Lauantai 25.5.2019

Hurjia kysymyksiä Suomesta - ”Viedäänkö lapset Senaatintorilla?”

Luotu: 
12.10.2012 13:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin mukaan lapsiasioista pitäisi puhua avoimesti myös ministeritasolla Venäjän ja Suomen välillä.
|

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) mielestä lapsiasioista olisi hyvä käydä myös ministeritason keskustelua Suomen ja Venäjän välillä. Ministeri uskoo, että asia on esillä myös tulevassa tapaamisessa Venäjän terveysministerin kanssa.

Guzenina-Richardson tapasi perjantaina venäläistoimittajia uutistoimisto Itar-Tassista ja sanomalehti Komsomolskaja Pravdasta. Ministerin mukaan tapaamisessa tuli ilmi mielenkiintoisia esimerkkejä Venäjällä esiintyvistä käsityksistä Suomen viranomaisten toiminnasta.

- Keskustelimme venäläismediassa esillä olleista peruskysymyksistä, kuten siitä, pistetäänkö meillä äitejä lasten kanssa vankilaan. Ehkä räikein esimerkki oli Venäjällä järjestetty julkinen keskustelu, jossa perhe oli pohtinut, voiko Suomeen enää tulla lomalle, vai vievätkö viranomaiset Senaatintorilla lapset pois, Guzenina-Richardson kuvaa.

Tapaamisessa olleet toimittajat sen sijaan ymmärsivät ministerin mukaan hyvin Suomen toimintapoja lastensuojeluasioissa. Uuden Suomen haastatteleman, Itar-Tassin toimittajan Julia Anderejevan mukaan keskustelu oli tärkeä, sillä suuri osa Venäjällä ilmenneistä väärinkäsityksistä on johtunut tiedon puutteesta.

Guzenina-Richardson kertoi saaneensa tapaamisesta käsityksen, että Venäjällä tavalliset kansalaiset suhtautuvat venäläismedian Suomesta levittämiin väitteisiin lähinnä huumorilla. Keskustelu alkoi Vantaalla tapahtuneesta venäläisnaisen neljän lapsen huostaanotosta.

Ministerin mukaan keskustelu venäläistoimittajien kanssa käytiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Venäläistoimittajat ymmärsivät esimerkiksi sen, että yksittäisestä huostaanottotapauksesta ei voida puhua.

- Toimittajille oli hyvin selvää, että vaitiolovelvollisuus on niin tiukka, että yksittäistapauksista olisi hyvin erikoista keskustella.

Keskustelussa käsiteltiin myös esimerkiksi Venäjän ajamaa Suomen ja Venäjän välistä lapsiasiainkomissiota.

- Toimittajat ymmärsivät, että komissio ei ole tapa, jolla tässä edetään. Se ei myöskään ole mahdollinen, koska lainsäädännön täytyy kohdella kaikkia tasapuolisesti, Guzenina-Richardson sanoo.

Ministerin mukaan tiivistä ja avointa yhteydenpitoa pitäisi kuitenkin jatkaa maiden välillä. Venäjäntaitoinen Guzenina-Richardson lupasi itse olla jatkossakin olla yhteydessä Venäjälle. Hän kertoi mahdollisesti tapaavansa Venäjän terveysministerin joulukuussa Moskovassa, ja uskoi, että tapaamisessa puhutaan myös lapsiasioista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myös avannut Suomessa asuville venäläisille suunnatun internetsivuston, jolla on venäjänkielistä tietoa Suomen lastensuojelusäädännöstä. 

- Pidän tärkeänä, että tietoa välitetään avoimesti Venäjän viranomaisille ja tavallisille ihmisille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jon Hellevig

Ei. Venäjällä ei ole sellaista fasistista lakia. Eikä sellaista fasistista fanaattista viranomaista joka sitä silmät kiiluen noudaattaisi. Eikä sellaista fanaattista propagandalehdistöä joka sitä kaiken lailla puolustaisi.

Juhani Koivunen

Luin englanninkielisessä verkko-Pravdassa eiliselle merkittyä juttua näistä huostaanotoista (http://english.pravda.ru/society/stories/11-10-2012/122423-finland_russi...). Aika hurjaa tekstiä, missä ministeriämmekin käsitellään ala-arvoiseen sävyyn. Rimma Salonen (!?) kerrotaan tiedonvälittäjäksi tuossa esitetyssä Vantaan (?) tapauksessa. Ei tuo voine olla pelkkää tahatonta väärinymmärrystä.

Markku Lehto

" Uuden Suomen haastatteleman, Itar-Tassin toimittajan Julia Anderejevan mukaan keskustelu oli tärkeä, sillä suuri osa Venäjällä ilmenneistä väärinkäsityksistä on johtunut tiedon puutteesta."
Tässä kyllä suomalaiset saavat katsoa myös osaltaan peiliin. Meillähän ei kuulu kulttuuriin liikoja puhella vieraille. Elikkä tieto ei kulje eteenpäin, edes se oikea tieto.

Ei kai venäläisiä kansalaisia voi velvoittaa selvittämään miten Suomessa toimitaan, jos ko. oikeaa tietoa ei ole saatavilla venäjäksi Venäjällä. Perinteisestihän Suomi ei ole "vienyt" tietoa ( muuta kuin virallista liturgiaa ) Venäjälle, koska se olisi ( NL:najan suomettumisen peruja ) tulkittu sillä puolella poliittisella tasolla puuttumiseksi suurvallan sisäisiin asioihin.

No nythän olisi aidosti mahdollisuus paikata tätä vääristynyttä tietoa naapureille. Ja tässä varmaankin kannattaa suunnata tieto venäläisille peruskansalaisille, jotka käyvät täällä shoppailemassa ja lomailemassa. Venäjän poliittiselle johdolle voi tietenkin myös viestittää asiaa, mutta tuntuu siltä, että heidän näkemyksiään Suomen asioista määrää poliittiset tarkoituksen mukaisuudet enemmänkin kuin oikeat faktat.

Jon Hellevig

Suomalaisten olisi hyvä ymmärtää mistä tässä oikeasti on kyse. Eli siitä että meillä on fasismi pesiintynyt syvälle hallintokulttuuriin. Nämä viranomaiset nyt määrittelevät tukkapöllyn ja pylly piiskan pahoinpitelemiseksi. Ja sen perusteella ilman tuomiota vaan päättävät, niin kuin aidossa fasismissa, että lapsi riistettään perheeltä. Ja koska Suomessa on vuosikaudet harrastettu sellaista Venäjän vastaista propagandaa niin näillä viranomaisilla on vahvat ennakkoluulot venäläisiä kohtaan, niin kuin heidän fasistisessa mallimaassaan oli juutalaisia kohtaan. Oikeasti on rikos olla venäläinen, suomalaisen viranomaisen silmissä. Paras todiste tästä on se että Tuomioja, entinen Neuvostojärjestelmän haukkuja nyt moittii Venäjää koska sieltä päin kuullaan totuus.

Jani Miettinen

Ei millään pahalla, mutta Suomessa ei oteta lapsia huostaan mistään yksittäisestä tukkupöllöstä tai läpsäisystä pyllyyn, vaan siihen tarvitaan pikkusen suurempia rikkomuksia.

Toisaalta kun noin kovaan jyriset fasismista, niin kysymys kuuluu osaatko edes määritellä fasismin, koska suomalainen byrokratia on aika kaukana fasismista.

Jon Hellevig

Fasismi on usko kaikkivoipaan valtion koneistoon, jolle luovutetaan kaikki valtaa, myös tuomiovalta kuten näissä lapsiasioissa. Viranomaisia palvotaan valtioideologian puitteissa eikä ikinää uskota että valtio ja sen viranomaiset voivat olla väärässä

Jon Hellevig
Vastaus kommenttiin #16

Fasismiin liittyy myös voimakas nationalismi jonka takia puolestaan kaikkea omaa vierasta vastaan kritikiittömästi. Tämän ideologisen hysterian vallassa kaikki, poliittisesta laidasta laitaan, puolustaa sosialistista holhousvaltiotamme. Oikeasti oikeistoon kuuluvien ei pitäisi hyväksyä tällaista järjestelmää. Ymmärrän että demari ministerit tekevät sen koska he puolustavat omaa perverssiä ideologiaansa.

Jon Hellevig

Tämä tapaus myös osoittaa, että niin kuin missä tahansa fasismissa, maassa ei ole minkään laista itsekritiikkiä eikä koskaan kyseenalaisteta viranomaistoimia. Suomalaisten suuren enemistön ja lehdistön propagandakoneiston mielestä suomalainen viranomainen ei ole koskaan väärässä.

Jani Miettinen

Kuvailit muuten erinomaisesti nyky Venäjää ja sen johtoa.
Mutta sinusta puolustuskyvytöntä lasta saisia pahoinpidellä?
Jos et satu tietämään niin Suomessa ei saa niitä nakkikioskin aikuisten välisiä riitoja ratkaista toista turpiin vetämällä, niin sinusta olisi sitten oikein aikuisen hoitaa kiistat lapsen kanssa toisin, eli aikuista ei saa lyödä, mutta lasta saisi?

Jon Hellevig

Älä syytä peiliä kun naamavärkki on kiero. Muista että puna-Tuomioja puolusti kaikessa Neuvostoliittoa, ja nyt haukkuu Venäjää ja puolustaa Suomea. Koska Suomi on nyt muuttunut Tuomiojan ihanne Neuvostoliitoksi. Ja Venäjä on hänelle demokraattinen markkinatalousmaa-peikko.