Lauantai 19.8.2017

Aurinko toimii oudosti - tutkijat ymmällään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2009 15:55
  • Kuva: Euroopan Avaruusjärjestö ESA
    Kuva

Auringon poikkeuksellinen toiminta hämmästyttää aurinkotutkijoita. Auringon aktiivinen kausi on päättymässä, ja samalla kosmisten säteiden määrä on noussut korkeimmalle tasolle yli 50 vuoteen.

Auringon toiminnan hidastuminen voi viilentää maapallon ilmastoa ja siten muuttaa jo tehtyjä ilmastoennusteita. Tarkkaa tietoa Auringon toiminnassa tapahtuneiden muutosten vaikutuksesta ilmastoon ei kuitenkaan ole olemassa.

– Me toivomme, että nyt voimme saada entistä paremmin tietoa siitä, miten Auringon toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta kertoo.

Viimeisten 70 vuoden aikana Auringon toiminta on ollut poikkeuksellisen aktiivista. Edellinen näin aktiivinen jakso oli keskiajalla. Tänä aikana aurinkopilkkujen ja -purkausten määrä on lisääntynyt. Nyt aktiivisuuskausi on kuitenkin päättymässä, josta tutkijat ovat yllättyneet.

Yli sata aurinkotutkijaa kokoontuu keskiviikkona nelipäiväiseen kokoukseen Saariselälle tunturi-Lappiin. Tutkijat keskittyvät muun muassa Auringossa tapahtuneisiin muutoksiin ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

reeti.

Ilmaston muutos on peruttu!

Muutenkin vouhkaaminen ilmaston lämpenemisestä on turhaa hössötystä: Kyse on aivan normaalista kausivaihtelusta. Maapallon lämpötila on kautta historian vaihdellut eikä tämänkään kertaisessa lämpenemisessä ole kyse muusta kuin normaalista ilmiöstä.

Vieras

Kun rikkipäästöjä rajoitettiin ankarasti niin happosateet loppuivat. Kun freonit kiellettiin niin otsonikerroksen tuhoutuminen loppui. Kun hiilidioksidipäästöt on lopetettu, niin ilmaston lämpeneminen loppuu eikä kukaan viitsi enää aiheesta meteliä pitää. Valitettavasti siihen taitaa mennä aika paljon kauemmin kuin kymmenen vuotta.

1940-luvulla Suomessa pelättiin kauheasti puna-armeijaa, vaan ei niitä neuvostopanssareita vieläkään näy Helsingin kaduilla. Taisi olla turhaa uhkakuvahypeä koko juttu.

PhD

Hyvä kommentti. Tuo ylläoleva kannattaisi kaikkien "itseajattelevien veronmaksajien" lukea tarkkaan. Mies- (ja nais-)muisti kun tahtoo olla kohtuullisen lyhyt.

On se ihme, että tavalliset tallaajat oikeasti kuvittelevat ymmärtävänsä esim. hiilen globaalia biogeokemiallista kiertoa paremmin kuin asiaa vuosikausia, jopa vuosikymmeniä tutkineet asiantuntijat vain pohtimalla asiaa muutaman minuutin.

Ja teki auringon toiminnan muuttuminen maapallon lämpötilalle sitä sun tätä, hiilidioksidin ylenmääräinen syytäminen ilmakehään on joka tapauksessa vastuutonta ja vaarallista. Miettikää vaikka, mitä seurauksia merien happamoitumisella on meidän kaikkien elannollemme. Ja jos ette ihan itse keksi, niin ottakaa selvää

Vieras

Kerrotko miten hiilidioksiidi vaikuttaa happamoitumiseen?

Hiilidioksiidi on osa luonnon kiertokulkua, ilman sitä ei ole myöskään nykyisenkaltaista hiileen ja hiilidioksiidin kiertoon perustuvaa elämää ... ilmastoon vaikuttaa satoja, ellei tuhansia erilaisia tekijöitä, alkaen auringosta ja päättyen maan omaan vulkaaniseen toimintaan. Alarmistit eivät ota huomioon esim auringon vaikutusta juuri ollenkaan, tosin kuinka voisivatkan, kun sen käyttäytyminen on nytkin osoittautunut ennalta arvaamattomaksi. Ei oteta huomioon myöskään merenalaisen vulkaaanisen toiminnan vaikutuksia, taas syynä se, ettei vaikutuksia kuin myöskään aktiivisuuteen liittyviä vaikuttavia tekijöitä tunneta riittävästi.

toinen euromies

Puna-armeija löi päänsä Karjalan mäntyyn. Kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa 1944 puna-armeijan läpimurtorykmentit torjuttiin ja tuhottiin Tali-Ihantalan suurtaistelussa, Pohjoismaiden sotahistorian suurimmassa taistelussa. Heinäkuun puolivälissä puna-armeijan läpimurtorykmentit torjuttiin ja tuhottiin Laatokan pohjoispuolella Nietjärvellä U-linjan taisteluissa. Ja puna-armeijan viimeinen maahantunkeutuminen torjuttiin Ilomantsin taisteluissa heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Vihollisen sotakalusto ja taistelumaasto jäivät suomalaisten haltuun, kun puna-armeijan sotilaat luikkivat takaisin sinne, mistä olivat tulleetkin.

Spinnu

> Ilmaston lämpeneminen johtuu nimenomaan ihmisestä

Silloin aikanaan esihistoriallisina aikoinakin?

> Ei hyväksytä faktoja

Entäpä sellaiset faktat jotka EIVÄT tuekaan ihmisen aiheuttamaa ilmastomuutosta?

Vieras ja ylpeä siitä

J O S se johtuu ihmisestä niin miksi syytetään autoilioita????!!!?? Autojen päästöt MAAILMANLAAJUISESTI jäävät noin. 4.9% -luokkaan! Tekisivät muutokset tehtaisiin ja alettaisiin istuttamaan ympäri maailmaa hitosti lehtipuita. Johan alkaa hiilidioksidin määrä laskemaan.

Just tollanen

Eli ilma ei lämpene vain sillä, että ajellaan vaikka autoilla. Kylmäkään ei ole hyvä asia sillä, olihan 10 000 v. sitten tälläkin paikalla, jossa nyt näpyttelen, 3km jäätä. Kumpi lienee parempi; pikkuista lauhaa ja kesällä hieman aurinkoa tihkusateen lomaan vai sitten tämä 3km jäämassa? Luulen, että luontokin/elolliset tykkäävät tästä lauhemmasta kaudesta, joka siis joskus taas muuttuu jääkaudeksi, joita siis on ollut ja tulee olemaan säännöllisen epäsäänöllisesti. Esim. ennen pikkujääkautta keskiajalla Espanjan vuoret olivat lumettomia (nyt siis lunta löytyy).

kpyora

Ihminen on niin pieni tekijä kokonaisuudessa, että on kovin itsekeskeistä väittää lajin pystyvän vaikuttamaan jotenkin ilmaston muuttumiseen. Olmaston muuttuminen on lajin säilymiselle kuitenkin keskeinen tekijä, joten tutkimusta on jatkettava, jotta voisimme ymmärtää kokonaisuuden jonain päivänä.

Vieras

Maan ilmaston lämpeneminen riippuu suuressa mittakaavassa lähinnä auringosta ja edelleen maan ja auringon keskinäisestä kulloisestakin sijainnista ja pyörimisesta radoillaan.

Ihmisten aikaansaannokset eivät siihen vaikuta kuin äärimmäisen vähän, muualla kuin ihmisen tekemissä lyhyen aikavälin tilastoissa, joiden tekemisen ainoa tarkoituperä on kulutustottumusten manipulointi voitontekotarkoituksessa.

Jos auringosta tännepäin tuleva energia vähenee, ilmasto alkaa jäähtymään aivan varmasti vaikka kaikki kasvihuonepäästöt maksimoitaisiin

Paikallisesti ilmaston lämpötilamuutokset seikkailevat jopa useita kertoja sekunnissa sinne sun tänne, riippuen siitä, missä, kuinka ja minkälaisella anturilla mitataan.

Maailmassa on vielä erittäin paljon suurempia asioita, jotka voivat tehdä oikein kunnollisen ilmastonmuutoksen.

Vieras ja ylpeä siitä

Täyttä totta! Kautta historian ihmisiä on aina ilmaston mullistuksilla + jumalilla peloteltu :).

ME SYNTISET IHMISET :D. Sitäpaitsi jossain vaiheessa telkkarista tuli dokumentti, jossa maailman parhaimmistoa edustavat tiedemiehet tutkivat ilmastoa ja auringon aktiivisuutta. Siinä todettiin, että maapallon lämpotila seurasi suoraan heidän tutkimustaan! Sanokaa vain joku jos joku tiettää kyseisen dokkarin nimen!.

Vaikutti minut PIKKASEN paremmin kuin nämä... eikun.. niinkuin... siis tätäkin se voi aiheuttaa.. siitä voi myös tulla tuollaistakin... Huomaa ettei kyseisillä "ilmaston asiantuntioilla" ole pienintäkään hajua muusta kuin omasta palkasta. Muuten..23 Maaliskuuta.. tänään tuli lunta varmaan jo 15cm ja lisää tulee.

Lakelander

Pikkujääkausi (suunnilleen 1450-1850) sattui yksiin auringon poikkeuksellisen PIENEN aktiivisuuden kanssa. Silloin auringonpilkkuminimit kestivät poikkeuksellisen pitkään: Maunderin minimi oli vuosina 1645-1715 ja Daltonin minimi vuosina 1795-1825. Ennen ja jälkeen pikkujääkautta auringon aktiivisuus on ollut normaalimpaa. Ja muutamana viimevuosikymmenenä hieman keskimääräistä suurempaa.

Nykyinen ilmaston pitkän aikavälin (vuosisatojen) lämpeneminen näkyy näiden lyhytaikaisten syklien yli. Ja sattuu mielenkiintoisesti hiilidioksidin ja metaanin pitoisuuksien kasvun kanssa yksiin.

Vieras

"Nykyinen ilmaston pitkän aikavälin (vuosisatojen) lämpeneminen näkyy näiden lyhytaikaisten syklien yli. Ja sattuu mielenkiintoisesti hiilidioksidin ja metaanin pitoisuuksien kasvun kanssa yksiin."

Ei näy "läpi vuosisatojen". Ja unohdat vuoden 1000 tienoon lämpimän kauden, joloin Suomessakin kasvoi tammea Lapin rajoilla ja nykykään Latvian tasolla pohjoisimpana kasvavaa vesipähkinää..

Lakelander

Ilmasto on niin monimutkainen sekoitus pitkiä (noin satoja tuhansia vuosia), lyhyitä (vuosisatoja ja -tuhansia) ja tosilyhyitä (vuosikymmeniä) syklejä että niiden kokonaisvaikutuksia muutaman vuosisadan ikäisen tieteen perusteella ei kukaan pysty tarkasti ennustamaan.

Tästä on vain yksi poikkeus: ilman hiilidioksidipitoisuus. Viimeisen hieman vajaan miljoonan vuoden aikana on ollut kymmenisen selvästi keskimääräistä lämpimämpää jaksoa. Aina lähes täydellisessä synkronissa ilman hiilidioksidipitoisuuden huippukausien kanssa.

Hiilidioksidi on "kasvihuonekaasu", joka lämmittää ilmaa. Ja pääosin ihmisen toimesta ilman hiilidioksidipitoisuus on nyt huimasti korkeampi kuin miljoonaan vuoteen. Syynä kaikki se fossiilinen polttoaine minkä olemme polttaneet taivaan tuuliin.

Pitäisikö siis odotella että joku vielä isompi voima tulee ja pelastaa meidät, edes hetkeksi, omalta toiminnaltamme vai muuttaa sitä minkä voimme?

Vieras

Ilmastonmuutoksen purematta niellyt, aivopesty suuri yleisö ei ole ymmällään mistään: on niin helppoa kun Sanoma WSOY ja STT kertovat suomalaisille kuinka maailmanjärjestys tulee hahmottaa.

Lisäksi on vielä oikein pääministeri, puoluekokousväen suosikkipoika, joka tietää kaiken ja kehottaa kansalaisia: "se ilmastonmuutoksen syiden kyseenalaistaminen on loputtava nyt".

Näin siis Matti Vanhanen Nurmijärveltä, heti sen jälkeen kun virkamiehistä koostuvan IPCC:n taannoinen täysin tarkoitushakuinen kyhäelmä julkaistiin. Kyllä virkamies korkeampaa virkamiestä tottelee. Hänen ei tarvitse tutkia, eikä taustoittaa. Hän ei missään tapauksessa kyseenalaista ylempiään.

Ja kansa maksaa.

Vieras

Aurinko on kaikkea muuta kuin vakaa tähti. Ja muutenkin meidän Suomalaisten ympäristöteot ovat vaikutuksiltaan tässä sopassa promilleluokkaa. Tottakai ympäristöä pitää suojella, sehän on selvä.
Mutta kun uskonnot ja pyhin kaikesta eli raha ovat ylentäneet ihmisen luomakunnan orjuuttajaksi ei totuus tule aina helposti esille.
Jos esim vastustat geeniruokaa tai niitä mafiatyylin menetelmiä millä sitä viedään eteenpäin niin heti olet kehityksen jarru.
Harhaoppinen syytökset lentävät kovin keveästi nykyäänkin.

Lakelander

Aurinko kuuluu tähtiluokkaan G2V eli on ns. pääsarjan tähti. Nämä ovat niitä vakaimpia tähtiä.

Onneksi niin, muuten täällä ei olisi ainakaan nyt paljain silmin näkemäämme elämää. Virukset ja jotkin muut mikroskooppiset eliömuodot saattavat selvitä paljon haastavammissakin oloissa.

Esimerkkinä vakaudesta auringonpilkkujen 11 vuoden sykli heiluttaa maapallon keskilämpötilaa vain 0,1-0,2 C-astetta. Pienempi arvo perustuu Gerald Northin ja isompi Ka-Kit Tungin tutkimuksiin.

tapiosimonen

Muutama vuosi sitten osoitettiin, että Auringon magneettinen toiminta on ollut viimeisten 70 vuoden aikana aktiivisempaa kuin koskaan yli tuhanteen vuoteen. Näillä muutoksilla on suuri merkitys maapallon ilmastolle. Aiempi Auringon voimistunut toiminta on osaltaan aiheuttanut maapallon ilmaston lämpenemistä sadan viime vuoden aikana.

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=145221

Vieras

Johan ne on keksineet uuden tekosyyn ihmisen syyllistämiseen kun hiilidioksidi ei selkeästikkään lämmitä ilmastoa. Uuden tekosyyn nimi on 'merten happamoituminen'.
Ja ihmisen ilmaan syytämä hillidioksidihan se on syynä tuohon happamoitumiseenkin.

Rami107

"Odotan Greenpeacen aurinkovastaavan lausuntoa
17:30 KKalevi

Nyt olisi lausunnon paikka miksi aurinko reistailee.
Pitää äkkiä keksiä uutta pelättävää ja jotain millä taas voisi ihmistä (varsinkin valkoista heteromiestä) syyllistää jos tämä ilmaston lämpeneminen meneekin mönkään."

Ny täytyy uusi ilmastovero kehittää, meidän toimintamme on ollut niin vastuutonta että aurinkokin järkkyy... autot kielletään (ei pelkästään autoilu, vaan autot) hehkulamput heti pois ja jokaiselle kissa hankaussähkön tuottamiseksi

Lakelander

Gleisbergin sykli on 76 vuotta. 1930-40-luvuilla oli kyllä kylmiä talvia. Toivottavasti siitä on nytkin kysymys, mutta ilmakehän hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet on kyllä kasvaneet jo paljon pitempään.

Geisbergin sykli antaa vain pientä hengähdystaukoa ilmaston lämpenemiselle.

tapiosimonen

Koskahan poliitikoillamme alkaa olla tarpeeksi uskallusta irroittautua Kioton sopimuksesta ja päästökaupasta, sekä muusta vihreästä valheesta ja julistaa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos huuhaaksi muiden vihreiden valheiden joukossa? Laskun näet maksamme me kaikki verovaroissamme ja pienentyneessä elintasossamme.

http://markusjansson.blogspot.com/ (17.3.2009)

Ilmastotalkoita on siis arvioitava uudelleen, sillä saamme jatkuvasti uutta tietoa auringon roolista viime vuosisadan ilmaston lämpenemisessä.

Koskahan joku selvittäisi näiden aurinkotutkimusten merkityksen ja myös sen, ettei globaalit lämpötilat ole nousseet enää tällä vuosikymmnellä,
poliitikoillemme, erityisesti Matti Vanhaselle ja Paula Lehtomäelle?

IPCC:n hiilidioksidi-hypoteesi on pala palalta murtumassa ja jossain vaiheessa se on pakko ottaa huomioon.

tapiosimonen

Scafetta-Wilson Paper: Increasing TSI between 1980 and 2000 could have contributed significantly to global warming during the last three decades.

Tämä tutkimus ja samoin heidän parin vuoden takainen julkaisunsa osoittavat selvästi, että auringon säteilyteholla (TSI) on ollut merkittävä vaikutus viime vuosisadan ilmaston lämpenemiseen:

http://ilmastohuijaus.blogspot.com/2009/03/aurinko-sittenkin-ilmastonmuu...

nimierkki

Vanhanen ja Katainen miettivät jo haittaveroa auringon säteilylle? Jutta Urpilainen sen sijaan on sitä mieltä, että maan hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi auringon kehityksen pysäyttämiseksi? Toisaalta onko sillä nyt niin väliä jos pari kansalaista jäätyykin auringon kylmetessä. Hehän ovat toivottavasti rumia, tyhmiä ja kateellisia demareita.

Jape

Tämä ei ole mikään yllätys. Vastaava auringon toiminnan jaksottaisuus tunnetaan jo tuhansien vuosien ajalta.Jo vuosikausia mm. puunlustojen tutkijat(kts. dendrokronologia) ovat kertoneet että olemme uuden kylmän ilmastojakson kynnyksellä.

Erilaiset ns. "ympäristö- ja luontoliikkeet" käyttävät kaikenlaisia valheellisia väittämiä omien poliittisten tavoitteidensa ajamiseen. Ns. vihreillä ei ole demokraattista, kansan vaaleissa antamaan mandaattia tukenaan. Siksi käytetään valhetta luomaan oikeutusta omien tavoitteiden tueksi. Toivotaan että realisosialismin häviö näyttää suuntaa myös vihersosialismille.

Historia tuntee lukemattomia tapauksia joissa ihmisiä ja kansoja on harhautettu omien vallantavoitteiden vuoksi. Usein tavoitteet ovat olleet uskontoon liittyviä. Myös tämä ilmastonlämpenemishörhöily tulee jäämään historiaan tietyn kansalaisryhmän kehittämänä valheena. Ehkä tästä "vihreän hörhöilyn aikakaudesta" kerrotaan tulevissa historiankirjoissa "sosialismin viimeisinä kuolonkouristuksina".

VierasBrandheim

IPCC on tosiaan uskonto, josta on tullut poliittinen rahantuotantolaitos .
Aurinko on maapallolle sama asia kuin istuisi nuotion ääressä ketsellen palaavaa tulta, joka välillä roihahtaa ja lämpö siirtyy katsojaan ja taas nuotio hiipuu ja viileä virta jäähdyttää istujaa.
Kts ilmaston muutos 7.10-07 MTV 3

Tempsi

Saattaahan auringon toiminnan vaihtelut toki osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen.. Mutta lienee päinvänselvää, että jos maan uumenista pumpataan ja kaivetaan tolkuttomat määrät sinne vuosimiljoonien saatossa varastoituneita energiavarantoja ja poltetaan ne ilmakehään, niin ei siitäkään varmasti mitään hyvää voi seurata. Ei tarvitse kuin käyttää vähän maalaisjärkeä, kyse ei ole mistään rakettitieteestä.

Ihmisen toiminta on vain yksi osatekijä ilmastonmuutoksessa, mutta merkittävä sellainen. Ihminen on saattanut käynnistää ketjureaktion, joka etenee jo ihmisestä riippumatta.

Maailma kyllä selviää ilmastonmuutoksesta, mutta selviääkö ihmiskunta ja missä määrin, se on sitten ihan eri juttu.

joukoakoskinen

Mistäs sun miälestäis ois sitte tullunna net vossiilit sinne sun ja sukus poltettavaks? Sirius tähreltä vissiin. (???)

Justiinsa nii; sun esissäis putos puusta ja alko kasketa nin maan perustellisesti jotta hiiliä voitaan poltella myökii.

Ei se mitäh - ainah ne isät tekköö kaike päin persettä.

Vieras

Pari vuotta sitten väitettiin vielä, että kolesteroli on vaarallista. Ihmiset ei syöneet esim kananmunia. Nyt niitä taas saa syödä, kun kolesteroli muistettiinkin olevan terveellistä. (Kolesterolin on jo kymmeniä vuosia tiedetty olevan välttämätön ravintoaine ihmiselle.)
Moni eli vuosia liian vähillä kolesterolileilla ja lihosi kolesterolin puutostilasta johtuneiden hormonihäiriöiden vuoksi.

On jo kauan tiedetty, että ilmaston lämpeneminen ei johdu ihmisen saastuttamisesta. Osa ihmisistä kyllä vieläkin luulevat niin.

Oikeasti kannattaa varoa transrasvaa ja keinotekoisia hydrattuja kasviöljyjä (margariinit), ei sitä kolesterolia.

Oikeasti kannattaa myös käyttää hehkulamppuja, niissä ei ole supermyrkky elohopeaa, jota "säästö"-lampuissa on.

jep jep

Olisipa niin hienoa kun esimerkiksi Iltasanomat otsikoisi kissan kokoisin kirjaimin vaikkapa viikonlopun lehdessä ILMASTONMUUTOS HUIJAUSTA! Sitten itse jutussa voisi olla vähän faktaa ilmaston kehityksestä nyt ja historiassa ja niiden liitöksistä auringon toimintaan.

Vieras

Politiikassa ja tiedemaailmassa on täysin hyväksyttyä vetää pitkälle meneviä vääriä johtopäätöksiä. Poliitikko kantaa ns. poliittisen vastuun
eli ei mitään, asiantuntijaa ei koskaan saada kiinni väärästä tiedosta, hänellä ei vain ole tarpeeksi taustatietoa. Lisätutkimusten tehtävä tieteessä on joko vahvistaa jo saatu tulos tai kumota se, eikä kumoamisesta
aiheudu mitään hankaluuksia jo julkistetun väärän tiedon levittäjille.

Vieras

Ilmaston lämpenemistrendihän alkoi jo hyvän aikaa ennen tätä auringonpilkkuaktiviteettia. Ja se trendin alku on enemmän suhteessa fossiillisten polttoaineiden käytön lisääntymiseen.

Auringonpilkut vaikuttaneet arviolta n. 10-20% lämpenemiseen. Nyt kun ¨pilkut sammutettu/puolivaloilla¨, saadaan vastaavasti ehkä pieni akuutti hyöty ilmastonmuutoksen ehkäisyyn. Mutta hiilidioksidihan taas menee ilmakehän kestomuistiin (pysyy siellä yli 100v),eli vaikutukset eivät lopu ihan vaan kytkimestä kääntämällä.

Jääkausi on tosiaan tulossa, mutta kyllä sitä ennen ehditään vielä järjestää yksi apokalyptisen messevä lämpöilotulitus 7 miljardin populalle. Skenaario skenaarioiden joukossa - mutta kun sen todennäköisyys on niin suuri.

CO2

Ilmasto on alati muuttuva järjestelmä, joten ilmastonmuutos terminä on täysin roskaa.

CO2 pitoisuudet ikijäästä mitattuna ovat nyt niin suuria ettei ole ikinä ollut.

Tämä on yhdistetty ilmaston lämpenemiseen/ilmastonmuutokseen. Oikeasti ilmasto on hyvin kompleksinen järjestelmä, eikä meillä ole vielä tarpeeksi kokemusta ja tietoa.

Kertooko CO2 pitoituuksien mittaustulokset jotain vialla olevasta asiasta meidän omassa toiminnassamme VAI kertooko se meidän mittaustapojen vajavaisuudesta?

Olematta asiantuntija en kommentoi mittaustapoihin mitään.

Mutta jos arvioin subjektiivisesti meidän ihmisten toimintaa tällä planeetalla, niin eihän me nyt kovin fiksuja otuksia olla. Emmehän me ole tasapainossa tämän planeetan kanssa. Koko ajanhan me tuhotaan tätä planeettaa yhä enemmän. Itse käytän mittarina yksinkertaista: kumpi on kauniimpi - luonto vai ihmisten aikaansaamat rakenteet?

tapiosimonen

Tämä on todellakin mahdollista aurinkotutkijoiden mukaan:

http://ilmastohuijaus.blogspot.com/2009/03/tulossa-kylmaa-aurinko-hiipuu...

Tiede-lehdestä "Miss Bakerin" mainio postaus:

Lainausta Brian Faganin Pitkä kesä -teoksesta:

Pohjoismaiden saagoissa kertoaan Fimbul-talvesta, tarunhohtoisesta ajasta, jolloin susi nielaisi auringon, kuun ja tähdet. .... Vuonna 850 eKr. laajoilla alueilla esiintyi lyhyt ja hyytävä pakkaskausi, joka sattui samaan aikaan kun auringonpilkkujen määrä väheni, kosminen säteily lisääntyi ja ilmakehässä syntyi paljon normaalia enemmän hiili-14-isotooppia. Kaikki nämä muutokset viittaavat auringon aktiivisuuden vähenemiseen: aurinko kirjaimellisesti paistoi tavallista himmeämmin muutaman vuosisadan ajan. .... samanlainen auringon aktiivisuuden väheneminen ja hiili-14:n lisääntyminen esiintyi myös pienen jääkauden loppuvaiheessa vuosisatoja myohemmin, niin kutsutun Maunderin minimin aikana 1645- 1710."

tapiosimonen

Tieteen kehittyessä uusien tutkimustulosten myötä (tässä tapauksessa aurinkotutkijoiden uudet havainnot)on myös syytä tarkastella ilmastopolitiikkaa:

http://www.korhola.com/html/?id=2309&limit=1

Esimerkiksi "ilmastotalkoot uhkaavat lähes kaksinkertaistaa hiukkaskuolemat lisääntyneen puunpolton takia".

On siis syytä tarkastella uudelleen puun pienpolttoa ja holtitonta biopolttoaineiden käyttöä:

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3648

Ilkka Luoma

Tasapaino maailmankaikkeudessa on äärimmäisen pienestä kiinni - aurinko on osa kokonaisjärjestelmää, jonka keskinäissuhteista meillä on vasta häviävän pieni ymmärrys.

Aurinko on tehdas, joka ei edes jaksa tuottaa meille ihmisille tarpeellisia alkuaineita.

Olemmekin kotoisin huomattavasti suuremmista tähdistä - ja auringon vaikutus ilmastoomme käy synkroonissa maapallon omien vaikutusten kanssa. Kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Ilkka Luoma

Oskari Huusko

Auringon aktiivisuuden muutokset selittävät ilmastonmuutoksesta osan, mutta se eivät peruuta sitä. Katsokaa esimerkiksi New scientistin artikkeli samasta aiheesta: http://www.newscientist.com/article/mg19125691.100-global-warming-will-t...

Artikelissa siteerataan kahta tutkijaa, jotka ovat mukana Oulun yliopiston Saariselällä järjestettämässä Space Climate Symposiumissa(Joanna Haigh, Imperial College London ja Sami Solanki, Max Planck Institute for Solar System Research). Tähän symposiumiin tämä uutinen kai viittaa.

Suurin ongelma on, että jos nyt ilmastonmuutos unohdetaan niin, seuraavan aktiivisen kauden aikaan olemme todella pulassa.

Vieras Nainen

No, mitähän tämän lehden ilmastouutisen painoarvo sinun mielestäsi sitten lähenee?

Ko. jutussa (varsin hyvä taustoitus uutiselle muuten) ja Saariselän semmassa tosiaan samat aurinkotutkijat, mutta sinivalkoisten ökyilmastoänkyröiden mielestä US:n pikku-uutisessa saatiin varsinainen totuus esiin? jut joo. Näinköhän edes oikeasti luet tiedelehtiä?

(testosteronin ja citymaasturin katku muuten täällä kommenttiketjussa vallan valtava, kuten yleensä näissä US:n ketjuissa)

Tartsan

"...(testosteronin ja citymaasturin katku muuten täällä kommenttiketjussa vallan valtava, kuten yleensä näissä US:n ketjuissa)..."

Citymaastureista en tiedä (Yleensä niiden ratintakana näkee naisia), mutta täällä on järjenääni enemmän esillä, kuin pravdan vastaavissa punaviherlasien läpi sensuroiduissa keskusteluissa.

Oskari Huusko

Tässä on vielä linkki Journal of geophysical research:ssa julkaistuun S. K. Solangin ja N. A. Krivovan artikkeliin <a href="http://www.mps.mpg.de/homes/natalie/PAPERS/warming.pdf"> Can solar variability explain global warming since 1970?(2003)</a>.

Artikkelin lopputulemana on "In view of this and the arguments presented by Fro¨hlich and Lean [1998b] we conclude that the Sun has contributed less than 30% of the global warming since 1970 (unless it is through a channel not considered here)."

Sinänsä tämä linkki on tietysti turha, että minun tieteellinen pätevyyteni ei riitä arvioimaan tutkimuksen pätevyyttä, joten en oikein voi siitä keskustellakaan. Vetoampa vielä yhteen auktoriteettiin. :)

Tartsan

"...Suurin ongelma on, että jos nyt ilmastonmuutos unohdetaan niin, seuraavan aktiivisen kauden aikaan olemme todella pulassa..."

Tämä on jo legendaarinen piipertäjien väite. Kun homma kusee, niin niin etsitään pelastusrengasta, jolla omat toiminnat voi perustella. Kenenkähän syyksi piipertäjät laittavat n.4 miljardin vuoden päästä tapahtuvan vuoria sulattavan auringonkorvennuksen?

Oskari Huusko

Mitähän tuohon nyt sanoisi? Minä en ole tämän alan asiantuntija, joten jos nimimerkki Tartsanille tuottaa ongelmia uskoa minua niin, ehkä hän ottaa yhteyttä artikkelissa haastateltuihin tutkijoin. He varmasti osaavat asettaa tämän keskustelua herättäneen uutisen oikeaan kontekstiin. Tässä on vielä pari lainausta tuosta edellä linkittämästäni artikkelista.

“None of this means that we can stop worrying about global warming caused by emissions into the atmosphere. “The temperature of the Earth in the past few decades does not correlate with solar activity at all,” Solanki[Sami Solanki, Max Planck Institute for Solar System Research ] says. He estimates that solar activity is responsible for only 30 per cent, at most, of the warming since 1970. The rest must be the result of man-made greenhouse gases, and a crash in solar activity won’t do anything to get rid of them.”

There is no room for complacency, Svalgaard [Leif Svalgaard, Stanford University, California] warns: "If the Earth does cool during the next sunspot crash and we do nothing, when the sun's magnetic activity returns, global warming will return with a vengeance."

Ja itse artikkeli on <a href="http://www.newscientist.com/article/mg19125691.100-global-warming-will-t...äällä</a>
.

Vieras

"Auringon aktiivisuuden muutokset selittävät ilmastonmuutoksesta osan, mutta se eivät peruuta sitä. Katsokaa esimerkiksi New scientistin artikkeli samasta aiheesta: http://www.newscientist.com/article/mg19125691.100...

Artikelissa siteerataan kahta tutkijaa, jotka ovat mukana Oulun yliopiston Saariselällä järjestettämässä Space Climate Symposiumissa(Joanna Haigh, Imperial College London ja Sami Solanki, Max Planck Institute for Solar System Research)."

