Sunnuntai 22.10.2017

Veteraanien tukirahat jäivät saamatta: ”Eivät osanneet hakea”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.10.2012 21:13
Päivitetty: 
8.10.2012 12:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kuopion kuntavaalitilaisuus järjestettiin valtuustosalissa.
|

Merkittävä osa veteraaneille merkityistä kuntoutusrahoista on jäänyt Kuopiossa käyttämättä, koska veteraanit eivät ole olleet tietoisia eduistaan. Syyttävä sormi osoittaa Kuopion kaupungin suuntaan, sillä se ei ole tiedottanut tarpeeksi selkeästi, miten kuntoutustukea voi saada.

Asian nosti esiin tietokirjailija, kunnallisvaaliehdokas Veikko Vilmi Uuden Suomen kuntavaalikiertueen Kuopion tilaisuudessa. Käyttämättä jääneiden rahojen yhteissumma liikkuu kymmenissä tuhansissa euroissa.

- Veteraanit eivät ole osanneet hakea avustusta kattavasti, mutta onneksi käyttämättä jääneet rahat siirretään ensi vuoden pottiin. Tietenkin on ikävää, että näin on kuitenkin päässyt käymään, harmitteli tapahtunutta panelisti ja kuntavaaliehdokas Marko Auvinen (vihr.).

Huomenna Uuden Suomen kuntavaalikiertue jatkaa Joensuuhun. Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ron Carsia

Eihän kaikki nuoremmatkaan ole tietoisia siitä mitä saa ja voi hakea, saati sitten vanhemmat. Onhan ikävää että on panelisti ..ska ja kuntavaaliehdokas auvinen. Ja kenellehän se potti tulee, joillekkin vihreille vai, niistä nimittäin ei ole ollut mitään muuta kuin haittaa.

Eino Pelkonen

www.veteraaniliitto.fi Käyttämättä jääneet rintamaveteraanien kotiin vietävien palveluiden määrärahat ja niiden palauttaminen valtionkonttorille Kunnittain:

http://www.sotaveteraaniliitto.fi/sites/default/files/Kotiin_vietavien_p...

Suomen sotaveteraaniliitto on kirjeessään kunnille kirjoittanut muunmuassa:

Palautetut varat osoittavat, että ensimmäisellä kierroksella kuntien toimintatavassa oli toivomisen varaa. Toivomme että yhteistyössä kuntien ja veteraanijärjestöjen työntekijöiden kanssa selvitätte asiaa paremmpien toimintamallien löytämiseksi. rintamaveteraanit ovat kohta keskimäärin 89- vuotiaita. Ei voi edellyttää, että he lähtisivät hakemaan tarvitsemiaan palveluita tai vastaisivat kunnan lähettämiin kirjeisiin. Veteraanin luokse on mentävä ja kartoitettava hänen tukitarpeensa. Veteraanin kanssa yhdessä tehty palvelusuunnitelma palvelee myös kunnnan perusterveydenhuoltoa.

Tälle vuodelle määräraha on 3,57 milj.euroa. Toivomme, että yksikään kunta ei kuluvalta vuodelta palauta määrärahoja vaan käyttää ne kunniakansalaistemme kotona selviytymiseen.

Suomen sotaveeteraaniliitto.

-Pidetään yhdessä huolta jotta valtionkonttorin ohjaamat määrärahat, eivät enään palaudu kunnista takaisin valtionkonttorille käyttämättömänä.

Eino Pelkonen. Kuntalainen.

Eino Pelkonen
Vastaus kommenttiin #5

Ei ole kirkossa viellä tänäänkään kuulutettu miten valtionkonttorin myöntämät rintamaveteraanien kotiin vietävien palvelurahat löytävät osoitteet, koska kela on vaitiolovelvollinen eikä sieltä osoitelistaa voida antaa, myöskään eri veteraanijärjestöjen osoite listaa ei sosiaalitoimella ole, joten kovin on epävarmoissa käsissä valtionkonttorilta avustuseurojen perille meneminen rintamaveteraaneille edelleen.

Jopa nosti tietokirjailija, Dosentti ja kuntavaaliehdokas Veikko Vilmi varsin ongelmallisen asian esille Kuopion kuntavaalitilaisuudessa ollessaan. Yhteistyö rintamaveteraanijärjestöjen, kelan ja sosiaalitoimen kanssa on viellä lapsen kengissä ja kehittämistä vaille. Voipi käydä niinkin jotta moni rintamaveteraani ehtii kuolla ennen kuin nyt valtionkonttorin myöntämät tukirahat perille koteihin löytävät osoitteensa!
Ongelma on valtakunnallien josta saamme viellä lukea suuret uutisotsikot!

Eino Pelkonen. Ehkäpä Kela olisi ollut oikeampi tie tälle nyt sosiaalitoimen syntyneelle ongelmalle!

Arto Heikinaro

Jos veteraani ei osaa hakea ilmaista avustusta, niin vika on todellakin virkamiehissä ja virastoissa. Kyllä virkamiehen tulee olla sen verran isänmaallinen ja kunnioittaa sotien veteraaneja, että huolehtii siitä, että tieto kulkee tuolle todella pienelle porukalle.

