämämme rahoittamiseen.
Mikään irtisanominen ei puheena olevaan velanottoon vaikuta.

Markku Laaksonen

"Jos olen oikein ymmärtänyt 7 miljardia tarvitaan meidän jokapäiväisen elämämme rahoittamiseen."

Kyllä olet, eikä vain 2012, vaan edellisina ja tulevina.

Irtisanoutumiset eivät auta vaan.
Tarvitaan kululeikkauksia, jotta tasapaino saavutetaan, se edellyttää radikaaleja etujen vähennyksiä ja rakenneuudistuksia hallintoon.

Suomalaisten tuntuu olevan vaikea tunnustaa tosiasiat itselleen, Kreikasta ja muista on helppo höpistä ja hakea syyllistä.

Johan Von

Niillä ei ole merkitystä suomem budjettiin. Omilla toimillamme on. Suomalaiset eivä ole yhtään välittäneet minne suomi joutuu. Muut euromaat vaan saavat keskustelua aikaan. Olen jo hyvin pitkän aikaa hokenut. että katsokkaaa hitossa minne suomi on menossa, suoraan sinne kreikan linjalle. Kyllä kreikasta pitää huolta muut EU maat suomen osuus on hyttysen pissa siinä. Että omaa maata pitää seurata. Kaiken lisäksi suomen velka menee syömiseen ei investointiin niinkuin italian ja espanjan rahat. Mehän maksetaa puolueiden tuoetkin velkarahalla. . Puolustusministeri on oikeassa ja väärässä samalla kertaa. Velan otto on lopetettava, mutta kyllä syötäväkin on. muuten ei jaksa sitä entistä velkaa maksaa. Ainoa keino on saada vientiä lisääntymään, ja siinä ovat pien ja keskisuutet yritykset avaiasemmassa. Leikkauksilla ei tätä velkakierettä hoideta. Eli nykysen velanoton lopettaminen tietäisi yksinomaan leikkauksia. Vienti on ainoa keino hoitaa se. Minua potuttaa kun ihmiset eivä mieti miten asioita ratkaistaan. vaan ovat populistien kannalla joiden keinoilla ei mitään aikaansaada

Johan Von

Aivan älytön väite. Velka on se mitä valtio on ottanut muilta mailta. Valtion valuutalla ei siihen ole mitään sanomista. Mitä enemmän valtio rahaa painaa sitä arvottomampaa se on. Eli velat hoidetaan kyllä kansainvälisillä valuutoilla. Jos valtiolla on oma raha sillä voi ainoastaa kusettaa olia ihmisiä. Kait jokainen muistaa suomen markan aikaa. Jolloin vuoroin devalvaaiolla ja inflaatiolla otettiin työtätekeviltä ja pienyrittäjiltä rahat pois valtion puhjattomaan arkkuun. Suomem markan arvoa ei suinkaan määrännyt suomi vaan ulkomaiset spekuloijat.

Kari Ahlava

Kaksikielisyyden voisi lopettaa, säästyisi monta miljardia vuodessa velan maksuun. Samoin pitäisi keksiä, mikä on se kieli, millä ihmiset tulisivat ymmärtäneeksi integroituneemman Euroopan johtamista ja aloittaa sen opiskelu jo pienenä.

Se ei ole suomenruotsi, jos sitä ajattelitte.

Jukka Mikkola

Vuodesta 2008 lähtien velkaa on otettu yli 40 miljardia euroa. Sitä ei ole suinkaan käytetty tuottaviin investointeihin, vaan puhtaasti kulutukseen ja kriisimaiden auttamiseen. On hyvä saada tietää, että Haglundin mukaan hallitus ei ole toiminut ”väärin” ottaessaan lisää velkaa 7 miljardia euroa. Hänen kannattaakin olla ilman muuta mukana sellaisessa hallituksessa.

Kriisimaiden auttamisesta muistuu mieleen kreikkalaiset, jossa virkamiesten naimattomat tai eronneet tyttäret ovat saaneet nostaa isiensä eläkettä sen jälkeen kun isät ovat kuolleet.

Noin 40 000 naisen elättämiseen paloi 550 miljoonaa euroa vuodessa (tietolähde Reuters). Tämä oli voimassa vielä ainakin toukokuussa 2010.

Toukokuussa 2010 Suomi antoi Kreikalle kahdenvälistä lainaa ILMAN VAKUUKSIA 1600 miljoonaa euroa Kiviniemen toimiessa pääministerinä ja Kataisen valtiovarainministerinä. Siitä on annettu tähän mennessä yli 1000 miljoonaa euroa Kreikalle, jonka myös Katainen on kertonut Eduskunnan kyselytunnilla.

Jarkko Hietala

Veikkaan, että Kreikassa kuolleitten virkamiesten tyttäret eivät naimisiin (juuri) mene, koska jos järjestelmä määrittelee toimentulon kriteeriksi naimattomuuden, niin ainoastaan idiootti katkaisee varman toimentulonsa menemällä naimisiin.

