Keskiviikko 23.1.2019

Tuomioja ärähtää dosentille: ”Täyttä roskaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.10.2012 13:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ei ole taipunut Venäjän vaatimuksiin.
|

- Täyttä roskaa, kommentoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) dosentti, Venäjän-tutkija Arto Luukkasen esittämiä väitteitä Suomen ja Venäjän yhteistyöstä lastensuojeluasioissa.

Uusi Suomi tavoitti Tuomiojan Luxemburgista puhelimitse maanantaina.

Tuomioja tapasi Luxemburgissa sunnuntaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Ulkoministerit olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän pitäisi lisätä maiden välistä yhteistyötä, jotta huostaanottokiistan kaltaisia tilanteita ei syntyisi.

Luukkasen mielestä Tuomioja on näin antanut ymmärtää, ettei Suomen lainsäädäntö riitä Venäjän kohdalla, vaan maiden välillä tarvitaan vielä erityistä yhteistyötä.

- Täytyy sanoa, että dosentti Luukkanen kehittelee totuutta samalla tarkkuudella ja tyylilajilla kuin eräs toinenkin dosentti, Tuomioja sanoo.

Tuomioja toistaa, että ainoa tapa, jolla yhteistyötä lisätään on, että maat toimittavat toisilleen listan viranomaisista, joihin ongelmatapauksissa voi olla yhteydessä. Tuomiojan mukaan Lavrov on luvannut, että Venäjältä lähetetään oma lista lähiaikoina.

Ulkoministerin mukaan mitään mitään uutta lainsäädäntöä tai Venäjän ja Suomen välistä sopimusta ei ole tulossa, eikä Venäjä ulkoministerin mukaan ole saanut erityisasemaa.

Venäjä on esittänyt haluavansa perustaa Suomen kanssa yhteisen lapsiasiainkomission, johon Suomi ei ole suostunut. Tuomiojan mukaan viesti on pysynyt samana - komissio tai vastaava ei ole tarpeellinen tai mahdollinen.  Tuomiojan mukaan pelkkä viranomaislista ei vielä aseta Venäjää erityisasemaan. 

- Ruotsin ja Suomen välillä oli aikanaan samanlaista yhteistyötä, kun suomalaisia oli paljon Ruotsissa, ja myös ongelmatapauksia oli paljon. Normaalina konsuliyhteistyönä teemme tätä tarvittaessa muidenkin maiden kanssa, Tuomioja sanoo.

Venäjän media on reagoinut lastensuojeluasioihin voimakkaasti. Onko siis vaarana, että julkisuudessa asia kääntyy niin, että Suomi on nyt taipunut Venäjän tahtoon?

- Kuten olemme nähneet sekä Suomen että Venäjän mediassa, mitä tahansa voidaan väittää. Uskon kuitenkin, että oikeaa tietoa alkaa mennä läpi, Tuomioja sanoo.

Viime päivinä Suomi on aktivoitunut asiasta tiedottamisessa. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson piti oman tiedotustilaisuutensa Helsingissä ja Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen omansa Moskovassa. Sosiaali- ja terveysministeriö myös avasi venäjänkieliset infosivut Suomen lastensuojelulainsäädännöstä.

Tuomioja uskoo, että viimeisin huostaanottotapaus vaikuttaa tiedotuskäytäntöihin.

- Varmasti se jotenkin vaikuttaa ja onhan se vaikuttanut jo. On tärkeää että toimittajat saavat oikeaa tietoa ja että oikea tieto on tarjolla oikeaan aikaan.

Tuomioja uskoo, että jos vastaavaa tapahtuu jatkossa, Venäjällä myös tiedetään paremmin kehen ottaa yhteyttä ja miten toimia. Siihen pyritään hänen mukaansa myös viranomaislistoilla.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Vitikainen

Sitä asiaa ihmettelen, mihin Arto Luukkanen pyrkii tässä asiassa. Niin paljon hän on jo saanut vahinkoa aikaan typerillä teoillaan Venäjän ja Suomen välille, että Maanpetussyytekkään ei tästä ole kaukana. Tuomioja on oikeassa. Miten on mahdollista, että joku dosentti saa mellastaa Venäjällä suomen etujen vastaisesti. Tuon miehen suu on saatava tukittua keinolla millä hyvänsä.

Juhani Klaus

"Suu tukittava keinolla millä hyvänsä".Missä nyt on sananvapaus!? Eikös Johan Backman juuri tuohon sananvapauteen vetoa kun antaa täysin perättömiä tietoja Venäjän lehdisölle.Eesti reagoi aikoinaan nopeasti ko.herran puheisiin ja antoi maihinnousukiellon tänne Eestiin mikä on mielestäni täysin oikea päätös!Taitaa kommentoijalla menneet puurot ja vellit sekaisin.

Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta mitä muuta Tuomioja voi sanoa riippumatta siitä, että onko Luukkonen oikeassa?

