Maanantai 15.7.2019

”Jos ympärileikkaukset kielletään, toiminta menee maan alle”

Luotu: 
11.10.2012 13:29

Väestöliiton mielestä poikien ympärileikkausasiassa tarvitaan viranomaisohjeet. Ympärileikkausten nopea kieltäminen voisi liiton toimitusjohtajan Helena Hiilan mukaan kuitenkin johtaa siihen, että leikkaukset vain siirtyisivät maan alle.

Sexpo-säätiö on lähettänyt Väestöliitolle avoimen kirjeen, jossa ihmetellään, miksi liitto ei suorasanaisesti vastusta poikien ympärileikkauksia. Väestöliitto puolustaa muun muassa lasten ruumiilista koskemattomuutta. ”Miten lapsen terveen peniksen silpomisen salliminen sopii näihin arvoihin”, Sexpon kirjeessä kysytään. 

Hiila korostaa, että liitolle ensisijainen tavoite on lasten ruumiillinen koskemattomuus, mutta ympärileikkauksia ei voida kieltää hetkessä.

- Asiaa on hyvin vaikeaa lopettaa kerralla. Se johtaisi lasten edun vastaiseen tilanteeseen, sillä leikkauksia saatettaisiin kuitenkin tehdä. Jos leikkaukset kielletään, toiminta menee maan alle, ja lapsia saatetaan alkaa kuskata ulkomaille, Hiila kuvailee.

Poikien ympärileikkausta koskevan ohjeistuksen tai lain säätäminen on liiton ensisijainen tavoite. Väestöliitto on päättänyt lähettää sosiaali- ja terveysministeriöön kirjeen, jossa vaaditaan tekemään ympärileikkauksia koskeva lainsäädäntö tai viranomaisohje. 

Hiilan mukaan poikia on ympärileikattu Suomessa niin kauan, kuin maassa on ollut juutalaisvähemmistö. Maahanmuuton lisääntyessä poikien ympärileikkaukset ovat kuitenkin nousseet kritiikin kohteeksi.

Yksi mahdollisuus olisikin, että ympärileikkaukseen alettaisiin suhtautua entistä kriittisemmin myös uskonnollisten yhteisöjen sisällä. 

- Kyllähän uskonnotkin kehittyvät ajan mukana, Hiila sanoo.

Sexpon kirjeessä myös sanotaan, että ympärileikkaukset ovat aiheuttaneet pojille "peniksen arpeutumisesta, tunnon menetyksestä ja jopa koko peniksen amputaatioita".

- En tiedä tästä asiasta, Hiila sanoo.

Hiila toteaa, että ainakaan Suomessa ympärileikkauksista ei kuitenkaan ole suoranaista terveydellistä hyötyä. Tätä on korostanut myös muun muassa lääkäriliitto. Kuitenkaan poikien ympärileikkauksia ei ole kriminalisoitu missään muualla maailmassa, joten Suomi olisi leikkaukset kieltäessään ensimmäinen niin tehnyt valtio.

Hiilan mukaan pohdittaessa leikkausten kieltämistä tai sallimista pitäisi punnita tarkkaan esimerkiksi kiellon seurauksia. 

- Ovatko leikkausten haittavaikutukset niin suuria, että kieltämisestä aiheutuva riski voidaan ottaa Suomessa ensimmäisenä maailmassa, Hiila kysyy.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Hiilinen

Helena Hiila kiertelee asiaa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Hiila ei ole edes vaivautunut ottamaan selvää ympärileikkauksen haitoista, kun peniksen arpeutuminen ja mahdollinen amputaatio tulee hänelle täytenä yllätyksenä.

Hiila haluaa vain odotella, että vuosituhansia vanhat kulttuurit muuttuisivat itsestään. Väestöliitto ei kuitenkaan tee edes sivistystyötä tässä suhteessa. Heidän sivuiltaan ei löydy sanaakaan poikien ympärileikkauksen rikollisuudesta, haittavaikutuksista tai sen tasa-arvon vastaisuudesta. Miksi löytyisikään, kun Hiila ei löydä asiasta mitään ongelmaa. Hän haluaa vain odotella rauhassa.

Hiilan mukaan toiminta saattaa mennä maton alle. Onko hänestä siis parempi, että rikollinen toiminta pysyy silmien alla irvikuvana, kuin yrittää tehdä jotain sen rajoittamiseksi. Esimerkiksi naisten ympärileikkauksen kiellolla ollaan saatu merkittäviä tuloksia aikaan. Tästä asiasta Hiila ei mainitse mitään.

Toivoisin Väestöliiton ottavan itseään niskasta kiinni ja itse tuomitsevan ympärileikkaukset sekä samalla Väestöliitto voisi aloittaa tiedotuskampanjan ympärileikkausten kieltämiseksi.

Anu Suomela

@ Teemu Hiilinen. Kiitos erinomaisesta kommentistasi! Korjaan yhden yleisen väärinkäsityksen. Suomen laissa ei ole pykälää, joka kieltäisi tyttöjen / naisten 'ympärileikkauksen'. Aikanaan hallituksen lakiesityksessä mainittiin sulkeissa esimekkinä naisten sukupuolielinten silpominen, mutta sitä ei kirjattu lakiin.
Oikeusvaltiossa on noudatettava sukupuolineutraalisuuden ja syrjimättömyyden periaatetta. Euroopan ihmisoikeussopimuksen allekirjoittaneena maana, jonka perustuslakiin tuo periaate on kirjattu, ei voida saattaa voimaan lakia, jossa poikien fyysistä koskemattomuutta saa loukata, mutta tyttöjen ei.

Tuo virheellinen käsitys perustuu paitsi propagandaan, myös KKO:n vuoden 2008:93 älyttömään päätökseen. Siinä ei nojauduttu Suomen lakiin, vaan STM:n nk. Pelkosen työryhmän mietintöön. Siinä tuotiin esiin käsittämätön väite siitä, että ympärileikkaamattomia poikia ei hyväksytä yhteisöön. Tuollainen henkinen julmuus on uskonnollisen yhteisön omassa vallassa. Juutalaisyhteisöissä on enenevässä määrin siirrytty seurakuntaan ottamisessa käyttämään symbolisia rituaaleja, ja ne tehdään tasa-arvoisesti sekä työtöille että pojille.

Anja Saarinen

On monenlaista kommenttia aiheesta. Hiila mainitsee vain juutalaiset muttei uskalla sanoa muslimien suorittavan samaa uskonnollista tapaa omaan yhteisöönsä syntyville poikalapsille. Hän ei puhu myöskään tyttöjen raastamisesta jota tapahtuu muslimien yhteisöissä. Muslimit sanovat ettei islamissa käsketä silpomaan tyttöjä, mutta eivät silti kiellä sen tekemistä.. leneekö syy se että se koskee vain tyttöjä?

Johan Von

Miksi ne kiellettäisiin. Mutta tyttöjen kodalla ei sitä mikään uskonto eikä muukaan sitä puolusta. Poikien ympärileikkauksen. ihan niinkuin se voidaan ymmärtää oli hyvä asia aikoinaan. Jos ette ymmärrä niin ihan terveyssyistä. En tiedä edes milloin se laajennettiin tyttöihin. en ole islamilainen mutta eri uskontoja harrastuksena lukeneena. ei tyttöjen kohdalta sitä löydy. Ne ovai joidenkin pienten piirien omia uskomuksia joilla ei ole mitään yhtäläisyyttä poikiin. Ja hygieenitason nousu on jopa poikien kohdalla tehnyt sen tarpeettomaksi. Mutta se on jäänyt elämään traditiona. Voin sanoa ettei siitä ole mitään järkeä mutta se on silti otettava tapana mikä on ja säilyy.

