Maanantai 20.5.2019

Supo nashien Helsingin-retkestä: ”Olemme kuulleet huhuja”

Luotu: 
18.3.2009 16:31
Päivitetty: 
18.3.2009 18:15
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Venäläisen Nashi-järestön kannattaja osoitti mieltään Moskovassa marraskuussa 2007.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Orion-elokuvateatteri Helsingissä.

Helsingin poliisi ja Suojelupoliisi tarkkailevat tilannetta venäläisen Nashi-järjestön Helsingin keskustaan ensi maanantaille kaavaileman mielenosoituksen suhteen. Helsingin poliisista kerrotaan Uudelle Suomelle, että Supo kartoittaa Putin-nuorten mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa, johon poliisi reagoi tarpeen vaatiessa nopeasti.

– Varaudumme tilaisuuteen, se on selvä. Poliisi tulee varmasti paikalle, ylikonstaapeli Kari Jokinen keskustan poliisipiiristä kertoo.

Virossa pari vuotta sitten hulinoineet venäläiset nuorisojärjestön edustajat lähtevät ensimmäistä kertaa ulkomaille osoittamaan mieltään. Suomeen heidät tuo Viron suurlähetystön 23. maaliskuuta järjestämä Pelko muurin takana -seminaari, joka käsittelee Viron historiaa. Mielenosoittajien mielestä kyse on venäläisvastaisuudesta.

Poliisi on ollut mielenosoituksesta jo yhteydessä Supoon, ja odottaa sieltä nyt ”yleistä uhka-arviota” maanantain varalle.

Uusi Suomi kysyi Supolta muun muassa, miten se aikoo varautua mielenosoitukseen sekä arviota Suomeen tulevien mielenosoittajien määrästä.

– Olemme kuulleet huhuja [mielenosoitus-]aikeista, mutta emme halua kommentoida tarkemmin vapaaseen kansalaistoimintaan liittyviä aikomuksia, tutkija Minna Halkola välittää Supon viestin.

Mitään erikoissuojelua ei ole tilattu.

Helsingin poliisi uskoo, että paikalle olisi tulossa kymmenkunta mielenosoittajaa. Jos arvio osuu kohdalleen, ei paikalle aiota lähettää kuin yksi partio.

– Jos mielenosoittajia tuleekin kymmeniä, sitten lähetetään useampi partio. Jos siellä jotain tapahtuu, pystymme reagoimaan nopeastikin, Jokinen kertoo.

Elokuvateatteri Orionissa järjestettävän seminaarin vastustajien mielestä Viron suurlähetystön tukemaan tilaisuuteen liittyvässä elokuvasarjassa on venäläisvastainen elokuva. Latvialalaisen Soviet Storyn esittäminen on vastahankkeen puuhaajien mielestä laitonta.

Viro-seminaarin taustavoimien mukaan tilaisuudesta keskustelu on verkossa asiatonta. He ovat huolestuneita keskustelun luonteesta, joka saattaa lähestyä kiihotusta ja fyysiseen väkivaltaan yllyttämistä.

Viron lähetystössä mielenosoitusta odotellaan rauhallisissa, mutta hämmentyneissä tunnelmissa.

– Ihmetyttää, lehdistöneuvos Andry Ruumet kommentoi virolaisten tunnelmia siitä, että venäläiset tulevat Suomeen osoittamaan mieltään.

Ruumet kertoo, että he ovat informoineet poliisia mielenosoituksesta, mutta mitään erikoissuojelua ei ole tilattu.

– Mieltä saa kuka tahansa osoittaa vapaassa Euroopassa, hän toteaa.

Seminaarin järjestelyjä vastaan on hyökätty verkossa. Viron maaliskuun kyyditysten muistopäivää vietetään 25. maaliskuuta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Eiramaa KNFIJV

Supon on tarkkailussaan ja mahdollisissa offensiiveissakin koko ajan muistettava venäläisten lailliset ja ihmisoikeudet.

KNFIJV on linjannut suomalaisten tuntoja kuvaavan käytännöllisen ihmisoikeuksia ja venäläistä kansanosaa kunnioittavan fasismin-nollatoleranssipolitiikan jo pari vuotta sitten näin:
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#venalaispanos
Supon on syytä toimia tässä suvaitsevaisuuden ja kunnioituksen hengessä valtaosaa venäläisiä kohtaan - jotka ovat kunnon väkeä!

Viittaan myös toiseen kirjoitukseeni aiheesta: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53791-pahamaineiset-nashit-helsinkiin#co...

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV Web

Vieras

Mitkä lailliset oikeudet. Nekö jotka sallivat saapumisen vieraaseen maahaan rähinöinti- ja tuhoamistarkoituksessa. Sitähän tämä nashi-joukkio on tulossa tekemään. Rikolliset on otettava jo rajalla kiinni ja näin estettävä laajempi vahingonteko Suomessa. Rähinöitköön kotimaassaan.

kansanmies

YLEn Aamu-TV:ssä vieraillut tutkija Jussi Lassila Aleksanteri-instituutista arvelee, että Nashin ajatuksille on kannatusta Suomenkin venäläisten joukossa. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/putin-nuoret_saapuvat_helsinkiin_v...

Potentiaalinen kannattajakunta on kiireesti kartoitettava ja asetettava tehosyyniin. Jokamiehenoikeus valppauteen ja rikoksen estämiseen tilanteen mukaan voimakeinoinkin on yhä voimassa!

Globaalitalouskonsultti (KNFIJV)

Pitääkö stalinistisen Putin-jugendin eli Kremlin masinoiman oman ilmoituksensakin mukaan kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneen Nashi-järjestön ja muiden poliittistaustaisten rikollisjoukkioiden rettelöintiä sietää Suomessa? Vaikkei nashisteja olisikaan luokiteltu EU:ssa virallisesti terroristiluonteiseksi järjestöksi, on sen tunnustus Viron hallintoa vastaan suunnatusta massiivisesta palvelunestohyökkäyksestä omiaan todistamaan, etteivät kv. lakia ja diplomatian sääntöjä kunnioittamattomat huligaanit tule Helsingin mellakkaansakaan mielessään välttämättä muita käyttäytymissääntöjä kuin nyky-Venäjän pyhä aiemmin kirjoittamaton mutta nykyisin kirjoitettu sääntö, ettei neuvostoarmeijan ja sen suuren johtajan Josef Stalinin tekojen oikeutusta saa asettaa kyseenalaisiksi.

Pitääkö suomalaisten suhtautua samalla tavoin "suvaitsevasti" kunnioittaen näihin naapurimaan virallisiin mielenosoittajiin ja mahdollisesti muihin äärirettelöitsijöihin, jotka tulevat maahamme selvittelemäään omia ja muiden välejä ja todennäköisesti tuomaan imperialisminsa varoittavaa viestiä meillekin, jotka luulimme olevamme jotenkin ulkopuolisia?

Aila Niinimaa-Keppo

Nashi-porukan mielenosoituksesta näin ensimmäisen ilmoituksen Helsingin yliopiston dosentin, Erkki Johan Bäckmanin, blogissa.

Miten voi olla mahdollista, että suomalainen yliopiston dosentti julkistaa näyttävästi sivuillaan suoranaisen kutsun vieraan maan huligaanien häiriköintitilaisuuteen? Nashihan on kuulemma tulossa Bäckmanin agenteiksi ja fasisteiksi julkisesti nimeämien kirjailijoiden, Sofi Oksanen ja Imbi Paju, uuden kirjan julkistamistilaisuuteen.

Vieras

Nämä itseään "antifasisteiksi" nimittävät järjestöt ovat tosiasiassa itse fasistisia järjestöjä, suoria punafasistien seuraajia. Miksi heidän toimintaa ei kielletä.
Olenko ainoa joka huomaa selkeän yhtäläisyyden näiden nashien (i.e. putin nuorten) ja Hitler Jugendin välillä.

Russakka

Venäläiset muistavat ne kaataessaan Viron webbisivuja, teloittaessaan Tsetseenejä, hyökätessään Georgiaan ja varastaessaan osan maasta?

Sitten vielä tullaan Suomeen riehumaan ja osoittamaan mieltään...Suosittelen kavereiden pysymistä omalla puolellaan.

Jos pieninkin häiriö (joka varmasti tulee) esiintyy, niin opetetaan näille "natseille" mitä tarkoittaa oikeusvaltio...Eli pamputetaan niin että tuntuu. Ja karkotus sekä ikuinen maahantulokielto välittömästi.

Tänne ei kaivata mitään Kremlin käsikassaroita Saksan Hitler Jugendin tyyliin.

M.Heikka

Suomessa on maailman paras polliisi...ja turvallisuusyhteistyö. Se on aivan muuta kumminkin kuin se vanha YYA, jos muuistat. Pitäiskö tähän vakavaan paikkaan pistää ; ) ?

Onko kyseessä "Venäjän uhka", jos kartoitetaan ulkomaalaiset protestoijat. Mistä tiedät, ettei niin tehtäisi muidenkin kansallisuuksien osalta?

Turska

Eikös nyt neuvostomaisempaa=kökömpää tappaa viestittää Suomeen, että Neuvostolittovenäjä on rajan takana, ja se tulisi suomalaisten muistaa, kun tekee ratkaisujaan!

Nyt kaipaisin tähän Häkämiehen jämptin kannanoton.

Turska

Eikös nyt neuvostomaisempaa=kökömpää tappaa viestittää Suomeen, että Neuvostolittovenäjä on rajan takana, ja se tulisi suomalaisten muistaa, kun tekee ratkaisujaan!

Nyt kaipaisin tähän Häkämiehen jämptin kannanoton.

Vieras

Eikös Suomessa toimi vielä Supo-toimisto, jonka tehtäväalueeseen tällaisten mielenosoitusten järjestäminen kuuluu? Vai onko Suomi jo niin rajaton itään päin, että Venäjältä ( tai siis Neuvostoliitosta, jos nämä idealistit sitä järjestelmää kannattaa ) voi tulla kuka tahansa - tässä tapauksessa Putin nuoret - pitämään mielenosoitusta Suomen pääkaupunkiin!? Kyllä tässä tapauksessa luulisi jo Supon heräävän ja viisumia ei myönnettäisi. Kuullostaa kyllä erikoiselta, että vieraasta valtiosta, joka ei kuulu EU:hun tullaan toiseen maahan häiriköimään. Viisumien varmistamiseksi yrittivät hämätä, että Viron Putin nuoret muka asialla! Vai puolustellaanko tällaistakin rettelöä kaiken sallivalla sananvapaudella. Varsinkin kun on Putin nuorista kyse, ettei vaan tulisi säröä itäsuhteisiin...!?

Kippari

Israelin valtio pommitti Gazan asukkaita hengiltä maan hallituksen käydessä vaalikampanjaa oman kannatuksensa nostamiseksi. Kovuuden osoittaminen kuulemma tekee hyvää vaalimenestykselle.
Samaan aikaan järjesti Israelin suurlähetystö Helsingissä yhteistyössä Helsingin juutalaisen seurakunnan kanssa
"spontaanin" mielenosoituksen Israelin tueksi. Helsingin juutalainen seurakunta teki mielenosoituksessa tarvittavat banderollit.
Kun kerran Israel järkkää Suomeen mielenosoituksia niin miksei myös Venäjä voisi niin tehdä?

tapio_o_neva

Kannattaa muistaa mainita, etteivät Gazan pommitukset olleet Israelin Kokoomuksen eivätkä Israelin Kristillisdemokraattien tai Israelin Perusjuutalaiten vaalikampanja, oikeistolainen ja populistinen, vaan kyseessä oli maltillisen kepulaisen Kadiman vaalikampanja.

Enemmistöparlamentarismi, joka vaatii pääministerin julistamista epäjumalaksi on Isä Perkeleestä, koska siinä mallissa ei ole todellista presidentinvaltaa, joka voisi rajoittaa puoluelaitoksen rappiota.

tapio_o_neva

Periaatteessa Venäjällä ei ole oikein pidetty juutalaisista, jotka on koettu jonkinlaiseksi venäläisen sielun turmelevaksi kaupunkikulttuurin ilmiöksi. Siksi on kaikenlaisia pogromejakin sisäpoliittisen tilanteen huomion kiinnittämiseksi. Israelin perustivat venäjänjuutalaiset marxilaiset, joille kosmopoliitti verkostoituminenkin oli luonnollista.

