Tiistai 24.10.2017

20 €:n laskuja ilmestyy tyhjästä – ”Selvästi lainvastaista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.9.2012 10:05
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Kahdensadan euron ylimääräiset kulut tekstiviestien vastaanottamisesta. 20 euron lasku eräpäivämäärän siirroista. Tällaisia erikoisia laskuja ilmestyy pikavippejä ottaneille tietyiltä pikavippiyhtiöiltä ja niiden käyttämältä perintätoimistolta, varoittaa kuluttajavirasto.

–Kuluttajien kannattaa olla tarkkana, jos heiltä peritään Aeris-, Tromvelt-, M Aurora- tai EC Finland -nimisten pikaluottoyhtiöiden saatavia. Jos luoton tarjoamisessa tai perinnässä on käytetty epäasiallisia toimintatapoja, siihen on syytä reagoida, virasto tiedottaa.

Kuluttajavirastoon on tullut runsaasti yhteydenottoja GP-Perintätoimisto Oy -nimisestä perintätoimistosta, jota kyseiset pikavippiyhtiöt käyttävät. Aeriksen, Tromveltin, M Auroran ja EC Finlandin pikaluottoja ovat olleet muun muassa E-credit ja Hetivippi.

Kuluttajaviraston mukaan GP-Perintätoimisto on tehnyt pikaluottoyhtiöiden saatavista käräjäoikeuksiin haastehakemuksia. Velkomusasiat käsitellään käräjäoikeuksissa summaarisella menettelyllä, joka on tavallista oikeudenkäyntiä nopeampi. Lähtökohta on, että ellei velallinen vastusta haasteessa esitettyä vaatimusta perusteettomana, käräjäoikeus antaa tuomion haasteen mukaisesti.

”Pahimmillaan viestien vastaanottaminen ja niihin vastaaminen on maksanut lähes 200 euroa”

GP-Perintätoimiston tapauksessa kuluttajat voivat vastustaa haastetta, jos luoton tarjoamisessa tai perinnässä on käytetty epäasiallisia keinoja, kuluttajavirasto kertoo.

–Kuluttajaviraston saamien yhteydenottojen perusteella yhtiöt ovat muun muassa lähettäneet kuluttajille maksullisia tekstiviestejä, joissa kehotetaan ottamaan edullista lainaa, pyydetään asiakaspalautetta tai kerrotaan mahdollisuudesta siirtää eräpäivää. Myös viesteihin vastaaminen on ollut maksullista. Pahimmillaan kuluttajalle on tullut viestien vastaanottamisesta ja niihin vastaamisesta lähes 200 euroa ylimääräisiä kuluja, kuluttajavirasto kertoo.

–Yhtiöillä on myös ollut käytössään sopimusehto, jonka mukaan niillä on oikeus luoton takaisinmaksun viivästyessä siirtää eräpäivää oma-aloitteisesti ja veloittaa siirrosta 20 euroa. Tällainen sopimusehto on selvästi perintälain vastainen.

Kuluttajat eivät ole saaneet asiakaspalvelusta selvitystä saatavan perusteista. Asiakaspalveluun on myös ollut vaikea saada yhteyttä, koska se toimii vain sähköpostitse ja faksitse, eikä aina niilläkään.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on tehnyt yhtiöiden toiminnasta kesäkuussa tutkintapyynnön Helsingin poliisille törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta. Helsingin poliisilaitos tutkii asiaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Lilja

Sattuu sitä paremmissakin piireissä. Mulle tuli erään tunnetun perintäyhtiön perintäkirje, jossa oli 21 euron perintämaksu. Toki oli oma moka kun olin unohtanut maksaa yhden laskun.

Muistin heti, että ensimmäisellä "muistutuksella" saa periä max. 5 euron käsittelymaksun. Laki on sorvattu just meitä unohtelijoita varten.

Hätääntynyt virkailija perintäyhtiössä sanoi, että tässä on tapahtunut vahinko ja he ovat "vahingossa" sekoittaneet lomakepohjat. Hmm... uskoohan jotkut joulupukkiin.

Mietin vain, että on yhtiö saa melkoiset lisätulot sekoittamalla "vahingossa" lomakepohjan. Luulen, että kaikki eivät ymmärrä tehdä asiasta reklamaatiota.

Jari Teräväinen

Jos haluat tehdä kiusaa perintäyhtiölle, maksa se lasku 50 sentin erissä eräpäivään menessä ja viestisiirtona (sillei että kaikki laskun tiedot ymm tulee viestiin) ei viitesiirtona, viestisiirto maksa vatsanottavalle perintäfirmalle aikapaljon :P

Lilli Markkanen

Olen nuoruudessa harrastunut tuota esim. parkkisakkoihin, kun talousihmisenä tiesin, että maksu menee ns. clearing-tilille. Ja kun sitten muutama karhu tulee, ja ainakin ennen perintätoimia, lähettää kopsun maksusta, niin saattaa jotakin v...taa.

Jukka Mikkola

Eduskunta avasi aikanaan Pandoran lippaan hyväksymällä ”pikavippilain”. Ilmeisesti silloin oltiin sitä mieltä, että Suomi ei tarvitse jatkossa potentiaalisia veronmaksajia. ”Syyn ja seurauksen lain” mukaan, kuten edesmenneellä isälläni oli tapana joskus sanoa, nautitaan nyt seurauksista yhteiskunnassa.

Vähän faktaa: Ensimmäisellä vuosineljänneksellä otettiin pikavippejä 321 000 kappaletta arvoltaan 70 miljoonaa euroa. Toisella vuosineljänneksellä otettiin pikavippejä 384 000 kappaletta arvoltaan 94 miljoonaa euroa. Kolmannella vuosineljänneksellä otettiin…

Kansanedustaja Sampsa Kataja on oikealla asialla. Kiitos siitä Hänelle. Oikeuslaitos on muutenkin ihan riittävästi työllistetty.

Jukka Mikkola

Kommenttiin liittyen olen itsekin ihmetellyt usein samaa. Pykälä onkin hyvä tuoda tarkasteluun.

7 § (24.8.1990/769)

Törkeä kiskonta

Jos kiskonnassa

1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,

2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,

3) rikoksentekijä käyttää häikäilemättömästi hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa tai

4) rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti

ja kiskonta on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kiskonnasta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.