Maanantai 17.6.2019

Oulun nettiuhkaaja 14-vuotias

Luotu: 
21.11.2007 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Poliisi epäilee oululaista 14-vuotiasta poikaa Pateniemen lukiota kohtaan tehdystä uhkauksesta, kertoo verkkojulkaisu kaleva.plus.

Kaleva kertoo, että poliisin mukaan poika ei ole lukion oppilaita vaan hän käy vielä yläastetta. Tapauksesta ei ole tullut mitään viitteitä, että uhkaus olisi oikeasti aiottu toteuttaa.

Oululaisessa Pateniemen lukiossa oltiin varuillaan nettiuhkauksen takia, koska internetin keskustelupalstalta oli löytynyt nimimerkillä "Sturmgeist 2nd 27.11.07 Oulu, Patelan lukio" viesti, jonka tulkitaan uhkaavan lukiota.

Oulun poliisi tutki tapausta viime viikosta lähtien.

– Näihin uhkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti. Teemme selvityksiä ja pyrimme tutkimaan, kuka uhkauksen on nettiin tehnyt, rikoskomisario Antti Luoto Oulun poliisista kertoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

412B

Nuori poika on saanut mallin tietenkin viimeaikojen surullisesta tapauksesta.
Mutta miten on lehtien päätoimittajat keskustelupalstojen pitäjät?

Onko valvonta kunnossa vai onko mainoseurot tärkeämpiä, kuin mahdollisimman paljon katsojia ja kirjoittajia. Määrä korvaa laadun ja turvallisuuden.

Netissä on useita keskustelupalstoja joissa kommentteja ei lueta etukäteen, kuten täällä. Niillä saa, voi ja sallitaan kirjoittaa mitä päähän pälkähtää.
Kyse ei ole välttämättä nuorista henkilöistä, vaan pahaa oloaan on nimimerkin turvissa purkamassa aikuisetkin. Kun sitten provoisoiva kommentti saa vastaansa toisen kenties vielä provoikatiivisemman kommentin alkaa järki ja ymmärrys kadota.

Selailtuani näitä satoja keskustelufoorumeja lähes kaikissa nimimerkit riitelee keskenään verisesti. Uhkailee toisiaan ja itse asian otsikko on kadonnut jo aikaa sitten.

Sama julkaisu varjelee oman paperijulkaisunsa linjaaerittäin tarkasti, mutta netissä mellastetaan.
Siihen on vain yksi apu. Sellainen kuin täällä.

Sananvapaus on hyvä asia, mutta sen nimissä ei voi eikä saa kaikkea hyväksyä.

Medialla on iso vastuu netissäkin, minne on vapaa pääsy lapsillakin. Sitä samaa vastuuta kaipaan myös nettiin. Samaa vastuuta kaipaan myös televisoon, jossa uutiset ovat joskus oikeaa realityä. Onneksi meillä sentään ei julkaista kaikkea. Ei esimerkiksi itsemurhapommitajan jälkeensä jättämää videoa.

Jos kaikki nettijulkaisut jollakin tavalla valvottaisiin, niin asioihin voitaisiin puuttua ennekuin tapahtuu mitään. Moni sanoo tehtävää mahdottomaksi ja sananvapautta rajoitvaksi, mutta onko asiaa edes tosissaan mietitty. Ei kukaan julkisuudenkipeä kirjoita uhkailujaan sinne, missä niitä ei kukaan löydä.

Tunnettuus tuo mukanaan vastuun. Vastuu tarkoittaa sitä, että ei kirjoiteta totuudenvastaisesti eikä myöskään rikota lakia. Tästä on kyse.

tapioneva

412B: Nuori poika on saanut mallin tietenkin viimeaikojen surullisesta tapauksesta. Mutta miten on lehtien päätoimittajat keskustelupalstojen pitäjät?

* Tiedonvälitys on puhelunvälittämistä ja kirjeen tai lehden kantamista. Yhden teorian mukaan Päivälehden päätoimittaja on voimaministerin arvoinen herra, jonka edessä kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen tulee olla rähmällään. Lehdistö on neljäs valtiomahti. Toisen teorian mukaan tiedonvälittäjä on kuin maantie, vesiväylä, rautatie, puhelinlinja, postinkantaja tai lennätinlanka, joka on vain mielipiteiden tai tosiasiakuvausten logistiikan osa.

* Maailman suurimmat rikokset on tehty puhelinlaitoksen ja tiehallituksen avulla. Montaa maanpetosta, pankkiryöstöä, hyökkässotaa jne. ei olisi tehty ilman molempia.

* On hyvä, että koulutappajat raportoivat aikeistaan jo etukäteen. On paljon helpompi koota yksi tekijä ja kymmenen häirikköä verkosta kun jälkikäteen ihmetellä, miten paljon lukkoja ja vartioita, opettajien taistelukoulutusta ja aseistusta turvallisuus vaatisi koko koululaitokselta.

* Terrori oikeastaan on kommunikaatiota. Sen oma vaikuttavuus on monissa maissa vähäisempää kuin liikenneonnettomuuksien vuotuisvaikutus, mutta se pakottaa keskustelemaan.

* Tiedonvälittäjillä ei ole viranomaisten valtuuksia selvittää rikosepäilyjä ja yhden palstan jatkuva valvonta on keskeytymätöntä viisivuorotyötä. Monellako palstan pitäjällä on mahdollisuus palkata viisi täysipäivästiä sensuroimaan yhtä palstaa?

* Mitäpäs jos Pateniemen uhkaus olisi sensuroitu palstalta ja koululle olisi tiistaina tullut kaksi henkilöä vaikkapa voimakkaiden ilmakiväärien ja varsijousien kanssa? Juurihan Suomessa on pinnalla juttu, jossa yksi surmasi kaksi tyttöä varsijousella. Miten juttu vaikuttaisi jälkikäteen yhden tai kahden uhrin jälleen joukkotiedotusvälineissä esimerkiksi opetusministerin ja koulutoimenjohtajan tai rehtorin näkökulmasta?

* Jokelan tapaus pani koululaiset ja opiskelijat seuraamaan verkkoa. Tämä tarkoittaa, että poliisi saa ilmiantoja tehokkaammin kuin valittamalla keskusrikospoliisin resurssipulaa. Toisekseen nykyään sähköpostilla voi antaa asian tiedoksi melko tehokkaasti myös ulkomailla, kun huoli on kansainvälinen.

* Onkohan kukaan miettinyt, miten koulut esimerkiksi Israelissa suojataan? Jokaisella opettajalla (naisten asevelvollisuus) on hyvä sotilaskoulutus ja maassa kertausharjoitellaan jatkuvasti. Yhteydet toimivat ja helikopterit pörräävät.

* Kun kansainvälinen terrorin vastainen sota kiihtyy, voivat koulut olla yksiä pehmeistä kohteista kotirintamalla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Beslanin_koulukaappaus