Sunnuntai 19.11.2017

Kannabis-ongelma Suomessa: “Tietämys mustavalkoista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.9.2012 18:02

Suomessa kasvaa monisyinen kannabisongelma: kannabiksen käyttö lisääntyy ja sen seurauksia vähätellään, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

– Tietämys  kannabiksen käytön, kasvatuksen ja myynnin seurauksista ovat puutteellisia ja usein mustavalkoisia, EHYT kertoo.

Ongelmana on nuorten lieventyneet asenteet kannabista kohtaan. Yksi suuri syy asenteiden lieventymiseen on EHYT:n johtavan asiantuntijan Kim Kannussaari mukaan se, että kannabiksesta on alettu puhua ja kokemuksia jaetaan erityisesti nuorten keskuudessa.

– Huomataan, että ei sille kaverille kovin pahasti käynytkään. Kukaan ei aloita päihteiden käyttöä yksin, vaan sosiaalinen puoli on aina mukana kuviossa, Kannussaari kertoo Uudelle Suomelle.

Kannabisrikosten rangaistuksissa pitäisi Kannussaaren mukaan ottaa huomioon myös sosiaaliset vaikutukset erityisesti nuorten kohdalla.

– Ei ole johdonmukaista hankaloittaa opiskeluun ja työhön pääsyä sillä, että kokeilusta koituvat seuraukset pahimmassa tapauksessa syrjäyttävät nuoren yhteiskunnasta, Kannussaari sanoo.

EHYT ry:n eilen torstaina järjestämässä kannabisakatemiassa etsittiin ratkaisua Suomen kannabisongelmaan.

Tilaisuuteen osallistui 300 päihdealan asiantuntijaa ja kannabisaktiivia. Seminaarissa pohdittiin erityisesti kannabiksen käytön aiheuttamia rikosoikeudellisia seuraamuksia ja käyttöä kohtaan esiintyviä, lieventyneitä asenteita.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Nieminen

Eikös EHYT tässä nyt itse edusta juuri tuota moittimaansa mustavalkoista asennetta? Kun nuoret puhuvat asiasta ja tieto kulkee, EHYT hermostuu, kun tämä kokemuksen tuottama tieto ei olekaan niin puhtaasti kielteistä kuin he haluaisivat.

Sari Aalto-Matturi

Päinvastoin, Tommi. Et tainnut olla mukana seminaarissa? Kannabiksesta on syytä käydä puoleen ja toiseen kiihkotonta keskustelua, ja nimenomaan sitä EHYT ry:n seminaarissa haluttiin edistää. Mustavalkoisuutta esiintyy sekä puolustajien että vastustajien joukossa.

Tommi Nieminen

En ole ollut missään seminaarissa enkä edes tiedä, missä sellainen järjestettiin, koska uutinenkaan ei sitä kerro. Mutta jos uutiseen on luottaminen, asenne on kovasti sellainen, että puhua ei saisi lainkaan, jos asenne siitä lientyy.

Henry Vistbacka
Vastaus kommenttiin #6

Jo jonkin aikaa päihdepolitiikkaa seuranneena ja päihdepoliittiseen keskusteluun osallistuneena, kokemukseni kyseisestä seminaarin tavasta käsitellä aihetta oli pääosin positiivinen. Uuden Suomen artikkeli tapahtumasta oli mielestäni vajavainen eikä tuonut esiin tapahtumassa käydyn keskustelun laajuutta.

Aiheesta uskallettiin puhua erilaisista näkökulmista yllättävänkin avoimesti. Tapahtuman puheenjohtajana oli jo pitkään mielekkäämpiä päihdepoliittisia ja päihteiden käyttöön liittyviä yhteiskunnallisia käytäntöjä ja keskustelua peräänkuuluttanut tutkija Mikko Salasuo. Monia hyviä puheenvuoroja:

- Tutkija Jussi Perälän esitelmä "Yhteisöllisyys kannabiksenkäyttäjien keskuudessa"
- THL:n Pekka Hakkaraisen neutraali, kyselytutkimuspohjainen selvitys kannabikseen liittyvien asenteiden ja käyttömäärien tilastoista Suomessa
- Päihdevalistaja Elina Kotovirran puhe päihdevalistuksen haasteista (käsitteli molempiin suuntiin kriittisesti päihdevalistuksen konventioita)
- YAD:n toiminnanjohtaja Rosita Juurisen esitelmä "Kannabishaittojen humaani ehkäisy ja vähentäminen", joka käsitteli mm. YAD:n tuoretta Myssy pois silmiltä -kampanjaa, jossa on peräänkuulutettu rangaistuslinjan kyseenalaistamista (olkoonkin, että esimerkiksi varsinaista käytön dekriminalisaatiota ei yhäkään uskalleta ehdottaa) ja pyritty luomaan tilaa kannabiksenkäyttäjien ja -kasvattajien puheenvuoroille
- Puheenvuorossaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Heini Kainulainen kyseenalaisti vahvasti rangaistuslinjan
- Puhumassa oli myös Suomen Virallinen Kotikasvattaja Mikko Pekkola

Kaikki puheenvuorot eivät olleet erityisen monipuolisia tai analyyttisiä; erityisesti mieleeni jäivät Suomen Vanhempainliitto RY:n Tuomas Kurttila, jonka väheksyvästä asenteellisuudesta tuli mieleen vähän jonkun koulukiusaajan käytös, sekä huumepoliisi Jonna Saavalainen, josta saamani vaikutelma oli, ettei puhuja itsekään oikein usko sanomaansa, ja jonka kommenteista toisaalta tuli vaikutelma, ettei puhuja olisi arvioinut käsityksiään ollenkaan kriittisessä valossa tai tutustunut aiheeseen liittyvään tutkimusaineistoon.

Yleistuntumani oli joka tapauksessa, että tapahtuma oli varsin tarpeellinen, ja teki tärkeää työtä päihdepoliittisen keskustelun ohjaamisessa humaanimpaan, rationaalisempaan suuntaan. Kyllä Suomen päihdepoliittisessa ilmapiirissä ja käytännöissä on vielä valtavasti parantamista, siitä ei ole epäilystäkään, eikä kukaan vieläkään tosissaan uskalla ehdottaa sitä mahdollisuutta, että laittomiin huumeisiin liittyiä ongelmia voitaisiin saada hillittyä luopumalla käyttäjien rankaisusta ja ottamalla huumeiden valmistus ja myynti kokonaisuudessaan julkisten instanssien haltuun, pois rikollisorganisaatioiden käsistä. Mutta iso laiva kääntyy hitaasti.

Hauskana bonuksena, kaikille keskustelijoille jaettiin järjestäjien toimesta jonkinlainen chilinkasvatussetti.

Tapahtumaan liittyviä powerpoint-esityksiä voi katsoa osoitteesta http://www.ehyt.fi/fi/koordinaatio/kannabisakatemia

Johan Von

Eihän siitä enää voida niin tehdä. Täällä kaikista tehdään suuri juttu. Se varmaan on syy suomessa olevaan juopotteluun. Siihen ei vaan voida asiallisesti suhtautua. Samoin ei kun kyse on kannabiksesta. Mustan kun joskus amerikasta tuloni jälkeen kirjoitin, ettei se marihjuana ihan rappiolle vie. Tunsin niin paljon opiskelijoita jotka sitä viikonloppuisin käytti. Eivät he karjuneet humalaansa kuin suomessa eikä örveltänee missään. olivat hiljaisia hymyileviä. Viikot opiskelivat todella ahkerasti. kun täällä kerron tuomittiin he heti narkkareiksi. Kyllä minä niitäkin näin jotka piikitti itseään heroiinilla. Eivät heistä monikaan opislellut. Vaikka suomi on hyvin Pisa jutussa pärjännyt niin yleistietous oon todella alle peruskoulun.

Juhani Vinberg

Moneen asiaan voi liittyä väärinkäytön riski. Seksi, viina, tupakka, kannabis, lääkkeet - näiden väärinkäyttäjät sotkeutuvait huimausaineisiin ja aiheuttavat läheisten kärsimyksen. Addiktioon taipuvaiset ihmiset pitäisi yrittää tunnistaa ja kohdistaa heihin rehabilitointi. Nyt addiktit joutuvat rikoksen poluille ja elämä menee hukkaan.

Hannu Holopainen

Ei ole johdonmukaista hankaloittaa opiskeluun ja työhön pääsyä sillä, että kokeilusta koituvat seuraukset pahimmassa tapauksessa syrjäyttävät nuoren yhteiskunnasta, Kannussaari sanoo.

Ei ole myöskään johdonmukaista rangaista pelkästä käytöstä/kokeilusta nuoria. Toivottavasti EHYT ja muut ymmärtäisivät, että käytön dekriminalisoinnilla olisi enemmän positiivisa, kuin negatiivisia vaikutuksia. Moni varmasti tietää useammankin menestyjän, joka on joskus nuoruudessaan kokeillut kannabista. Olisiko maailma parempi paikka, jos he olisivat jääneet kiinni ja saaneet rikollisena leiman?

Jaakko Mäki

On niin vaikeaa olla puolueeton kun kohdellaan kuin suuremmankin luokan rikollista vaikka rikoksesi kohdistuu ainoastaan omaan henkilöösi, tai olla kiihkoton kun nykyinen rangaistus- ja pelotepohjainen päihdepolitiikka ajaa ihmisten syrjäytymistä, omaisuusrikollisuutta ja järjestäytyneen rikollisuuden ansioita.
Ole nyt sitten rauhallinen kun poliisi suorittaa suorastaan stasimaisia salaisia kotitarkastuksia ja tähän niin yksilöitten kuin yhteiskunnankin kannalta lähinnä haitalliseen farssiin tuhlataan hurvittomia summia sinun, minun ja naapurin matin masseja..

Mikko Nummelin

Yksi uudehko syy kannabisvastaisuuteen voi olla se, että sen käyttötapa on samantapainen kuin tupakan ja se jakaa joitakin haittoja tämän kanssa. Kun joidenkin ideologisena tavoitteena on "savuton sukupolvi", niin se tärveltyy, kun poltettava valikoima lisääntyy ja yleensä joidenkin savujen henkeen vetäminen lisääntyy.

Hannu Rautomäki

Valtiovalta yrittää potkia tutkainta vastaan, vaikka kannabiksen käyttö tulee yleistymään jatkossakin.
Sitä ei juuri tarkastella, missä mittasuhteessa rangaistukset ovat.
Vastaavasti lainsäädännön puitteissa viinan juonnistakin tulisi jaella sakkoja ja jaella rikosrekisterimerkintöjä, kuten nykyisin kannabiksen osalta toimitaan.
Järkevääkö?

Juha Järvinen

Uutisesta: "Kukaan ei aloita päihteiden käyttöä yksin"

Tuossa on ironisesti mustavalkoinen näkemys. Suomessa on paljon syrjäytyneitä ja internetistä löytää kyllä tietoa, joten päihteiden käytön aloittaminen "yksin" ei liene mitenkään tavatonta.

Järkevintä olisi dekriminalisoida kannabiksen, kuten muiden laittomien päihteiden käyttö. Täten ongelmakäyttäjien olisi helpompi hakeutua hoitoon ja ne ketkä osaavat pitää käyttönsä yhteiskunnalle haitattomissa rajoissa jätettäisiin rauhaan. Alkoholin kieltolaista ei olla opittu juuri mitään. Suomessa ikävä kyllä uskotaan näissä asioissa liikaa lakiin ja rangaistukseen, jonka seuraukset aiheuttavat pääasiassa turhaa työtä ja käyttäjien leimaamista rikollisiksi.

Sami Hyrskylahti

Tässä muuten tuoreimpia tutkimustuloksia Yhdysvalloista:

"While it may not settle the debate over how drug use begins, researchers found that alcohol, not marijuana, is the gateway drug that leads teens down the path of hard drug use, according to a new study that will be published in the August edition of the Journal of School Health."

http://www.isciencetimes.com/articles/3400/20120711/alcohol-marijuana-ga...

Nina From

Tykkäätkö, jos lapsesi käyttää kannabista?

Asenne ratkaisee: kyllä-ei, laillista-ei. Pitäisikö kaikkea saada kokeilla? Miksi? Mitä tarkoittaa, että lapselle asetetaan rajoja, opetetaan sääntöjä, suojellaan vaaroilta ja tässä tapauksessa päihteiltä? Kenelle se kuuluu?

Mitä kannabis on?

Tuoteseloste: hamppukasvista (Cannabis Sativa) saatavien erilaisten valmisteiden yleisnimitys. Marihuana on valmistettu kasvin kuivatuista kukista, lehdistä ja varsiosista, hasis pihkasta. Kannabisöljy on valmistettu tislaamalla. Päihdekannabista käytetään yleisimmin vesi- tai tavallisessa piipussa tai sätkissä polttamalla, mutta voidaan käyttää myös sekoitettuna ruokaan tai juomaan (leivokset, tee).

Laillinen asema: luokiteltu huumausaineeksi. Kannabis pysyy elimistössä pitkään (poistumisaika voi olla jopa viikkoja), ja näin ollen voi aiheuttaa rattijuopumustuomion päiviä tai jopa viikkoja käytön jälkeen.

Niin, kyse on päihteestä. Sitä voisi tehdä kotona, yksin, porukassa, lasten läsnä ollessa, jos se olisi laillista ja suotavaa. Miten vältettäisiin se, etteivät lapset altistu samassa sisätilassa kyseiselle aineelle, aikuisen poltellessa? Onko esimerkillistä näyttää tupakoinnin tyyppistä toimintaa ja jota nykyisin kovin arvostellaan (tupakointia ja tupakoitsijoita), suorastaan syyllistetään ja jopa herjataan toisen luokan kansalaiseksi. Tupakointi on laillista, siitä maksetaan verojakin. Hyvää on se, että tupakointiin on tullut tiettyjä rajoitteita, ravintoloissa, työpaikoilla ja monessa paikassa sekä se, että se on tavallaan tehty näkymättömäksi kaupoissa. Rajoitusten, asennemuutoksen ja valistuksen ansiosta tupakointi onkin vähentynyt Suomessa.
Konkreettisesti: vähenemiseen on vaikuttanut myös lisääntynyt keskustelu tupakan riippuvuutta aiheuttavasta luonteesta ja nuorten vierotuspalvelujen kehittyminen erityisesti puhelinpalveluissa ja verkossa. Onkin erinomaista, että juuri nuorten saavuttamiseksi käytetään oikeita, vuorovaikutuksellisia välineitä sekä lisätään resursseja (unohtamatta mm. vapaaehtoistyötä, joka ei välttämättä näy ”isossa kuvassa”, mutta tuntuu).

Muutama fakta kannabiksesta

Kannabiksen savu koostuu 400 kemikaalista, joihin kuuluu 60 erilaista kannabinoidia. Kannabiksessa on 50 % enemmän karsinogeenisiä polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä – naftaliinia, bentsantraseenia ja bentspyreeniä – kuin tupakassa. Tutkijoiden mukaan kannabiksen myrkyllisten aineiden haittavaikutuksia lisää se, että kannabiksen savua hengitetään syvemmälle keuhkoihin kuin tupakansavua. Tutkijat arvioivat, että 3-4 kannabissavukkeen polttaminen päivittäin aiheuttaa vastaavanlaisia vaurioita keuhkojen limakalvoille kuin 20 tupakan polttaminen.

Käytön välittömät vaikutukset vaihtelevat suuresti eri käyttäjillä
• Keskushermostovaikutukset, johon liittyy aluksi usein mielihyvän tunnetta: puheliaisuutta, iloisuutta ja estojen katoamista
• Voimakas makean himo
• Ajan, paikan, nopeuden ja etäisyyden arvioinnin heikentyminen
• Koordinaatio- ja reaktiokyvyn sekä lähimuistin huononeminen
• Aistikokemusten voimistuminen, aistiharhat ja sekavuustilat
• Fyysisinä oireina pulssin kiihtyminen, silmien verestäminen, silmien, suun ja nielun kuivuminen, huimaus ja yskä

Pitkäaikaisen käytön vaikutukset (vaihtelevat eri käyttäjillä)
• Sietokyvyn kehittyminen -> annoskoon suureneminen
• Väsymys, haluttomuus, ahdistuneisuus ja masennus
• Persoonaan ja sosiaaliseen elämään liittyvät muutokset
• Oppimis- ja keskittymiskyvyn heikentyminen
• Passiivisuus käyttäytymisessä, käytöshäiriöt
• Ärsytys ja tulehdukset hengitysteissä
• Elimistön hormonihäiriöt
• Suun, nielun ja ruokatorven alueen syöpäriskin lisääntyminen
• Erilaiset mielenterveyden ongelmat
• Eräiden sairauksien, esim. astman, keuhkoputken tulehduksen, skitsofrenian ja alkoholiriippuvuuden pahentuminen

Riippuvuus: kannabiksen käyttö voi aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

Vieroitusoireet: univaikeudet, vilunväreet, hikoilu, lihas-, vatsa- ja päänsärky, vapina, ruokahaluttomuus, harhaisuus, masentuneisuus, ärtyneisyys ja levottomuus.

Länsi-Uudenmaan poliisin tietojen mukaan suurin osa huumeiden käyttäjistä on yli 20v, mutta pääkaupunkiseudulla jopa alle 15v lapsia on jäänyt kiinni kannabiksen ja muiden huumaavien aineiden käytöstä. Kotikasvatus on lisääntynyt ja lisännyt myös tarjontaa. Kannabista pidetään jopa trendihuumeena, jota yhä nuoremmat käyttävät.

Länsiväylä teki selvitystä PK-seudun tilanteesta, kun alkukesästä Espoossa jäi kiinni 12v lapsi, kannabiksen käytöstä. Espoossa tilanne huumeiden kiinni jääneistä alle 15v lapsista on pysynyt kohtalaisen samalla tasolla, Vantaalla ja Helsingissä kiinnijäämismäärät ovat olleet kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn tulokset (2010) kertovat sen, että 12 % PK-seudun 8-9-luokkalaisista (14-16v) oli kokeillut kannabista tai hashista ainakin kerran. N. joka seitsemännelle ystävä tai tuttava oli tarjonnut huumeita. Yli puolet tunsi nuoren, joka on kokeillut huumeita.

Päihteiden sekakäyttö on lisääntynyt. Kaikki tiedämme, ettei se ole hyvä asia. Vaikutukset masennuksien lisääntymiseen, kasvaviin itsemurhien määrään, väkivallan, ilkivallan sekä riitojen ja muiden valitettavan negatiivisten asioiden lisääntymiseen kasvavat.

Yleisönkirjoituksia jonkin verran seuranneena tulen siihen johtopäätökseen, että ihmisillä ei ole vieläkään riittävästi tietoa kannabiksen haitallisuudesta ja mihin se yleisesti ottaen johtaa. Siksi kommentit ovat ei-juu-kylläpäs-mutta kun-eipäs-en tiedä--tunnen jonkun käyttäjän –tasoa. Siis edelleen, valistuksen ja tiedon puutetta. Onneksi monilla on netti, josta erittäin helposti googlaamalla löytää viranomaisten sekä muiden tietoa asiasta antavien tahojen sivustot (esim. alla annetut tietolähteet), joilla kerrotaan kattavasti tämänkin päihteen aiheuttamista ongelmista. Onneksi monilla on vanhemmat, jotka valistavat ja vastustavat huumeiden kokeilua ja käyttöä. Toivon, että kouluissa edelleen käsitellään päihdeasioita, käydään kertomassa kokemuksista sekä tilanteista, joihin päihteiden käyttö on vienyt.

Mielestäni on aivan typerää ja lyhytnäköistä laillistaa kannabista. Se on päätä sekoittava huume, joka aiheuttaa riippuvuutta. Tavoitteenamme pitäisi olla päihteettömyyden lisääminen yllä mainituin keinoin. Vanhempien tulisi näyttää hyvää esimerkkiä lapsilleen, tässäkin asiassa. Jos yhteiskuntailmapiirin rajoja päihteiden käytön osalta siis väljennetään, on erittäin todennäköistä, että käyttö lisääntyy, jokaisen ikäryhmän osalta. En väitä, että ongelma esim. kannabiksen kotikasvatuksen osalta poistuu, saatikka käyttö loppuu kokonaan, jos edelleen aine kuuluu laittomien joukkoon, mutta lainvoimaisellakin kiellolla on merkityksensä.

Kysymys: mitä hyvää kannabis tai muut päihteet tuovat elämään? Oma vastaukseni: ei mitään!

Mika Lehtinen

Nina, ajattelin ensin että kommentissasi olisi hyvät perusteet, mutta kun sanomasi olikin mielikuvituksella väritetty, en voi olla kommentoimatta.
"Vaikutukset masennuksien lisääntymiseen, kasvaviin itsemurhien määrään, väkivallan, ilkivallan sekä riitojen ja muiden valitettavan negatiivisten asioiden lisääntymiseen kasvavat. "
Otat niin vaikeita ongelmia esille, silloin kun käsittelet kannabista, luuletko todella että asioilla on noin suora yhteys? Eikö yhteiskunnassamme ole hieman loogisempiakin, ja samalla monimutkaisempia, selityksiä, kuten jatkuva kilpailu tai yleensäkin individualistisuus.

Väkivaltainen.. kaikkea sitä kuuleekin. Olisit sanonut edes että laiska.

Nina, kuinka paljon olet ajatellut ihmisen vastaanottokykyä? Ts. mikä on tehokasta valistusta? Ketä yrität suojella? Kohtuukäyttäjää et ainakaan. Kaikkia lapsia et pysty pelastamaan, heidän pitää ymmärtää lopulta asiat itse.
Varo sanoja "typerä,lyhytnäköinen" yms toisia aliarvioivia termejä, äläkä hahmota asiaa vain lapsien kautta, siis jos haluat eteenpäin vievää dialogia. Minusta ainakin asian perustelu lapsilla on huvittavaa. LAITTOMUUS EI ESTÄ LAPSIA SAAMASTA AINEITA, eikä laittomuus ainakaan helpota perheen dynamiikkaa vaikeuksia kohdatessa.

Josta tulikin mieleeni: onko sinusta lapsi ja nuori sama asia?
Jos oikeasti haluat lapsia suojella, niin kannattaisi ryhtyä kieltämään alkoholi. Kiinnostaisi myös tietää asenteesi siihen.

Nina From

Hei.

Olen kaikkia päihteitä vastaan. En näe niissä mitään hyvää. Selvänä oleminen on normaali olotila. Tyrskyjä tulee jokaiselle elämän aikana vastaan, eikä päihteitä käyttämällä asiat parane.

En kuvittele, että kirjoittamalla yllä olevan tekstini, olisi vaikutusta kaikkiin ihmisiin ja mielipiteitähän saa jokaisella onneksi olla. Toivon kuitenkin, että luokittelemalla esim. kannabis edelleen laittomaksi, voidaan vaikuttaa arvoihin ja asenteisiin. Yksikin, joka jättää kokeilematta, kun tietoisuus aineesta ja sen aiheuttamista vaikutuksista, jotka eivät näytä listan mukaan positiivisilta, lisääntyy, on pelastettu henkilö. Eihän ihmiskauppaakaan ole voitu kitkeä...vaikka se olisi lailla kielletty. Tavoitteita täytyy kuitenkin olla.

Lapsen ja nuoren erottaminen, miten? 18-v on toki täysi-ikäinen, muutoin on ehkä vaikeaa vetää tarkaa viivaa siihen, missä lapsuus loppuu ja nuoruus alkaa tai mikä siis kriteeri onkaan...

Taustatiedot näyttävät kirjoituksestani puuttuvan, olen selvitellyt niitä irtihuumeista.fi, paihdelinkki.fi -sivustoilta, sekä lukenut muutamia artikkeleita ja yleisönosaston kirjoituksia.

Otin kirjoituksessani pääasiassa kantaa kannabikseen, mutta toki kirjoitin myös sekakäytön lisääntymisestä sekä päihteistä yleensäkin.

Olen kahden teini-ikäisen tyttären äiti, joten päihteet, mukaan lukien alkoholi, ovat toki olleet jo monta vuotta pohdinnassa ja erityisesti on mietityttänyt, miten voisin auttaa tai antaa ohjeita tyttärilleni, jotta eivät päihteiden pariin ajautuisi. Toistaiseksi olen onnistunut mielestäni hyvin, joten kyllä kait voin sanoa, että olen suojellut ainakin omia lapsiani. Ps. pidän heitä nuorina, teineinä ja lapsinani, vaikka ovat 16- ja 18-vuotiaita. Työni tämän asian parissa tulee myös jatkumaan...

Henry Vistbacka

Jos lapsesi kaikista varotoimenpiteistä huolimatta päätyisi kokeilemaan kerran esimerkiksi kannabista ja jäisi siitä kiinni, kannattaisitko sitä, että hänelle jäisi poliisin rekistereihin pysyvät merkinnät, ja että hän saisi potkut työ/opiskelupaikastaan?