Jaa ne oli ihan saariselällä. Kyl se sitten varnmasti on totta... NOT

nimierkki

"Uusi Suomi
Keskiviikko 18.3.09
SääSää
Kotisivuksi
Kirjaudu | Luo tunnus
ETUSIVU UUTISET URHEILU VAPAALLA NÄKÖKULMAT BLOGIT MIELIPIDE VIDEOT Lähetä uutisvinkki Mikä Uusi Suomi?
Aurinko mennyt rikki
15:00 Tieremies (kirjautumaton)

Ilmastomuutos on nyt sitten rikkonut auringonkin. Jotkut typerykset vielä kehtaavat ajaa henkilöautoilla ja käyttää hehkulamppuja."

Makeat naurut :D

Vieras

ajatellaan että ihminen on herra. Ajatellaan että maapallo jatkuu loputtomiin ja voidaan sitten hakata metsää ja "hallita" koko tätä planeettaa. Sanonpahan vaan ettei meillä ole aivoa vielä tehdä niin. aivan kuin pikkulapsi aseen kanssa leikkisi. Jos kaikki ajattelee että ilmastonmuutos ja tälläinen hallitseminen ja tuhoaminen on oikein ja sitä jatketaan se on tuho. Olen 100% varma että ihmiskunta tällä menolla suistuu rotkoon ja kuolee. Olisi jo korkea aika muuttaa asennetta. Pieni lapsesi on varmaan ylpeä sinusta kun teidän tyhmyydestä kärsii.

Ihminen on omahyväinen, ahne, itsekäs ja kaiken lisäksi tyhmä. Aivan liian tyhmä hallitsemaan planeettaa. Ihminen ajattelee että kaikki maa on hänen. Se on ilmiselvää. Joka ikinen maapalanen on meidän. Se ei meidän mukaamme ole kenenkään muun ja emme edes ajattele ettei se ole meidän. Se on yhteinen.

toisinajattelija2008

Olen huomannut ilmastonmuutospropagandan valheellisuuden jo ajat sitten.

Nyt tätä ketjua lukiessani huomaan, että en ole yksin.

Kaikki on kuinn hyvin suunnitellussa diktatuurissa: nyt media jo ilmoittaa, että "suomalaisia huolestuttaa ilmastonmuutos" ja että suomalaiset ovat ilmastonmuutoksen takia valmiita uusiin poliittisiin ohjelmiin.

Joka ymmärtää, se tietää, mitä on tulossa.

askelman

En miekhään ollu yksin, mieki olen tiennyt että kaikki vaikuttaa kaikkeen, auringossa tapahtuu muutoksia ja maapallon ytimessä:) Kai sitä ollaan menossa kohti uuttaaikaa..Olikos se keskiajalla 1400 luvulla ko oli tämmöstä ilmaston lämpenemistä niin sen jälkeen seuras minijääkausi..vai miten se menikään:)

Holotna Pravda

Rooman valtakunnan laajenemisen aikoihin ilmasto oli lämpimämpi kuin nykyisin. Pohjois-Afrikka oli Rooman vilja-aitta, Britannia oli merkittävä viinin tuottaja. Etelä-Suomessa kasvoi tammimetsiä. Hannibal pystyi koukkaamaan norsuineen Alppien yli koska lämpimämmän ilmaston vallitsessa kylmyys ei tehnyt vuorten ylitystä mahdottomaksi.

Vuosina noin 1000 - 1400 oli pohjoisella pallonpuoliskolla poikkeuksellisen suotuisa ilmastojakso. Viikingit perustivat siirtokuntia metsäiseen Gröönlantiin (vihreä maa) ja Vinlandiin (Nova Scotia). Vainajat haudattiin sulaan maahan siellä missä nyt vallitsee ikirouta. Euroopassa ilmasto mahdollisti hyvät sadot, väestön kasvun ja suurten katedraalien rakentamisen kaltaiset hankkeet.

Välissä on ollut sitten kylmiä jaksoja jolloin on kärsitty nälänhädistä, pandemioista ja muista riesoista.

Kaikilla aikakausilla on omat vitasuksensa. Meidän aikamme vitsaus on punavihreys.

By the way, kertokaapas minulle missä jääkarhut olivat silloin kun Gröönlanti oli vihreä ja Nova Scotiassa kasvoi viiniköynnöksiä?

Vieras

Varmaan joku viherpiipero kohta väittää, että tämä auringon toiminnan hidastuminenkin on ihmisen aiheuttamaa! Voitaisiinko auringonotolle ja kaikille auringon energiasta voimansa saaville energiantuotantomuodoille säätää vaikka joku ympäristövero?

TTL

Hivenen vajaa uutinen. Minuakin kiinnostaisi tietää MIKÄ siinä auringon aktiivisuuden laantumisessa oli se YLLÄTYS joka hämmentää tutkijoita. Se kai kun on jo hyvinkin vanhaa tietoja että auringolla on välillä aktiivisia ja välillä vähän passiivisempia kausia.

Niin että mikä se yllätys oli?

Vieras

Saattaa olla niin, että aurinko ei noudattanut 280 teraflopsin tietokoneen laskelmia, niinkuin ei ilmastokaan ole noudattanut. Se kuulostaa vähän siltä kuin yritäisi ensimmäisellä IBM:n PC:llä laskea mailmankaikkeuden painon Se oli se yllätys.
Pitää saada muutama teraflopsi vielä lisää ja vähän muuttaa parametrejä, niin eiköhän se aurinkokin rupea noudattamaan niitä laskelmia, ennenkuin se sammuu kokonaan.

Lakelander

Auringon aktiivisuus joka näkyy mm. auringonpilkkujen määrässä, vaihtelee hyvinkin säännöllisessä 11 vuoden syklissä. Nyt viimeisimmän minimin pitäisi olla jo ohi ja aktiivisuuden taas nousussa. Vaan ei ole, pilkutkin puuttuvat.

Ensi kesä(t) ei siis ehkä ole kovinkaan helteinen/helteisiä. Ilmaston lämpiämistä se ei kyllä peruuta, ihmiskunta kerryttää hiilidioksidia ilmakehään oli auringossa pilkkuja tai ei. Mutta antaahan se pienen aikalisän.

Käpälämäen tarkkailija

Yli 100 aurinkotutkijaa kokoontuu Saariselälle tutkimaan aurinkoa...! Se on hienoa. Varmasti tulee tarkasti tutkittua ja tummille aurinkolaseille on seuraavana päivänä tarvetta ihan iltaan asti! Tottakai kotiin pitää saada tiukka tekosyy reissulle. Katsos rakkaani kun auringon aktiivisuus vähenee ja me ollaan poikien kanssa ihan ymmällään ;-)

Vieras

Ne ihmiset jotka jaksaa väittää että ihmisten teoilla ei ole merkitystä ilmaston lämpenemiseen, Olis pieni vinkki! Kannattaisiko tulla sieltä peräkammarista ulos ja katsoa vaikka mitä kiinassa tällä hetkellä tapahtuu. On totta että suomalaisten touhut on aika promille luokan hommaa mutta suuremassa mittakaavassa sillä mitä täällä maapalolla touhutaan on ihan varmasti merkitystä.

seppoilmari

Tutkijat keskittyvät muun muassa Auringossa tapahtuneisiin muutoksiin ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin.
Mielenkiintoisia havaintoja voi tehdä tarkastelemalla aurinkoa esim juomalasin läpi muutokset ovat hämmästyttäviä ja keskutelua herättäviä.
Vaikutukset voimistuvat juomalasin tyhjennyttyä ja mitä useampi lasi tyhjenee sitä ihmeellisempiä tapahtumia auringossa havaitsee.

TSV

Saasteet ja jätteet (lähinnä yrityksiltä).

Liika kalastus (vaikuttaa jo kalojen evoluutioon).

Liika kansoitus, planeetan kantokyky ei riitä.

Luonnonvarojen liika louhinta ja kulutus.

Jos yhtä paljon energiaa ja rahaa uhrattaisiin kahteen ensimmäiseen kuin ilmaston lämpenemiseen niin oltaisiin jo pitkällä kohti parempaa.

hanari

Kaikki maailman valtiot satsaavat aseistukseen. Päämääränä on liikakansoituksen kertakaikkinen lopettaminen. Kuulia riittää moninkertaisesti koko ihmiskunnan tuhoamiseen. Toimeksi sitten vaan, ettei tarvitse odottaa tuhoutuuko ihminen saasteisiin, ilmastonmuutokseen vai tehoelintarviketalouteen.
Näyttää siltä, että pienikin epäily siitä, että ilmasto ei muutu ihmisen toimesta, riittää hylkäämään tähänastiset tutkimustulokset. Edes omat muistot viidenkymmenen vuoden takaisesta säästä eivät paina mitään. Patikkaretki Petsamon maisemiin tekisi hyvää kaikille, jotka epäilevät, ettei ihmisen toiminnalla ole mitään vaikutusta luonnolle.

Vihreäksi tuunattu

Vaihda vihreään - ilmasto pelastuu... vanhat vehkeet kierrätykseen haittaverojen vauhdittamana.

Oikea ekovekotin olisi kuitenkin se, jota ei koskaan tehdä. Siihen ei luonnonvaroja kulu. Elämää helpottavia ja aikaa ja energiaa säästävää tekniikkaa tarvitaan, mutta vihreämisen varjolla on menty lepikkoon. Siitä on tehty anekauppaa, vihreämpään vaihtaessasi annetaan ymmärtää että teet ekoteon, vaikka se ei elinikänään maksaisi itseään. Energiaa tarvitaan myös vanhan hävittämiseen.

Ilmastopropagandalla menee moni vihervekotin kaupaksi taloutta ja teollisuutta pyörittämään. Pian on taas vieläkin vihreämpi laite kaupassa, energia kallistuu kysynnän myötä ja kaikki muu myös.

Yksilöiden harkintakykyä tarvitaan entistä enemmän.

Lakelander

Taas nuo muutamat itseänsä toistavat kommentoijat pillastuivat (ja pillastuvat taas tästäkin) mutta eipä siinä mitään yllättävää. Jos tuo jatkuvas dis-informaation jankuttaminen loppuisi niin se yllättäisi.

Ilmaston lämpötila on vaihdellut ja vaihtelee rutkasti jatkossakin. Aikaperspektiivistä riippuen syklejä on isoja ja pieniä vuosikymmenistä vuosimiljooniin.

Ihmisen kannalta mielenkiintoista on että vähääkään isommat muutokset, alkaen keskiajan pienestä jääkaudesta, ovat aina merkinneet eliöstölle rankkaa ja lajeja voimakkaasti karsivaa kivuliasta sopeutumisprosessia. Ihmiskulttuurien tuhoutumiset ovat pientä väreilyä noiden isompien muutosten rinnalla.

On siis todella syytä tarkkailla omien toimiemme vaikutusta ilmaston muuttumiseen. Ja me todella vaikutamme siihen. Rikkipäästöjen vaikutus happosateisiin ja otsonikerroksen tuhoaminen freoneilla ovat hyviä esimerkkejä. Onneksi nopea ja voimakas korjausliike toimintatavoissamme on parantanut tilannetta paljon.

Hiilidioksidi ilmakehässä kiertää huomattavan hitaasti. Nykyinen hiilidioksidipitoisuus on paljon korkeampi kuin koskaa aikaisemmin, siis ihmisen historian aikaperspektiivissä. Toki hiilidioksidia on ilmassa ollut kauan sitten huomattavasti nykyistäkin enemmän. Ja silloin lämpöä piisasi, oli krokotiilejakin etelämantereen viidakoissa. Mutta ei (vielä) ihmistä missään. Sittemmin hiili siirtyi maahan ja sää viileni inhimillisemmäksi. Mutta se vei vuosimiljoonia.

Kumma kyllä hiilidioksidimäärät ilmassa ovat kasvaneet samaa tahtia kuin olemme siirtäneet noita kertyneitä varantoja polttamalla öljyä ja hiiltä takaisin ilmakehään. Tätä ei kaiketi tyhminkään populisti yritä kieltää.

Mutta sitten jotkut kuvittelevat mutu-menetelmällä ymmärtävänsä seurauksia paremmin kuin ammattitutkijat. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Taitavat olla samaa porukkaa kuin keskiajan noitavainojen lietsojat, aurinkokeskeisen maailmankuvan kieltäjät ja "maa on pannukakku eikä mikään pallo"-liikkeen kannattajat.

Ilmasto lämpenee, meret lämpenevät ja nousevat siinä samalla. Kukaan ei vain tiedä miten nopeasti tai onko ihmisen hiilidioksidipäästöjen lopettamisesta mitään apua satoihin vuosiin. Mutta yhä kiihtyvä fossiilisten poltto pahentaa tilannetta varmasti. Ja tuo mm. öljyn ihan varman loppumisen yhä lähemmäs, koska se sitten tapahtuukaan.

Auringossa tapahtuvat muutokset vaikuttavat tietenkin PALJON enemmän kuin ihmisen toimet. Nykyinen auringon aktiivisuuden pieneneminen, esim. auringonpilkkujen puuttuminen vaikka pilkkuminimin (11 v jakso) pitäisi olla jo ohi, ei ole ainutkertaista. Sitä tiedetään tapahtuneen muutamia kertoja tunnetun historian aikana. Ja aina se on merkinnyt kylmiä kesiä ja ankaria talvia. Ja aina se on ollut varsin pian ohimenevää.

Nykyinen tilanne saattaa siis tuoda pientä helpotusta ilmaston hiilidioksiidi-, metaani- yms kasvihuonekaasujen aikaansaamalle lämpiämiselle. Mutta se on ohimenevä, muutaman vuoden tai vuosikymmenen aikalisä.

Ja jos auringossa onkin tapahtumassa jotain isompaa tai pitkäaikaisempaa hiljenemistä niin sitten sitä energiaa vasta pitääkin säästää. Muuten sitä ei todellakaan riitä, ei kaikille eikä tarpeeksi pitkään.

PS. Ei ne tutkijat siellä Saariselällä tietenkään mitään tutki vaan vertailevat tutkimustuloksistaan ja -menetelmiään. Ja tekevät yhteenvetoja. Ja sitten ehkä tuikku murheeseen. Ymmärrän hyvin.

Södekaksi

Ei riittänyt tämä auringon "yllättävä" toiminta, huomasin tuossa illan suussa, että kuukin oli kadonnut johonkin. Onkohan niilläkin yhteyttä toisiinsa kuten sillä, että pyydystetään yksi valas silloin tällöin, niin eikös vain meri olekin jo kuollut. Se on kyllä totta, että liika kalastus vaikuttaa kaaosteorian kautta nakkisämpylöiden makuun, mutta että jonkun pienen metsäpläntin harventaminen vaikuttaisi ilmastoon, niin huhhuh. Menkää hoitoon.

Vieras

Liika ongelma on se, että ihmiset ajattelevat asioita. Eläimiä mekin vain olemme. Kuollaan pois, kuitenkin meitä ennen on monet lajit kuolleet sukupuuttoon, ja ilmaston lämpeminen on aivan luonnon kiertokulkua vain. Turha täällä on liikaa murehtia asioita, osana elämään kuuluu kuolema. Mistä voisimme murehtia on se, että olemme tuonneet tietokoneet tähän maailman jotta elämämme helpottuisi huomattavasti ja voimme päivittäin käydä napputtelemassa jonkin nasevan komentin muille katseltavaksi ja loppuunsa vaan aiheuttavan jonkinlaista yhteenkuulluvuutta.

Suomalaiset ovat tällä hetkellä varmasti yli masentuneita tietokoneiden takia, ja onhan tehty tutkimuskin, että nykyään ihmiset potevat stressiä tietokoneiden takia.

tapiosimonen

Ilmatieteen laitos kertoo toimittajille, miten heidän tulee "informoida" kansalaisia "ilmastonmuutoksesta".

Ilmatieteen laitoksen toimittajille suunnattu ”ilmastonmuutoskurssi”.

Kurssin sisällön kritiikki:

On ymmärrettävää, että Ilmatieteen laitoksella kerrataan vanhaa (viime vuosisadan lämpenemistä ja hiilidioksidipitoisuuden samanaikaista nousua), koska se sopii heidän (ja mestarinsa IPCC:n) “jatkuvasti kiihtyvään ilmaston lämpenemiseen.” Olisi kuitenkin “herättävä tälle vuosisadalle”, sillä viimeisten lähes kymmenen vuoden aikana globaali keskimääräinen lämpötila ei ole lainkaan noussut (itse asiassa sekä pintalämmöt ja troposfäärin satelliittimittaukset näyttävät negatiivista trendiä).

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö tulevaisuudessa voisi lämpötilat (uudelleen) ruveta nousemaan. Sen osoittavat vain ja ainoastaan tulevat lämpötilojen mittaukset, eivät ilmastomallit tai vakuuttelut siitä, että lämpeneminen “joka tapauksessa” tulee jatkumaan. Eikö kansalaisilla (myös medialla) olisi oikeus kuulla totuus nykytilanteesta?

Aurinkotutkijoiden ”kaapista tuleminen” (mukana tietysti tälle foorumille lähettämäni Scafetta tiimin uudet tutkimustulokset!). Tämä siis 18.3.2009.

Avoimeen tiedonvälitykseen?

Tiede-lehdestä napattu postaus:

18.3.2009 on jonkinasteinen merkkipaalu Suomen median harjoittamassa ilmastonmuutostiedotuksessa. Ensimmäisen kerran suurelle yleisölle kerrotaan että auringon aktiviteetin muutos saattaa vaikuttaa merkittävästi ilmastoon.

Tiedotuksessa on nähtävissä henkinen valmistelu koko pölhöpopulistisen ilmastonmuutosliikkeen alasajoon. Näyttää siltä, että esim. Venäjän tiedeakatemian aurinkotutkijat olivat oikeassa - käänne on tapahtumassa.

Toisaalta hehän ovat jo päässeet tavoitteeseensa - Valkoiseen Taloon on saatu ilmastonmuutokseen uskova presidentti, Kioto tms. variaatio teollisuuden ja elinkeinoelämän kontrolloimiseksi varmistettu ja ennen kaikkea - kyseinen papisto itse on päässyt hyväpalkkaisiin ilmastonmuutosbyrokraatin hommiin.

Olisimmeko (oma kommentti) vihdoin vapautumassa ,entisen Neuvostoliiton harjoittamasta, lehdistön sensuurista ja ”yhden totuuden” julistamisesta? Ilmatieteen laitos sitä ei tee, mutta medialla on mahdollisuus se tehdä ja jakaa kansalaisille oikeaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Pelkällä pelottelulla ja IPCC:n (epävarmoihin) ilmastomalleihin perustuvilla arvioilla tapahtuva ”rummutus” ei täytä länsimaisen median avoimuuden periaatetta.

Matti O Koskela

Medialta lienee turha odottaa objektiivista totuuteen pyrkimistä, varsinkaan ilmastonmuutos kysymyksessä. Toimittajien inhimillinen moraali on enenevässä määrin valjastettu uutis- ja pelotearvoilla valittuihin maailmanlopun uutisten masinoimiseen.

Sensaatiot ja katastrofit pidetään niin kauan esillä kun kansa niihin uskoo. Ja kun valtaosa kansasta ja heidän edustajistaan on liian laiskoja kyseenalaistamaan selvät ristiriitaisuudet, uutiset myyvät ja levikkikupla jatkuu. Kieltämättä ollaan lähestymässä tämänkin ilmastomuutosmätäpaiseen puhkeamista. Sen jälkeen kyllä haisee.

Ilmastomuutoksen nimissä tehdyt onnettomat satsaukset maksavat ihmisille yhtä katastrofaalisen paljon kuin nyt tämä käsissä oleva ahneuden kuplasta puhjennut finanssikriisikin.

Henrik Svensmark'in erittäin perusteellisesti ja tieteellisesti testatut teoriat auringon aktiivisuuden vaikutuksesta (ihmisen sijaan) maapallon ilmastoon, pätevät täysin tähänkin puheena olevaan ihmetyksen aiheeseen.

Huom! Ilmastonmuutos/-saastuminen ovat kaksi eri asiaa. Hallitusten pitää aloittaa rankat toimet suurteollisuuden saastuttamista vastaan ja lopettaa ihmisten ja pienyritysten vainoaminen. Päästökauppa lopetettava.

Pöllöpongari

Kaikille ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuville:
Lukekaa Pasi Toiviaisen Ilmastommuutos nyt - kirja.
Siinä on hyvin perustellusti esitetty mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Jos senkin jälkeen tuntuu, että ilmastonmuutos on huuhaata ja tekee mieli asiaa vähätellä ja ivata, niin sääliksi käy.

Ihan jo maailman uutisia seuraamalla pitäisi tajuta, että päin helvettiä on ilmasto menossa. Tuoren esimerkki Australian maastopalot ja Kalifornian kuivuus.

Vieras

Tulee muutosta suuntaan tai toiseen, sille ihminen ei voi mitään, ei niin kauan kun ihmiskunta ei vedä yhtä köyttä ja sitähän ei tule koskaan tapahtumaan.

Vaikka koko suomi poistettaisiin, ei sillä olisi mitään vaikutusta ilmastonmuuttumiseen.

Tuetko siis rahastusta omien taloudellisten intressien vuoksi, vai oletko vain kateellinen vasemmistolainen/vihreä, joiden mielestä yksittäinen kansalainen ei saa omata toista kansalaista enempää?

Huumorivieras

aurinkoonkin,ennen kuin lopettaa luomisen ja alkaa viettää lepopäiväänsä. Ja tutkijat ovat jälleen ymmällään kun eivät ymmällä. Ehkä se kasvihuoneilmiökin tässä loppuu, kun aurinko on viritetty uuteen vuosituhanteen.

Golfvirranhan Jumala jo pysäytti lämmittämästä liikaa meitä täällä pohjoisessa, tuossa auringossa taitaa vaan olla vähän isompi homma. Siinä riittääkin tutkijoilla hämmästeltävää, toivottavasti Saariselällä on muuten mukavaa.

Matti O Koskela

Ilmatieteenlaitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna kivittää Oulun yliopiston fysiikan laitoksen professori Kalevi Mursulan sanomisia eilisessä Hesarissa, että auringon aktiivisuuden väheneminen saattaa viilentää maapallon ilmastoa.

”Se, mitä Mursula ja muut sanovat viilenemisestä, on ylettömästi liioiteltua.” Näin Nevanlinna.

Silti senkummemmin Nevanlinnan kuin muidenkaan ei kannattaisi kovin kiihkeästi puolustaa perusteettomasti omaksumaansa uskoa ilmastonmuutoksen lämpenemiseen.

Itse olen täysi maallikko, mutta en tyhmä. Ilman mitään opetettuja uskomuksia, kumarteluja ja tieteen väittämiä minulla on etuoikeus pyrkiä avoimeen vertailuun eri tieteen haarojen ja tiedemiesten väittämien välillä.

Asiaa tulee jokapuolelta tuutin täydeltä molempien käsitysten puolesta ja vastaan. On onnekasta ilman omia luutuneita asenteita tarkastella loogisen ajattelun avulla kummankin tahon puolesta ja vastaan väitteleviä ja perustelevia argumentteja. Se on fantastista... fantastista.

Tällä hetkellä minua puhuttelee eniten muutama varteenotettava tiedemies. Ei vähiten siksi, että he eivät provosoidu eivätkä alennu kinaamaan ICCP 'klaanin' ärhentelevien opetuslasten, alarmistien kanssa.

Näistä kärkipäässä on Juha Pekka Lunkka, joka on Oulun yliopiston maaperägeologian professori, ja jonka erikoisalana ovat muinaiset ympäristön- ja ilmastonmuutokset. Lisäksi hänen tuore, Vuoden tiedekirja palkittu kirjansa; Maapallon ilmastohistoria. Kasvihuoneesta jääkausiin, antaa kiihkottoman näkökulman asiaan.

Toinen on "Henrik Svensmark (s. 1958) joka on Tanskan kansallisessa avaruuskeskuksessa Kööpenhaminassa työskentelevä astrofyysikko, joka tutkii kosmisen säteilyn vaikutusta pilvien muodostumiseen. Työllä on yhteys ilmaston lämpenemisestä käytyyn keskusteluun, ja Svensmark on pyrkinyt teorioillaan ja havainnoillaan osoitamaan, että auringon toiminnan vaikutus Maan pilvisyyteen ja sitä kautta lämpötilaan on suurempi kuin ihmisen vaikutus." Em lainaus/ Wikipedia.

Kun ja koska ilmastonmuutoksen frekvenssit liikkuvat kymmenien - satojen tuhansien jopa miljoonien vuosien jaksoissa, ei sääopin asiantuntijoiden mallinnuksissa voi olla riittävää uskottavuutta. Kun jo useamman viikon 'roknoositkin' tuppaa olemaan satukirjan tasoa.

Sitä vastoin verrattuna esim. geologien normaaleja, jopa miljoonien vuosien vaihteluväleillä, mm. sedimenttitutkimusten osoittamaa faktaa juuri eri aikoina vallitsevista tapahtumista ja ilmasto-olosuhteista, on uskottavuusero oleellinen.

Lienee turha sanoa kumman suunnan puolesta...
Aivan fantastista..

Vieras

Lainaus palkitun J-P Lunkan kirjan palkintolautakunnan arviosta:

¨Lunkan loppupäätelmä on, että vielä ei osata tarkasti ennustaa maapallon ilmaston muutosta ja muutosnopeutta. Varmaa on vain, että ilmasto muuttuu ja että ihmisen toimet kiihdyttävät muutosta. Olennaista ihmiskunnan kannalta on, kykeneekö ihminen muuttumaan¨.

Matti O Koskela taas itsestään ilman luutuneita asenteita:
¨On onnekasta ilman omia luutuneita asenteita tarkastella loogisen ajattelun avulla kummankin tahon puolesta ja vastaan väitteleviä ja perustelevia argumentteja. Se on fantastista... fantastista.¨ ja otsikoi kommenttinsa tietysti ilman luutuneita tai muitakaan asenteita ¨Alarmistit ja harhaoppineet¨.

Päättäjät ottanevat varmaan edelleenkin mieluummin tuon Lunkan varovaisuusperiaatteen eikä tuota Koskelan ¨mikään ei ole niin tärkeää kuin saada todistettua että ilmastonmuutos-ihmiset ovat väärässä¨-periaate.

Päätöksenteko tässä asiassa perustuu erilaisten laskennallisten skenaarioiden painoarvoihin ja riskianalyysiin eikä vapaavalintaiseen kokoelmaan henkilökohtaisten suosikkitutkijoiden käsityksistä. Jos ihmisperäisen ilmastonmuutoksen riski on 10%:n luokkaa, niin onko se niin mitätön että Matti O Koskela antaisi ohjeeksi sulkea silmät tuolta ja hyppiä lämpenevään ilmaan ja hokea lapsekkaan voitonriemuisena ¨fantastista, fantastista¨?

Vieras

Joka toinen tutkimus kertoo ilmaston lämpenevän ja joka toinen povaa jääkautta. Kumpaa tulisi tavallisen pulliaisen pelätä? Vai olisiko kenties viisainta jättää "tutkimukset" omaan arvoonsa ja ottaa vastaan mitä tuleman pitää?

Ainakin media ja poliitikot ovat tässä ilmastonmuutoshysteriassa tehneet valintansa. Ilmasto kuulemma lämpenee ja se aiheuttaa jos jonkinlaista ongelmaa ja valkoinen heteromies ja -nainen ovat tähän kaikkeen ihan yksin syyllisiä. Tätä valintaa eivät vähintäänkin ristiriitaiset tutkimustulokset järkytä. Kansan ruoskimista ei liioin vähennä se, että itse kyllä poliitikot ja median edustajat ihan surutta kiertelevät maailmalla konferesseissa ja ajelevat edustusautoillaan ympäri maita ja mantuja. Tuollainen yksi konferenssireissu vastaa päästöiltään helposti tavallisen pulliaisen koko vuoden päästöjä. Tekopyhyys on aina ollut kiihkouskovaisten merkille pantavin ominaisuus, sama pätee myös tähän ilmastonmuutosuskontoon.

Vieras

Saariseläälle on kokoontunut tutkijoiden joukko ympäri maailman. Tutkivat auringonpilkkujen esiintymistä tai pikemminkin niiden puutetta. Pohdiskelevt, että johtaako auringon aktiviteetin laimentuminen ilmaston kylmenemiseen.

Tästä kylmenemisestä on mittaustuloksia jo olemassa vaikka ilmastonmuutoksen puolustajat muuta väittävätkin.

Ilmastonmuutoksen yhteydessä puhutaan paljon siitä, että se olisi seurausta ilmakehän hiilidioksidi- ja hiukkassisällön muutoksista jotka olisivat seurausta fossiilisten polttoaineiden käytöstä(mm. öljy, hiili).

Toisaalta väitetään, että havaitut vaihtelut eivät ole seurausta mistään ulkoisesta syystä vaan ovat ilmakehän itsensä luonnollinen vuosikymmenien ajanjaksossa tapahtuva vaihtelu.

Amerikkalainen klimatologi H.C.Willet (kehittänyt mm pitkäaikaiset sääennusteet) on esittänyt syyteorian auringonpilkkujen ja auringon aktiviisuuden jaksollisten muutoksen merkityksestä maapallon ilmastoon.
Willetin teoria perustuu siihen, että tunnetun 11 vuotisen auringonpilkkujakson lisäksi on olemassa myös 80-vuotisjakso, jossa pilkkujen intesiteetti on tämän jakson 20 ensimmäisen vuoden aikana pieni, mutta kasvaa ja saavuttaa maksiminsa jakson 20 viimeisen vuoden aikana.

Auringonpilkkujen muuttuva intesiteetti 80 vuotisjakson aikana vaikuttaa etenkin auringosta tulevaan ultraviolettisäteilyyn, joka synnyttää häiriöitä 20-30 km:n korkeudella olevassa ilmakehän otsonikerroksessa.
Sieltä muutos leviää alempana olevaan ilmakerrokseen ja vaikuttaa siten korkeapaineiden sijaintiin ja matalapaineiden voimakkuuksiin.

Viimeksi kuluneen 80 vuotispilkkujaksoon kuulunut lämmin kausi sattui 1930-40 luvulle ja päättyi 1957 auringonpilkkumaksimiin.

Siitä jos lähdetään liikkeelle seuraus ja olettamus on, että vuosina 2000-2020 saadaan jälleen vuosien 1930-40 kaltainen lämmin kausi.

Huomioitavaa, että 1960 luvulla on todettu ilmiselvä ilmaston huononeminen.Tutkimukset pohjoisella pallonpuoliskolla ovat osoittaneet, että lämpötila on laskenut vuodesta 1957 lähtien. Se tukee teoriaa 80-vuotisesta sääjaksosta, jota elämme nyt.

Voitaneen todeta, että tutkijat Saariselällä ovat totuuden jäljillä, vaikka eivät vielä mitään varmaa arviota annakkaan, toisin kun nämä tuomiopäivän ilmastomuutoksen ennustajat.

Marko M

Ennen paskat heitettiin kadulle, jostain syystä se lopetettiin.

Sitten ihmisten ja tehtaiden jätteet laskettiin veteen, järviin, meriin. Tätä ilmiötä vastaan nousi kansanliikkeitä ja aika pitkään tiedemiehet viherhörhöt saivat taistella, että saastuttaminen väheni. Tätähän ei muista kukaan.

Sitten on saastutettu ilmastoa. Onneksi freonit, rikki, lyijy on saatu vähennettyä tuotannosta ja päästöistä.

Esimerkkejä on paljon muitakin: metsien suojelu, luonnonsuojelualueet, vanhojen rakennnusten suojelu.

Aina on niitä, jotka pitävät luonnostoa huolestuneiden ihmisten toimintaa typeränä vouhotuksena. Sitten kun asian tilaan on saatu parannus, he tahtovat omia kunniaa itselleen.