Maanantai 20.11.2017

IT-hanke jäi pöydälle: ”100 milj. €:n haarukka - ei järkeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2012 14:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Potilastietojärjestelmä yhdistäisi koko pääkaupunkiseudun terveydenhoidon järjestelmät.
|

Helsingin kaupungin terveyslautakunta kävi tiistaina vilkkaan keskustelun pääkaupunkiseudulle suunnitellusta potilastietojärjestelmästä. Lautakunta päätyi jättämään asian pöydälle.

Terveyslautakunnan puheenjohtajan Jouko Malisen (sd.) mukaan suurin syy jättää asia pöydälle oli tiedon puute.

Potilastietojärjestelmästä tehdyssä selvityksessä on Malisen mukaan tarkennettavaa. Yksi asia on tietenkin järjestelmän hinta-arvio.

- Arviossa on 100 miljoonan euron haarukka. Ei ole järkeä heittää jotain lonkalta, Malinen sanoo.

Pääkaupunkiseudulle järjestelmän on arvioitu maksavan 350-450 miljoonaa euroa.

Malisen mukaan lautakunnan mielestä myös järjestelmäremontin vaihtoehtoisia toteutustapoja pitäisi voida vielä pohtia. Yksi vaihtoehto yhdelle yhtenäiselle järjestelmälle olisi kehittää terveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen järjestelmiä erikseen niin, että ne pystyisivät kommunikoimaan keskenään.

Yksi riski yhteisessä potilastietojärjestelmässä nimittäin on Malisen mukaan sitoutuminen yhteen ainoaan järjestelmätoimittajaan.

- Nyt ollaan riippuvaisia kolmesta isosta toimittajasta, mutta sitten oltaisiin riippuvaisia yhdestä toimittajasta.

Potilastietojärjestelmää esitteli lautakunnassa hankkeen johtaja Antti Iivanainen. Jos tähän mennessä tietoa on ollut liian vähän, nyt ongelma on päinvastainen: lautakunnan jäsenet saivat luettavakseen 200 sivua hankesuunnitelmaa ja kustannuslaskelmia.

Nivaskasta pitäisi selvitä kolmessa viikossa, sillä lautakunta kokoontuu seuraavan kerran 2. lokakuuta. Silloin lausunto on Malisen mukaan annettava.

Terveyslautakunnan kokouksessa oli paikalla neljä yhdeksästä varsinaisesta jäsenestä. Muut olivat lähettäneet kokoukseen varajäsenensä. Malisen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut vastuun välttelystä.

- Sellaistakin tapahtuu, että kun käsiteltävänä on hankala asia, lähetetään varajäsen paikalle, mutta nyt ei ollut siitä kyse, Malinen sanoo.

Myös hankkeen esittelijä Antti Iivanainen uskoo, että vähäinen osallistuminen on sattumaa. Iivanainen ymmärtää päätöksen jättää asia pöydälle.

- Varmaankin kyseessä on sen verran iso asia, Iivanainen sanoo.

Iivanaisen mukaan tiedon puute lautakunnassa on myös viesti hankkeen johdolle, että tietoa pitää jakaa paremmin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lilli Markkanen

Ammattimiehet arvioimaan, että järjestelmän hinnasta otetaan kaikki löysät pois. Ei ole kaupungin tai valtion tehtävä maksaa sellaisesta, mihin tuotteen toimittajalla ei ole kompetenssia. Esimerkkejä on mm. valtiolta pilvin pimein. Saktiot pitää olla sellaiset, että ne purevat esim. toimimattomuus tai myöhästymistapauksista. Sopimussakon pitää olla sellainen, että se puree eikä sellainen, että hinta vaan nousee. Vrt. Helsingin metromöhläilyt. Myös toimeksiannon pitää olla niin selkeä, ettei siinä ole tulkinnanvaraan;=J

Osmo Marttila

''Lautakunnan jäsenet saivat luettavakseen 200 sivua hankesuunnitelmaa ja kustannuslaskelmia.'' - Just. Kas kun ei 2000 sivua. Kaikesta näkee että tarkoitus on haudata todelisuus - vaikka sitten (dis)informaation määrään.

Ko lautakunnan jäseniltä ei voi, eikä saa, odottaa saati vaatia osaamista tällaisen dokumentaation hallitsemiseksi. He tuskin kuitenkaan ovat tiedonhallinnan korkeatasoisia ammattilaisia. Kyseisen hankesuunnitelman arviointi ja referointi päätöksenteon perusteeksi on annettava sekä erittäin ammattitaitoisten ja ehdottoman riippumattomien tiedonhallinnan parhaiden suomalaisten asiantuntijoiden tehtäväksi.

Ossi Onni

Eihän markkinatalous näin toimi. Se toimii niin, että tehdään tarjouspyyntöjä ja sitten tuottajat antavat tarjouksia ja halvin hinta/laatusuhde valitaan. Miksi ihmeessä jokin amätöörilautakunta lukee kustannuslaskelmia?