Perjantai 24.5.2019

Liian suuri kokonaisuus - IT-hanke takaisin valmisteluun

Luotu: 
2.10.2012 20:07
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Helsingin terveyslautakunta päätti palauttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteisen potilastietojärjestelmän valmisteltavaksi. Lautakunta käsitteli niin sanottua Apotti-hanketta kokouksessaan tiistaina.

Lautakunnan puheenjohtajan Jouko Malisen (sd.) mukaan tärkein syy palauttaa hanke valmisteltavaksi oli, että hankkeessa ollaan nyt yhden toimittajan varassa. Tietojärjestelmähanke on lisäksi suurikokoinen toteutettavaksi yhtenä kokonaisuutena. 

- Nyt järjestelmä on yhden ainoan toimittajan yhtenä kokonaisuutena suunnittelema, Malinen sanoo.

Malisen mukaan HUS:n valmistelemasta hankkeesta puuttuvat myös kunnolliset riskianalyysit ja kustannus-hyötyanalyysit. Myös sosiaalilautakunta päätti tänään palauttaa hankkeen valmisteltavaksi.

Terveyslautakunnassa palauttamisesta oli tehty kaksi esitystä, joten lautakunta äänesti asiasta kahdesti. Malisen mukaan toisessa äänestyksessä lautakunta päätti palauttaa hankkeen äänin 5-4, toisessa 5-0.

Toisessa äänestyksessä keskusta ja kokoomus äänestivät Malisen mukaan tyhjää.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Jousimies

Hanketta ei missään tapauksessa saa antaa yhdelle tekijälle tyyliin Tieto, SAP yms. Mielestäni paras tapa olisi, että valtio/kunnat "omistaisivat" tietoliikennekoodin tai protokollan. Se olisi avoin kaikille. Samalla lailla avoin kuin kännyköistä tuttu GSM tekstiviesti. Siinä on vakiokentät tietoa jne... teksitiviestitietojen sijasta tässä protokollassa kulkisi vakiomuotoiset potilastiedot. Itse ohjelmistoja (käyttöliittymiä) voisivat sitten tehdä eri ohjelmistoyhtiöt, jotta tulisi kilpailua ja innovaatioita. Yhdellä isolla toimijalla ei ole monopolin saatuaan motivaatiota kehittää tuottetta ja se rahastaa armotta kuntia. keskittäminen ei ole tässä hyvä asia. Kunnat ostasivat näitä eri käyttöliittymiä, aivan kuten me ostamme eri valmistajien kännyköitä ja voimme vastaanottaa tai lähettää teksitiviestejä mistä hyvänsä kännykästä toiseen, kiitos vakiomuotoisen tietoliikenteen eli sen GSM:n. Ehkäpä joku on jo keksinyt tuollaisen potilastietoprotokollan ulkomailla, ehkä ei tarvitse edes keksiä pyörää uudestaan.

Osmo Marttila

Hyvä. Ensimmäiseksi on vaihdettava kaikki edellisen ''selvityksen'' tekijät. Homma annettava, nimenomaa vain ja ainostaan, riippumattomille suomalaisille ammattilaisille, joille annetaan myös tarpeellinen valta tehdä meidän firman omistajien ja kaikkien sijoitusten maksajien kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

Toiminnan tasoa alusta asti jatkuvasti seuraamaan ja arvioimaan meidän omistajien valtuuksin vaikka VTV:n mandaatilla Timo Voutilainen.

Riippumaton oikeusistuin.