Suomenjuutalaiset ja suomenruotsalaiset ovat verkostoituneet koko maailmaan päinvastoin kuin suomensuomalaiset, jotka vain möllöttävät ugrilaisessa ympäristössään.

Israel järjestyttää aika ajoin tukimielenosoituksia esimerkiksi 5 000 000 amerikanjuutalaisen keskuudessa.

tapio_o_neva

Uudessa Suomessa on ollut havaittavissa arvovaltaista kangistumista juhlaseminaarin jälkeen. Käytännössä tästä tulee tapa: Uusi Suomi on kyyryssä ja 2-3 päivää jäljessä Helsingin Sanomia, jolloin sen ei tarvitse ottaa vastuuta päänavaamisesta, vaan se voi vedota, että "asiahan oli jo Helsingin Sanomissa".

Uusi Suomi alkaa keski-ikäistyä huolettavaa vauhtia. Tavoitteena lienee siirtyä Kuokkavieraiden puolelta Presidentinlinnaan Paavo Arhinmäen tapaan - nopeasti.

Kollaakestää

Venäjä ja islamistit ovat yhtä suvaitsevaisia.

Koittakaa mennä pitämään mielenosoitus Moskovaan tai islamisti maihin, mielenosoitus ei varmasti onnistu.
Suomessa se on ok aika käsittämätöntä. Harmi että Pekka Siitoin on kuallut saisimme hauskan episodin aikaan.

Pohjalainen koivuhalkopino pitäisi varata suunnitellulle mielenosoituspaikalle ja esittää kohtaus näytelmästä pohjalaisethäät ja siitä kohtaus erimielisyydet ratkaistaan koivuhalkojen avulla.

Toivottavasti saamme paljon kantaaottavaa yleisöä paikalle.

seppoilmari

Ihmetyttää, lehdistöneuvos Andry Ruumet kommentoi virolaisten tunnelmia siitä, että venäläiset tulevat Suomeen osoittamaan mieltään, että mitä tuli sanotuksi.

Viron venäläiset nuoret viron kansalaisia? vai viron yhteiskunnassa toisenluokan kansalaisia.

Ruumet ei elä nykypäivää vaan venäjä traumat paistaa läpi ja varmasti viron venäjänkielinen vähemmistö saa tuntea uuden herrakansan nälvimisen ja koston nahoissaan synnyinmaassaan siis Virossa.

Viron tsuhnat nojaavat natoon niin lujaa että arvostelukyky ja suhteellisuuden taju ei vaan tahdo tulla kansakunnan ulkopolitiikan ohjenuoraksi.

Tovotaan ettei velivenäläinen katsele tätä menoa vaan panee ne järjestykseen tavalla tai toisella.

tapio_o_neva

Jos katsot mitä tahansa mielipidetiedustelua Viron iltapäivälehdistä, siellä ei koskaan viitata koko väestöön sanalla "virolainen", vaan "Viron asukkaat".

Idea on sama kun suomenruotsalaiset eivät koskaan viittaa Suomen asukkaisiin suomalaisina, vaan suomenmaalaisina.

Toisin sanoen virolaiset eivät henkisesti pidä vironvenäläisiä virolaistamiskelpoisina eivätkä suomenruotsalaiset pidä itseään suomalaisina, vaan ruotsalaisina, koska viittaavat suomalaiseen suomenmaalaisena.

Viron hallitus taistelee kiihkeästi ajatusta vironvenäläisen identiteetin muodostumisesta vastaan.

Siinä, missä Suomessa on aina pyritty demokratisoimaan ja yhteisöllistämään Venäjän uhan edessä (osuustoimintaliike ja puolueet), Virossa ja Venäjällä marginalisoidaan ja pelataan ulos.

Venäjän mentaliteetti on feodalistinen ja Viron mentaliteetti on heitteille jättävän liberaali. Viro edustaa fragmentoivaa keskieurooppalaista kaupunkikulttuuria, mikä johtuu Tallinnan ylisuuresta painosta maan taloudessa, politiikassa ja hallinnossa.

Viro katsotaan sen verran pieneksi maaksi, ettei maakuntakokoomuslaisuutta tai keskustalaisuutta maahan muodostu eikä eheyttä tukevaa kansalliskonservatiivista ulottuvuutta ajatteluun tule.

Virolaisilta puuttuu aivokuorestaan jotain sellaista, mikä kuuluu oleellisena osana suomalaisuuteen.

tapio_o_neva

Vaikkei Viron itsenäisyys olisi kuin kahden tunnin tai päivän pituinen, silti jotkut virolaiset ovat saaneet ryhtiä 2 cm lisää NATO-jäsenyydestä. Hintana on ollut tietenkin pakollinen vapaaehtoinen osallistuminen Irakin sotaan, sotaan YK:n jäsenvaltiota vastaan.

Jos jotkut venäläiset pääsevät viisumivapaasti Suomeen niin eivät ainakaan venäjänvenäläiset, vaan vironvenäläiset.

Kyse on siis vironvenäläisistä eikä venäläisistä. Myös toisella puolella ovat virolaiset Sofi Oksanen ja Imbi Paju WSOY:n eli Sanoma-konsernin tukemina.

Tarkoituksena on hankkia julkistettavalle kirjalle mahdollisimman hyvä ennakkojulkisuus ja se voi tapahtua vain siten, että Johan Bäckman tukee WSOY:n kustannustoimintaa järjestämällä kirjalle riittävä ennakkojulkisuus.

Toivottavasti kirjantekijät ja WSOY muistavat Johan Bäckmania hyvin suoritetusta puffaamisesta kirjalle, joka on eräänlainen kulttuurimonumentti, mutta joka ei kokoelmana sinänsä liene kovinkaan merkittävä uuden tiedon osalta.

Vieras/Sancho Panza

" Vaikkei Viron itsenäisyys olisi kuin kahden tunnin tai päivän pituinen, silti jotkut virolaiset ovat saaneet ryhtiä 2 cm lisää NATO-jäsenyydestä. "

Niin, mutta suomalaisten konsensus-poliitikkojen ollessa kyseessä NATO-jäsenyys painaisi heitä 2 cm enemmän kasaan ja selkää köyryyn sen pelossa mitä Putin nyt sanoo ja koska tankit jyrää yli rajan! Paitsi meidän oma Don Quijote:mme alias A. Stubb, joka ei ymmärrä toimintansa seurauksia pitemmän päälle ja kasvaisi Nato-jäsenyyden seurauksena vielä 5 cm entisten lisäksi...! ;-)

Vieraskarjalainen

Jospa nyt välillä puhutaan siitä, mitä tämän mielenosoituksen taustalta löytyy.
Tänään ilmestyi artikkeli, joka vahvistaa entisestään, että Venäjällä vaalitaan todellakin edelleen Stalinin perintöä ja se tapahtuu valtionjohdon toimesta. Nashi-nuorten tulo boikotoimaan virolaisten seminaaria suomalaisen dosentin ja papin johdolla on suora seuraus lainvalmistelusta, joka ilmenee täältä:

http://prokarelia.net/fi/index.php?x=artikkeli&article_id=1754&author=10

Vieras

Mitäpä jos suomalainen skini- tai jokin muu uusisänmaallinen jengi menisi Viipuriin osoittamaan mieltään bandarelloin mutta täysin rauhallisin mielin notta "Karjala Suomelle". Jengin pitäisi ensin yrittää saada tietysti viisumit. Tiedetään, että Venäjän miliisin sanavarastoon ei kuulu termi "ihmisoikeudet". Voisihan yritystä kokeilla. Mutta odotetaan ja katsotaan nyt ensin nassikoita.

Vieras

Suomen antifasistinen komitea on ylpeä saadessaan kutsua Viron ja Venäjän sisarjärjestöt Suomeen, johon Viron SS-ihmiset tahtoisivat lanseerata Venäjä-vihamielisen asenteensa entisestään nykytilannetta pahentaen. "Nashi"-järjestöä on tarpeettomasti mollattu, vaikka kyseessä on nimenomaisesti demokraattinen ja antifasistinen nuorisoliike, joka vastustaa vääryyttä ja syrjintää. Suomen antifasistinen komitea on humanistinen ihmisoikeusliike, joka hyvästä syystä kiinnittää huomiota Baltian ihmisoikeusongelmiin. Tätä työtä eivät tee valitettavasti muut suomalaiset järjestöt, vaikka Amnesty ym. ovat moittineet ankarasti Baltian ihmisoikeustilannetta. Suomen antifasistinen komitea voi näillä kansainvälisillä suhteillaan terävöittää vaikutustaan ja avartaa näkökulmia, jotka ovat Suomessa olleet hukassa. Tuttavuuden avulla voidaan tehdä vihdoin tutuksi luonnollisia järjestöjä, joista Suomessa on tarpeettomia pelkokuvia. Kun nämä tulevat tutuksi, russafobia haihtuu eikä NATO-optiota enää tarvita harhaisten pelkojemme poistajaksi. Itsekin olen paikalla tapahtumassa ja liperit heiluen kerron ihmisoikeuksien merkittävyydestä, Viron hallituksen ahtaalle joutuneesta tilanteesta talouden syöksykierteessä ja kristillisestä velvollisuudesta rakastaa venäläistä vihan sijasta.

Aila Niinimaa-Keppo

Taidat laskea leikkiä. Nashi ja Yövartijatko demokraattisia ja antifasistisia?
Hymyilisin, ellei puistattaisi niin kovasti.

Mitä Finlandialla palkittu kirjailija Sofi Oksanen ja niinikään arvostettu kirjailija Imbi Paju ovat tehneet ansaitakseen näitten hyvin tunnettujen porukoitten häiriköinnin?

Ja mitä pelkäämistä yhdessä filmissä on? Jos kerran vapaassa maassa saa mellakoida syyttömiä kirjailijoita vastaan, saa täällä kaiketi esittää myös Venäjästä kertovaa elokuvaa. Vai eikö?

Kuka sakit muuten Suomeen kutsui? Sinä kaiketi tiedät. Miksi "demokraattisten ja antifasististen" järjestöjen kutsuja ei uskalla kertoa nimeään?

Jusupoff

Ja erityisesti asiantuntemusta, mutta kärkkäyden aste ehkä on liiallista. Se näkyy siinäkin, että muut keskustelijat eivät vastaa toN:lle vaan ohittavat kommentin ottaen omansa esille.
Itse olen vain satunnainen Stalker, jote: Do not care ab't me...

Vieras

Hävetkää. Meidän pitäisi olla ylpeitä isänmaallisista Nashi-nuorista. Emme me voi heitä pilkata tai arvostella. Mitä Venäjän valtio siitä ajattelisikaan? Kyllä venäläislle pitää antaa rauha ja mahdollisuus osoittaa mieltään meidän maassa. Sen me olemme velkaa suurelle itäiselle ystävällemme ja hyväntekijällemme.Eikö presidentti voisi nyt suojella tätä
arvokasta tapahtumaa, kyseessä on kuitenkin kansojen välinen ystävyys ja sen syventäminen. Onko Suomessa jo tällaisia nashi-ryhmiä ystävyysseurojen suojissa. Voiko niihin liittyä?

tapio_o_neva

Jos nyt tosi puhutaan niin venäläinen toisinajattelija, myötenajattelia ja humanisti on aivan toista rotua kuin jo vaiennut ja taustakohinaan Perussuomalaisten vaalien vuoksi painunut Jussi Halla-aho.

1. Naši ei vastaa Kokoomusnuoria, vaan lähinnä Suomen Sisua. Suomen Sisu ja Naši ei kulkisi alasti vaalimainoksesta toiseen ja näyttäisi parasta puoltaan, ahteriaan, äänestäjille. Yhtenäisen Venäjän kunnia ei kestäisi sitä.

2. Našeilla on laajahkoja visioita, jotka liittyvät siihen, että Venäjää arvostettasiiin kumppanina eikä jatkuvasti syljettäisi silmille.

3. Osa našeista on keskiaasialaiskriittisiä. Tosiasiassa moskovalainen tai pietarilainen vierastaa miltei kaikkia kaukasialaisia, kaikkein vähiten kuitenkin liittolaisiaan armenialaisia, joita kuitenkin pidetään juutalaisten veroisina kauppamiehinä.

