Keskiviikko 16.1.2019

Yle: Jättimäinen sotilasoperaatio salattiin suomalaisilta 1977

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2012 16:13
Päivitetty: 
19.10.2012 18:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Helsinki-Vantaan lentokenttä vuodelta 2011.
|

Suomalaiset eivät koskaan saaneet kunnollista ja todenmukaista tietoa vuonna 1977 tapahtuneesta lentokonekaappauksesta, kertoo Ylen uusi dokumenttisarja Muisti.

Sarjan ensimmäinen jakso kertoo vuonna 1977 tapahtuneesta konekaappauksesta. Kaksi neuvostoliittolaista nuorta kaappasi Karjalan yllä lentokoneen, jonka he pakottivat laskeutumaan Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Dokumentin mukaan myös Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov puuttui kaappauksen ratkaisemiseen. Stepanov ehdotti, että Neuvostoliiton erikoissotilaat olisivat kykeneväisiä ratkaisemaan kaappaustilanteen.

Suomi ei presidentti Urho Kekkosen johdolla ehdotukseen suostunut.

Kaapatun lentokoneen piiritys ratkesi parin päivän jälkeen. Tätä ennen Suomi suostui kaappaajien vaatimuksiin saada lentokoneeseen virvokkeita ja länsimaisia miestenlehtiä.

Kaapparit tuomittiin lopulta Neuvostoliitossa kahdeksan ja 15 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Salainen operaatio

Kuukausia myöhemmin Länsi-Saksan tiedustelupalvelu varoitti suomalaisia Baden-Meinhof -terroristiryhmän mahdollisesta kostoiskusta. Yksi todennäköisistä kohteista oli Suomi.

- Baader-Meinhof -ryhmän uhka otettiin todella vakavasti. Sadat sotilaat määrättiin piirittämään Helsinki-Vantaan lentoasema, ja osalle heistä jaettiin kovat patruunat, kertoo Pekka Visuri Ylelle.

Visuri toimi 70-luvulla operatiivisen toimiston päällikkönä Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa.

- Uskallan väittää, että se oli Suomen suurin ja salaisin operaatio, koska siitä ei ole jälkeenpäin puhuttu mitään. Vastaavaa kovaa tilannetta en tiedä Suomessa tapahtuneen, ja olen näitä aikalailla tutkinut, Visuri sanoo dokumentissa.

Muisto-dokumenttisarjan avausjakso on katsottavissa Yle Areenasta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhana Liesimaa

Toki varusmiehet ovat piirittäneet Vantaan lentokentän myöhemminkin kovat "piipussa". Itse olin aliupseerioppilaana Etyk 1992 seurantakokouksen aikana vartioimassa riista-aidan ja varsinaisen aidan välissä, kovat olivat tosin vain lippaassa, patruunaa ei sentään vedetty pesään.

Veikko Vitikainen

Aikoinaan ETYK-kokouksen aikoihin asuin aitiopaikalla nähdäkseni Mannerheiminkadun liikenteen kaikkine arvovieraineen. Asuin silloin Mannerheimin
kadun asunnossa viidennessä kerroksessa. Gerald Fordin avoauto oli hupaisin näky, kun henkivartijat roikkuivat toinen jalka auton sisällä ja toinen ulkopuolella pistoolit esillä kyydittämässä GF:ää Finlandiatalolle. Seuraavana päivänä avoimesta ikkunasta seuratessani noiden mustien autojen liikennettä kuulin rysäyksen, joka johtui siitä että kaksi mustaa mersua diplomaattikyyteineen törmäsi toisiinsa kovalla vauhdilla Mannerheiminkadulla. Livenä näin silloin Brsesnevin ainoan kerran, enkä nähnyt enää toista kertaa, onneksi. Näin hänet Finlandiatalon läheisyydessä Fordin kanssa.

Jaakko Blomfelt

Aika ja tilanne olivat joo jänniä, mutta pakko on korjata tämän verran: asuit varmaankin Mannerheimintien varrella... Helsingissä kun ei Mannerheimin katua ole.
Itse vanhana Töölön kasvattina vaan kovasti osui silmään moinen...
Oma kotitaloni oli kyseisinä päivinä kattoa myöden aseistettujen "henkilöiden" miehittämä. Olisi varmaan ollut mielestäsi TOSI HUPAISAA, ELLEI PERÄTI KOOMISTA, jos ko. GF olisikin Manskulla ammuttu, vai?

Pentti Juhani Järvinen

Onko virallinen suurstrategisti Visuri kysynyt itseltään, miksi Baader & Co halusi "kostaa" Suomelle, kun kaappaajat tuomittiin NL:ssa? Vastaavat terroristit kaappasivat liittotasavallan lähetystön Tukholmassa. Myöhemmin he ajattelivat kaapata Tetra-Pakin perilliset Lundista Ruotsista Norjaan. He saivat suoraa tukea DDR:stä, KGB:n siunauksella. Tanskassa ei poliisi saanut tutkia tuon puljun ryöstöjä. Mutta se ajoi aselastinsa ojaan. Sitä ei enää voinut salata.