Nyt kyllä asianomainen virkamies tulisi erottaa tehtävistään erittäin suuren virkavirheen takia. Häpeä sinä hyytelöpää virkamies joka olet tästä vastuussa. Kun saan nimesi tietoon julkaisen sen koko kansalle.

Eino Pelkonen

Virkamiesvastuun tästä kantavat; Kuntoutuspäällikkö Maija Roine ja Palveluohjauspäällikkö Kauko Pursiainen Kuopion kaupungin sosiaalitoimesta.

Isä äiti itkeä et saa, veli sisko, et voi vaikertaa uhrin tämä vaatii isänmaa.
--------
Kautta kärsimystemme muistojemme, kautta kalleimpamme hautojemme, vapaa on isiemme maa.

Sanat tuntematon.(Jalasjärven sankarihautausmaan sodassa tuolloin kaatuneiden juuri haudattujen kaatuneiden kortissa kirjoitettuna)

Eino Pelkonen. Isänmaallinen kansalainen.

Heikki Karjalainen

Tämä ei ole todellakaan uutta. Sukulaisemme 90-v Kerimäellä oli saanut postia sinä aikana kun hän oli terveyskeskuksessa pari viikkoa potilaana. Palattuaan kotiin hänellä oli kirjeitä kosolti, mutta epähuomiossa eläketietojen päivityspaperi jäi piirongin pohjalle. Sitten hän myöhemmin ihmetteli, miksi eläke oli pienentynyt; vastaus oli, että hän ei ollut lähettänyt paperiaan ajoissa Kelalle. Valitin tästä Kerimäen kunnanjohtajalle, että vahusta avustaneet kodinhoitajat olivat laiminlyöneet tehtävänsä. Ei vastakaikua. Paljonkohan näitä tapauksia on.

Eino Pelkonen

Kuopiossa on jaettu 60 000 eron potista, 200 euron suuruisia palveluseteleitä, mitä tämä tarkemmin tarkoittaa, sitäkö jotta 200 euron palvelusetelit jäävät rintamaveteraanien koteihin pöydälle käyttämättä? Haiskahtaa siltä ettei vielläkään ole osattu antaa valtion konttorin rahaa Veteraaniliiton ohjeen mukaisesti Kuopiossa? Pitänee lähettää Suomen sotaveteraaniliiton kuntiin lähettämä ohjeistuskirje s-postilla liitetiedostona kaikille Kuopion poliittisille päättäjille tiedoksi ensitilassa. Nyt sanotun kirjeen ovat saaneet kuntien / kaupunkien johtajat, valtuuston puheenjohtajat, hallituksen puheenjohtajat ja perusturvalautakunnan puheenjohtajat, se että onko tieto mennyt miten hyvin rahaa jakaville virkamiehille on arvoitus! Asiaa pitää vahtia loppuun saakka:

Eino Pelkonen. Kuntalainen.

Veikko Vilmi

Tärkeä kysymys yhteiskunnassa on, miten toimitaan hyvinvointia koskevissa asioissa. Saavatko kansalaiset ne edut, jotka heille kuuluvat? Vastuullisten henkilöiden on mietittävä ratkaisuja. Palveluja varten varataan määrärahoja, mutta ne eivät heti löydä perille. Näin on käynyt muun muassa Kuopiossa, kun veteraanien kuntoutusrahoja on palautettu.

Esille nostamani asia on tällä Uuden Suomen verkkosivulla: Veteraanien tukirahat jäivät saamatta: ”Eivät osanneet hakea” (Uusi Suomi 2012): http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53911-veteraanien-tukirahat-jai-saamatta.... Kuten huomataan, useat henkilöt ovat olleet kiinnostuneita tapahtumasta.

Olen kirjoittanut ongelmaisesta asiasta artikkelin: Veteraanien kuntoutusrahat esille Kuopiossa (Vilmi Veikko 2012): http://www.savonsanomat.fi/lukijoilta/keskustelupalsta/posts/list/6044.htm. Kyseinen kirjoitus on myös Uuden Suomen verkkosivuilla.

Monet henkilöt ovat ihmetelleet syntynyttä tilannetta: - Mistä tämä johtuu? Olen vastannut heille seuraavaan tapaan: - Veteraaneille tarkoitettujen rahojen palauttaminen on päätöksenteon moka. Sosiaali- ja terveyslautakunnan olisi pitänyt olla ajan tasalla. Vastuulliset organisaatiot ovat toimineet huolimattomasti. Organisaatiot ovat veteraaneja varten eikä päinvastoin. Organisaatioiden on oltava yhteydessä veteraaneihin, että nämä saavat tarvitsemansa palvelut ajallaan. Veteraaneja on arvostettava.

Olen kirjoittanut verkkosivuille useita tekstejä, joihin kuuluu edellä oleva ihmeteltävä asiakin. Omalta sivultani http://www.veikkovilmi.fi ovat linkkiyhteydet kirjoituksiini.

Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio