Tiistai 18.6.2019

Helsingissä 450 milj. €:n urakka: ”Näin on menty metsään monta kertaa”

Luotu: 
10.9.2012 15:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Potilastietojärjestelmässä ihmetyttää sekä hinta että toteutus.

Helsingin terveyslautakunnan pitäisi ottaa huomenna kantaa Husin potilastietojärjestelmään.

Lautakunta kuitenkin jättänee potilastietojärjestelmästä lausumisen pöydälle. Lautakunnan puheenjohtaja kertoo olevansa asiassa pitkälti ”mediatietojen varassa”, ja hankkeen toteutus sekä kova hinta herättävät kritiikkiä niin mediassa kuin lautakunnan jäsenissä.

Valtavan hankkeen on arvioitu maksavan pääkaupunkiseudulla 450 miljoonaa ja koko maassa jopa 1,8 miljardia. Lautakunnan puheenjohtajan Jouko Malisen (sd.) mukaan lautakunnalla on tällä hetkellä hankkeen kokoon nähden liian vähän tietoa.

- En pysty sanomaan muuta, kuin että hinta on mahdottoman suuri. Meitä ei ole informoitu kuin hankkeen alkumetreillä ja nyt, tässä on oltu hieman pimennossa koko asian suhteen.

Malinen aikookin ehdottaa asian jättämistä pöydälle lautakunnan huomisessa kokouksessa, sillä aikataulu on hänen mielestään liian tiukka kunnolliselle lausunnolle. Hankkeen tähtitieteellinen hinta-arvio on kuitenkin tiedossa, ja se on omiaan herättämään kritiikkiä myös lautakunnassa.

Malisen mukaan ongelma on, että kun it-hankkeelle annetaan hinta-arvio, se yleensä myös täyttyy tai ylittyy.

- Harvoin it-hankinnat hinta-arvion alittavat.

Selvityksen potilastietojärjestelmästä on tehnyt konsulttiyhtiö Accenture. Helsingin Sanomat on kertonut Accenturen kaksoisroolista hankkeessa: selvityksessä päädyttiin suosittelemaan järjestelmää, jonka kanssa selvityksen tekijä Accenture tekee yhteistyötä.

Lautakunnan jäsen Hannu Tuominen (vihr.) on huolissaan etenkin siitä, että asialle ollaan jälleen laitettu suuri ohjelmistofirma, vaikka kokemukset niiden aikaisemmin toteuttamista projekteista eivät ole kovin kummoisia.

- Se arveluttaa, että ollaan laittamassa isoa rahaa sellaiseen tapaan tuottaa tietojärjestelmiä, jolla on menty metsään aika monta kertaa aikaisemmin ja aika kalliisti.

Tuomisen mukaan viimeisin esimerkki oli sekaannukseen johtanut VR:n lippujärjestelmäuudistus, jonka toteuttivat Tieto ja Accenture. Tuominen muistuttaa, ettei Suomessa kuitenkaan ole niiden lisäksi montaa toimijaa, joka pystyisi toteuttamaan suuria hankkeita. Hän kuitenkin toivoo, että tällä kertaa pienemmätkin toimijat otettaisiin huomioon.  

- Hintalappu on kova varsinkin, kun näillä isojen toimittajien ohjelmistoilla on taipumus epäonnistua aika pahasti ja kalliisti.

Myös Tuominen uskoo, että asia jää huomisessa kokuksessa pöydälle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Otto Gustafsson

Ottakaa selvää millä tavoin Kelassa ja maataloushallinnossa on tehty tukijärjestelmiä. Samalla tavoin toimimalla 1800 miljoonan kehityskustannukset voi hyvin olla mahdollista laittaa sadaosaan arvioidusta. Isot firmat tekevät määrittelyistä alkaen kaiken mielellään itse, koska pääsevät tekemään lisätöitä jokaisesta määrittelyistä unohtuneesta asiasta ja saavat avoimen piikin laskutusmallilla projektit venähtämään vuosien mittaiseksi puuroksi, josta ei synny mitään muuta kuin laskutusta ja epäkelpo järjestelmä.

Katsokaa miten kävi VR:n lipunmyynnin kanssa tai Ajoneneuvohallinnon tietojärjestelmän, jonka piti olla käytössä jo 10 vuotta sitten ja joka ei kai vieläkään ole valmistunut. Ennen pätemättömän it-päällikön tunsi siitä, että hän osti aina kaiken IBM:ltä, sopi se sitten tarkoitukseen tai ei ja 10-kertaiseen hintaan. Kun ostit isolta talolta, et voinut saada potkuja koskaan. Nykyään epäonnistuneen, budjetin ylittäneen ja aikataulultaan venähtäneen tietojärjestelmäprojektin tunnistaa siitä, että se on ostettu avaimet käteen pakettina vähintään yhdeltä seuraavista: Tieto, Logica tai Accenture.

lars rantanen

Kannattaa varmaan "säästää" lasten hyvinvoinnista (kuten huostaanotoista), jotta saatte tarvittavat varat kokoon. Ehkä myös johtajien "desing-huonekalujen" hankitaan jotain säästämisen jälkeen riittää=D
Uahhahhaa...