Johan Von

Vai kriisimaiden auttamiseen. Ei saa täysin ymmärtämätön olla vaikka lukutaito olisikin menny. Katso suomen valtion budjettia. Sieltä löytyvät kyllä määrät. Onneksi sentään huomasit ei ne investointiin ole mennyt. Vaan omien mahojemme kasvattamiseen. Nekin luvut sieltä pudjetista löytyy. Me suomalaiset emme väölitä mitä suomessa tapahtuu,.Kreikka, irlanti, italia, espanja ovat tärkeitä. Kukaan ei ajattele minne todellisuudessa raha menee. En tahdo jaksaa jokaiselle sitä selvittää. Mutta aivan älyttömiä ei kannattaisi puhua.

Juhani Viitanen

"-Ne ovat poliittisesti herkkiä asioita, joihin on kuitenkin pakko puuttua talouden kuntoon saamiseksi.
-Jos muutoksia ei tehdä, hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna. Pelkkä juustohöylän käyttäminen ja verojen korotus ei ole ratkaisu."

Sen verran annan krediittiä Haglundille että hän kaikkein kokemattomimpana ja vihernokkaisimpana ministerinä on sentään tähän mennessä AINOA ministeri joka tällaista jonkinlaista kulukattoa ehdottaa. Tai edes millään lailla kyseenalaistaa järjetöntä 7 mrd vauhtiia 2012..2015 etenevää Kataisen-Urpilaisen velkaannuttamispolitiikkaa.

Krediitit Callelle oli siinä.
Nyt jäädään odottelemaan oliko tämä vain yhden ainokainen vinkaisu, ja sen jälkeen ei tapahdu eikä kuulu yhtään mitään.

Sen ei pitäisi jäädä yhteen vinkaisuun. Sillä kuten Haglund sanoo "joihin on kuitenkin pakko puuttua..."

Tähän asiaan on tosiaan pakko puuttua, eikä sitä saa painaa villaisella unohduksiin.Suomen Valtion kulubudjettia ON LEIKATTAVA lisää, ja pelkkä juustohöyläys ei siihen enää riitä.

Jukka Mikkola

Professori Keijo Korhonen aloitti esitelmänsä Suomalaisella klubilla 28.5.2009 seuraavasti: ”Suomi on kuin mielisairaala, jota potilaat johtavat”. Eipä tilanne ole näyttänyt parantuneen sitten vuoden 2009 jälkeen. Päinvastoin, kuten yllä olevasta kommentistani ilmenee. Velkaantuminen on jatkunut ja jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Siitä pitävät huolen istuva hallitus ja sitä tukevat hallituspuolueiden kansanedustajat. Espanja ja Italia odottavat Eduskunnan enemmistön ”apua”. Se tulee syksyn aikana.

Tällä menolla ja velkaantumisella tavallinen veronmaksaja Matti Meikäläinen vedetään Suomi-laivan kölin alta. Tämä ei ole vihakirjoitus.

www.velkakello.fi

Ingmar Forne

Valtion velkakatto on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Velkakatolla ei ole sielläkään ollut suurta käytännön merkitystä. Yhdysvaltojen valtion velka ylittää näinä päivinä 16000 miljardin dollarin rajan. Sitten kun katto tulee vastaan, se on korotettu. Vaihtoehtona on ollut kaikkien valtion toimintojen äkillinen pysäyttäminen.
Ja onhan vanha totuus se että valtion velka on vaan verojen maksu, joka siirretään myöhempään ajankohtaan.

Jarkko Hietala

Se tässä koko hommassa onkin naurettavaa, että EU maiden yhteenlasketut valtion velat ovat noin 6,7 biljoonaa euroa. Kun EU maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on noin 13 biljoonaa euroa vuodessa. Eli velkaa on EU:ssa noin 51% vuotuisesta kansantuotteesta.

USA velkaa on 15,86 biljoonaa dollaria kun vuotuinen tuotanto USA:ssa on 15,61 biljoonaa dollaria. Eli velkaa on USA on yli 101% vuotuisesta kansantuotteesta.

Jenkit on taloudensa kokoon nähden kaksi kertaa enemmän velkaantuneita kuin EU ja Japani on neljäkertaa velkaantuneempi taloutensa kokoon nähden kuin EU. Kuitenkin puhutaan EU velkakriisistä ja kukaan ei ole kiinnostunut miten Japani ja USA kuolettavat valtavat EU aluettakin suuremman velkavuorensa.

Tuomas Sikander

Kähmintä- ja hyvä veli -puolue on puhunut.
Lisää näitä valtion ylempään virkamiehistöön, jossa ovat populaansa nähden jo n. kymmenkertaisesti yliedustettuina, niin ei ole pelkoa velan loppumisesta.
Mistähän päin ne korruptoituneimmat tuomarit ja kaiken maailman Zachariakset melkein aina tulevat?