Sunnuntai 20.1.2019

Tästä nuoresta maahanmuuttajasta kuulee vielä koko Suomi!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2009 16:16
  • Kuva: Marcus Floman
    Kuva
    Vuoden pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj.

Kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hetemaj, 23, puhui itsensä niin presidenttien kuin muidenkin läsnäolijoiden sydämiin poikkeuksellisen innostavalla tavalla tänään presidenttifoorumissa. Hän korosti rikkautta, jonka suomalaisuuteen tutustuminen ja suomen kielen oppiminen on ensin hänen äidilleen ja sitten hänelle antanut.

- 99 prosenttia suomalaisista on hyviä. Kieltä oppii kuka vaan, sanoi tämä Britanniassa korkeakouluoppia hankkinut nuori nainen.

Synkkyydestä ja omaan napaan tuijottelusta hän ei pidä, mitä korostaakseen hän lukea paukautti foorumissa myös otteen V.A. Koskenniemen Elegiasta, joka kertoo yksinäisyydestä. Se lähtee liikkeelle tutusti: ”Yksin oot sinä ihminen…”

Tilaisuuden päälle Fatbardhe Hetemaj kävi halaamassa presidentti Martti Ahtisaarta, jolle hän on kiitollinen koko perheensä puolesta siitä, että Kosovo on itsenäinen. Hänen perheensä lähti Kosovosta väkivaltaisuuksia pakoon ja muutti Suomeen vuonna 1992.

- Opetusministeriön pitäisi palkata sinut kiertämään suomalaisia kouluja, naurahti otettu Ahtisaari Hetemajn puheenvuoron jälkeen.

Vuoden pakolaisnaiseksi tänä vuonna valittu luetteli suomen kielen lisäksi englannin ja ruotsin kielen ja kulttuurin tuntemuksen maahanmuuttajan pärjäämisen avuiksi. Ruotsiakin olisi kaikkien suomalaisten hyvä osata.

Sukunimi on tuttu suomalaisille jalkapallofaneille. Se johtuu siitä, että nuoret fuippufutaajat Mehmet ja Perparim Hetemaj ovat Fatbardhen veljiä.

Fatbardhe Hetemajsta heijastuu sama lähes raju innostuneisuus kuin monesta muustakin nuoresta kosovolaisesta reilun vuoden vanhassa valtiossa. Hän ei ole vielä käynyt itsenäisessä Kosovossa, mutta aikoo sinne lähiaikoina mennä käymään.

Entä kiinnostaako Presidentinlinnassa salillisen verran suomalaisia nuoria älyköitä ja kolme presidenttiä hurmannutta nuorta naista politiikka?

- Ei ainakaan vielä. Ensin opiskellaan ja tehdään töitä, pieniä hyviä tekoja korostava nainen sanoi.

Tilaisuuden päälle tarjotun lounaan jälkeen myös Tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi vielä moikkaamassa Fatbardhea. Presidentti nosti omana onnen toivotuksenaan ja hyvän tahdon eleenään hänelle lähtiessään peukalonsa pystyyn.

Jaa artikkeli:

Kommentit

vapausvalita

Tästa nuoresta maahanmuuttajasta kuuli jo koko Suomi, kun kaikki mediat hehkuttivat taas vuoden pakolaisnaisesta.

"Tilaisuuden päälle Fatbardhe Hetemaj kävi halaamassa presidentti Martti Ahtisaarta, jolle hän on kiitollinen koko perheensä puolesta siitä, että Kosovo on itsenäinen."

Olikohan tilaisuudessa yhtään kosovon serbiä, vai oliko tämmoiset monikulttuuriset erimielisyydet piilotettu?
Kosovo ei liene kauaa itsenäinen, sillä ylivoimaisesti suurin osa asukkaista liputtaa Albanian puolesta, ja puolueet ajaa kosovon liittymistä Albaniaan. Jotkin ryhmät jopa haluaa liittää tähän "suuralbaniaan" albanienemmistolaisia osia makedoniasta ja serbiasta. Medialta toivoisi edes pientä kriittistä tarkastelua tätä aihetta kohtaan, mutta Martti Ahtisaari ja tämä pakolaisnainen näyttää sokaisseen median.

Vieras

Kyllähän tällaista väkeä ottaisi maahan vaikka 10000 heti seuraavan nousukauden käynnistyessä. Se mistä ns. maahanmuuttokriittisyys kumpuaa, on se empiirinen havainto, että yhtä korkeasti koulutettua ja ilmeisen ahkeraa Fatbardhea kohti tulee 99 hyödytöntä ja veronmaksajalle kallista asemanseinänkannattelijaa. Yksi rasismin piirre on se, että yksilö nähdään vain ryhmänsä edustajana. Rasismi kuihtuisi pois, jos poliitikot ja virkamiesvalta oikeasti toivottaisivat nämä "positiivisen kontribuution" yhteiskunnallemme antavat yksilöt tervetulleeksi, eivätkä keskittyisi vain tulijoiden määrään laadusta piittaamatta.

M.Heikka

siinäkin olisi ideaa, että presidenttien eteen tuotaisiin meitä alkuperäis-ugreja: Ihan vaan UPEINA esimerkkeinä, millaisia kouluttautuneita, kielitaitoisia ja varsinkin pirun seksikhäitä työttömiä ugreja sentään maassamme vielä on. Onpa fantastista!

masa lahti

Nainen toiselta planeetalta

Älykäs, filosofinen, mutta käytännön läheinen ihminen.
Mitä olisi seurannut jos Nigeriasta tullut puhuisi tähän tyyliin.
Kyllä meni mietintään, mitä olemme täällä pohjolan perukoilla.
On taas aika avata ikkunat maailmaan ja asemoida
suomalaisten arjen asenteet.
Suomea arvostetaan avain ansiosta ja kansainvälinen politiikka
on vientituotteemme. Kehitetään sitä.
Nyt elämä on useilla erikoisen vaikeaa, mutta on muuallakin
Maailma pieni - ihminen suuri, jos osaa olla.

TSV

"Britanniassa korkeakouluoppia hankkinut nuori nainen."

Suomen ollessa niin hyvä koulutuksineen, miksi joku lähtisi Britanniaan opiskelemaan?

"Ruotsiakin olisi kaikkien suomalaisten hyvä osata."

Mielestäni suomalaisten olisi parempi osata ensiapua, mutta onhan se tietysti kivaa, että pakolaisnainen kertoo näitä viisauksia sen enempää asiaa perustelematta, yksilön kannalta ja yhteiskunnan kannalta, Ruotsin kielen pakollinen opettelu on resurssien haaskaamista. Tämän lisäksi Ruotsin kielen vaatimus, estää OIKEITA koulutettuja maahanmuuttajia hyväksyttämään koulutuksensa.

Yhdessä asiassa Fatbardhe on täysin oikeassa. Pakolaisten on opittava Suomen kieli ja nopeasti, en voi ymmärtää miten joku täällä 4 vuotta asunut ei osaa juuri puhua suomea ja nyt on tarkoita kieliopillisesti oikein, mutta että edes tulisi toimeen joka päiväisissä asioissa.
Mitä muuta tekemistä siellä vastaanottokeskuksissa on kuin opiskella kieltä?

Vieras

Voi hyvä TSV.
Sattuiko pahasti kun tämä maahanmuutajanaisen näkemykset osuivat naulan kantaan. Tämän maahanmuutajanaisen sanoma ei sitten saavuttanut sinuakaan! Mutta hyvä näin, opiskele itse edes sitä ensiapua niin sinustakin on sitten jotain hyötyä Suomalaiselle yhteiskunnalle!
Tuli vaan mieleen että mitä mieltä olet "vanhoista RuotsinSuomalaisista" jotka eivät kymmenien vuosien Ruotsissa asumisen jälkeen eivät edelleenkään taida Ruotsinkieltä? On se aika koppavaa vaatia että maahanmuutajien olisi tuosta vaan taidettava Suomen kieli, jäikö mainitsematta että näille maahanmuuttajille on tarjottava lain mukaan mahdollisuus "suomalaistua" joko Ruotsin- tai Suomenkielellä!