Kummallisia juttuja tai "analyysejä" muuten esitetään Suomessa noiden ja myös myöhempien vuosien asioista. Eikö olisi aika tulla peiton alta päivän valoon ja alkaa nähdä juttuja, jotka eivät koskaan olleet salaisuuksia, mutta joita ei vieläkään ole olemassa Suomen Tasavallassa.

Pentti Juhani Järvinen

Suomihan ei kunnioittanut oman Etykinsä ns. oikeuskoria. Lentokonekaappaus on tietenkin rikos, jonka tekijät ilmeisesti tuli palauttaa NL:oon. Mutta miksi se piti pitää muka-salaisena? Tai miksei kukaan uskaltanut siitä kirjoittaa? Sehän oli selvä uutistapahtuma.

Ja mitä tulee noihin Baader & Co terroristeihin, niin he aloittivat tuolloin kaappaamalla ja surmaamalla Hans-Martin Schleyerin, sitten Aldo Moron, Mountbattenin ja Airey Neaven. Muutakin vastaavaa oli, mutta nuo neljä tapausta liittyivät toisiinsa, olivat selviä ajan kuvaajia.

Sitä on hiukan vaikea nähdä, mitä tai miksi hra Baader & Co olisivat tehneet Helsingin lentoasemalla, vaikka sekä Suomi että Ruotsi olivat jotenkin omituisesti sekaantuneet noihin terrorijuttuihin. Itse muistan lentoaseman olleen esillä ns. puolustupulmana. Eli mitä tehdä, jos NL:n erikoisjoukot yrittävät sisään kuten sitten Kabulin kentälle Afganistanissa.

Vastaus: kiitoradoille piti saada autoja, mieluimmin isoja tankkereita säiliöt täynnä poltoainetta. Oliko niitä paikalla Baader & Co:ta vastaan? Vai järjestikö ne joku muu kuin suurstrategi Visurin esikunta?

Johan Von

Aika hyvin hoidettu asia. Ehkä kaappaajat huomasivat kun suomen valtion kanssa alkaa neuvottelemaan he ennättävät kuolla vanhuuteen ennenkuin asiasta päästään eteenpäin. Itse asiaa seuranneena oli tuo asia joka tuli mieleeni. Mutta venäjän kanssa hallitus silti oikein asian hoiti. Ja kaapparien palautuskin oli hyväksyttävissä. On suomella ihan tarpeeksi rikollisia omastakin takaa. Oli jo silloin.

Heikki Toimela

Tämä on aivan turha artikkeli. Perustuu vain siihen että kun aikaa on kulunut niin asia on jo päässyt unohtumaan. Muistaakseni sisäministerinä oli Kaisa Raatikainen. Hallituksen kriisiryhmä kokoontui Hki-Vantaan kentällä elettiinhän kylmän sodan ja suomettumisen aikaa. Eniten ihmetystä herätti se että NL:n suurlähettiläs Stepanov tunkee itsensä Suomen hallituksen kokoukseen.

Visuri liioittelee tuota Baader-Meinhof uhkaa. Asia kuului Supolle ja poliisille. Siksi siitä vaiettiin kun ei ollut mitään kertomista.

Pentti Juhani Järvinen

Tässä jutussa on ennen liioittelua kyse mahdollisesta väärästä selityksestä, jota käytettiin peittämään joko harjoitusta tai tarvetta, josta osa oli lentoaseman miehitys. Satun tuntemaan noita "väärennyksiä" hyvin, kun olin itse niiden kohde, kun UM ja PlM ja Sisäministeriö yhä yrittivät tai kuvittelivat peitävänsä sitä, että DDR:n trunnustuksen päätös, joka tehtiin ja julkistettiin 1972, oli jo aiemmin tiputtanut Suomen monessa maassa ns. "puolueettomien laajennetusta ryhmästä," joka jo hyväksyi "kyseellistä" puolueettomuuta.

Itse korjasin vastaavan päätöksen (PE/Tiedustelussa) Ranskassa, missä suomalset yhä saivat sitten "puolueettomien kohtelun." Kun nuo ministeriöt eivät sitä tienneet, ne yrittivät omituisesti tehdä minusta KGB:n agenttia, terroristia ja anarkistia, mistä kaikesta Suomen törrpölä maksoi kalliisti. Se kun oli aktiivinen maanpetos, jota yritettiin myydä ulkomailla, missä sitä ei noin vain ostettu.

Kun sitä ei ostettu, Suomi sai maksaa eron itse. Mutteivat UM:n tai PlM:n tai Sisäministeriön nilkit ja nulikat sitä koskaan saaneen tietää itse. Tässä tuo Visurin selitys on nimenomaan tuota samaa ja vanhaa. Se kelpasi Suomessa DDR:n koko tunnustuksen jälkeenkin. Mutta miksi sitä uskotaan yhä? Se on jopa vaarallista! Kuvaavaa se on myös - "Ylen(annon) muistamisissa," dokumänteissä.