Torstai 22.3.2018

Sananvapaus retuperällä Suomessa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2009 06:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) enemmän langettavia sananvapaustuomioita kuin valtaosa muista Euroopan neuvoston maista. Helsingin Sanomien mukaan EIT on antanut Suomelle kymmenessä vuodessa seitsemän tuomiota, joissa on todettu ihmisoikeussopimuksen sananvapausartiklan rikkomus.

Kaikista 47:stä ihmisoikeussopimuksen ratifioineista maista Suomea enemmän langettavia sananvapaustuomioita on saanut seitsemän maata. Niistä Turkki on omassa luokassaan 169 tuomiolla.

Viestintäoikeuden tutkija Päivi Tiilikka arvioi, että yhtenä syynä tuomioiden määrään on se, että suomalaiset tuomioistuimet ovat perustelleet tuomioitaan huonosti. Hänen mielestään Suomessa tulkitaan sananvapautta koskevia pykäliä kirjaimellisesti, kun taas EIT tarkastelee asioita laajemmin.

Ihmisoikeusasioihin perehtyneen asiantuntijan Markku Fredmanin mukaan suomalaisten oikeusistuinten perustelut ovat viime vuosina parantuneet. EIT:n viime aikaiset tuomiot ovat koskeneet juttuja, joita on Suomessa alettu käsitellä vuosia sitten.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Henrik Heino

Olen samaa mieltä. Poistakaa se kysymysmerkki.

Tällä hetkellä Helsingin herrat yrittävät rahan ja vallan kiilto silmissä saada hallintaansa kaikkien jo valmiiksi hallussa olevien medioiden lisäksi myös Internetin ja tämä on loukannut sananvapautta jo ties kuinka monta kertaa. Nuo muutamat oikeuteen päätyneet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Haamu

Joo eiköhän tää ole aika monelle aikaansaseuraavalle ihan tiedossa oleva asia. Langettavien tuomioiden suuri määrä korreloi suoraan salailun halua, kuten Turkista hyvin näemme. Suomessa vähän samansuuntaista menoa, enemmän kuin muissa Euroopan maissa. Vähemmistövaltuutetut haluavat pysyä leivänsyrjässä kiinni.

Lama vie työpaikkoja, paitsi maahanmuuton myötä syntyviä vastaanottokeskusten muodossa. Aika raukkamaista työllistämistä mun mielestä.

Vieras

jos tuo suhteutetaan vielä asukaslukuun, niin suomi on aivan omassa luokassaan. eikä tuo sanavapaus ole ainut mistä Suomi saa tuolta tuomioita. tuoltahan tulee suomelle käytännössä kerran viikossa tuomio. mutta eihän täällä ole mikään muuttunut noiden seurauksena. toisaalta miksipä muuttuisikaan. valtio maksaa veronmaksajien rahoilla muutaman tonni nkorvaukset ja siinä se. noihan ei muuta edes täältä saatuja tuomioita.

erkkikalevilaakso

On huvittavaa, että juuri HS nostaa nyt asian tapeetille, kun itse on ollut vallitsevaa tilaa luomassa ja "kätilö"?

Aikoinaan -97, kun EIT hyllytti valitukseni, niin HS:lle ei kelvannut edes raportin julkaisu, puhumattakaan siitä, että olisi asiaa vaivautunut "tutkimaan" journalistisin keinoin.. Oli vain yksi asia mielessä SALATA valitus, joka käsitteli vastavalittua EU:n oikeusasiamiestä!!!

Nyt kun aikaa kuluneena toistakymmentä vuotta, niin päätoimittaja "tutki" asiakirjojani (valituslupapyyntö KKO:ssa) 3 kuukautta ja välillä sähköpostitti, että "on hoputtanut kotimaan toimitusta artikkelin teossa".. Heivasi taas hyllylle kaiken, eli SE siitä salaamisesta ja suojaamisesta!

Jos todellakin vertaamme saamiamme EIT:n raportteja väestöllisesti Turkkiin, niin olemme totalitäärinen "demonkratia"..