N

Kyllähän hän on oikeassa, että on hyvä osata myös Ruotsia, mutta tosiaan tärkeämpi olisi se suomi. Ellei sitten asustele pääosin ruotsinkielisellä alueella, jolloin se ruotsi taas olisi tärkeämpi.

Ruotsinsuomalaiset jotka eivät ole oppineet / vaivautuneet opiskelemaan ruotsia ovat aivan yhtälailla itsekeskeisiä kuin Suomeen muuttavat, jotka eivät vaivaudu opiskelemaan paikallista kieltä. Omatoiminen eristäytyminen.

Lain mukaan mahdollisuus suomalaistua suomen- tai ruotsinkielellä kyllä on, mutta se ei tee asiasta sen järkevämpää. Mikäli tosiaan edes hieman kiinnostaa sopeutua ympäröivään maailmaan, kannattaa se sopeutuminen aloittaa paikallisen kielen opiskelusta. Kaikki lisäkielet ovat tieten tässä aina mukava lisä, mutta sen pääasiallisen paikallisen kielen osaaminen on se tärkein asia, joka siloittaa erimielisyyksiä.

Leila

... upeasti positiivinen ja tarmokas nuori nainen, josta moni suomalainen, sekä nuori että vanha voisi ottaa esimerkkiä ja tehdä elämästään paremman ja valoisamman. Sensijaan jotkut kommentoijat pyrkivät kaivamaan Fatbardhesta vain vikoja ja moitittavaa, koska hän sattuu olemaan Kosovon albaani. Jos ei muuta, niin mollataan Kosovoa. Uhhuh, mitä katkeruutta ja pahansuopuutta. Myönteisellä suhtautumisella kun tekisimme elämämmme paljon helpommaksi ja keveämmäksi.

Kertik

Tyttö mainitsi, että 99 % suomalaisista on hyviä. Sitä ei voisi millään uskoa, kun lukee ihmisvihaajien kannanottoja tälläkin palstalla. Mutta uskon sen silti; ihmisvihaajilla on vain niin kiihkeä tarve tuoda kantansa joka paikassa esiin.

Vieras

>Tyttö mainitsi, että 99 % suomalaisista on hyviä. Sitä ei voisi millään >uskoa, kun lukee ihmisvihaajien kannanottoja tälläkin palstalla. Mutta >uskon sen silti; ihmisvihaajilla on vain niin kiihkeä tarve tuoda >kantansa joka paikassa esiin.

Osaapa tuo jo jaotella myös suomalaisia omiin kasteihin.

askoniskala

maahanmuuttajille ja myös monille suomalaisille.

Valitettavasti on näitä yli-ihmisiä, jotka joka käänteessä yrittävät löytää maahanmuuttajista vikoja. Ehkä Fatbardhe on hieman kohtelias, pudottaisin hyvien prosenttia. Voihan olla tietysti niinkin, että ne "hyvät" eivät tuo mielipidettään esiin samalla raivolla kuin ne "pahat" ja jäävät pimentoon.

Runoilijan sanoin:

On alituinen pahan huhun virta.
Hyvistä jälkiä on vähemmän,
ei hyvyys ole sitä mikä toimii,
sen valo sama valo on
nyt ja ainaisesti.

(Aniara)

Meillä on ollut ilo saada joukkoomme henkilö, joka osaltaan loistaa hyvyyttä ja positiivisuutta toimissaan ja ajattelussaan. Vaikka aiheita olisi ollut kehittyä aivan toisenlaiseksi. Erinomainen esimerkki, kuinka ihminen voi kasvaa jopa koettujen vääryyksien yläpuolelle.

Jape

Koko Hetemaij'n perhe on esimerkki siitä minkälaiaia pakolaisia maahamme tarvitaan. Kaikki vastaavat ovat tervetulleita.

Sen sijaan niitä joita kansainväliset, ihmiskauppaa harjoittavat, rikollisliigat tuovat meille sosiaaliturvan eläteiksi ei kukaan kaipaa.

jallukka

Hyvin kertoo palstan kommentit suomalaisten huonosta itsetunnosta ja muutenkin täysin aikansa eläneestä suhtautumisesta toisiin "erilaisiin" ihmisiin. Hieman kun positiivista kuvaa tulee maahanmuuttajalta niin mitä tekee suomalainen, vetää kaikki epäoleennaisuudet ja oman surkeutensa keskusteluun. Voi että kun me Suomalaiset ollaan niin surkeita nyyh nyyh... Lähtekää pois jos se Suomi on niin surkea paikka, muitakin maita löytyy! Menkää hei Venäjälle, siellä olisi teillekin samoin ahtaasti ajattelevia uskonveljiä.Voisitte yhdessä niputtaa kaikki maahanmuuttajat samaan kastiin.

Surkea kansa, surkeat johtajat ja surkeat olot, miten te suomalaiset pärjäätte siellä edes?

kapa.

Näytti ainakin viime lauantaina Hetemajta kiinnostavan politiikka, kun veti samanlaisen puhemaratonin Kokoomuksen pj-päivillä Hämeenlinnassa.

Silloin ei tosin puhuttu kovinkaan positiiviseen sävyyn eikä lainkaan kaunopuheisesti. Kirosanojakin mahtui mukaan koko tukku. Kokonaisuus oli lähinnä vaivaannuttava.

Mutta hienoa, että puhelahjat löytyivät nyt oikealla hetkellä. Kameroiden edessä. Ja onhan kyseessä erilainen nuori. Rohkeutta täytyy arvostaa.

VierasBrandheim

Kun luen näitä kommentteja en huomannut ainuttakaan ihmisvihaajan ,katkeroituneen tai yli-ihmisen kommentteja.Enkö ymmärrä lukemaani.voiko joku selventää kuka oli yli-ihminen (enhän minä?)Katkera, tai ihmisvihaaja.
Kyllä yksi pyysi kriittistä tarkastelua asiaan toinen halusi että olisi ollut yksi Suomen peruskansalainen mukana ja eräs halusi kielen taidon tarkastelua ja Jape halusi että rikollisia ei oteta maahan.
Voisiko joku selventää asiaa.

apostate

Ei mennyt kauan kun tässäkin keskustelussa mentiin asiattomuuksiin.

Ei minullakaan ole (tietenkään) mitään ko. ihmistä vastaan, mutta Martti Ahtisaari Nobel-palkintoineenkaan ei tee tyhjäksi sitä tosiasiaa, että Kosovon kriisi hoidettiin tavattoman huonosti ja puolueellisesti. Tai sitä, että pakkoruotsi on rasite niin korkeakoulutetuille maahanmuuttajille kuin suomea äidinkielenään puhuville suomalaisillekin...

Vieras

Niinkuin tietäisit asiasta yhtään mitään ! Ja pakkohan oli liittää pakkoruotsi tähänkin kommenttiin..... Lopeta jo se sun internet tilauksesi niin ei tarvii lukea tämätapaisia kommentteja! Pakkoruotsi=Rasite, get a life apostate!

Vieras

"Islamilainen kehitysmaasta tuleva maahanmuuttaja. Hänessähän kiteytyy kaikki se, mitä maahanmuuttovastustajat ulvovat pahaksi."

Jos jätetään lukuunottamatta se, että hänellä ei ole rikosrekisteriä, hän on koulutettu, hän ei ole työtön, hän osaa jopa molempia maamme virallisia kieliä hyvin, ei suhtaudu halveksuvasti tähän maahan ja sen kansaan, ja valokuvan perusteella ei tunnusta ainkaan islamin vanhoillisempia suuntauksia omakseen, niin kyllähän siinä tosiaan kaikki ongelmatapauksen tuntomerkit ovat.

Vladimir

Lyhyesti. Uskallan väittää, että suurimmat syyt maahanmuuttajien vaikeuksiin Suomessa ovat se loputon tuki, mikä heille annetaan ja työluvan saannin kesto. Tuet vaikuttavat passivoivasti ja opettavat ennen työluvan saantia, että oikeastaan tuilla pärjäileekin aika mukavasti. Työhön hakeutumishalut vähenevät. Kun työllistyminen on näin viranomaisten taholta tehty vaikeaksi ja ammattiyhdistysliikekin panee kapulansa rattaisiin ja tuilla elää ihan mukavasti, on seurauksena maahanmuuttajien korkea "työttömyys". Upeaa kuulla tulevaisuuteensa uskovista ja tyytyväisistä maahanmuuttajista. Onnea matkaan!

Juupa

"Jos jätetään lukuunottamatta se, että hänellä ei ole rikosrekisteriä, hän on koulutettu, hän ei ole työtön, hän osaa jopa molempia maamme virallisia kieliä hyvin, ei suhtaudu halveksuvasti tähän maahan ja sen kansaan, ja valokuvan perusteella ei tunnusta ainkaan islamin vanhoillisempia suuntauksia omakseen, niin kyllähän siinä tosiaan kaikki ongelmatapauksen tuntomerkit ovat."

Haloo? Hän oli 6-vuotias tullessaan Suomeen. Harvalla nykyiselläkään 6-vuotiaalla maahanmuuttajalla on rikosrekisteriä. Koulutustakaan hänellä tuskin tuolloin oli, töistä puhumattakaan. Kielitaidossakin saattoi olla puutteita. Eli aivan kuin kuka tahansa muslimitaustainen maahanmuuttaja.

LosParanoias

Tämä nuori nainen, jonka nimeä en osaa kirjoittaa, saatikka lausua, on juuri sellainen tyyppi, joita tänne otettaisiin varmasti avosylin vastaan. Jos edes 90% mamuista yrittäisi olla hänenlaisiaan, niin eipä mahtaisi Suomessa rasismia pahemmin olla. Mielestäni se, että hän puhuu juuri maahanmuuttajan omastakin vastuusta tutustua uuteen kulttuuriin ja hyväksyä kulttuurierot, on suurta plussaa.

Vieras

Olisiko hänelläkin ollut ongelmia alussa kun oli joutunut värjäämään hiuksensa vaaleiksi, että paremmin sulautuisi tänne vaaleitten viikinkien joukkoon? Kun tarkkaan katsot näet tyvikasvun. Tuskinpa veljiäkään kehuttaisiin elleivät olisi pärjänneet urheilussa. Urheileva ulkomaalainen hyvä ulkomaalainen, ei-urheileva ulkomaalainen - paha ulkomaalainen. Näinhän täällä stereotypioidaan kaikki. Ulkomaalaiset osaavat joukkuepelin, suomalaiset ovat yksilölajien harrastajia.

Vieras

Vihje maahanmuuttajille: Värjätkää hiuksenne vaaleiksi, jos olette naisia. Pelatkaa hyvin jalkapalloa jos olette miehiä. Opetelkaa suomea, ruotsia, englantia ennenkuin muutatte Suomeen. Sillä tavalla suomalaisetkin hyväksyvät teidät ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Mikko Ellilä

"Tästä nuoresta maahanmuuttajasta kuulee vielä koko Suomi!"

Niin kuulee, kun media jatkuvasti nostaa esille näitä monikulttuurisuuden mannekiineja, ulkomaalaistaustaisia huippuosaajia, kulttuurinrikastuttajia, työvoimapulan poistajia jne.

Uuden Suomen jutun otsikko ei siis kerro mitään maahanmuuttajista. Otsikko kertoo vain median asenteista. Tämän uutisen aiheena ei oikeastaan ollut maahanmuutto, vaan median suhtautuminen maahanmuuttoon.

Media pyrkii jatkuvasti antamaan suomalaisille asennekasvatusta eli muuttamaan suomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin nykyistä myönteisemmäksi. Tästä syystä media nostaa esille muutamia esimerkillisiä maahanmuuttajia. Jostain syystä media vaikenee maahanmuuton kokonaisvaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tämä Fatbardhe Hetemaj on vain yksittäistapaus, jota ei voi yleistää. Useimmat maahanmuuttajat eivät todellakaan ole tuollaisia. Olisi järkevämpää keskustella tilastollisista tosiasioista kuin yksittäisistä henkilöistä.