Jos Tuomioja on hätäillyt ja sooloillut vastoin hallituksen ja eduskunnan linjaa, niin silloin Tuomioja kyllä kiistää syytökset. Luukkosen syytösten myöntäminen oikeiksi olisi poliittinen itsemurha. Jos Luukkonen on väärässä, niin myös silloin Tuomioja kiistää syytökset. Luukkosen ollessa väärässä tämä on ainoa looginen vaihtoehto Tuomiojalle. Jos Luukkonen on väärässä, niin miksi Tuomioja antaisi Luukkoselle ammuksia?

Koko asiassa tulee muistaa, että eräs toinen dosentti antoi venäläisille disinformaatiota, jota sitten jopa Venäjän ulkoministeri käytti Suomea vastaan. Tämän jälkeen Suomen ulkoministeri on taipumassa Venäjän tahtoon yhteistyön tiivistämisestä lapsiasioissa. Ongelma on se, että Tuomioja tekee tässä kyllä oman maalin, kun hän ylittää valtuutensa ja lupaa tiivimpää yhteistyötä. Miksi Suomen pitäisi taipua epärehellisen manipuloinnin edessä vain miellyttääksemme Venäjän valtion johtoa?

Leila Mustanoja-Syysmeri

Minusta Tuomiojan on syytä kiinnittää huomattavasti tarkempaa huomiota lausuntoihinsa, ettei niitä ymmärretä hänen kannaltaan väärin. Minusta Luukkaisen reagointi tekee hyvää, sillä se osoittaa, että poliittinen eliittimme toimii ylimielisesti. Ulkopuoliset henkilöt kun tulkitsevat poliittiset lausunnot omasta näkökulmastaan ja kokemuspohjaltaan.
Koska olen elänyt läpi Finnlandisierungin ja vahvan itsesensuurin ajan, niin itsekin olen hämmästellyt sitä, miten jälkijättöisesti ja ylivarovaisesti poliitikkomme heräsivät reagoimaan Venäjän selvästi vääriin lapsiasia-moitteisiin. Minulle tulivat mieleen nuo vanhat ajat, jolloin poliitikkomme, puoluekannasta riippumatta hissuttelivat ja hyssyttelivät kaikkea, mitä olisi ehkä voitu hyvin vilkkaalla mielikuvituksella tulkita neuvostovastaiseksi toiminnaksi.

Arto Luukkanen

Kumpa se Eki olisi sanonut näin sille Lavroville - sen sijaan parin viikon hidas reaktio; hyssyttely ja lopuksi "tehdään yhteistyötä". Entä jos Erkki ei olisi ollutkaan ulkoministeri; mikä tytinä olisi seurannutkaan siitä miten huonosti ulkopolitiikkaa hoidetaan...hohhoijaa..

Timo Haapanen

Valitettavasti - Luukkanen oli tällä kertaa oikeassa. Tuomioja oli liian pehmo :( Kyllä sinne pitäisi saada ulkomninisteri, joka myös uskaltaa sanoa asiat suoraan venäläisillle. Nämä Tuomiojan kannanotot ovat olleet sellaisia nollapuheenvuoroja :(

Hannu Haili

Jäin ihmettelemään miten Tuomioja muka laillisesti voisi lisätä viranomaisyhteistyötä. Ainakaan ulkoministeriö tai mikään muukaan ministeriö ei voi kehottaa sosiaaliviranomaisia yhteistyöhön, kokska sosiaaliviranomaiset yksin vastaavat huostaanotoista. Ministeriöt ei niistä vastaa.
Yhteistyöstä vastaava suomalainen virkamies päättää itse yhteistyön laajuuden. Täytyy toivoa, että edes virkamiehet pitävät pintansa, koska poliittinen johtomme ei siihen kykene. Viranomaisyhteistyö ei saa tarkoittaa sitä, että venäläisen osapuolen annettaisiin vaikuttaa suomalaisen viranomaisen päätöksiin!

Veikko Mäkitalo

Haapasen, Törnroosin ja Hailin tekstien sisältö ekaksi , toiseksi Ruotsi/Suomi case = kaksi suvereeniä länsimaata kieltäymmärtävine toimittajineen poikii varmasti haluttavia tuloksia ilman mediasirkusta. Näille kotiderkuille ja informanteille pitäisi perustaa reservaatti Raatteentien suunnalle itärajalle omine rajanylistysoikeuksineen ja samaan reservaattiin voitaisiin myös siirtää Rauhanpatsas ja Leninmuseo sekä Unescossa värvätyn Kalevin jäänne, Sorsa-säätiö. Lisää inkkareita reservaattiin voitaisiin delegoida Supolle, joka voisi kuunnella Puheradion vanhoja pätkiä 60-, 70-, ja 80-luvuilta. Uskomatonta paskaa esim viime yönnä a la radikalislismista ( Poukka, Brotherus, Linnilä, Mäkelä) varsinkin 3 viimeistä Poukka pakollinen konservatiivi.