Lauantai 21.10.2017

Kaupungin lisäkulu 3 € / asukas? ”Miten tämän selittää veronmaksajille?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2012 15:11
Päivitetty: 
11.9.2012 15:23
|

Faktakulma

Uuden Suomen kuntavaalikiertue 2012 jatkaa Tamperen Johanneksen koululle (Erkkilänkatu 10) kello 18. Keskustelutilaisuuksien sarjassa kierrämme kymmenellä paikkakunnalla keskustelemassa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä kunnissa. Ilmoittaudu Vaasan, Seinäjoen, Oulun, Kuopion, Joensuun, Kotkan ja Jyväskylän tilaisuuksiin täällä!

Tampereen kaupunginhallituksen jäsen, Uuden Suomen kuntavaalikiertueen panelisti Mikko Aaltonen (vas.) ei lämpene terveyspalveluiden tuottamiselle yksityisten yritysten toimesta.

- Tampereen kaupungilla ei ole organisaatiota valvoa yksityisten tuottajien toimintaa. Ongelmiin puututaan huhupuheiden ja valitusten pohjalta, Aaltonen sanoo Uudelle Suomelle.

Tampereen kaupunki siirtyi kuntapalveluiden osalta niin kutsuttuun tilaaja-tuottaja-malliin vuonna 2007. Tuolloin kaupungin organisaatio hajautettiin tilaaja- ja tuottajapuoliin. Käytännössä kaupunki siis huolehtii tilaajana palveluiden saatavuudesta ja kaupungin yksiköt sekä omistamat liikelaitokset tuottajina niiden toteuttamisesta. Lisää tietoa Tampereen mallista.

Mikko Aaltosen mukaan kaupungin ostamissa palveluissa on havaittu joitain ongelmia. Terveyspalveluissa tärkeimmät ostopalvelukohteet ovat Attendon hoitama terveysasema Hervannassa sekä Pihlajalinnan terveysasema Kehräsaaressa.

Aaltonen mainitsee Tampereella ongelmia olleen sopimuksissa, joiden henkilöstömääriä ei ole kaikilta osin noudatettu.

- Kaupungin intressissä ei ole peitellä resurssipulaa. Esimies voi sanoa, että rahalla ei voi tuottaa palveluita. Yritykset toimivat eri logiikalla, sillä ne pyrkivät tuottamaan palvelut mahdollisimman pienillä kustannuksilla Aaltonen arvioi.

- Jos palveluiden ostamista lisättäisiin nykyisestä, pitäisi kaupungille perustaa oma organisaatio sitä valvomaan.

Ostopalveluiden valvonta kuuluu tällä hetkellä kaupungin tilaajayksiköille.

Kolmella eurolla enemmän

Vuonna 2010 valtion omistama tutkimuslaitos VTT julkaisi selvityksen, jossa vertailtiin Tampereen kaupungin Lielahden ja Pihlajalinnan terveysasemien toimintaa. 

Pihlajalinnassa henkilökunnan tyytyväisyys esimiestyöhön oli noin viidenneksen parempi. Samoin asiakkaiden tyytyväisyys oli noin kymmenyksen korkeampi.

Tutkimuksessa laskettiin myös terveysasemien palveluiden hinta suhteessa aseman palvelemaan väestöön. Kaupungin Lielahden terveysasema palveli asukasta 3 euroa halvemmalla kuin Pihlajalinna. Kaupungin terveysaseman kustannus oli 95 euroa asukasta kohden. Pihlajalinnassa kustannus oli 98 euroa.

Kolmella eurolla per asukas saatiin siis Tampereella selvä parannus sekä työntekijöiden että asiakkaiden viihtyvyyteen.

- Pienillä summilla saadaan merkittäviä parannuksia, mutta miten sen selittää veronmaksajille. Tampereen kaupungin budjetti on tällä hetkellä 30 miljoonaa euroa miinuksella, Aaltonen vastaa kysymykseen lisärahan käyttöön.

Tampereella kolmen euron lisäys terveysasemien budjettiin tarkoittaisi heti yli 600 000 euron lisäystä terveysmenoihin.

- Lähtökohta on, että ensin tuotetaan palvelut kaikille ja sitten katsotaan, mihin kehittämiseen rahat riittävät, Aaltonen sanoo.

Uusi Suomi lähetti Tampereen terveysasemien johdolle kysymyssarjan, jossa tiedusteltiin, miten ulkopuolisten palveluntuottajien toiminta on vaikuttanut kaupungin terveysasemien toimintaan. Emme saaneet vastausta vielä tiistaina iltapäivällä.

Uuden Suomen kuntavaalikiertue jatkaa tällä viikolla Tampereelle ja Lahteen. Tampereen tilaisuus järjestetään Johanneksen koululla (Erkkilänkatu 10) kello 18. Lahdessa keskustelutilaisuus pidetään Kirjaston auditoriossa (Kirkkokatu 31) kello 18. Ilmoittaudu täällä.

Faktakulma

Uuden Suomen kuntavaalikiertue 2012 jatkaa Tamperen Johanneksen koululle (Erkkilänkatu 10) kello 18. Keskustelutilaisuuksien sarjassa kierrämme kymmenellä paikkakunnalla keskustelemassa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä kunnissa. Ilmoittaudu Vaasan, Seinäjoen, Oulun, Kuopion, Joensuun, Kotkan ja Jyväskylän tilaisuuksiin täällä!

Hyväksytkö sosiaali- ja terveyspalvelujen ostamisen yksityiseltä tuottajalta kunnassasi?

884 ääntä annettu
Henkilöt: 
Jaa artikkeli: