Lauantai 25.5.2019

Tutkija: Suomi teki virheen – venäläisille erityisasema lain edessä

Luotu: 
15.10.2012 09:56
Päivitetty: 
15.10.2012 14:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ulkoministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja Sergei Lavrov eduskunnassa elokuussa.
|

Venäjän-tutkija Arto Luukkanen katsoo Venäjän saavuttaneen voiton Suomen suvereniteetista sunnuntaina, kun ulkoministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja Sergei Lavrov tapasivat Luxemburgissa.

Arto Luukkasen mielestä Tuomioja myönsi tapaamisessa, että Suomen lainsäädäntö ei riitä Venäjän kansalaisten tapauksessa.

– Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov marssi eilen iloisena ja onnellisena yöpuulle, Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

MTV3 kertoi eilen ministerien tapaamisesta. Ulkoministeri Tuomioja kertoi MTV3:lle ministereiden olleen tapaamisessa yhtä mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän kannattaa lisätä yhteistyötään, jotta lapsikiistojen kaltaisia tapauksia ei pääse syntymään.

Tuomioja viittasi elokuisiin puheisiin viranomaisyhteistyön lisäämisestä. Maiden viranomaisten yhteistyön lisäämisen tavoitteena on välttää lapsiasioiden nousu poliittisen vastakkainasettelun aiheiksi.

Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa toimivan Arto Luukkasen mielestä ylimääräiseen yhteistyöhön suostuminen on virhe. Se asettaa Suomessa asuvat venäläiset poikkeusasemaan Suomen lakien edessä, hän tulkitsee.

”Disinformaation resepti oli yksinkertainen: 5 % totta siteeksi ja 95 % valhetta”

– Ulkoministerimme Erkki Tuomioja heitti Luxemburgin illassa kasallisen sitä maamme suvereniteetin päälle ja avasi maamme lainsäädännön apposen avoimeksi. Tähän riitti pelkästään se, että hän tunnusti sen, että Suomen lainsäädäntö ei riitäkään Venäjän kansalaisten tapauksessa. Tarvitaan kuulemma yhteistyötä, Luukkanen kirjoittaa.

Ministeri Tuomioja sanoo Uudelle Suomelle, että Luukkasen väitteet ovat "täyttä roskaa". Ulkoministerin mukaan mitään mitään uutta lainsäädäntöä tai Venäjän ja Suomen välistä sopimusta ei ole tulossa, eikä Venäjä ulkoministerin mukaan ole saanut erityisasemaa. Lue Tuomiojan haastattelu täältä.

Arto Luukkasen mukaan Venäjän saavutus on historiallinen.

–Ei edes Bobrikov saavuttanut sortovuosien aikana venäläisille 1. luokan kansalaisuutta, hän kärjistää.

Luukkasen mielestä Venäjän Suomeen kohdistama ”disinformaatiokampanja” onnistui täydellisesti. Etenkin Venäjän valtiollisessa mediassa on kerrottu virheellisiä tietoja venäläislasten huostaanotoista Suomessa, ja Suomi on joutunut oikomaan käsityksiä ministerien suulla.

–Disinformaation resepti oli yksinkertainen: 5 % totta siteeksi ja 95 % valhetta, Luukkanen sanoo.

Luukkasen mukaan Venäjän mediassa esiintyneet hurjat väitteet todistavat, että kyse oli suunnitellusta kampanjasta.

–Tavallisesti media ei ottaisi tällaista tuulesta temmattua juttua edes harkittavaksi.  Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että mikä tahansa älytön ja tuulesta temmattu juttu meni venäläiseen mediaan. Senaatintorilla tapahtuvat kaappaukset ja muut älyttömyydet, hän ihmettelee.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Härkönen

Nyt meillä on jälleen yksi vähemmistö, joka voi jatkossa nauttia erityiskohtelusta. Ruotsalaisten erityisasema on omiaan, maahanmuuttajat voivat nauttia omista uintivuoroistaan ja positiivisesta syrjinnästä töihinotossa. Nyt Suomi nuoleskelee Venäjää! Mahtavaa!

Petri Suomi

Mitkä ruotsalaiset? Meitä ruotsia puhuvia on jonkunverran, mutta ihan aitoja Ruotsissa syntyneitä ja tänne muuttaneita tosi vähän. Venäläisiä asuu Suomessa vakituisesti enemmän kuin täysin ruotsalaista syntyperää olevia. Siksi olen aina ihmetellyt miksi puhutaan jostain ruotsin suomalaisista. Minäkään en ole syntynyt Ruotsissa, eikä tuo sukunimikään kovin ruotsalaiselta vaikuta. Puhun ja kirjoitan silti ruotsiksi paremmin kuin suomeksi. Se ei tee minusta kuitenkaan millään tavoin ruotsin suomalaista eikä RKP:n kannattajaa. Pärjään myös usealla muulla kielellä ja parhaiten ehkä saksaksi. En kuitenkaan ala kutsumaan itseäni Suomen saksalaiseksi.
Onhan sitä tullut autokauppoja Saksassa tehtyä:)

Otto Gustafsson

Ruotsinsuomalaiset (eli ruosut) ovat Suomesta ruotsiin muuttaneita siirtolaisia, jotka yleensä lähtivät työn perään ja ovat jääneet asumaan maahan. Suomenruotsalaiset eivät ole ruotsalaisia, joka ilmaus yleensä puhekielessä esiintyy, vaan suomalaisia, joiden äidinkielenä on ruotsi. Hyvin moni käyttää ruotsinsuomalaisista nimitystä ruotsalaiset, vaikka viittaa vain äidinkieleen.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että ruotsalaiset eivät aina ymmärrä suomenruotsalaisten ruotsia, johon on sekoittunut paljon suomenkielestä lainattuja sanoja, sekä suoria väännöksiä suomalaisesta termistä (esimerkiksi lukujärjestys).

Johan Von
Vastaus kommenttiin #13

Muuten ei pidä paikkaansa. Tutkippa historiaa. Suomi on muodostunut kolmesta alueesta saamesta ruotsista ja itäsuomalaista joka olivat venäläisiä. Suomi on varsin nuori aluen. suomi tunnetaan vasta 1800 luvun alusta suurruhtinaskuntana. Joku ihmeen vimma pakoittaa kertomaan suomesta jo aiemmin tosiasiassa ruotsin itäosista ruvettiin käyttämään nimeä Finlandia. Muu osa oli venäjää. eli se siitä suomalaisuudesta. Ihan pikkaset kannatta tarkastella paikka joka nykyisin on suomen valtio. Ulkoa päin muiden maiden historian kirjoituksista. Asuu tämä alue on ollu 8500 vuotta eaa. eli oli täällä kivikaudellakin jotain, mutta ne suinkaan ei ollut edes rodullisesti nykyisiä suomalaisia. Tosin heidän alkuperänsä tarkenpaa selvitystä ei kovin hyvin ole tehty. DNA tukimuksissa on selvinnyt etgtä suomi on aika selkulikansa . Osittain keskieuroopasta osin viikinkejä ja suureta osin idädästä tullutta porukkaa.KIelellisesti eroamme siinä että ruotsi kuuluu indoeurooppalaisten kielten germaanisen haaran. Ja suomi Suomisuomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen, ei suinkaan indoeurooppalaisiin kieliin. Tosin jo kivikaudella tällä alueella puhuttiin niinkuin keski- ja myöhäisrautakaudelta, jolloin skandinaaviset kielet olivat vielä saman kielen murteita. Tarkempaan analyysiin kieten kehityksestä kyllä löytyy useitakin teoksia. Eli ei kannata kovinkaan paljon edes asioista omia ajatuksia keksiä. Joka tapauksessa suomen kieli on varsin myöhäissyntyinen.

Petri Suomi

Olisiko Ella Murrik, myhemmin Hella Wuolijoki ja kirjoitti Niskavuori kirjat Juhani Tervapää ja Felix Tuli nimellä, jos oikein muistan. Ison maatilan perijä, mutta maa vallattiin.
Bisnesnainen, joka säilytti sievoisen omaisuuden taaloina ruotsalaisessa pankissa.
Oli ankara sosialisti, joka omisti kartanon Iitissä ja ison huoneuston Helsingin keskustassa. Koska hän oli NKVD:n palveluksessa, hän joutui vankilaankin valtion vastaisen toiminnan vuoksi, mutta hänellä oli sotien aikaan luultavasti ainoana yksityishenkilönä aina oma kuljettaja autossaan jossa ei käytetty häkäpönttöä, vaan bensaa. Hän piti seurapiiriä ja heille juhlia, joista ei puuttunut mitään. Joukko koostui sen ajan vaikuttajista ja taiteilijoista. Että sen sortin sosialisti, josta voi lukea lisää Erkki Tuomiojan kirjasta Häivähdys Punaista. Ihan kaikkea Tuomioja ei isäidistään kerro, mutta hänen sisarensa oli vielä ankarampi ja yritti saada Englannissa vallankumousta aikaan. Hän oli naimisissa tulevan Ruotsin pääministerin sukulaisen kanssa. Eli murhatun Olof Palmen sukua. Niin se historia kiertää kehää.

Kari Kuosa

Tuomioja on väärä mies nöyristelemään venäläisille. Koska venäläisten erityisasemaa ei ole vielä kirjattu mihinkään, vaan perustuu yhden kerran möläyksiin, jatketaan entiseen tapaan.
Venäläisperheitä siis kohdeltaisiin tulevaisuudessa silkkilhanskoilla - varovaisemmin kuin suomalaisia, vaikka syytä olisi toimia ja heti.

Lauri Furtato

Lisäksi lainaus: –Ei edes Bobrikov saavuttanut sortovuosien aikana venäläisille 1. luokan kansalaisuutta, hän kärjistää.

Siis asetelma on -jostain kumman syystä- Valtio vs. yksittäiset kansalaiset/perheet. Perheitä tulisi kohdella silkkihansikkain ja tukea. Ydinperhe vastaan valtion kontrolloima kasvatus. On toki eriasia että jos lasta pahoinpidellään kotona tai kaltoinkohdellaan, mutta se ei saa missään tapauksessa olla mikään olettamus. Väittäisin että n.95% perheistä on suht rauhallisia ja puutteita toki löytyy paremmistakin piireistä. Elämä priorisoidaan markkinoiden ja yhteiskunnan mukaan, lapset ja omat henk. kohtaiset arvot ovat toissijaisia. Siten näemme, kuinka heikoimmat hajoavat ja seuraukset ovat tuhoisat.

Ihmisten identiteettiä ja arvoja vain heikennetään sen sijaan kun niitä juuri tulisi tavalla tai toisella vahvistaa. En halua mitään kristillisiä arvoja vaan jotain hyviä arvoja. Toista mieltä olevat kertokaapas minkä arvoinen on pienen lapsen elämä? Tai minkä arvoinen on paras lapsuuden muisto lapselle?

Johan Von

Mitä mustamaalaamist se on kun kertoo, että lait ovat erilaisia suomessa ja venäjällä. Ja ,että tämän tosiseikan pitää tunnistaa. Ennenkuin asioista voidaan keskustella. Jos tämä ei ole tiedossa. niin turha on keskustella kumpi on oikeassa. Luultavasti asiat alkavat nyt selvitä. Ja yleensä aina maassa noudatetaan kyseisen maan lakeja. Varmasti suurin osa valtioista myös sen tunnustaa. ja paljon on kansainvälisesti hyväksyttyjä lakeja joita yleisesti noudatetaan.

Petri Luosto

Millä valtuuksilla Tuomioja menee möläyttelemään omiaan? Noilla "erityisvaltuuksilla" ei ole lainvoimaa ennen kuin eduskunta on siunannut ne. Opposition pitäisi tehdä välikysymys Tuomiojan toimista ja esittää hänelle epäluottamuslausetta.

Petri Suomi

Tulkinnanvarainen juttu ja taas on yhden tutkijan ja median mielikuvitus päässyt valloilleen. Uutisilla tehdään rahaa ja etenkin kohujutuilla. Tässä ei kohta usko enää mihinkään, koska media lähtee joka vedätykseen omine tulkintoineen. Asiasta voisi tehdä myös täysin päinvastaisen päätelmän, jos vain halua olisi, mutta siihen ei taida vieläkään uskallus riittää. Media on edelleen rähmällään itään, koska Suomessa lapsiasiat eivät ole poliittisia kuten Venäjällä ovat.

Kersti Rajala

Juuri tuollaista saattoi kohteliaalta ja kiltiltä Tuomiojalta odottaakin. Ihan sivunmennen sanottuna, eivätkö venäläiset valittaneet nimenomaan siitä, että heitä kohdellaan eriarvoisesti muihin verrattuna. Nyt se sitten käykin.

Olavi Nieminen

Tuomiojalle lähtölaskenta ja asia on vietävä EU:n tutkittavaksi.
Ei Suomi voi näin erota EU:sta ja toimia vastoin länsimaisia sopimuksia.
Venäläiset lapsetko jätetään nyt ilman suojelua venäläisen mallin mukaisesti. Rimma Salonenkin kaappaa Antonin ja suomalaiset levittelevät käsiään.
Tätä menoa Suomi ei ole enää itsenäinen ja suvereeni valtio. Tällä systeemillä se jatko meneekin ja itänaapuri juoksuttaa.

Johan Von

Ei kaikki pole perussuomalaisia jotka puskasta huutavat milloin mitäkin hävyttömyyksiä. Hallituksen on noudatettava suomen lakeja ja on myös otettava huomioon kansainväliset sopimukset. Vain vastuuntunnottoat voivat möläytellä mitä tahansa.

Tuula Saskia

Lavrov pyöritteli Tuomiojaa tahtonsa mukaan.

Ensin tehdään Suomelle suurta vääryyttä disinformaatiolla ja sen päälle ministerimme miltei "nuolee" vilpillisten kengänpohjatkin, kuvaannollisesti todeten.

Kuka vielä ehdottaa, että venäläiset ovat mitä parhain naapuri?

Tosin voisiko nyt yhä useampi Suomessa asuva venäläinen havaita, kuinka kauhea maa Suomi on ja siirtyä takaisin äiti Venäjän helmoihin? Venäjän median sopisi tiedustelle muuttohaluja.Valtio voisi maksaa paluumatkankin.

PS. Miksi ne venäläiset, jotka voivat loistavasti Suomessa, eivät avaa suutaan. Heitä on tuhansia ellei kymmeniätuhansia. Missä on heidän kiitollisuutensa meille?

Tommi HT

Itse en oikein ymmärrä tätä käsitettä suomenruotsalainen. Olen aina itse ollut Suomen ruotsinkielinen, sehän on se oikea käsite. Suomenruotsalainen on täysin väärä. Jos lähtisimme tutkimaan jokaisen sukujuuria tarpeeksi kauankin löytyy varmasti jokaisen Suomessa satoja vuosia asuneen suvusta esivanhempia Ruotsista, Saksasta, Venäjältä; näin ainakin itselläni. Harva voi varmasti sanoa itseänsä puhtaaksi suomalaiseksi. Tietysti voi jos määritellään tietty raja esim. sata vuotta pelkästään suomenkielisiä esivanhempia.

Reijo Siipola

Suomenruotsalaisuutta voidaan toki tulkita aina tilanteen mukaan miksi milloinkin sopii. Monen muutkin ryhmät maassamme vaihtavat väriään tilanteen mukaan. Suomenruotsalaiset viettävät näyttävästi ruotsalaisuudenpäivää vuosittain. Suomensuomalaisista koostuva koululuokka eräässä sisämaan koulussa esiintyi ruotsalaisuuden päivän teematunnilla sanomalehden kuvassa Ruotsin lippua heilutellen. Rannikkoalueellemme pakkosiirrettiin ruotsalaisia Ruotsin vallattua alueemme. Olisi hyvä muodostaa ja julkaista suomenruotsalaisten oma yhteinen kanta identiteetistään, jotta joutavanpäiväinen kiistely loppuisi.