Kimmo Laine

Miksi tyttöjä ja poikia ei kohdella yhdenvertaisesti tässä asiassa? Tyttöjen ympärileikkaukset on kielletty mutta niitäkin tehdään silti ulkomailla, ja sille nyt ei voi mitään. Minä en näe yhtäkään pätevää syytä kohdella miehiä ja naisia, tyttöjä ja poikia eriarvoisesti tässä asiassa. Joko sallitaan kaikki ja pistetään suomen lääkärit silpomaan pimppejä myös, tai sitten kielletään myös poikien ympärileikkaus. Samat oikeudet koskemattomuutaan ja seksuaaliterveyteen ne kuuluvat myös pojille siinä missä tytöillekin.

Mikko Nummelin

Lasten ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat kiellettyjä Saksassa oikeuden päätöksellä ja Etelä-Afrikassa lailla. Suomi ei olisi enää asian kanssa yksin. Ympärileikkaukset ovat olleet joinakin aikoina kiellettyjä myös antiikin Kreikassa ja Roomassa.

Anu Suomela

@ Mikko Nummelin. Saksassa Kölnin alioikeus totesi rikoksen tapahtuneen, ja perustelut ovat erinomaiset. Mutta uskonnolliset yhteisöt ryntäsivät kaduille protestoimaan. BBC raportoi nyt, että hyväksyvä laki saatetaan voimaan. Tuon toki ymmärtää, kun ajattelee millaisen häpeän Hitlerin teot aiheuttivat saksalaisille.

On todella surullista nähdä, että Hitlerin julmuuksien vuoksi oikeus poikalaten fyysiseen pahoinpitelyyn laillistettaisiin. Saksalaiset ovat käyneet todella kiitettävän polun siinä, että ovat tunnistaneet ja tunnustavat 2. maailmansodan rikokset. Ihmisoikeuksien kannalta Merkelin into loukkaa kuitenkin lasten universaaleja oikeuksia koskemattomuuteen.

Olen ihmetellyt pitkään sitä, että meillä ihmisiä tuomitaan vankeuteen sen perustella, että ovat kosketelleet lapsen sukupuolielimiä vaatteiden päältä 'siinä tarkoituksessa' (en pidä sitä hyväksyttävänä), mutta kun sukupuolielimiä leikellään uskonnollisessa tarkoituksessa, niin rikosta ei olekaan tapahtunut.

Markku Ollikainen

Helena Hiila on koettanut vastata viisaasti nuorille ja innokkaille maailmanparantajille.

Ympärileikkauksen 4000 vuotta jatkunut perinne ja miljoonien ihmisten siihen liittyvien arvojen irvistely rikolliseksi toiminnaksi kertoo nuorten miesten hyvin suuresta arvostelukyvyttömyydestä. Ilmeisesti asian sisältö ei ole vielä avautunut.

Pienen Suomen Sexpo (seksillä politiikkaa) voisi varmaan löytää isompia ja parempia maailmanparannuskohteita kuin myös terveysvaikutuksiltaan plussaksi koetun ympärileikkauksen.
Miten olisi puuttuminen lasten syntymäoikeuden riistoon? Suomessa yli 10000 lasta vuodessa menettää henkensä jo kohtuun. Yli 90 prosenttia noista raskauden keskeytyksistä tehdään sosiaalisista syistä eli ilmeisesti aikuisten "seksuaalisen hyvinvoinnin" takia.

Arvo Koiso

Koska esiinnyn tällä kommenttiosiolla väärinpäin kääntyneenä pikkuautona, koen että minulla on varaa menettää arvostelukykyäni sen verran, että ylipäätään vastaan typerään viestiisi.

Asian sisältö on se, että vehkeestä leikataan pala nahkaa irti. Asian sisältö on se että sitä ei tarvitse tehdä missään eikä koskaan ikinä. Asian sisältö on niin, että ihmiset silpoo niitä peniksiä aivan turhaan, koska niillä on siihen fetissi.

Abortista puhuttaessa, se nyt vaan on kuules idiootti niin, että joskus se on olosuhteiden vuoksi tarpeellista, eikä se ole tuollaisten kontrollifriikkien asia päättää sitä asiaa kenenkään puolesta. Kun tehdään abortti, sitä sikiötä ei kiduteta eikä leikellä, toisin kuin jotkin kusipäät, jotka omien harhaisten kuvitelmiensa vuoksi leikkelevät perinteen vuoksi jonkun toisen vehkeitä. Abortti ei ole mikään perinne, etkö oikeasti tajua vai onko virtsaa päässä?

Iippa Vincent Kukko

Hohhoijakkaa.
Jos se on perustelu että kiellettäessä toiminta menee maan alle. Niin sillä perusteella maassa ei voi kieltää mitään.
Huumeet, aseet, tupakka ja viina kieltolistalle vai pois listalta? Pitää miettiä miten se vaikuttaa Huumeiden, aseiden ym. tarjontaan. Eikai se ole oleellista että jos kielletään niin toiminta menee maan alle. Sama idea että jos tyttöjen ympärileikkaukset kielletään niin tyttöjä roudataan muualle silvottavaksi ja silvotaan sitten "maan alla" Eli tyttöjen silpomisen kieltäminen pitää peruuttaa.

Anu Suomela

Toiminnanjohtaja Hiilan mukaan Väestöliiton ensisijaisena tavoitteena on poikien ympärileikkausta koskeva ohjeistus tai lain säätäminen. Siksi Väestöliitto on päättänyt lähettää sosiaali- ja terveysministeriöön kirjeen, jossa vaaditaan tekemään ympärileikkauksia koskeva lainsäädäntö tai viranomaisohje.

Ennen tavotteiden asettamista kannattaisi ensin tutkia asiaa. Ruotsissa poikien ympärileikkiauksista annettiin ne salliva laki 2001. Edellytyksenä oli kuitenkin, että operaation voi tehdä vain sairaaloissa. Socialstyrelsen raportoi vuonna 2005 (S2005/7490/SK), että vuosittain tehdään noin 1000-2000 operaatiota muualla kuin sairaaloissa ja vain vajaat 1000 laillisissa olosuhteissa. Resepti siis ei ole toiminut Hiilan uskomalla tavalla.

On aika outoa, että Hiila ei ole edes perehtynyt tuon operaation aiheuttamiin vakaviin terveysriskeihin. Maailmalla on raportoitu myös ympärileikkauksen aiheuttamista lasten kuolemista, ja peniksen amputoinneista, vaikka operaatio on tehty sairaalassa. Suomessa on oikeudessa käsitelty useampia tapauksia. Eräässä niistä poika sai niin vakavia komplikaatioita, että joutui olemaan poissa koulusta kaksi kuukautta. Niinikään Suomessa juutalaisen seurakunnan tiloissa leikattu poikavauva oli vähällä kuolla verenvuotoon muutama vuosi sitten. Sairaalassa hänet tosin onnistuttiin pelastamaan. Jos murjoisi toisen aikuisen tuohon kuntoon, niin varmuudella tulisi tuomio.

Arvo Koiso

Kieltoon vaan. Leikelköön muualla, jos on niin paljon kusta päässä, ei täällä. On se nyt kumma ettei täällä uskalleta mitään sanoa näille hihhulelille. Menköön maan alle sitten! Kaikkeen ei voi vaikuttaa, valitettavasti. Kakaroita ei vaan saa leikellä yhtään mistään. Ei, urpo, ei. Se vaan ei ole oikein.

Anu Suomela

Toiminnanjohtaja Hiila ei näytä tietävän sitäkään, että Suomi ratifioi 2010 biolääketieteen sopimuksen, tosin 10 vuoden vastaanharaamisen jälkeen. Siinä kielletään terveen kudoksen poistaminen henkilöltä, joka ei voi antaa siihen suostumusta.

Ehkä kannattaisi perehtyä myös STM:n 2000-luvun alun aihetta koskevaan lainvalmisteluun. Tuolloin asia hyllytettiin laajan lausuntokierroksen jälkeen. Ympärileikkausta vastustivat mm. Lääkäriliitto, Lastensuojelun keskusliitto, Sexpo-säätiö ja Vapaa-ajattelijat. Stakes ilmaisi tuolloin kantanaan, että ympärileikkaus on lapsen sukupuolielimiin kohdistuva pahoinpitely.

On vaikea ymmärtää, mikä Hiilaa, tai kansanedustajia pelottaa. Lastensuojelun Keskusliitto teetti Taloustutkimuksella kyselyn. Tuloksen mukaan vain 8 %:a suomalaisista hyväksyi ympärileikkauksen.

On syytä oikaista se usein toistettu väärinkäsitys, että tämä keskustelu liittyisi muslimien maahanmuuttoon Suomessa. Usein väitetään, että juutalaiset ovat leikanneet 150 vuotta, mutta vastustus alkoi kun muslimien maahanmuutto lisääntyi.

Kyse ei ole tästä, samaa keskustelua käydään maailmalla, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Kyse on siitä, että ihmisoikeusajattelun myötä lapsen ihmisoikeudet on tunnustettu aiempaa paremmin. Meillähän on myös YK:n lapsen oikeuksien sopimus, joka takaa lapsen fyysisen koskemattomuuden. Muutamia kymmeniä vuosia sitten lapsia sai lyödä, enää ei. Ympärileikkausten vastustus on osa tätä prosessia. Ihmiskunta sivistyy ja raa’at tavat jäävät historiaan.

Jouko Heyno

Hiilan "logiikka" on yhtä merkllisen epäloogista kuin muidenkin "monikulttuurisuuden" suosijoiden: Suomessa lasten ruumiillinen kuritus oli aikoinaan yleinen tapa, paljon vanhempi kuin muslimien silpomistraditio. Sekin saatiin kiellettyä, ihan lainsäädännöllä, eikä mennyt "maan alle". Täydellistä selkärangattomuutta.

Vielä merkillisempää on, että USnkaan toimittaja ei ole kyseenalaistanut Hiilan sekoilua, vaan ainoastaan raportoinut siitä. Tutkivva journalismi on kuollut Suomesta.

Richard Jarnefelt

Meidän kansamme sivistynyt enemmistö ajattelee, että lasten silpominen syystä tai toisesta on turhaa, vaarallista ja typerää.

Siksipä tässä maassa tulee säätää laki, joka heijastaa kansan enemmistön tahtoa.

Niin yksinkertaista sen pitäisi olla!

Arvo Koiso

Ja nyt jumalauta soittoa vähemmistövaltuutetun konttorille, ja tivataan sitä vaikka maailman tappiin, että saadaan mm. sieltä selkeä vastaus. Ei mitään kiertelyä ja kaartelua, vaan selkeä kyllä tai ei. Kysymys on: Onko tämä oikein vai ei. Ei mussutusta. Vastaa!

Johan Von

Olkoon se vaikka tapa sitten. Ei siinä mitään estettä ole. Se on vaan esinahka. Itseltäni ja monelta muulta se on leikattu lääkärissä ja ihan sen kireyden vuoksi. sillä 8 vanhana vanha minulle tuli parikertaa tulehdus kun en pystynyt vetämään sitä alas enkä voinut kunnolla peseytyä. tulehduksia ei sen jälkeen ole ollut häpesin kyllä sitä koska se selvästi oli erilainen kuin muilla. Eli turhaa kohinaa poikien kohdalta tytöt ovat täysin eri juttu. Heille se on silpomista ja siten kiellettyä. Siihen ei tietääkseni ole mitään lääketieteelistä syytä. nykyään hygeenia on poikienkin kohdata parempaa kuin 60 vuotta takaisin eli heille haitat tulvat vasta murrusiässä.

Jouni Halonen

Se mihinkään maan alle mene. Pojat syynätään koulussa monta kertaa ja inttiin mennessäkin. Niin no, 18 vuotias on jo varmaankin itse tehnyt päätöksen tuoreesta nylkemisestä, eikä siinä mitään. Jos esinahka puuttuu alaikäiseltä, niin siitä lääkärin tekemä selvitys pitää löytyä tiedostoista.

Elias Paatos

Kylläpäs on uskomaton aivopieru. Sitä varten meillä on poliisi ja oikeuslaitos, että maan alla tehtävät rikolliset otetaan kiinni ja laitetaan vastuuseen. Myös lasten silpomisesta.

Kas kun eivät samalla vaatineet koko lakikirjan polttamista.

Pekka Vaartela

Terveydelliset näkökulmat sikseen. Kyseessä on julma ja ehdoton tapa liittää vastustuskyvytön poikalapsi fundamentalistiseen uskontokulttuuriin. Se on pahinta henkistä väkivaltaa jota ei voi kumota jälkikäteen. Ihmisen intiimeimpään tilanteeseen lyödään pysyvä leima. Äärimmäisen tehokas tapa assimiloida henkilö uskonnolliseen yhteisöön. Muistaakseni ulkoministeri taannoin selitti että yksityishenkilöiden omat aseet eivät kuulu sivistysvaltioon. Kuuluko tällainen asia sitten kuitenkin?

Arvo Koiso

Poliitikot eivät ota asiaan kantaa, koska se vaikuttaisi juuri nyt äänien kalastelulta. Poliitikot eivät ota vaalien jälkeenkään kantaa, koska siitä ei silloin ole enää mitään hyötyä heille. He odottavat, että asia painuu taas unohduksiin, että ei tarvitse sanoa asiasta koskaan mitään.

Tilanne ei muutu, koskaan. Kukaan ei tee mitään. Se on nahanriekale, ja äärimmäisen vaikea sellainen, koska se päätettiin näin joskus vuonna kuokka ja vuohi. Juuri sellainen, kuin haluttiin ihmisten mieliin aikanaan iskostaa.

Se on ESINAHKA. Kukaan ei uskalla siihen koskea, mutta sen saa kyllä leikata pois.

Nerokasta.

lars forss

Vaikea kysymys kaikenkaikkiaan,eiköhän lähdetä yhdessä torumaan ja valistamaan
USA:laisia,siellähän viimeisten tilastojen mukaan noin 60% poikalapsista ympärileikataan !

"Jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan. Ei tätä oikeutta voi luovuttaa uskonnollisilla perusteilla vanhemmille tai kenellekään muulle."

Kyllä minusta on myös tuomittavaa,etteivät lapset itsenäisesti saa päättää omasta ruokavaliostaan,asumisestaan,puhtaudestaan,koulutuksestaan jne...

Harry Lindahl

USA:n ympärileikkauskäytäntö perustuu alunperin Viktoriaanisen Englannin seksuaalikielteiseen kulttuuriin. Silloin tiedettiin itsetyydytyksen aiheuttavan moraalisen rappion lisäksi sisäeliunten mädäntymistä ja selkäytimen pehmentymistä. Ympärileikkauksella (joka piti tehdä ilman kivunlievitystä) estettiin itsetyydytystä. Sittemmin ei kyseisiä elinvauroita ole voitu osoittaa, eikä myöskään ympärileikkauksen itsetyydytystä ehkäisevää vaikutusta.
Englannista tapa on jo hävinnyt, yhdysvaltalaiset ovat sitä jatkaneet. Yhdysvalloissa 60% ihmisistä uskoo, että maailma on 6000 vuotta vanha ja tehty 6 päivässä, ja jumala on luonut kaikki lajit kerralla, eikä sen jälkeen ole tapahtunut mitään muutoksia!
Pitäisikö meidän ottaa oppia Yhdysvalloista?

Harry Lindahl

Tataarit ja juutalaiset, jotka täällä ovat asuneet yli 100 vuotta, ovat suomalasia. Heidän poikansa ansaitsevat länsimaisen ruumiillisen koskemattomuuden suojan ihan samalla lailla kuin perus "metsäsuomalaiset". Länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan myös Afrikasta tai Aasiasta tänne muuttaneet ihmiset ovat saman oikeussuojan piirissä kuin perusväestö. On täysin käsittämätöntä, että etniseen ryhmään perustuen, joidenkin ryhmien pojat olisivat lainsuojattomia. Ei sovi länsimaiseen eikä suomalaiseen oikeuskäsitykseen.