The Soviet Story ei ole suomalainen tapahtuma Suomessa, vaan Viron valtioalueella tapahtuvat elokuvaesitys, joka käsittelee tosiasiassa latvianmaalaisten ja vironmaalaisten tuntemuksia toisiaan kohtaan. Latvianmaalaisilla tarkoitaen latvianlatvialaisia ja latvianvenäläisiä sekä vironvirolaisia ja vironvenäläisiä.

"Ei pitäisi provovoitua, vaikka provosoidaan."

Mainionta našeissa on se, että he pitävät yllä ajatusta rajattomasta Euroopan unionista sekä siitä, että myös Raimo Sailaksen hallinnoimassa konsensus-Suomessa saa olla erilaisia mielipiteitä lännettyneenä euroaikana poliittisesta epäkorrektiudesta huolimatta.

Vapaamielisyys on sietämistä, ja itsensä tehokkaimmin kliimaksiin kiihotuksesta saaneet eivät ole kaikkein kypsimpiä.

tapio_o_neva

Miten laaja tämä antifasistinen komitea oikein on? Fasismista tulee mieleen lähinnä äärioikeistososialidemokratia. Voisikohan antifasistinen komitea keskittyä Suomen historianjaksoon 9.12.2002-16.3.2003 ?

Ehdotan Euroopan parlamentin jäsenelle, Anneli Jäätteenmäelle sekä suomalaiselle äänestäjälle antifasistista kunniamainintaa kehystettäväksi kirkkoihin Mannerheim-ristin tapaan.

tapio_o_neva

Katsoin the Soviet Storyn. Se on kokoelma jo tunnettuja uutiskuvia, mutta sen tekee poliittiseksi kaksi asiaa. Siinä kiistetään Neuvostoliiton aatteen puhtaus siten, että siinä osoitetaan, miten pitkälle Neuvostoliitto ja Saksa menivät yhteistyössään jo marraskuussa 1938, kun Lavrenti Berija ja Muller (u = saksalainen y) kirjoittivat sopimuksen juutalaisista. David Irving kiistää tämän.

Toinen tehoste on se, että elokuvassa näytetään Trotskia, joka nimenomanan varoittaa myös Stalinin antisemitismistä. Näin ollen filmi rinnastaa erittäin voimakkaasti kommunistit kansallissosialisteihin, mikä tavallaan kiistää moraalisesti Neuvostoliiton humanistisen kulmakiven: fasismin vastaisen taistelun, koska elokuva synnyttää ajatuksen siiten, että neuvostoliittolaiset saivat vain sitä, mitä Stalin saksalaisilta tilasi.

Elokuvassa ei ole mitään ihmeellistä, mistä ei ennen olisi ollut juttua, mutta se oli laadittu siihen tapaan, että kohteena on Neuvostoliiton kunnia fasismian vastasessa taistelussa ja maailman pelastamisessa natsismilta.

Varmemmaksi vakuudeksi elokuvassa kompromettoidaan yksi venäläisministeri, joka seisoi Javier Solanan rinnalla, eli osoitetaan, ettei venäläisistä ole (länsi)eurooppalaisiksi hallitustasollakaan sekä juttua höystetään balttieuropoliitikkojen lauseilla.

Jutussa ei ole mitään ihmeellistä. Se ehkä kannattaa mennä katsomaan Viron Helsingin suurlähetystöön siksi, että sen lisukkeet on laadittu niin taitavasti, että ne saavat karhun varmasti ärsyyntymään.

Mitä taas tulee Suomen lakiin ja koko poliittisen korrektiuden lainsäädäntöön, joka uhkaa sananvapautta myös Suomessa Euroopan unionista ja Yhdysvalloista tulevien virtausten myötä, en pidä aiheellisena, että Johan Bäckmankaan tai antifasistiset lakimiehet liioittelevat asiaa Suomen alueella olevalla Viron lakia noudattavalla asialla Viron lähetystön tiloissa.

Elokuva ei ole niin hyvä, että se olisi jokin filmografinen ainutlaatuisuus, elokuva ei poikkea mitenkään aikaisemmin Suomessa ja ennen 1995 Venäjän presidentinvaaleja esitetystä: ainoastaan lisukkeiden tarjoileminen Venäjälle ärsytykseksi ja tarinan kytkeminen nykyaikaan vaikuttaen negatiivisesti Venäjän pyrkimyksiin eurokumppanuuteen energiassa ja muussa, elokuva on propagandana katsomisen arvoinen.

Mieleen tulee hieman Matti Kassilan elokuva "Natalia", jossa kaikainen tapahtuma ajankohtaistetaan arvovaltaisella tavalla New Yorkissa.

Suosittelen elokuvaa ensisijaisesti propagandan tutkijoille, toissijaisesti historiasta kiinnostuneille ja kolmanneksi niille, joita kiinnostaa Euroopan parlamentin ja Euroopan komission politiikka siksi, että elokuva oli osittain tehty eurorahoituksella. Elokuvaan oli musiikkia tuottanut Neuvostoliiton huippunimi Raimond Pauls.

Suosittelen myös, ettei antifasistinen komitea rustaa tutkintapyyntöä Viron aleella, siis Viron lähetystön alueella esitettävään elokuvaan liittyen ja vaivaan näin poliisia, pakota poliisiylijohtajaa, sisäasiainministeriä tai koko kansan Stubbia lausumaan jotain todella...äää tai ainakin ajattelematonta.

Ylikierroksilla käyminen ei tee hyvää, ei Siikalan Pekalle eikä Bäckmanin Johanillekaan.

Euroopan unionissa tuotetaan koko ajan kohuja, minkä mahdollistaa se, että Eurostoliitossa on alettu vaatia poliittista korrektiutta Neuvostoliiton tapaan. Se, että kylän viileästi vain katsoo kohupätkät, on kaikkein parasta Suomen autonomian rippeiden puolustamista matoisessa länsi-integraation akanvirrassa.

Menkää, katsokaa ja kommentoikaa!

Ehdotan, että Stubb lämmityttää vironvenäläisille mielenosoittajille saunan, tarjoaa oluet, makkajat, salaatit ja Janssonin kiusaukset ja että myös Imbi Paju, Iivi Anna Masso, lehdistöneuvos kutsutaan mukaan.

Saman tempun voisi tietenkin tehdä myös Uusi Suomi Jarmo Koposen tulkkauksella: keskusteluunhan pitäisi kannustaa eikä paikkojen särkemiseen.

Eli löylyt, oluet ja makkarat kaikille - sekä naisille salaattia.

Journalistinen rohkeus ehkä kuitenkaan ei enää sovi Uudelle Suomelle, koska kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle 6.12.2009 voisi jäädä saamatta, mikäli ollaan laadullisesti liikaa erilaisia.

Htalk

Katsoin elokuvan google videohaun kautta. Nashi- nuoret ilmeisesti katsovat tuon elokuvan loukaavan heidän arvomailmaansa... Kyse on toisaalta myös siitä miten kukin kansakunta tekee tiliä menneisyytensä kanssa...

Surullista olisi jos ko. dokumentti olisi tietoisesti tehty hieman heikkolaatuiseksi jotta koko asian kritiikki suuntautuisi ”yksittäisiin teknisiin asioihin kuten lähteiden ja tyyliin arvosteluun, ja pääasia yhtäläisyydet, ja erot Hitlerin kansallissosialismin ja Stalinin kommunismin välillä jäisi keskustelun varjoon. Myös se, miten nyky Venäjä suhtautuu/ suuntautuu lähihistoriaansa miettiessään tulevaisuutta ei ole kovinkaan monelle vielä selvinnyt?

Viime kädessä kysymys on myös siitä onko Nyky-Venäjä katsomassa taaksepäin vai eteenpäin. On myös hyvä muistaa että Venäjä on hyvin moniulotteinen, ristiriitainen ja vaikeasti ymmärrettävä maa. Suosittelen Venäjästä kiinnostuneita tutustumaan Arto Luukkaisen tuotantoon.

Oma mielipide elokuvasta on lähinnä se että aihe on hyvä, esitystyyli hieman liian ” ruumiskasojen kautta puhuva”.

Olisin toivonut enemmän analysointia siitä miksi näin tapahtui, ja miten se oli mahdollista? Muistaakseni Wilhelm Reich on kirjoittanut melko hyvin aiheesta fasismin massapsykologia….

Wilhelm Reich, Fasismin massapsykologia (Die Massenpsychologie des Faschismus 1933),