Tiistai 16.7.2019

MOT: Vaiettu ongelma Suomessa - ”Laki pitää säätää”

Luotu: 
25.9.2012 10:58

Poikien ympärileikkauksen tilanne on Suomessa juridisesti sekava, Ylen MOT-ajankohtaisohjelma kertoo. Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa luokiteltu rikokseksi, poikien ei. MOT:n mukaan useita poikien ympärileikkauksia koskevia oikeusjuttuja on kuitenkin vireillä.

Tällä hetkellä oikeuden on erikseen mietittävä, onko leikkaus tehty lääketieteellisesti oikeaoppisesti, vai täyttääkö se pahoinpitelyn tunnusmerkit.

MOT:n haastatteleman Pirkanmaan syyttäjänviraston johtavan kihlakunnansyyttäjän Jouko Nurmisen mukaan eduskunnan pitäisi ”ilman muuta” säätä ympärileikkauksesta laki - joko kieltävä tai salliva. Se toisi tilanteeseen selkeyttä.

- Jos halutaan, että poikia voidaan Suomessa ympärileikata, silloin sellainen laki pitäisi säätää, Nurminen sanoo MOT:n haastattelussa

MOT kysyi kansanedustajilta kantaa ympärileikkaukseen, ja vain kolmannes edustajista vastasi. Suurin osa vastanneista vastusti ympärileikkausta.

MOT:n mukaan Suomen lääkäriliitto vastustaa poikien ympärileikkauksia. Lääkärin eettisissä säännöissä sanotaan, että jos lääkäri joutuu hoitamaan henkilöä, joka ei itse voi antaa hoitoon suostumusta, hoidon on perustuttava lääketieteellisiin syihin. Ympärileikkauksissa syyt sen sijaan ovat kulttuurisia ja uskonnollisia.

MOT:n tekemien haastattelujen perusteella ainakin jotkut leikkaukset tehdään kotioloissa puutteellisella puudutuksella ja esimerkiksi kehnossa valaistuksessa. Leikkaaja ei aina ole lääkäri.

Esimerkiksi Suomessa toimivilla juutalaisyhteisöillä on usein omat ympärileikkaajat. Leikkauksia tehdään myös islaminuskoisissa yhteisöissä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

Juridisesti asia on selvä, päin vastoin kuin juttu väittää: Toimenpide on voimassaolevassa Rikoslaissa yksiselitteiesti kielletty.

Sen sijaan POLIITTISESTI asia on epäselvä, koska nk. monikulttuurisuus tuntuu vievän voiton eduskunnan säätämistä laeista.

Uuden lain säätäminen on turhaa. Jos vanhaakaan ei sovelleta käytäntöön, miksi ihmeessä sovellettaisiin uuttakaan?

Jari-Matti Mäkelä

Nyt on päättäjillä tiukka paikka ettei vaan loukkaa kenenkään uskonnollista vakaumusta. Jos nimittäin metzitzah b'peh kielletään laissa, niin jotkut tosiuskovaiset pakotetaan suorittamaan pyhä operaatio salassa ja epähygieenisesti lainvalvonnan ulkopuolella.

Marko Grönroos

"Lääkärin eettisissä säännöissä sanotaan, että jos lääkäri joutuu hoitamaan henkilöä, joka ei itse voi antaa hoitoon suostumusta, hoidon on perustuttava lääketieteellisiin syihin."

Suomessa tehdään myös kauneusleikkauksia, eivätkä ne vaikuta olevan ainakaan niitä tekeville lääkäreille minkäänlainen eettinen ongelma vaan lähinnä rahakas tulonlähde. Jos jotkut pitävät silvottua pippeliä tai pimpsukkaa ihailtavana tai kauniina, vaikka taustalla olisivatkin uskonnolliset syyt, lienee kyse eräänlaisesta kauneusleikkauksesta.

Eri asia sitten on, kuinka pitkälle vanhempien kauneuskäsitykset voidaan huomioida peruuttamattomissa operaatioissa. Ihmisellä kuitenkin pitäisi itsellään olla päätäntävalta omasta elämästään ja kehostaan. Tämä on minusta selvästi suurin ongelma-alue ympärileikkauksissa.

Johan Von

Ympärleikkaus oli hygienisyyden takia tarpeelinen Yli pari vuosituhatta takaisin. Silloin se otettiin mukaan uskontoon, että sen tekeminen tuli kaikille pojille tavallaan pakoksi. Nykyisin se on jäänne sillä ihmisten puhtaus on aivan toista luokkaa kuin silloin. Mutta ympärileikkaus on jäänne siitä. Toisaalta ei siitä haittaakaan ole ja monelle se joudutaan myyös tekemään esinahan kireyden takia. Mutta lääkärin tekemänä.